Petak 03. 05. 2019. – Sjeverna Makedonija – Balkanska ruta – Iran i američke sankcije – OMV i Sjeverni tok 2

Vijesti u podne

Trump požuruje Senat da Sjevernu Makedoniju apsorbira u NATO

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je zatražio od Senata da odobri protokol o prijemu Sjeverne Makedonije kao 30. članice NATO pakta. Protokol o prijemu Republike Sjeverne Makedonije u NATO potpisale su 6. veljače sve članice tog saveza u Bruxellesu, a u tijeku je procedura ratifikacije dokumenta u nacionalnim parlamentima. Trump je u pismu gornjem domu Kongresa naveo “kako je Sjeverna Makedonija čvrst sigurnosni partner”. “Tražim od Senata da da svoje mišljenje i odobri protokol, a moja administracija vam je na usluzi i spremni smo pružiti dodatne informacije”, naveo je Trump. Vrata NATO pakta za Makedoniju su se otvorila prošle godine u lipnju, kada je potpisan Prespanski sporazum s Grčkom kojim je riješen višedesetljetni spor o imenu i kojim se bivša jugoslavenska republika odrekla ustavnog imena i pristala na ime Republika Sjeverna Makedonija. Istovremeno makedonski mediji prenose kako je NATO s 50 milijuna eura spreman modernizirati nekada najveći vojni poligon JNA u zemlji, vojnu bazu Krivolak, koju već koristi. U isto vrijeme najavljena je i mogućnost izgradnje nove baze u Kumanovu.


Zbog borbi u Libiji i proljeća ponovno oživjela migrantska “balkanska ruta”

Kako su, prema izjavi posebnog predstavnika UN-a za migracije u središnjem Mediteranu, trgovci ljudima iz Misrate i Tripolija zauzeti vlastitim preživljavanje, ova se migrantska ruta praktično “ugasila”. Međutim, na drugoj strani se bilježi povećan priliv migranata na otoke u Egejskom moru iz susjedne Turske, što je rezultat sve boljih vremenskih uvjeta i to uprkos činjenici da su prihvatni centri za migrante i izbjeglice u Grčkoj prenatrpani, prenosi grčki list Kathimerini. Ukupno je u prošlom mjesecu na otoke Lezbos, Samos, Hios, Kos i Leros stiglo 1866 osoba. Istovremeno je iz centara na kopno prebačeno 2648 migranata, nakon što je zaključeno da pripadaju ugroženim grupama. Prije nekoliko tjedana su migranti iz prihvatnih centara u Grčkoj, zbog lažne informacije na Facebooku da je balkanska ruta ponovo otvorena, krenuli ka sjeveru Grčke i granici sa Sjevernom Makedonijom, a dio njih je blokirao željezničke pruge u Ateni i Solunu, zbog čegaj e došlo do sukoba s policijom. Vlada u Skopju je prošlog mjeseca produžila mjeru izvanrednog stanja na južnoj granici s Grčkom, zbog opasnosti od povećanog priliva migranata.


Usprkos američkim sankcijama, Iran obara rekorde u ekonomiji

Iako su vijesti o iranskoj ekonomiji malo popraćene u medijima, letimičan pregled iranskog tiska bi iznenadio prosječnog Europljanina ili Amerikanca, koji vjeruju da iransko gospodarstvo tone pod pritiskom sankcija. Na primjer, Iran je prošle godine, koja u Islamskoj Republici završava 21. ožujka, proizveo 276 575 tona aluminija. Proizvodnja čelika je u ožujku ove godine narasla za 19,7%, uz planirani rast proizvodnje u  sljedeće četiri godine na 25 milijuna tona. Nuklearna elektrana Bushehr je nakon remonta ponovno počela raditi punim kapacitetom, a Teheran je dao zeleno svjetlo za izgradnju najveće elektrane na Bliskom istoku, kapaciteta 3000 MW, što je tri puta više od trenutno najveće postojeće elektrane u zemlji. Izvoz robe preko terminala s iranskog otoka Qeshma porastao je za više od 139% i prošle godine je izvezeno 7160 tona proizvoda, najviše u Ujedinjene Arapske Emirate, Šri Lanku, Vijetnam i Gruziju. Istovremeno je robna razmjena kopnom s Azerbejdžanom u prvom kvartalu ove godine porasla za 3,4 puta. Iranski ministar gospodarstva Farhad Deipasand je rekao kako je njegova zemlja spremna financirati projekte vrijedne više od 50 milijardi dolara u okviru kineske inicijative “Jedan pojas – jedan put”. Ovo su samo neke od vijesti u proteklih nekoliko dana koje ilustriraju kako s odlučnim vodstvom čak i zemlja pod američkim sankcijama može razvijati svoje gospodarstvo. Posljedica rasta gospodarskih aktivnosti se odražava na živote običnih Iranaca. U Teheranu se, na primjer, provode opsežni radovi proširenja podzemne željeznice i u rujnu će biti otvoreno još sedam postaja metroa, među najmodernijima u Aziji.


Austrijski OMV se ne predaje – Uložio je dodatnih 44 milijuna eura u Sjeverni tok 2

Austrijska naftna i plinska tvrtka OMV je u prvom tromjesečju 2019. godine izdvojila 44 milijuna eura za financiranje izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2,  navodi se u izvješću tvrtke. Novčani tok investicijskih aktivnosti tvrtke u prvom tromjesečju 2019. uključivao je odljev novca od 44 milijuna eura koji se odnosi na ugovor o financiranju projekta plinovoda Sjeverni tok 2, navodi se u izvješću. U prvom tromjesečju 2018. godine je austrijska tvrtka izdvojila 81 milijun eura za financiranje plinovoda.

Također se navodi da je OMV prošle godine u plinovod ukupno uložio 275 milijuna eura. Ranije je čelnik austrijskog naftnog i plinskog diva, Rainer Seele, izjavio kako tvrtka podržava  izgradnju projekta Turski tok 2.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

Prij koji dan nakon šta je bija demonetiziran ugašen je IvanPernarTV kanal na Yutubeu. To nije bija Pernarov kanal nego od nekoga kome je Pernar dopustja korištenje njegovoga imena.
Na tome kanalu su se uglavnom puštale snimke Pernarovih, Sinčićevih i Bunjčevih govora i replika u Saboru, ali Pernarova videa sa njegovoga fb.

U tim govorima u Saboru, između ostaloga, često je bilo vrlo bitnih činjenica i podataka koji se baš i nemaju di lako vidit i čut. Tu uopće nije bitan Pernar, ali je bitno to kako cenzura postaje zastrašujuća, a naročito su iritantna objašnjenja Youtubea ili facebook nakon šta skinu nečije objave ili cile stranice, a dosta toga se događa na temelju prijava koje tim velikim kompanijama služe ka regularan razlog skidanja, ali se u obzir uzimaju samo prijave onih koji podržavaju narative kontrolnofa sistema i koji prijavljuju one čiji su narativi antisistemski.

IVE OLDTIMER
4 godine prije

Ako samo mogu da primjetim; Dok je bilo YUGE od Gevgelije do Jasenica nije bio ovoliko mnogo TUGE.

tuf
4 godine prije

Još dvije zanimljivosti iz svijeta:
1) zbog štrajka djelatnika u skandinavskim avio kompanijama otkazano više od 4.000 letova (!) što je utjecalo na oko 380.000 putnika. Tražili su 13% povećanje plaća zbog perioda kada su im uslijed krize rezali plaće, a dogovoreno je tek 3-5% .
2) u Kini se (slučajno, nema veze s tarifama na uvoz svinjetine iz SAD-a) proširila epidemija svinjske ebole, što je zanimljivo jer ta industrija godišnje u Kini donosi oko 140 milijardi dolara

Lucija
4 godine prije

A pazi ovo: KUGA
CRNA SMRT
” Preliminary test results show that bubonic plague likely caused the deaths of the two people,” said Mongolia’s National Emergency Management Agency. “The province’s office has declared an indefinite quarantine” in the Bayan-Ulgii province.”, rt, danas
Bili su u doticaju s 158 ljudi…navodno sve pospremili…

Splitexpress
4 godine prije

Sve ćemo mi to platiti?Austrijski OMV ulaže u Sjeverni tok 2,jer samo tako može osigurati plin za svoju platformu Baumgarten kog Beča,sa koje i Hrvatska kupuje plin,a sa svim zaradama biti će mnogo jeftiniji od LNG-a Hrvatska?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI