Assange – Talibani napali NATO – Likvidacija civila u Idlibu – Ukrajina proglasila kolaps

Vijesti u podne

UN: Assange je bio podvrgnut sustavnoj torturi

Nils Melzer, specijalni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za torturu, koji je posjetio Assangea u zatvoru visoke sigurnosti u Londonu 9. svibnja, izrazio je zabrinutost zbog proširenih američkih optužbi protiv Assangea i ponovo zatražio da ne bude izručen Washingtonu.
Assange je lošeg zdravstvenog stanja i je nalazi se u bolničkim odjelu zatvora. Zbog teško narušenog zdravlja se putem video linka nije se pojavio na ročištu o izručenju Sjedinjenim Državama, izjavio je za Reuters njegov odvjetnik Gareth Peirce.
“Gospodin Assange je nekoliko godina namjerno izlagan progresivno teškim oblicima okrutnog, nehumanog tretmana ili kažnjavanja, čiji se kumulativni efekti mogu samo opisati kao psihička tortura. Pored narušenog psihičkog zdravlja, Assange pokazuje sve simptome tipične za dugu izloženost psihičkoj torturi, uključujući stres, kroničnu nervozu i intenzivnu psihičku traumu. Moja najveća briga je da će u Sjedinjenim Državama gospodin Assange biti izložen realnom riziku teških kršenja njegovih ljudskih prava, uključujući pravo na slobodu izražavanja, pravo na pošteno suđenje i mučenju i drugom nečovječnom ili degradirajućem tretmanu ili kažnjavanju”, izjavio je Nils Melzer u priopćenju za javnost.


Talibani napali NATO snage usred Kabula

Najmanje četiri osobe su poginule u bombaškom napadu na konvoj NATO pakta u Kabulu. Nasret Rahimi, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Afganistana, izjavio je da je napad na vojni konvoj izveden uz pomoć bombe koja je bila postavljena u jednom vozilu.
Naveo je i da su prema preliminarnim podacima, poginule četiri, a ranjene tri osobe. Nije mogao potvrditi da li među NATO snagama ima mrtvih ili ranjenih. Odgovornost za napad su preuzeli talibani, koji tvrde da je poginulo deset vojnika NATO pakta.


Hayat Tahrir Al-Sham u Idlibu likvidirao sedam civila koji su “špijunirali za Ruse”

Hayat Tahrir Al-Sham, ogranak Al-Qaede u Siriji, pogubio je sedam Sirijaca 1. lipnja zbog optužbi da su “ruski špijuni”.
“Pogubljeno je sedam agenata ruskog okupatora, među njima Zuhair Kalawi, vođa kriminalne ćelije Al-Dana, uz ostale članove ćelije Mohammed Yahya, Mustafa Halaj i Tayseer Fakih”, rekao je zapovjednik sigurnosti u HTS-u, prenosi Ebaa News, agencija terorističke skupine koja je objavila fotografije smaknuća koja su počinili “borci za demokraciju” i miljenici Sjedinjenih Država, EU i zaljevskih monarhija.
Ebaa News tvrdi je da je takozvana ćelija Al-Dana odgovorna za više od 30 bombaških napada u Idlibu i njegovoj okolici, uključujući i dvostruku eksploziju 18. veljače koja je potresla gradsko središte. Sirijski, ruski i turski uredi tvrdili su da je u eksploziji ozlijeđen čelnik vođa sirijske Al-Qaede Abu Mohammad Al-Golani.
Kao i obično, HTS nije prezentirao nikakav dokaz, a lokalni sirijski aktivisti navode da su sva smaknuća koje provodi sirijska Al-Qaeda bila proizvoljna. Likvidacijom ovih civila HTS vjerojatno pokušava zastrašiti pristaše vlasti u Idlibu i podići moral svojih članova, koji je ozbiljno narušen nakon nedavnih poraza u sjevernoj Hami.


Ukrajina proglasila kolaps obrambene industrije

Obrambena industrija u Ukrajini gotovo da ne radi, izjavio je bivši ministar obrane i bivši ukrajinski premijer Jurij Jehanurov.
“Novac se vrlo malo dodjeljuje. Danas, naša “obrana” praktično ne funkcionira. Uzimaju staru opremu, premažu novom bojom, stavljaju neke nove elemente kao što su uređaji za noćno gledanje ili nešto bolje sustave veze i šalju ih jedinicama u službu”, rekao je Jehanurov za televizijski kanal 112 Ukrajina .
Prema njegovim riječima, borbenu sposobnost moderne vojske ne određuje njezina veličina, već dostupnost prvorazredne vojne opreme. Međutim, kako je istaknuo Jehanurov, još uvijek postoje problemi u oružanim snagama Ukrajine. Kao primjer je naveo kako je tijekom parade u čast Dana neovisnosti predstavljeno deset novih oklopnih transportera “Kozak”, a za učinkovite borbene operacije vojnicima treba oko 3 do 4 tisuće oklopnih transportera. Ranije je američko veleposlanstvo u Kijevu rekli da je od 2014, Washington poslao Ukrajini više od 1,1 milijarde dolara za jačanje vojske. Međutim, korupcija i loš zapovjedni kadar koji je u bitke u istočnoj Ukrajini slao vojnu tehniku u takozvane “kotlove”, gdje je uništena ili zarobljena, doveli su ukrajinsku vojsku u situaciju da se praktično nema čime braniti.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
4 godine prije

Znači ukrajinski ratni profiteri su razoružali Ukrajinu. Novčanu pomoć koji su dobili od amera opljačkali su političari. Bravo bravo Ukrajinci! Amerikanci su negdje presretni sa ovim vijestima. Što se tiče Assange netko ga je izgleda želio psihički ubiti da ga se riješe. Nije ni čudo kada taj netko ima tajne zatvore po cijelom svijetu gdje muče ljude.

Stjepan
4 godine prije

Baš me interesira hoće li budučnost pokazati da su ukrajinske vlasti vrh američke vazalske gluposti ili bude još i većih bezvezijanera po evropi i svijetu??

preseren3
4 godine prije

Assange upoznava Novičok.
A Ukrajina če postati nov “pridružen” žlan NATO.
Tamo ima farbe i dizajna, koliko hočeš….
Ako ne bude kiše i oštre zime, napast če Rusiju. do godine.
Da, znamo…

Hrkljuš
4 godine prije

Čuj, Ukrajinci imaju farbe a sve se nema?!

Moreno
4 godine prije

Ukrajinci šire teorije zavjere o nepostojanju love. Postoje stotine miljardi $ koje samo čekaju. U zadnjih par sto godin nikad nikome nije pofalilo love za oružje, uvik je bilo obilato, jer da fali love ratova nebi ni bilo.

Z.A.
4 godine prije

Kad bi me neko pitao sta ne zelis?Jednostavno bih odgovorio ne zelim biti na mjestu Julijana Asanza.U danasnjem svijetu ako izgovoris istinu ostajes bez zivota Samo se pitam imali iko da pomogne ovom covjeku.Asanz se je zrtvovao za sve nas da nije njega mi bi smo i dalje zivjeli u neznanju. Dali je ova zrtva vrijedna iole ove patnje kroz koju ovaj covjek prolazi.Samo mogu jos ovo reci Boze pomozi Julijanu

onaj..... Dalton
4 godine prije

Tijekom osmog mjeseca 2014. g. intervencija proruskih tenkova u Ukrajini je dovela do preokreta i poraza vladinih snaga u područjima pod kontrolom proruskih snaga. Akcija 30 proruskih tenkova početkom 2015. g. dovela je do poraza vladinih trupa i prekinula opsadu zračne luke u Donjecku. Početkom sukoba u Ukrajini, vladine snage su koristile svoje tenkove Т-64 koji su u vrijeme ”Hladnog rata” smatrani ”supertenkovima”. Ali to je bilo prije više od 50 godina. Moderne protutenkovske rakete i proruske tenkovske jedinice su tijekom ratnih sukoba u Ukrajini uništile oko 200 tenkova. Po nekim procjenama i više. Ukrajina je u međuvremenu odustala od nekadašnjeg ”supertenka” i razvila vrlo moderan Т-84 Oplot-M. To je ustvari ukrajinska verzija tenka Т-80, nekadašnjeg radnog konja sovjetskih oklopnih snaga. Т-80 je u ratu u Čečeniji stekao lošu reputaciju. Čečeni su ih uništili nekoliko stotina, uglavnom ručnim bacačima. Loša reputacija tenka je doduše djelomično nezaslužena, jer je toliko uništenje… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Odavno sam napisao na temu Ukrajine da njihova vojska nije sposobna ni za obrambene a kamoli napdne zadaće . )čast narodu( ali njih su pljačkali korumpirani političari a ne Rusi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI