Nedjelja 31. 03. 2019.

Vijesti u podne

Erodgan protiv Kurda najavljuje “rješenje problema na terenu”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, najavljujući veliku vojnu operaciju, ustrajava kako je sirijska kriza prvo pitanje koje se mora riješti nakon izbora. “Definitivno ćemo riješiti problem Sirije na terenu, ako bude moguće, a ne na stolu, što će biti prvi posao nakon regionalnih izbora koji se održavaju u ovu nedjelju, naglasio je jučer turski predsjednik na izbornom skupu u Istanbulu. Erdogan je zapravo govorio o situaciji u sjeveroistočnoj Siriji, gdje djeluju kurdske milicije koju  podupiru Sjedinjene Države. Turska te snage, posebice YPG milicije, vidi kao prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti. Turski predsjednik je naglasio kako neće tolerirati njihovu nazočnost. “Naučili smo da trebamo dati lekciju onima koji to pokušavaju učiniti i to ćemo s njima činiti i u budućnosti”, kazao je Erdogan. Turski predsjednik je ponovno naglasio “kako oni koji terorističkim koridorom žele zatvoriti granice južne Turske nikada u tome neće uspjeti”.


Trump obustavio “pomoć” Gvatemali, Hondurasu i El Salvadoru

Američki predsjednik Donald Trump je naložio da se obustavi pružanje izravne potpore zemljama takozvanog Sjevernog trokuta – Gvatemali, Hondurasu i El Salvadoru, izvijestio je američki State Department. “Po nalogu državnog tajnika ispunjavamo upute predsjednika i okončavamo programe inozemne pomoći Sjevernom trokutu kakvu su primale u okviru fiskalnih godina 2017. i 2018. godine”, izjavio je predstavnik američkog ministarstva vanjskih poslova za ABC News. State Department je također najavio namjeru da tijekom ovog procesa stupi u interakciju s Kongresom. Ranije je Trump izjavio da su Meksiko i zemlje Srednje Amerike, Honduras, Gvatemala i El Salvador, krive za priljev ilegalnih migranata. Podsjetimo da se krajem ožujka nova karavana migranata počela kretati od granice Meksika s Gvatemalom do Sjedinjenih Država.


Ruske banke umjesto sustava SWIFT koriste kineski sustav CIPS

Nekoliko ruskih banaka je umjesto SWIFT-a počelo koristiti kineski Međunarodni platni sustav (CIPS), izvještava visoki dužnosnik Središnje banke Rusije. Vladimir Šapovalov iz Odjela za međunarodnu suradnju Središnje banke Rusije je rekao “kako je u pogledu suradnje na području platnih sustava nekoliko banaka već povezano s kineskim sustavom CIPS, koji je omogućio pojednostavljenje postupka usmjeravanja plaćanja”. Kineski sustav CIPS (China International Payments System) analogan je Društvu za svjetske međubankovne financijske telekomunikacije (SWIFT), međunarodnom međubankarskom sustavu za prijenos informacija i plaćanja koji pokriva gotovo 11 000 velikih subjekata u više od 200 zemalja. Središnja banka Rusije je, kako je jučer objavio RT, također izrazila uvjerenje da će kineske kolege više pozornosti posvetiti ruskoj alternativi, Sustavu za prijenos financijskih poruka (SPFS), nego SWIFT-u, jer će to omogućiti jačanje i rast bilateralne trgovine koja je 2018. probila rekord u vrijednosti od 100 milijardi dolara, ne nužno u američkoj valuti.


Rusija napravila novi vojni transportni zrakoplov Il-112V kao zamjenu za An-26

Najnoviji ruski lagani vojni transportni zrakoplov Il-112V je prvi je put poletio s piste zračne luke PJSC VASO tvornice zrakoplova u regiji Voronjež. Let je bio normalan i trajao je više od 30 minuta. U zraku je Il-112V pratio laboratorijski zrakoplov IL-114LL. Navodno, prvom letu Il-112V je prethodio je ciklus modernizacije aerodroma, tijekom kojeg su testirani svi sustavi, izvedene su probe na aerodromu, uključujući djelomično odvajanje od tla, da bi se zaključilo da je zrakoplov spreman za početak probnih letova. Zrakoplov je stvoren kako bi zamijenio zastarjelu flotu transportnih aviona An-26, čiji radni vijek postupno ističe. Umirovljenje 50% voznog parka će se dogoditi do 2030., a  do 2032. godine je 90% aviona An-26 prestati obavljati zadaće. Il-112V je prvi vojni transportni zrakoplov koji je u postsovjetskom razdoblju stvoren od nule. Zrakoplov je dizajniran za rješavanje mnogih problema, kako u području vojne logistike, tako i u civilnom sektoru. Na primjer, za prijevoz i premještanje oružja i lake vojne opreme, tereta i osoblja, kao i širokog raspona različitih tereta, što će činiti civilna verzija zrakoplova. Maksimalno opterećenje je 5 tona, brzina leta 470 kilometara na sat, a domet leta pri maksimalnom opterećenju i pri polijetanju s neasfaltiranih aerodroma je 1200 kilometara.

 

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
5 godine prije

Šteta je što su Rusi izgubili zrakoplovne inženjere koji su razvili onaj ukrajinski Antonov 225. Može prevesti 250 000 kilograma opreme i dalje je najveći zrakoplov na svijetu.

Lucija
5 godine prije

Talijani (Salvini) hoće natrag svoje zlato iz Brisela. Financiralii bi nešto s njim.
No prije toga moraju donijeti zakon po kojem zlato ne pripada talijanskoj centralnoj banci, nego – državi!
Ovo upućuje na zanimljive događaje i otkrića…

Lucija
5 godine prije

U Engleskoj skandal s nekom ogromnom bandom koja operira od sredine devedesetih. Nedostaje 8 milijardi. Radili su na svemu, od automobilskih nesreća i osiguranja do manipulacija karticama, hipotekama, socijalnom skrbi.
Neki članovi su bili uglednici u think-tankovima. Viđeni s Tonijem Blairom.
Davali 1% za terorizam i postoji poveznica s tipom koji je uzrokovao eksploziju kad je poginulo 50-ak ljudi.
Najgore od svega, zna se da su najmanje 4 porezna službenika pokušala podnijeti prijave, ali su ih šefovi spriječili.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI