Nedjelja 24. 03. 2019.

Vijesti u podne

SAD blokirale imovinu banke Venezuele koja isplaćuje mirovine i socijalne naknade

Američko ministarstvo financija je sankcioniralo banku Venezuele preko koje vlada plaća zaposlenike u državnoj upravi, isplaćuje mirovine i socijalnu pomoć u zemlji. To je Banka za ekonomski i društveni razvoj Venezuele (BANDES) i njezine podružnice u Urugvaju i Boliviji. “Sva imovina i vlasništvo tih tvrtki koje se nalaze u Sjedinjenim Državama ili su u vlasništvu ili pod kontrolom američkih građana, blokirane su”, rekao je Ured za kontrolu stranih sredstava Sjedinjenih Američkih Država.

Prema ministru financija Stevenu Mnuchinu, ova mjera je odgovor na uhićenje Roberta Marrera, čelnika uprave samoproglašenog predsjednika Juana Guaidóa. Marrero je uhićen pod optužbom da je pripremao pokušaje atentata na političare i vojsku. “Uspjeli smo eliminirati terorističku ćeliju koja je planirala napade uz sudjelovanje plaćenika iz Kolumbije i Srednje Amerike”, izjavio je ministar unutarnjih poslova vlade u Caracasu. Američko ministarstvo financija je u obrazloženju sankcija zahtijevalo je oslobađanje uhićenih urotnika. “Režim nastavlja otimati, mučiti i ubijati građane Venezuele, što Sjedinjene Države i međunarodna koalicija koja podržava a neće dopustiti”, navodi američko ministarstvo financija.


Rusija odbila američki zahtjev da zatraži odlazak Iranaca iz Sirije

Pregovori Rusije i Sjedinjenih Država o obnovi sporazuma o prekidu vatre u južnoj Siriji su u cjelosti su propali zbog stava pomoćnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona o povlačenju američkih vojnika, piše The Washington Post, citirajući visokog dužnosnika Washingtona koji je sudjelovao u razgovorima. “Pregovori s Rusijom o obnovi sporazuma o prekidu vatre, tijekom kojih se raspravljalo o zajedničkom povlačenju američkih i iranskih vojnika, propali su u cjelini kada je Bolton odlučio da američke snage neće otići dok sve iranske snage ne napuste Siriju”, rekao je dužnosnik. Riječ je o sporazumima Moskve, Washingtona i Ammana od srpnja 2017. o stvaranju zone de-eskalacije u jugozapadnoj Siriji, koja je uključivala tri južne pokrajine u zemlji, Dara’a, Quneitra i Suweida.


NATO u Poljskoj gradi veliko skladište za oklopna vozila, streljivo i oružje

Glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg je izjavio kako savez u roku od dvije godine planira izgraditi skladište za američku vojnu opremu u Poljskoj, prenosi The Wall Street Journal. Prema pisanju lista, skladište će biti izgrađeno u blizini zrakoplovne baze u selu Povidz. Koštat će 260 milijuna dolara, a izgradnja će početi ovo ljeto. Prema Stoltenbergu, to će biti skladište za američka oklopna vozila, streljivo i oružje.


Još američkih sankcija…. Rusiji zbog suradnje s Venezuelom

U američkom Kongresu je predstavljen prijedlog zakona protiv “ruskog utjecaja” u Venezueli. Dokument je objavljen na internetskoj stranici Kongresa. “Povećana prisutnost Ruske Federacije u zapadnoj hemisferi je stvar zabrinutosti za Sjedinjene Države i naše saveznike u regiji”, navodi se u nacrtu. Projekt predlaže uvođenje sankcija protiv Rusa i građana drugih zemalja koji podupiru sadašnjeg predsjednika Venezuele Nicolasa Madura. Osobito govorimo o zabrani ulaska u Sjedinjene Države. U tekstu se spominju zajedničke vježbe Rusije i Venezuele u prosincu 2018. s bombarderima Tu-160. Također je navedeno da Moskva daje kredite venecuelanskom državnom naftnom i plinskom poduzeću PDVSA.


Brexit sve dalje? – London protiv izlaska iz EU

Jučer je stotine tisuća ljudi iz cijele Velike Britanije došlo u London kako bi tražili novi referendum o Brexitu. U povorci su bili i londonski gradonačelnik Sadiq Khan iz oporbene Laburističke stranke i čelnica Škotske nacionalne stranke Nicola Sturgeon. Premijerka Theresa May je u više navrata odbacila pozive na drugi referendum, unatoč tome što se parlament dosad nije složio o dogovoru o izlasku iz Europske unije. Čelnici EU i Theresa May su se ovaj tjedan dogovorili o odgodi Brexita, te uklonili mogućnost da Velika Britanija napusti blok 29. ožujka. Jučer ujutro je broj potpisnika peticije kojom se poziva britansku vladu da povuče Članak 50 o izlasku Velike Britanije iz Europske unije premašio četiri milijuna.

 

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alan ford
5 godine prije

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, pudlica ciohazarske duboke države, napao je talijansku vladu, što se priključila velikom kineskom projektu “puta svile”.

Tomica
5 godine prije

– Nije mi jasno kako se dozvolilo da neko može nekome da blokira banke, novac i zlato a da nije u ratu. Još luđe mi je da bilo ko, ima bilo šta vrijedno, kod nekoga ko se uvijek postavlja neprijateljski
– Rusija, niti može, niti hoće to tražiti od Irana. Jedino gore je da SAD to traži od Rusije.
– SAD su nevoljko pristale a Poljskoj to puno znači i svakako bi trebala to sama financirati.
– Ovo sa sankcijama već prelazi u dosadu.
– Poslije 2 godine ser.onje još ne znaju hoće ili neće izaći iz EU.

Amater
5 godine prije

Tko je ovdje lud ??? Amerika blokira sredstva venezuele ???????pa gdje je ta vlast venezuele da nakon prve blokade nije sklonila sva sredstva dostupna hegemonistima , nego im ostavila mogučnost da ih iznova blokiraju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI