Nedjelja 12. 05. 2019. – SAD uzurpirale zgradu UN – Meksički zid – Rusija blokirala rezoluciju Vijeća sigurnosti – Rekonstrukcija nesreće SSJ100

Vijesti u podne

SAD uzurpirale zgradu Ujedinjenih naroda u New Yorku

Washington je odbio izdati vize za ulazak u zemlju koji trebali sudjelovati u radu posebnog odbora za naoružanje Ujedinjenih naroda. Sjedište Ujedinjenih naroda na East Riveru u New Yorku ima ekstrateritorijalni status i zgrada toj služi od 1952. godine, od kada SAD u pravilu nikada nikome od stranih diplomata i dužnosnika nisu zabranile dolazak na neku od radnih sjednica međunarodne organizacije.

Međutim, jučer je Vladimir Jermakov, šef odjela za neširenje i kontrolu oružja ruskog ministarstva vanjskih poslova, rekao da Sjedinjene Države nisu izdale vize za diplomate iz Rusije koji su trebali sudjelovati u odboru Ujedinjenih naroda za pripremu revizijske konferencije o Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja (NPT) do 2020. godine, prenosi TASS.

Prema Jermakovu, “zbog nezakonitih akcija Sjedinjenih Država, nekoliko ruskih dužnosnika nisu mogli sudjelovati na forumu, a ako se do kraja ove godine članovima ruske delegacije na konferenciji “NPT-2020” ne izdaju američke vize, tajništvo UN-a će konferenciju “NPT-2020″ morati organizirati u Ženevi, Beču ili u glavnom gradu bilo koje druge države sposobne za slobodan pristup kako bi UN barem ispunio svoje organizacijske i tehničke obveze”.

Trump za “Meskički zid” otkazuje vojne programe i uzima novac iz Pentagona

Kako mu Kongres nije htio odobriti tražena sredstava izgradnju zida na granici s Meksikom, američki predsjednik Donald Trump je problem riješio preraspodjelom proračunskih sredstava Pentagona. Tako je odlučeno da Ministarstvo obrane Sjedinjenih Država  prebaci 1,5 milijardi dolara iz fondova koji su prvobitno bili namijenjeni za potporu afganistanskim snagama i da se tim novcem pomogne platiti izgradnja 130 kilometara dugog graničnog zida Donalda Trumpa na granici s Meksikom. Vršitelj dužnosti američkog ministra obrane

Patrick Shanahan odobrio je taj prijenos, izjavio je u petak glasnogovornik Pentagona. 1,5 milijardi dolara koristit će se za “zamjenu ograde” u i oko Tucsona, Arizone i El Centra, rekao je dužnosnik ministarstva Tom Crosson. Ova odluka dolazi nakon prethodne, iz ožujka ove godine, kada je za izgradnju graničnog zida prebačeno milijardu dolara s računa vojnog osoblja.

Ukupna suma od 2,5 milijardi dolara odgovor je na izjavu predsjednika Donalda Trumpa o izvanrednoj situaciji za nacionalnu sigurnost na granici. To je pomoglo Trumpu da aktivira izvršne ovlasti predviđene Zakonom o nacionalnim hitnim slučajevima i upotrijebi oružane snage i vojnu inženjeriju za izgradnju granične barijere. Trump je ranije zaprijetio da će proglasiti hitnu situaciju na nacionalnoj razini, ako Kongres do 15. veljače ne usvoji cijeli njegov program za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici. Očekuje se da će Pentagon na kraju prebaciti oko 6 milijardi dolara s drugih računa i izgraditi “Meksički zid”. Uz spomenute 2,5 milijardi dolara, oko 3,6 milijardi dolara će se uzeti s računa vojnih građevinskih projekata, od kojih će neki biti odgođeni.

Rusija blokirala rezoluciju Vijeća sigurnosti o “humanitarnoj katastrofi” u Idlibu

U protuterorističkoj kampanji sirijske i ruske vojske su vladine snage izbile na administrativne granice pokrajine Idlib i sjevernoj Hami oslobodile velika područja, uključujući gradove Kafr Nabuda i Qalaaat Al-Muqid. Kampanja je još uvijek u tijeku. Tijekom operacije je sirijske vojska uspjela uništiti zapovjedno mjesto i skladišta s oružjem terorističke skupine Al-Nusra Front, sirijskog ogranka Al-Qaede. Ranije je blokirala deklaraciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o kriznoj humanitarnoj situaciji u Siriji i navela da nekoliko zemalja iskrivljuju sliku o situaciji u Idlibu.

Tijekom sastanka predstavnik Rusije je pozvao zapadne zemlje da priznaju “kako je Idlib domaćin Al-Nusra Frontu, bez obzira na ime koje ta teroristička organizacija koristila”. Prošle subote je južno od Idliba otkrivena udarna skupina militanata, čija je vjerojatna meta, prema navodima ruske vojske, bio napad na grad Hamu. Ranije je Glavni stožer ruskih oružanih snaga broj militanata u Idlibu procijenio na oko 50 tisuća ljudi. Krajem travnja ruski predsjednik Vladimir Putin nije isključio vojnu operaciju sirijske vojske protiv terorista u Idlibu i ona je pokrenuta 7. svibnja.

VIDEO – Rekonstrukcija zrakoplovne nesreće u Šeremetjevu

Televizijski kanal NTV je napravio rekonstrukciju zrakoplovne nesreće koja se dogodila 5. svibnja sa zrakoplovom Suhoj Superjet 100 u zračnoj luci Šeremetjevo. “U 18.02 SSJ-100 polijeće i kreće u Murmansk. Nekoliko minuta kasnije ulazi u oluju. U 18.11 krilo aviona pogađa munja. Na rezervnom kanalu, zapovjednik aviona Denis Evdokimov izvještava zemlju o svom povratku u Šeremetjevo zbog neuspjeha radio komunikacija i sustava automatskog upravljanja. Na pitanje kontrole leta: “Je li potrebna pomoć?” zapovjednik odgovara: “Do sada je sve u redu”, kaže se tijekom demonstracije snimke rekonstrukcije nesreće u kojoj je 5. svibnja Suhoj Superjet 100 Aeroflot Airlinesa izgorio tijekom hitnog slijetanja u Šeremetjevo. Od ukupno 78 je poginula 41 osoba.

Prema preliminarnim podacima, piloti su sletjeli a da nisu ispustili višak kerozina i prevelikom brzinom, što je dovelo do oštećenja zrakoplova, nakon čega je buknuo požar. Što se tiče udara munje u zrakoplov, Igor Vinogradov, potpredsjednik tvrtke Suhoi Civil Aircraft Company, izjavio je da je tijekom testiranja SSJ provjeren na te udare i utvrđeno je da munje ne dovode do požara na zrakoplovu i gubitka kontrole. Drugi izvor u tvrtki je rekao da su tijekom leta SSJ-100 13 puta pretrpjeli udare munje, ali nijedan od tih incidenata nije utjecao na let aviona u zraku.

VIDEO – Rekonstrukcija kanala NTV

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

“Ukrajina će nastaviti politiku stupanja u NATO i „odnosa prema ratu sa Rusijom“, izjavio je savetnik za odbranu novoizabranog predsednika ove zemlje Vladimira Zelenskog, Ivan Aparšin, na „Gromadskoj televiziji“.

„Ne menjamo politiku o pristupanju Ukrajine u NATO. Ali nismo razgovarali ni o vremenskim okvirima. Ne menjamo politiku u vezi sa odnosom prema ratu sa Rusijom, to je rat“, rekao je Aparšin”

Siniša
4 godine prije

Brat Lukašenko…zgrne milijarde na račun Rusije, na vlasti je zahvaljujući Rusiji, Bjelorusija lagodno živi na račun Rusije, švercuju zabranjenu robu u Rusiju…
“” Lukašenko ljut: Šteta je ogromna, Rusija da plati nadoknadu, nafta je bila kontaminirana
Minsk — Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko kaže da je kontaminiranjem nafte koja se doprema ruskim gasovodom “Družba” nastala ogromna šteta.
Prema njegovim rečima Belorusija očekuje da Rusija plati nadoknadu, javlja agencija Belta, prenosi Rojters.

“Trenutno procenjujemo štetu… šteta na cevovodu je ogromna, uključujući i štetu na opremi cevovoda, kao što su pumpe na objektima, kao i na rafinerijama”, rekao je Lukašenko.””
Čitam da je šteta preko 2 milijarde Dolara i da su već neki uhapšeni u Rusiji jer se sumnja na sabotažu….ali Luki je brat za “poželjeti”, kako stara narodn kaže “Rani pašče da te ujede.”.

Tiha voda.
4 godine prije

Rusiji bi bilo bolje da konkretizira svoju suradnju sa,kako sami kazu,geostrateskim partnerom,iranom.rezolucije o ovom ili onom ionako nikoga ne zanimaju jer je medjunarodni poredak do kraja srusen.kada krenu spaljivati iran a iran odgovori po kvazi drzavama po zaljevu,pa to krene u siroko,kad dim pocne smrdjeti dalje od zaljeva….sta ce onda rusija?!?!osuditi to rezolucijom kao u gadafijevom slucaju?!nisu jednog aviona vojnog svom geostrateskom partneru prodali desetljecima!djelovanjem u siriji su poceli kupovati naklonost mnogih i vratili se jaki u arenu.ako ne djeluju u slucaju napada na iran,pustit ce ih onaj zio brko bolton niz vodu.

eks
4 godine prije

Kada ne bi bilo Saveta bezbednosti, u kojem su Rusija i Kina sa mogućnošću stavljanja “veta”, UN bi mogle da se zovu “Američke UN “

Laki Topalović
4 godine prije

Sad je neko malezijski pilot kružio i ispustio gorivo i tek onda sletio, kritično, ali je sletio. dakle, kardinalna greška pilota. Kasnije je dokazao u spašavanju pola putnika, ali jbg, brate…. pa baci kerozin van, ne znam jel se može , ili potroši veći dio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI