Kineska vojska neće koristiti OS Windows – Američke sankcije protiv Irana – Sirija – odnosi Rusije i Irana

Vijesti u podne

Kineska vojska više neće koristiti Microsoftov operativni sustav Windows

Kineska vojska će prestati koristiti Microsoftov operativni sustav Windows zbog straha od američkih hakiranja, prenosi portal ZDN. Navedeno je kako su u utorak kineske oružane snage odlučile prestati koristiti Windows na svojim uređajima i koristit će nacionalni operativni sustav, koji je sigurniji od mogućih cyber napada i hakiranja .
Izvori koje su mediji naveli tvrde da su kineske vlasti usvojile ovu odluku zbog povećanih pokušaja Sjedinjenih Država da prodru u kineske vojne sustave i uređaje.
Jedan od najutjecajnijih čimbenika u donošenju odluke su bila su otkrića koja su se dogodila posljednjih godina o brojnim špijunskim programima u Sjedinjenim Američkim Državama, posebice onima koje je objavio portal WikiLeaks.

Kina odbija provoditi američke sankcije protiv Irana

Kina i autonomne vlasti Hong Konga su izrazili protivljenje jednostranim američkim sankcijama protiv uvoza iranske nafte. Peking je odbio upozorenje Washingtona Hong Kongu da ne pruža usluge brodovima koji nose iransku naftu, rekavši da su “normalni sporazumi o energiji između međunarodne zajednice i perzijske nacije razumni, zakoniti i moraju se poštivati”. glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova
je rekao kako se Peking uvijek protivi jednostranim američkim sankcijama i uplitanje u strana vlasništva trećih zemalja. Početkom svibnja je Kina pozvala SAD da poštuje interese azijskog diva i “izbjegava pogrešne pokrete koji kineske interese”. S druge strane, Ured za trgovinu i gospodarski razvoj Hong Konga najavio je u izvješću da će nastaviti “strogo provoditi samo sankcije koje su donijeli Ujedinjeni narodi”.
“Neke zemlje mogu nametnuti jednostrane sankcije na temelju vlastitih razmatranja, ali su te sankcije donesene izvan paketa sankcija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, navodi se u dokumentu.
Sjedinjene Države su nedavno upozorile Hong Kong da je iranski tanker stigao u jednu od njegovih luka. Međutim, Odjel za mornaricu je rekao da u ovom trenutku “nema informacija koje pokazuju je li spomenuti brod ušao ili da prolazi kroz teritorijalne vode Hong Konga”.

SAD izdvojile 75 milijuna dolara za promicanje svojih interesa u Siriji

Američki State Department najavljuje da će izdvojiti 75 milijuna dolara za promoviranje američkih interesa u arapskoj zemlji. U priopćenju kojeg je prošlog tjedna objavila američka vlada navodi se da će se taj iznos koristiti za “promicanje interesa Sjedinjenih Država u Siriji” i za suzbijanje navodne kampanje dezinformacije koju su na sirijskom teritoriju razvili američki rivali, posebno Iran.
Sjedinjene Države, čija vojna prisutnost u zemlji nije odobrena od strane vlade Damaska, kaže kako je cilj mjere pokušati zaustaviti nazočnost iranskih snaga u Siriji.
Washington je sebi postavio za cilj i navodni trajni poraz Islamske države u Siriji, što je u suprotnosti s izjavama američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je u prosincu tvrdio kako je ISIL poražen i da više nema potrebe za američkom vojnom nazočnosti u zemlji.

The Moscow Times: U američko-iranskom ratu će Rusija morati stati na stranu Irana

Ruski list The Moscow Times sugerira da bi mogući sukob SAD-a s Iranom mogao potkopati “neutralni stav” Moskve na Bliskom istoku.
“Karakteristika ruske politike na Bliskom istoku je uravnoteženo djelovanje koja Rusiji osigurava ulogu kao sile koja jamči učinkovitu ravnotežu. Hipotetski na Iran, kojeg žele vodeći jastrebovi Bijele kuće, mogao bi potkopati sposobnost Moskve da ojača svoju ulogu regionalnog posrednika, posebno u pogledu sirijske krize”, piše The Moscow Times..
U tom kontekstu, ako dođe do scenarija sukoba između Washingtona i Teherana, Rusija neće moći stajati i gledati kako bi ta situacija mogla dati veću slobodu djelovanja američkim saveznicima, jer bi to oslabilo položaj Moskve u Siriji i sirijsku vladu Bashara Al-Assada.
Ruski mediji istaknuli su kako “Rusija može pružiti Iranu operativnu pomoć prije ili za vrijeme izbijanja rata sa Sjedinjenim Državama”, dodajući kako bi Moskva mogla zadržati mogućnost poboljšanja obrambenih sposobnosti Irana tako da više iranskih jedinica opremi naprednim oružjem, a Teheranu isporuči sredstva odvraćanja.
Posljednjih godina su  Moskva i Teheran institucionalizirali su svoju vojnu koordinaciju kroz bezbrojne  kontakte na visokoj razini, ali i kroz vojnu i obavještajnu suradnju kako bi pružili pomoć koju su sirijske vlasti zatražile u svoju borbi protiv terorizma diljem sirijskog teritorija.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
68 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
4 godine prije

Jedini izlaz…
Jer, sledeča je Rusija, a nakon nje, Kina….
Ne mogu shvatiti, koliko su glupi ljudi, nekad….

Son of Alerik
4 godine prije

Odluka kineske vojske o daljem nekorištenju windowsa je sasvim na mjestu. Mogućnosti američkog špijuniranja kroz taj sustav su vjerojatno više nego moguće, a samim tim i korištene. Logično je da i huawei u svojim uređajima ima iste mogućnosti špijuniranja, ali za Kinu pa je isto tako logično i da Amerikanci zapriječe korištenje svih huawei uređaja i tehnologija na svom prostoru.

poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
4 godine prije

Ovi iz ruskog časopisa jedini shvačaju što treba uraditi u svezi Irana, nažalost ne kreiraju oni politiku Rusije več oni koji će Iran napasti sa kaubojima.

Trubadur
4 godine prije

“The Moscow Times: U američko-iranskom ratu će Rusija morati stati na stranu Irana”
………………. Naravno, da če morati… Pa Ruski mekani trbuh se brani u Iranu….. Ili, da pojednostavim….. Đaba su Rusi krečili u Siriji ako padne Iran….

Siniša
4 godine prije

“Ovo namerno podsticanje trgovinskog spora predstavlja ogoljeni ekonomski terorizam, ekonomski šovinizam i čisto ekonomsko maltretiranje”, rekao je kineski zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Džang Hanhui na konferenciji za novinare.

Logičar
4 godine prije

Očigledno da su Rusi , a i drugi zaboravili znamenitog basnopisca Ivana Krilova i basnu “Tri bika”
(gdje vukovi eliminišu jednog po jednog-lažući druge)

Micko Šljokica
4 godine prije

Ja ne znam za što služi taj SCO, kada se oni ne brane međusobno i slabo reagiraju i ne pomažu si baš?!? Zašto imaju saveze kda se ne trpe i nisu kompatibilni?? Ovi su već trebali nanišanit sve brodove i baze u radijusu 1.000km u roku keks i to bi kauboje urazumilo.

Zadranin
4 godine prije

“Američki State Department najavljuje da će izdvojiti 75 milijuna dolara za promoviranje američkih interesa u arapskoj zemlji(Siriji).”
Hmm.. to se po međunarodnom pravu zove uplitanje strane sile u unutarnje poslove jedne suverene države.
Dragi amerokenjci (draga gamad!) vi niste pozvani od strane sirijske vlade da djelujete na njenom suverenom, međunarodno priznatom teritoriju.
Odma sankcije amerokenjcima.
Pljuc!

Suze Roni
4 godine prije

Smijesno je debatirati na temu Irana i sto ce Rusija. Anglocionisti znaju jako dobro koji su geostrateski interesi Rusije, a i Kine. Nisu napali Iran prije 10 godina, a sad kao hoce. Nista od toga.

Z.A.
4 godine prije

Iran je na trenutnoj politickoj sceni centar svijeta.Zasto?Pa Iran je posljednja brana da se Rusija i Kina izoluju od ostatka svijeta.Ostale zemlje oko Irana koje su smetnja past ce same od sebe jer nemaju kapacite jednog Irana.Padne li Iran past ce i Rusija a Kina ce izgubiti moc ekonomske projekcije vodece sile u svijetu.Kopneni put svile nece sigurno proci ka Europi.Padom Irana past ce i Erdogan,a Turska ce se vratiti u okrilje i pod patronat SAD al u jos vazalnijem odnosu.SAD mozda u jednom periodu nece dirat Erdogana ali mu nece oprostiti.U ovim dogadjanjima veoma je bitna uloga Indije.Mozeli se ovaj blok Iran, Rusija,Kina(koji nije nigdje na papiru)suprostaviti Zapadnom bloku?Moze i to vrlo lako,tu je presudna uloga Rusije, jer Rusija posjeduje sve vojne kapacitete koji mogu Iranu omoguciti odbranu od agresije i to vrlo uspjesnu odbranu.O cemu se radi,pa o tome da Rusija nemora ucestovati direktno u konfliktu (jedino u… Čitaj više »

alan ford
4 godine prije

Annegret Kramp-Karembauer ili kako je u Njemačkoj skraćenno nazivaju “AKK”, sudjelovat će uskoro početkom lipnja na godišnjoj konferenciji skupine Bilderberg u Švicarskoj. AKK je prošle godine naslijedila Merkelicu na mjestu predsjednice stranke CDU. Sudjelovanje na konferenciji Bilderberga je znak, da bi AKK možda mogla naslijediti Merkelicu i na položaju kancelarke. Ako gospoari Njenačke tako odluče. To jest, da bi Merkelica mogla odstupiti prije isteka mandata 2021., a da dužnost preuzme AKK. Merkelica se već sada rijetko pojavljuje u javnosti, povukla se, a AKK više daje izjave od nje. Merkelica je u lipnju 2005. sudjelovala na godišnjoj konferenciji Bilderbergovaca, 4 mjeseca kasnije postala je po prvi put kancelarka. Gospodari Njemačke iz duboke države, tada su vjerojatno odlučili promijenuti kancelara. Tada je na vlasti još bio kancelar Schroeder, koji je imao mandat još do 2006. Međutim, u srpnju 2005. , Schroeder je objavio nešto što se dotada još nikad nije desilo u… Čitaj više »

alan ford
4 godine prije

Informacije o takozvnoj “aferi Ibiza”, kako se to naziva u njemačkim i austrijskim medijima. Dakle o namještaljki protiv čelnika Slobodarske stranke, FPÖ i donedavnog austrijskog vicekancelara Strachea. Koja je izazvala, očito planirani pad koalicijske vlade Kurzovih narodnjaka ÖVP-a i FPÖa. Dok Sorosevi isprdci iz Jutarnjega, kao Jurica Pavičić, kliču od radosti, u njemačkim i austrijskim neovisnim, ali i u mainstream medijima, stvari postaju malo jasnije: Dakle, sada se zna da je cijela stvar bila namještaljaka. I to izvedena u najboljoj profesionalnoj maniri CIA-e. Strache, njegov stranački kolega Johan Gudenus i Gudenusova supruga, bili su namamljeni nekoj vili na otoku Ibiza u Španjolskoj, prije 2 godine. Tada Strache još nije bio na vlasti, dakle nije imao nikakvu državničku dužnost. Tu u toj vili, ih je čekala, navodna”ruska tajkunica”, ustvari glumica, koja će Stracheu pokazati “interes za investicije” u Austriji. Strache, inače pomalo krkanast i seljakast, kada je popio malo više vina… Čitaj više »

alan ford
4 godine prije

Kurz (koji je član Soroseve elitne organizacije ECFR- Europsko vijeće za vanjske odnose i koji se sa tatom Sorosem u prosincu sastao u svom kancelarskom uredu) se sada u medijima i javnosti predstavalja kao žrtva. Žrtva zločestih desničara iz FPÖ, i žrtva još zločestijih Socijalista (SPÖ), sa kojima je ÖVP do 2017. inače u koaliciji vladao preko 10 godina. Kurz se predstavlja tako, eto kao da je on htio “pripitomiti” i demokratizirati desničarski FPÖ, a da su mu oni kofol zabili nož u leđa. I gle čuda, kakav igrokaz, ÖVP ne samo da je povećao broj glasova na EU izborima, več mu raste podrška u anketama za nove austrijske izbore u rujnu. Tako da se ovdje može zapitati: naslućuje li se možda ovdje, sličan igrokaz, scenarij, koji je već viđen u Njemačkoj, na lokalnim pokrajinskim izborima, u gradu-pokrajini Hamburg, ranih 2000-ih godina? Dakle, tada su na pokrajinskim izborima, njemački Socijaldemokrati… Čitaj više »

alan ford
4 godine prije

I još o “Hodu za život”. Propagandni medija u službi duboke države, napravili su hajku na aktiviste “hoda za život”, koji su u nekoliko hrvatskih gradova nedavno prosvjedovali protiv pobačaja. Posebno su se zbog toga zapjenili Sorosev Index i Warburgovi Net i Telegram, koji na uvijek isti način, žigošu aktiviste, kao nekakve opasne fundametaliste, fašiste, ili čak kao “križare”, koji hoće uspostaviti “križarsku Hrvatku”, koji nas hoće odvesti natrag u srednji vijek i slične nebuloze, tako je laprdao plaćeno piskaralo Warburgovog Telegrama, salonski ljevičar i salonski kvazi antifašist, Ivan Violić. Ti zapjenjeni mamlazi kao Violić, odmah sve stavljaju u kontekst fašizam-antifašizam. Međutim, aktivizam “hod za život” ili “march for life”, kako se to naziva u SAD-u i na Zapadu,. postoji godinama u mnogim državama. Riječ je mahom o kršćanskim aktivistima, protestantima, katolicima i svim drugim kršćanskim pravcima, ali ima tu i ljudi, koji nisu kršćani, a to podržavaju, Dakle cijela… Čitaj više »

alan ford
4 godine prije

moj dopronos diskusiji o cjepljenju: posto, je onaj stari, danas ponovo ažurirani clanak, o cjepljenju… zatvoren za novu diskusiju, evo ovdje, jos jednom moj post o tome: U Njemačkoj je također velika diskusija oko cjepljenja. Također postoji veliki pokret građana protiv cjepljenja, koji je sve brojniji. To je očito zabrinulo Merkeličin režim i mainstream, koji surađuaju sa kriminalnom i korupimiranom Svjetsko zdravtsvenom oregabizacijom (WHO) i farmaceutskom industrijom, pa je Merkeličin ministar zdravlja (inače gej) Jens Spahn, najavio mogućnost uvođenja prisilnog cjepljenja za svu djecu, odnosno njihove roditelje. Tim povodim u emisiji 2. državnog kanala ZDF, “Markus Lanz” prije mjesec dana, vodila se diskusija između trojice liječnika: dr. Werner Bartens, dr. Johannes Wimmer i liječnik za dječije bolesti dr. Georg Soldner. Bartens i Wimmer su tipični, da tako kažem “režimski” liječnici, koji su “politički podobni”, na “liniji ” sustava. Oni se svim silama zalažu za obavezno cjepljenje, napadaju protivinike cjepljenja da… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI