Nedjelja 19. 05. 2019.

Vijesti u podne

Saudijska Arabija sazvala hitan sastanak Arapske lige zbog agresije na tankere i naftnu infrasturu

Saudijski kralj Salman je pozvao lidere arapskog svijeta da održe izvanredni sastanak Arapske lige u Meki zbog pogoršanja odnosa s Iranom, priopćila je službena saudijska novinska agencija SPA, pozivajući se na visoki izvor u ministarstvu vanjskih poslova kraljevstva. Sugovornik agencije izjavio je da je kraljev poziv upućen zemljama Arapske lige i Zaljevskog vijeća za suradnju zbog nedavno provedenih sabotaža na tankerima u vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata, te zbog napada jemenskih Huti boraca dronovima s eksplozivom na dvije crpne naftne stanice u Saudijskoj Arabiji. Kralj Salman pozvao arapske vođe na dva hitna summita kako bi razmotrili nedavne “agresije i njihove posljedice u regiji”. Američke obavještajne agencije smatraju da su napad na tankere mogla izvesti snage koje ili simpatiziraju iranske vlasti ili  rade za njih. “Saudijski kralj Salman, čuvar dvije plemenite svetinje, pozvao je svoju braću, lidere Zaljevskog vijeća za suradnju i zemalja Arapske lige da održe dva hitna summita 30. svibnja u Meki”, navodi se u priopćenju. Istog dana je planirano da se u Meki održi sastanak šefovi država i vlada Organizacije islamske suradnje.


Rusija i Venezuela će trgovati u rubljama

Venecuelanski veleposlanik pri predstavništvu UN-a u Ženevi, Jorge Valero, rekao je da se trenutno vode pregovori s Rusijom o uporabi rublje u bilateralnim transakcijama. “Da, sada pokušavamo provesti naše financijske operacije kroz drugu valutu, uključujući kripto valutu Petro, koju smo stvorili”, rekao je Valero, te naglasio da je u tijeku dijalog s Moskvom o pitanju prelaska na uporabu ruske valute, rublje. Petro je lansiran 20. veljače. Venezuela je bila prva zemlja s vlastitom kriptovalutom, koju podržavaju rezerve nafte. U početku je Maduro odredio vrijednost od 1 Petra prema cijeni barela nafte u Venezueli, ili 60 dolara, što je prema službenom tečaju sada 9000 bolivara. Prema riječima veleposlanika, sankcije koje su SAD uvele protiv Venezuele i blokiranje venecuelanskih bankovnih računa u dolarima negativno su utjecali na gospodarstvo zemlje. Sada Caracas ima problema s pristupom međunarodnom financiranju, ulaganjima u naftnom sektoru i restrukturiranju svog inozemnog duga. 28. siječnja Washington je najavio uvođenje dodatnih sankcija protiv nacionalne naftne i plinske tvrtke PDVSA. Caracas je prinuđen dedolarizirati svoju ekonomiju, jer nema naznaka da će se sankcije uskoro ukinuti.


Kina odbija žrtvovati svoje interese u trgovini sa Sjedinjenim Državama

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi razgovarao je telefonom s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom. Tema razgovora bile su nesuglasice u trgovinskoj sferi, koje su eskalirale nakon neuspjeha posljednjeg kruga pregovora, što je dovelo do obostranog  povećanja carina između Sjedinjenih Država i Kine. Tijekom razgovora je Wang Yi rekao Pompeu da je “Kina dosljedno poticala rješenje trgovinskih i ekonomskih razlika putem konzultacija i pregovora, ali ti pregovori trebaju biti jednaki”. Kako je objasnio Wang Yi, unatoč tvrdnjama Sjedinjenih Država, Kina je dužna braniti svoje državne nacionalne interese u svim pregovorima i odgovarati na želje svojih ljudi. U međuvremenu, prema američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, neravnoteža u američko-kineskoj trgovini može se ispraviti samo ozbiljnim ustupcima od strane Kine, na što Peking ne pristaje.


Američki dug od 1934. do 2019.

Na fotografiji dolje je objavljen državni dug Sjedinjenih Američkih Država od 1934. godine do danas u tisućama milijardi dolara, temeljen na službenim vladinim podacima. Prikazuju se godine i iznosi financijskih “vrhova”. Stručnjaci kažu kako se ovakvi podaci učestalo objavljuju kada se zna da je nemoguće takav dug vratiti. Štoviše, postoje brojni razlozi koji sugeriraju da će ovaj dug i dalje rasti.

Američki dug od 1934. do 2019.
FOTO – Američki dug od 1934. do 2019.
Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kukalatimajka
4 godine prije

Američki dug od 1934. do 2019

Ova merika je sigurno socialistička ili komunistička država čim je toliko zadužena.
Po našim domoljubima i lokalpatriotima smo u jugi živjeli isključivo od kredita i jeli i pili na tuđi račun. Vjerovatno od tuda potiče sav američki dug, juga se raspala pa nema ko da vrati silne kredite merikancima.

LauerNalis
4 godine prije

Neka idu u njemacku kao i nasi blokirani

IVE iz pecalbe
4 godine prije

Neoliberalni kapitalizam ce rasti sve dok ne prozdere sam sebe.

Abe Nepotvrdjeni
4 godine prije

Neka skupljaju boce

AJeTo
4 godine prije

Dug je moguce vratiti devalvacijom dolara. To zahtijeva neke zrtve.

Siniša
4 godine prije

“Stručnjak za vazduhoplovstvo CNN-a, Džef Vajz, veruje da je Rusija naredila otmicu letova Malejža Erlajna koji je nestao u martu 2014. On veruje da su otmičari preživeli pad aviona”

nekoime
4 godine prije

Koliko s sjećam Saudi su napali Jemen, a ne obartno.

nekoime
4 godine prije

Koliko se sjećam piloti koji su napali WTC bili su mahom Saudijci, nakon čega je Amerika napala Afganistan i Irak.

alan ford
4 godine prije

Niste još ništa objavili o aferi u Austriji. Pa evo da ja izreknem svoje mišljenje. Vicekancelar i predsjedink slobodarske stranke FPÖ, Strache, tajno je sniman skrivenom kamerom, prije 2 godine, kako razgovara sa nekom navodnom ruskom tajkunicom, da mu ona navodno dadne novac za pomoć u predizbornoj kampanji, a on će joj zauzvrat osigurati velike poslove u Austriji. I još je Strache tu navodnu tajkunicu molio za pomoć da preuzme austrijski dnevni list “Kronen Zeitung”. Nakon objavljivana snimke u javnosti, Strache je bio stjeran pred zid, nije imao kuda, dao je ostavku na položaj vicekancelara i predsjedsnika FPÖ-a. Ali je naglasio, da on nije prekršio nijedan zakon i da je sve bila namještaljka obavještajnih službi. I u tome ima pravo. Kancelar Kurz je odmah raspustio vladu Narodne stranke i FPO-a (nakon 2 godine vladanja) i želi nove prijevremene izbore. Ta snimka je napravljena dakle još prije 2 godine, ali zašto… Čitaj više »

alan ford
4 godine prije

…(2)… Sjetimo se one sitaucije, odnosno režirane lakrdije: van der Bellen pobjeđuje Hofera vrlo tijesno, za nekih manje od 1%, ako se dobro sjećam. Međutim nakon toga je otkriveno da se na izborima prilikom prebrojavanja glasova, mućkalo u korist van der Bellena, i državna komisija poništava te izbore. Ponovni predsjednički izbori održavaju se 6 mjeseci kasnije, iste godine, I gle “prekreta”. U ponovnim izborima, van der Bellen rastura Hofera, pobjeđuje sa lakoćom, ako se dobro sjećam, sa 7-8 % glasova prednosti. Ma da naravno, koje “čudo”, Isto kao i ona namještena pobjeda Macrona u 2. krugu na predsjedničkim izboricima u Francuskoj, kada je inače bezlični i dotada poluanonimni Rotšildov dečko rasturio Marinu Le Pen, sa dvotrećinskom većinom., Dakle, malo logički; van der Bellen, koji je sa mućkom pobjedio Hofera sa manje od 1% prednosti glasova, u ponovljenim izborima totalno ga rasturi,. Ma da kako da ne, Iako je svatko očekivao,… Čitaj više »

spartak
4 godine prije

Plaćam rundu pića onima koji nam objasni KOME je to USA dužna 22.000 milijardi odnosno oko 70.000 dolara po glavi stanovnika. Stano se vuče taj famozni dug, kaže se tko je DUŽNIK (SAD) ali nikada ne i tko je VJEROVNIK! Zašto o tome npiše ni u jednome tekstu o tome dugu? Zato meni tu nešto ne štima, Svaki dug ima dužnika i drugu stranu (strane) koja je taj iznos dužniku posudila. Ja recimo posudim od susjeda Pere 500 eura i znam da sam NJEMU dužan 500 eura.
KOME je dužna SAD 70.000 dolara po gavi svog stanovnika?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI