“Nepopravljive povrede odnosa”: Turska poziva SAD na ispravljanje “pogreške” izbacivanja Turske iz programa F-35

Recep Tayyip Erdogan - Donald Trump
5 komentara

Tursku je uzdrmala odluka SAD-a da je izbaci iz programa borbenog zrakoplova F-35, kao odgovor na to što je Ankara kupila ruske sustave protuzračne obrane S-400. SAD na to gleda kao na pogrešku koja će uzrokovati trajnu štetu američko-turskim odnosima.

“Ovaj jednostrani korak je nespojiv s duhom savezništva i ne oslanja se na nikakvo legitimno opravdanje”, priopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova ubrzo nakon što je Bijela kuća službeno protjerala Tursku iz pete generacije skrivenog mlaznog programa.

“Pozivamo Sjedinjene Države da se vrate iz ove pogreške koja će prouzročiti nepopravljive rane u našim strateškim odnosima”, navodi se u izvješću.”

Ministarstvo je odbacilo tvrdnje Amerikanaca kao “nevažeće”, jer oni smatraju da bi isporuka ruskih zračnih i raketnih obrambenih kompleksa, započetih prošlog tjedna, mogla ugroziti sigurnost F-35 i NATO-a.

Na sve pokušaje Ankare da dopre do Washingtona u nadi da će riješiti to pitanje mirno SAD se samo oglušilo, a nisu ni pokazale nikakav interes za osnivanje radne skupine unutar NATO-a, kazala je Turska.

Ovaj nedostatak spremnosti na pregovore je “najočitiji pokazatelj predrasuda na američkoj strani i nedostatka volje da se to pitanje riješi u dobroj vjeri.”

Nakon što su više puta prijetili da će Turska biti uklonjena iz programa F-35, ako nastavi s isporukom S-400, Washington je učinio upravo to, navodeći zabrinutost da se ruska tehnologija može koristiti za dobivanje obavještajnih podataka o “naprednim mogućnostima zrakoplova”.

Smijenivši Tursku, SAD su priopćile kako bi još uvijek mogle biti vraćene u program F-35 – ako se riješi ruskih raketa, što je turska vlada odbacila. Štoviše, Ankara je nagovijestila kako bi željela ići “mnogo dalje” u svojoj “zajedničkoj proizvodnji oružja” s Moskvom.

F-35S-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Jadno cvijeće medju njima !

Zvrk
4 godine prije

Haha, da uzdrmani. Dobra šala.

Roker
4 godine prije

Ovaj članak kao da je pisao Trump. Pa Turci su znali da će biti isključeni, no, to će usporiti proizvodnju F35 jer je Turska proizvodila dio opreme. Usput su pokazali da imaju stav i da se Amerikanci ne mogu s njima igrati kao s RH

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI