Nedjelja 05. 05. 2019. – Moskva spasila Lukašenka – EU osudila Damask – Estonija – Iran

Vijesti u podne

Moskva spasila Lukašenka od državnog udara i moguće likvidacije?

Bjeloruski KGB je potvrdio uhićenje bivšeg načelnika osobne zaštite bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, Andreja Vtjurina. Uhićen je zbog primanja mita u iznosu od 148 600 dolara od predstavnika ruske komercijalne strukture “G”.

Navedeno je da je predstavnik ruske tvrtke uhićen zajedno s Vtjurinom i da se oba optuženika priznala krivnju, te da se nalaze u pritvoru. Ime ruske tvrtke bjeloruski KGB nije naveo. Međutim, priča s novcem je ovdje bila sporedna, možda i dio zajedničke operacije Moskve i Minska. Andrei Vtjurin je jedan od najodanijih pristaša Lukašenka.

Do 24. travnja je bio zamjenik državnog tajnika Vijeća sigurnosti, a onda je predsjedničkim dekretom smijenjen zbog  “diskreditiranja svog vojnog čina”. Prije toga je dugi niz godina vodio predsjedničku službu sigurnosti, uski krug ljudi koji su čuvali Lukašenka. Nakon njegove smjene i uhićenja, brojni mediji su izvijestili da je slučaj Vtjurin dio posebne operacije za uništavanje urote protiv Lukašenka.

Navodno je protiv čelnika Bjelorusije do u detalje bio planiran državni udar u kojem je trebalo sudjelovati  od 5 do 6 generala i pukovnika, uglavnom iz Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova. Vtjurin je bio jedan od sudionika u zavjeri. Razmatrani su različiti scenariji, sve do fizičke eliminacije bjeloruskog vođe.

Informacije o uroti su Lukašenku poslale ruske tajne službe na osobnu Putinovu zapovijed.  Predstavljanje pritvaranja Vtjurin kao borbu protiv korupcije je taktički potez Lukašenka kako bi se spriječila panika. Poznato je da pod Lukašenkom postoje dva konkurentska sigurnosna klana. Jedan je bjeloruski KGB, a drugi Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane. Kako bjeloruski KGB ne želi komentirati medijske napise, sve informacije o slučaju su neslužbene.


Nakon mjeseci terorističkog granatiranja sirijskih gradova, EU osudila Damask za granatiranje Idliba

Od postizanja dogovora između Rusije i Turske o primirju i stvaranju demilitarizirane zone u Idlibu, islamističke terorističke skupine su gotovo svakodnevno granatirali sirijske gradove i sela, te položaje sirijske vojske u blizini linije razdvajanja.

Nakon nedavnog granatiranja grada Aleppa, dva nedavna napada na ruski zračnu bazu Hmeymim i nekoliko većih napada na položaje sirijske vojske, Glavni stožer u Damasku i rusko zrakoplovstvo su pokrenuli kampanju uništavanja vojnih ciljeva terorista u južnom Idlibu i sjevernoj Hami. Na to se oglasila EU, koja je osudila  napade Assadovih snaga na Idlib, tvrdeći kako to civili više ne mogu podnijeti.

Iz ureda glasnogovornika Europske komisije navedeno je kako je nakon napada na regiju Idlib i sjever grada Hame u značajnoj mjeri povećana napetost u ovom dijelu Sirije. “Civilno stanovništvo u regiji, koje dugo vremena trpi bol, više nije u stanju podnijeti taj rizik”, navedeno je u priopćenju.  Naglašeno je kako sve strane u Siriji zaštitu civilnog stanovništva trebaju smatrati prioritetom. Istaknuta je i važnost osiguranja kontinuirane dostave humanitarne pomoći regiji.

Navodi se kako su zračni napadi na Idlib ugrozili živote više od 3 milijuna civila koji žive u regiji. Idlib je najveća preostala islamistička enklava u Siriji. Uz posredovanje Turske i Rusije u Sočiju je u rujnu prošle godine postignut dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi de-eskalacijske zone za civile. Prema dogovoru su teroristi u listopadu nakratko povukli teško naoružanje iz predviđene demilitarizirane zone, ali su ga uskoro vratile na bivše položaje i svakodnevno provode napade na ciljeve i naselja koji su na slobodnom području pod kontrolom vladinih snaga.


U trezoru Središnje banke Estonije ostala samo jedna zlatna poluga

Fabio Filipozzi, načelnik odjela za financijska tržišta Središnje banke Estonije, rekao je da se danas u središnjoj banci zemlje nalazi samo jedna zlatna poluga, koja se, čak i ako bi bilo potrebno, ne može prodati na financijskim tržištima zbog nedovoljne čistoće metala.

Kako je naveo načelnik odjela za financijska tržišta u Središnjoj banci Estonije, jedina zlatna poluga koja se nalazi u trezorima banke teži 11 kg i košta oko 500 tisuća eura, a stara je gotovo 100 godina. Prema Filipozziu, “na neki je način je to muzejski primjerak, jer čistoća poluge nije dovoljna za prodaju na financijskim tržištima.”

U isto vrijeme, kako je dodao Filipozzi, ukupne zlatne rezerve Estonije iznose tek 256 kilograma, a glavni dio se tradicionalno skladišti u New Yorku. Kako je objasnio jedan zaposlenik  Središnje banke, “iz sigurnosnih razloga su u vrijeme prve Estonske Republike većinu zlata odlučili zadržati u stranim bankama, ako što je bio slučaj s mnogim drugim bankama”.


Iranske vlasti oštro reagirale na američki “nuklearni ultimatum”

Ali Laridžani, čelnik iranskog parlamenta, izjavio je kako će Teheran, unatoč pritisku američkih vlasti, nastaviti obogaćivati uran. Prema tome, prema Laridžaniju, “razina obogaćivanja će biti u skladu s nuklearnim sporazumom i Iran može proizvoditi tešku vodu, čime ne krši sporazum”.

Prije izjave iranskog visokog dužnosnika je američki State Department upozorio da je spreman uvesti sankcije na dodatnu izgradnju nuklearne elektrane Bushehr i izvoz obogaćenog urana iz Irana u zamjenu za uranovu rudu.

Osim toga, SAD su najavile da “neće tolerirati” obogaćivanje iranskog urana i proizvodnju teške vode iznad postojećih granica. Podsjetimo se da se teška voda koristi u nekim vrstama nuklearnih reaktora kao moderator neutrona. U siječnju 2016. je Teheran izvijestio da je demontirao ključni dio reaktora u kojem se trebala koristiti teška voda.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zlatko
5 godine prije

Lebanonsko gledište: youtu.be/mnjFIJbAyjA.

samo tako
5 godine prije

Iz ureda glupogovornika Europske komisije pokušavaju još jednom crnim humorom uljepšati ovu ružnu, hladnu nedjelju.
Neuspješno gospodo

Amater
5 godine prije

Nesretna EU štiti ISIL u ime ljudskih prava …. mizerija …

Jole
5 godine prije

Nije to čudno sa Bjelorusijom.Nedavni članak o pokušaju puča u Venezueli ,podmićivanjem najviših dužnosnika venezuelanske armije,poučan je u tom smislu.Zapadne obavještajne službe rovare sa svih strana i traže rupe u državnim strukturama.nudeći novac I funkcije u budućoj vlasti.Nije to baš tako teško naći kadrove koji se love za te mamce.Ovdje je očito bila u igri malo jača struktura koja se vjerovatno sa vremenom proširivala i pojačavala.Čak i kad bi zaključili da je u pitanju unutarnja struktura bez utjecaja izvana,sam taj čin mogućeg državnog udara bi doveo zemlju u nestabilnost,a u ovom trenutku ,Zapad bi svim snagama podupro pučiste.Da ne govorim da bi to imalo i za Rusiju itekako negativne i moguće nepredvidive posljedice.

Amater
5 godine prije

Koji je ovo poredu neuspjeli pokušaj svrgavanja vlasti i uvođenja demokracije ….. CIA opasno apšisala …. 🙂

Vasilij Zajcev
5 godine prije

Lukašenko je već desetljećima trn u oku imperijalista o zato mu odajem počast bez obzira na sve. Sva sreća da je pokušaj državnog udara spriječen.

alan ford
5 godine prije

Kevin Kuehnert, predsjednik mladeži njemačkih Socijaldemokrata (JUSO), podigao je ovih dana prašinu u Njemačkoj. Kada je izjavio da bi velike njemačke koncerne, kao BMW, trebalo kolektivizirati, odnosno podržaviti, dakle da budu u vlasništvu države. Odmah se na noge digla cijela kamarila: političari i iz CDU-a i iz njegove vlastite stranke SPD-a, i svi mainstream , Koji su napali Kuehnerta da širi propale socijalističke ideje, i da ugrožava radna mjesta… Bivši njemački ministar za vanjske podlove, Sigmar Gabriel, (dakle također iz SPD-a, kao i Kuehnert), napao je Kuehnerta i usporedio ga sa Trumpom.
He, he, he, kako se sluganska ekipa njemačkih pudlica, vezanih na uzice svojih ciohazarskoh gospodara, odmah našla pogođena… Jer BMW je naravno multinacionalni svjetski koncern, u kojem dionice imaju i mnogi mafijaši iz SAD-a..

Ivi.tz
5 godine prije

Najbitnije je da je smrdljiva eu osudila DAMASK…a gdje je osuda napada koji su svakodnevni na GAZU a evropice ćutiš kurvo….

otpisani
5 godine prije

“…tek 256 kilograma…iz sigurnosnih razloga su…većinu zlata odlučili zadržati u stranim bankama” (!??) (banka Estonije)

Hahaha, ostalo im 11 kg neke poluzlatne legure koju nisu mogli utrapiti “bogovima” još u vrijeme velikih organizacijskih preslagivanja na planetu(?)
… i sada, neka mi netko objasni zašto neke zemlje nemaju zlatne rezerve “u ime stabilnosti i pokrića vrijednosti svoje valute”(Kanada, Norveška… Hrvatska;) a neke ga gomilaju pa onda “stručnjaci na tom polju” objašnjavaju kako to ovi čine upravo radi stabilnosti svojih valuta… a još bi više volio da mi netko objasni kako je to njihovo zlato sigurnije u stranim bankama (i to još američkim ?)
Evo, prije 3-4 mjeseca Englezi odbili vratiti zlato Venezueli, ovdje na portalu je pisalo kako ni Njemačka iz Amerike neće svoje zlato dobiti natrag tako brzo ni lako itd., i koja je logika u vjerovanju da se to zlato samo tako čuva , nizašto i nizakoga?

Aurora
5 godine prije

Nije svejedno tko trpi granatiranje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI