Nedjelja 10. 03. 2019.

Vijesti u podne

U zračnoj luci u Moskvi kod  američkog diplomata pronađena minobacačka granata

U moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo je zaposlenik američkog veleposlanstva u prtljazi pokušao prokrijumčariti granatu, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

“Čini se da SAD pokušavaju provjeriti razinu ruske sigurnosti ne samo izvana, redovito organizirajući provokativne napade ratnih brodova i zrakoplova u blizini naših granica, nego i iznutra, uz sudjelovanje osoblja njihove ambasade”, navodi službena Moskva.

Prema ministarstvu vanjskih poslova, jučer je za vrijeme pregleda američke prtljage pronađen predmet sličan minobacačkoj granati, a stručnjaci su potvrdili da je doista riječ o granati s osiguračem, ali bez eksploziva, iako su njegovi tragovi bili prisutni na u njenoj unutrašnjosti.

Prema riječima diplomata, djelatnik veleposlanstva napuštao je Rusiju i tvrdio je da je kupio praznu granatu “za svoju osobnu kolekciju”. Budući da je kasnio na let, dobio je novu kartu za let  za New York u 14:35. Odletio je bez ikakvih prepreka, ali bez granate.

Ministarstvo vanjskih poslova je izjavilo da je djelatnik izravno povezan s američkom vojskom, a incident se smatra kao pokušaj provokacije protiv ruskog transportnog objekta. Ispostava ministarstva unutarnjih poslova u zračnoj luci Šeremetjevo je odmah obavijestila američko veleposlanstvo o tome što se dogodilo.

“Nadamo se da će nam objasniti ponašanje svog zaposlenika”, dodali su diplomati.

“Uzimajući u obzir najveću pažnju u SAD-u nakon terorističkih napada 2001. i koliko se novca izdvaja za sigurnost u zračnom prometu, nemoguće je da uposlenik nije znao koliko je ozbiljno nositi granatu u prtljazi. To znači da je svjesno poduzeo taj korak”, zaključilo je ministarstvo vanjskih poslova.


“Blackout” u Venezueli – Ljudi umiru, Maduro optužuje SAD, a senator Rubio i Juan Guaidó se raduju

U glavnom gradu Venezuele, Caracasu, te u okolnim pokrajinama je 8. ožujka obnovljena isporuka električne energije,  ali samo nakratko. Nekoliko linija podzemne željeznice je bilo bez struje, a zastoj je uočen u Međunarodnoj zračnoj luci Caracas.

Prekid napajanja omeo je lokalnu telefonsku komunikaciju i internet. Situacija je kritična u onim klinikama koje nemaju vlastite električne generatore. Prema podacima venecuelanskog El Tiempa, od studenog 2018. do veljače 2019. je zbog nestanka struje u bolnicama u zemlji umrlo 79 bolesnika.

Nacionalna tvrtka za električnu energiju Corpoelec nazvala je uzrok sabotaže nestanka struje na najvećoj hidroelektrani u zemlji, smatrajući ovu  situaciju “dijelom hibridnog rata protiv države”.

Istog dana je predsjednik Venezuele, Nicolas Maduro, optužio Sjedinjene Države za umiješanost u nestanak struje u zemlji. Kasnije je venecuelanski ministar komunikacija i informacija Jorge Rodriguez izjavio je da je nestanak struje posljedica kibernetičkog napada na hidrocentralu El Guri.

Američki senator Marco Rubio je naglasio da će nestanak struje “dugoročno uzrokovati katastrofalne ekonomske štete”.

“Manjak električne energije će uništiti proizvodnju aluminija u zemlji u tren oka”, napisao je oduševljeno republikanski senator na svom Twitteru.

U međuvremenu je samoproglašeni predsjednik Venezuele Juan Guaidó pozvao je Venezuelance da jučer izađu na nove prosvjede protiv “korumpiranog i nesposobnog režima koji je zemlju uveo u tamu”. Međutim, odaziv na jučerašnje prosvjede je opet bio neznatan i okupilo se nekoliko pristaša Guaidóa u istočnom Caracasu.


Italija želi ukidanje sankcija protiv Rusije

Međunarodne sankcije protiv Rusije štetne su za talijansko gospodarstvo i istodobno su neučinkovite u svojoj biti, izjavio je talijanski premijer Giuseppe Conte tijekom svog govora na konferenciji o vanjskoj politici u Genovi .

Kao što je izvijestio Reuters, rekao je da će njegova vlada omogućiti ukidanje antiruskih sankcija. To je, kako je rekao političar, potrebno kako bi se ublažile napetosti između Rima i Moskve, ali kao pomoć dijalogu dviju zemalja o raznim pitanjima.

“Radimo na tome. Radimo na osiguravanju ukidanja sankcija protiv Rusije. Naravno, to se neće dogoditi sutra ujutro, ali radimo na postizanju tog cilja“, kazao je talijanski premijer.


Eskalacija napada na Donbas uoči izbora

Od Nove godine su ukrajinske snage počele pojačavati artiljerijske napade na vojne i civilne ciljeve u Donbasu.

S približavanjem izbora u Ukrajini, gdje aktualni predsjednik Porošenko po svim anketama nema nikakve šanse da regularno osvoji novi mandat, situacija na frontu iz dana u dan postaje sve teža. Za aktualni režim u Kijevu je jedina šansa da ostane na vlasti početi žestoke napade na Donbas.

Situacija u Donjecku je teška. OESS je priznao da je ukrajinska vojska dopremila tešku vojnu opremu na liniju razdvajanja, iako to brane Sporazumi iz Minska.

Tenkovi su raspoređeni duž cijele linije, a najviše u blizini Donjecka u selu Marinka. Teška oprema je postavljena oko civilne infrastrukture, tako da je armija DNR ne može gađati. S tih pozicija tenkovi ne mogu ciljati mete i jedino po Donjecku mogu pucati nasumce.

U ovim uvjetima je armija DNR od Nove godine imala oko osamdeset ubijenih vojnika, većina od djelovanja neprijateljske artiljerije, a manji broj od snajpera. Izravnih sukoba do sada nije bilo.

Posebno su aktivni napadi oko Gorlovke i na jugu DNR u području Mariupolja. Što se tiče ukrajinskih gubitaka, Kijev tvrdi da ih nema. Međutim, zahvaljujući modernim tehnologijama i dronovima, te kamerama na snajperskoj optici je samo jedan vod u tjedan dana “snimio” 11 ubijenih ukrajinskih vojnika. To je rezultat djelovanja samo jedne snajperske grupe DNR. Zahvaljujući dronovima se prate gubici ukrajinske vojske u tehnici i živoj sili.

U međuvremenu, armija DNR očekuje pokušaje proboja ukrajinskih snaga u narednih desetak dana.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
5 godine prije

Pripadnik osoblja ambasade koji ima veze sa vojskom na odlasku iz Rusije kao suvenir poneo praznu granatu, nema eksploziva, ok ali zasto ilegalno jos si hteo da namagarcis kontrolu prtljaga…
Cini mi se da su njihove diplomate navikle da im se ne kontrolise prtljag ili da im se gleda kroz prste kao u drugim drzavama Evrope.

Dečko sa ulice
5 godine prije

Probao je ako uzme što će se desit.
Isto tako mogla je slična prtljaga odletjeti a putnik zakasnit…

Majk Majers
5 godine prije

Ovog diplomata tj terorista je tribalo doživotno u gulag!!!
Burte, jel i dalje likuješ nad nestankom struje u Venezueli? Možeš li se stavit u kožu nekoga ko ja tim nestankom izgubija voljenu osobu? Sumnjan da moš….

Tomica
5 godine prije

Nikako ne kontam te zakone i prava. Da je ruski diplomata pokušao da prenese plastičnu granatu i da su ga uhvatili šta bi se desilo? Amerikanci se smatraju nedodirljivima i iznad svih zakona a nažalost, ovakvi događaji im daju osnov za takav stav. S druge strane toliko sr.anja ameri naprave da ih se može i bez “pakovanja” (što ameri redovito rade), kažnjavati, proganjati i razotkrivati pravu prirodu njihove politike, ali iz meni nerazumljivih razloga Rusija to ne radi. Ne kažem da treba raditi protiv SAD nego da ih treba spustiti na zemlju i ophoditi se s njima kao i sa svim ostalima.

Tomica
5 godine prije

Da li je iko dovoljno glup da povjeruje da ovakvu havariju može da izazove korumpiranost i nesposobnost vlade? To je glavni argument Guaidoa iako je svima jasno da je to, direktno ili indirektno, djelo upravo onih koji ga podupiru i žele preko njega ostvariti svoje ciljeve. Ovo je napad, ratni čin, isto kao da su raketirali infrastrukturu, i tako se treba odnositi prema tom činu. Sve plaćenike, suradnike i simpatizere uhititi, primjereno sankcionirati a neposredne suučesnike najstrože kazniti. (nadam se da imaju sm.rtnu kaznu) Treba sve napraviti kao što je Erdogan u Turskoj.

Sovonorola
5 godine prije

Divota!Trolova više nema na Logičnom !Pohvala uredništvu!

samo tako
5 godine prije

Manijak se raduje nestanku struje. Zašto ga ne pošalju u specijalističku ustanovu zatvorenog tipa, onoliko koliko treba da se vrati u normalu

nekoime
5 godine prije

Pošto ti je to janje?

nije bitno tko
5 godine prije

Ovog američkog diplomatu je trebalo nal icu mesta upucati kao teroristu. Da je granatu prenosio ruski diplomata na američkom aerodromu, bio bi izrešetan ko cjedilo.

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Interesantno niti slova o sramotnom Ravnogorskom cetnickom zboru. Dali to Logicno izbjegava temu da im se ne zamjeri?

alan ford
5 godine prije

Pošto sam zakasnio na pravovremene komentare, na članke od prošla 2 dana, evo ih ovdje: https://www.logicno.com/life-and-style/bez-sela-i-seljaka-nema-bogate-i-prosperitetne-drzave.html Za vrijeme Jugoslavije, nije bilo Lidla, Kauflanda i ostalih stranih lanaca trgovina životnih namirnica. Sve što je nuđeno u domaćim trgovinama, bilo je domaća proizvodnja Ponuda je ukupno možda bila nešto skromnija, ali je sve bilo kvalitetnije i zdravije, sve naše domaće. Kobasice, salame, paštete, mlijeko, meso, jogurt, voće, povrće, čokolade, keksovi,..itd… Sve bez GMO i bez ikakvih dodataka. Kad se sjetim samo kvalitetne rajčice iz Hercegovine i Dalmacije, od domaćih seljaka, to su bili crveni, sočni, ukusni paradajzi, a ne kao ovi današnji, Boga pitaj odtkuda, iz velikih industrijskih plantaža iz Španjolske i Nizozemske, ono pod staklenicima, našpricani, a imaju ukus kao da jedeš gumu…Ili pade mi na pamet, Krašov čips, “Čipi čips”, to je bio pravi čips, koji je imao ukus pravog krompira, bez GMO i ostalog sranja. A danas ovi strani,… Čitaj više »

alan ford
5 godine prije

https://www.logicno.com/vijesti/propaganda-ili-obrazovanje-neki-od-suludih-i-skupih-tecajeva-na-americkim-koledzima.html Ima toga kretenizma i u Njemačkoj, Nizozemskoj, skandinavskim državama… koliko hoćeš. Posebno oni bolesni paraziti koji sebe nazivaju “dženderisti”, od državnog novca financiraju svoj umobolni proljev. U Njemačkoj, skoro na svim sveučilištima odavno postoji odjel za studij rodne ideologije “gender studies”. Naravno sve je to najprije došlo iz SAD-a, sa Kinsey instituta, svjetskog legla dženderista i pedofila. A tu hrpu govana, i kod nas u Hrvatskoj, pokušava proširiti kinseyeva i soroševa ekipa sa likovima kao Štulhofer, Gordna Buljan-Flander, Sanja Sarnavka, Gordan Bosanac..itd.. Uz podršku i novaca Sorosa i Brisela. Nedavno, je u Njemačkoj, vlada grada Hannovera donijela odluku da se ubuduće u svim službenim dokumentima, mora koristti novi “dženderski jezik”. U Hannoveru su na vlasti propadajuća stranka SPD (po najnovijim anketama u Njemačkoj, pala ispod 10%) i sorosevsko-džendersko-pedofilna strančica Zeleni. Na primjer , ubuduće se ne smije više službeno i javno koristiti i pisati izraz: lehrer (učitelj, nastavnik), ili… Čitaj više »

alan ford
5 godine prije
alan ford
5 godine prije

nova vijest:
Vlada Venecuele mora platiti odštetu od oko 9 milijardi dolara. To je odlučio “međunarodni sud” I to sud ciohazarske lihvarske “Svjetske banke”, koji je donio je ovu presudu u korist lihvarskog američkog naftnog koncerna ConocoPhillips.
Tako lihvarsli mafijaši međusobno rade.
Dakle, lihvarski koncern “ConocoPhillips” tužio je vladu Venecuele lihvarskoj Svjetskoj banci, zato što je pokojni Hugo Chavez prije 13 godina nacionalizirao venecuelansku naftu. Lihvari iz “ConocoPhillipsa” to su smtarali kao “obezvlaštenje”, dakle da su im Chavez i venecuelanska vlada kao oduzeli nešto, što njima pripada.

alan ford
5 godine prije

https://www.logicno.com/vijesti/populisti-ce-mozda-osvojiti-europski-parlament-ali-ce-to-biti-pobjeda-bannona-i-sad-a.html “populisti” neće osvojiti EU parlament. – Tako je elita sa svojim lažljivim medijima trubila i prije 5 godina, stvarala se neka lažna opasnost: da će “populisti” i eu-skeptičari osvojiti puno glasova, ali su na koncu ukupno osvojili dvadesetak posto. Doduše, jesu napredovali ali 20-ak % je premalo i uopće ne može ugroziti veliku većinu koju ima “Partija EUSSSR-a” duboke države: pučani(demokršćani)-socijalisti-liberali-zeleni-ljevica. “Populisti” će ovaj put osvojiti koji postotak više, ali to neće bitno ugroziti “Partiju EUSSSR-a”. Dakle ako sve zbrojimo: blok stranaka kritičnih prema EU (tu se nalazi npr. poljski PIS i naša Ruža Tomašić, Pokret 5 zvjezdica…itd)+ blok stranaka koje su otvoreni protivnici EU (UKIP, AFD, FPO, Nacionalna fronta, Salvinijeva Lega nord,..itd.) + Orbanov Fideš, koji je formalno još član bloka pučkih i demokršćanskih stranaka EPP, ali ga oni po nalogu Sorosa žele izbaciti + pojediančni neovisni i kritički zastupnici u ostalim blokovima..itd.= sve skupa, će možda osvojiti… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI