Nedjelja 14. 04. 2019.

Vijesti u podne

Iako su SAD blokirale račune za humanitarnu pomoć, Vatikan Iranu poslao 100 000 eura

Iako su Sjedinjene Države blokirale sve kanale koje su mogle za uplatu novca na račune za humanitarnu pomoć  stanovništvu Irana pogođenom poplavama, Vatikan je uspio zaobići blokadu i papa Franjo je preko Odjela za cjeloviti ljudski razvoj poslao 100 000 eura za pomoć Irancima pogođenim poplavama. Prema izjavi Vatikanskog ureda, taj iznos “će biti prebačen kroz apostolsku nuncijaturu na područja koja su najviše pogođena katastrofom i novac će biti korišten za podršku ljudima i teritorijima”. Ranije je papa Franjo izrazio sućut iranskom narodu zbog prirodne katastrofe koja je pogodila zemlju, prenosi Vatican News.


Poljska ne želi u eurozonu

Predsjednik poljske vladajuće stranke kaže da ta zemlja neće uvoditi euro sve dok njeno ekonomsko bogatstvo ne dosege razinu Njemačke. Jarosław Kaczyński je tijekom kampanje za izbore za Europski parlament optužio opoziciju da se zalaže za napuštanje poljske nacionalne valute zlote. “Recimo ”ne” euru, recimo ”ne” europskim cijenama”, rekao je Kaczyński na stranačkom skupu u Lublinu, prenosi Blumberg. “Sporazum o članstvu u EU ne precizira datum uvođenja eura. Jednog dana ćemo to uraditi, ali to će biti kad nivo našeg bogatstva bude blizu onom kakav je u Nemačkoj”, kazao je Kaczyński.


Kim Jong-un dao Trumpu rok do kraja godine da za spor sastavi “razuman prijedlog”

Donald Trump je u petak rekao kako želi zadržati Sjevernu Koreju pod sankcijama sve dok ne ispuni nemoguće uvjete američkog zahtjeva da svoju nuklearnu i raketnu tehnologiju preda američkim vlasima i tek kada se zemlja poputno denuklearizira, a tek onda će se moći pričati o ukidanju međunarodnih i jednostranih sankcija Washingtona. Čelnik Sjeverne Koreje, Kim Jong-un, jučer je Trumpu dao rok do kraja godine da ispuni njegove uvjete za nastavak dijaloga. Kim Jong-un je rekao je da otvoren za treći susret s Trumpom, ali da nemogućnost postizanja uvjeta koji su prihvatljivi za obje strane predstavljaju rizik za ponovno dizanje tenzija.  “Ključno je za SAD da odustane od svojih dosadašnjih metoda i pristupa prema nama. Ako SAD nastavi razmišljati na ovaj način, nikada neće uspjeti pomjeriti Sjevernu Koreju ni za centimetar niti postići bilo što, bez obzira koliko puta sjedne i razgovara sa Sjevernom Korejom”, rekao je Kim u obraćanju Narodnoj skupštini. Dodao da će čekati do kraja godine da “SAD naprave hrabru odluku” o drugom sastanku, nakon što se posljednji summit s Trumpom u Vijetnamu propao. Kim je rekao da je, usprkos dobrom odnosu s Trumpom, zainteresiran za treći summit samo ako SAD ponude konkretna rješenja spora. “SAD dalje podižu neprijateljstva s nama, svaki dan, usprkos prijedlogu da se pitanje riješi dijalogom”, kazao je Kim. Također je dodao da su SAD na susretu u Vijetnamu predložile gore spomenuta “apsolutno nepraktična rješenja”.


Rusija provela masovne zračne udare po položajima terorista u Idlibu

Rusko ratno zrakoplovstvo je sinoć pokrenulo masovni val zračnih udara po položajima islamističkih militanata u zapadnom i južnom dijelu pokrajine Idlib. Medijski izvori su izvijestili da je su više od 10 zračnih udara ruski zrakoplovi razorili položaje islamističkih militanata u gradovima Basanqoul, Arbaeen, Urum Al Jouz i okolnim područjima. U vrijeme izvještavanja je kanal Muraselon News, koji je objavio snimke udara, naveo da su više od četiri ruska borbena zrakoplova još uvijek provodila zračne udare i danas će objaviti opširnije izvješće o ciljevima napada.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crodaemon
5 godine prije

“Predsjednik poljske vladajuće stranke kaže da ta zemlja neće uvoditi euro sve dok njeno ekonomsko bogatstvo ne dosege razinu Njemačke.”

Da je bar u nas neko tako pametan

Moreno
5 godine prije

Plenković je Hrvatima reka kako su Hrvati ulaskom u EU pristali uć i u eurozonu.
Kaczyński Poljacima govori da Poljaci ne moraju u eurozonu dok nebudu ka Njemci☺

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Izgleda da u Poljskoj netko radi i govori u interesu poljaka, za razliku od Hrvatske gdije aroganti, prepotentni i anemicni radi u svom osobnom interesu, na svojoj promociji EU dipljomatskog potrcka.

Siniša
5 godine prije

U BiH 600 milionera, i nešto sitno multimilionera.

Siniša
5 godine prije

Odličan video, pokazuje koliko je Rusija bila blizu da se otvori i ipak su njom uvijek vladali mediokriteti koji su slinili na zapadno pomodarstvo…..
https://youtu.be/q1RRQMO3qaY

zemohudin
5 godine prije

Mozda za nekog glupo pitanje pa ipak..
Koliko zrakoplova udestvuje u jednom zracnom udaru?
Hvala.

Siniša
5 godine prije

Brazil je izgleda pristao da interveniše u Venecueli ali kako ovo nazvati…
“Pompeo je, inače, licemerjem nazvao apele više zemalja da se SAD ne mešaju u unutrašnje stvari Venecuele i drugih latinoameričkih zemalja:

„Kina i druge zemlje licemerno pozivaju na nemešanje u stvari Venecuele. Njihove finansijske intervencije su doprinele razaranju te zemlje. Kad je reč o licemernim pobornicima nemešanja u stvari Latinske Amerike – ne smeju se, naravno, gubiti iz vida ni Rusi“.

Pompeo je Rusiju i Kinu nazvao „lažnim prijateljima Latinske Amerike“.

Jedini pravi prijatelj su im – uveren je Pompeo – SAD koje ih eksploatišu i organizuju pobunu i prevrat u svakoj koja počne da se osamostaljuje. Niz je zastrašujući: Nikaragva, Panama, Čile, Grenada…”

nessy
5 godine prije

Gledajuci Dalmaciju, postali smo doslovno nacija slugu. posao mozete naci kao taxi vozac, konobar, teta-kasirka, i to je to. Nazalost, to je nasa buducnost, pogotovo sa nasom “europski orijentiranom” vladom, koja bi prodala sve sto nije za pod pricvrseno. Jedna od zadnjih poluga suvereniteta, je nacionalna valuta, ali mi to ionako ne koristimo, jer nasa narodna banka nije pod nasom kontrolom (googlajte tko je vlasnik). Dakle, mozemo zajednicki skinuti hlace, i pribaviti vazelin (jos uvijek mozemo odluciti o vrsti vazelina).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI