Petak 05. 04. 2019.

Vijesti u podne

Ekvador će izbaciti Assangea iz svog veleposlanstva u Londonu

Julian Assange će biti izbačen iz svog azila u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu za nekoliko dana ili čak sati, kaže WikiLeaks na svom Twitter računu. “Visoki izvor u ekvadorskoj vladi je rekao za WikiLeaks da će Julian Assange biti izbačen u narednim danima ili satima, a izgovor su dokumenti koje je organizacija objavila o offshore skandalima i već postoji sporazum s Londonom o njegovom uhićenju”, kaže se u poruci. Assange je dobio azil u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu 2012. godine.

On ne može napustiti teritorij ambasade, jer će ga britanska policija odmah zadržati zbog odbijanja da se pojavi na sudu 2012. godine. Assangeovo izručenje također traže i Sjedinjene Države, gdje se suočava s kaznom zbog otkrivanja tajnih podataka State Departmenta. Podsjetimo da je do promjene stava ekvadorske vlade došlo nakon izbora lažnog ljevičarskog kandidata Lenina Morena, koji se nakon inauguracije pokazao kao vjerni sluga američke uprave, ne samo oko statusa Assangea, već i krize u Venezueli, gdje je Moreno priznao Guaidóa za predsjednika, te drugih važnih pitanja u kojima je nova vlada uvijek imala iste stavove kao State Department.


Velika Britanija još uvijek ostaje u EU

Britanska premijerka Theresa May je u pismu predsjedniku Europskog vijeća, Donaldu Tusku, zatražila odgodu Brexita do 30. lipnja 2019. godine. Velika Britanija će se nastaviti pripremati za izbore za Europski parlament u slučaju da se zemlja ne povuče iz Europske unije prije 23. svibnja, navedeno je u pismu premijerke Therese May čelniku Europskog vijeća. Donji dom britanskog parlamenta usvojio je jučer “zakon kojim Theresa May nastoji dodatno odgoditi Brexit kako bi se izbjeglo povlačenje iz EU bez sporazuma 12. travnja”. Napominje se da je zakon donesen s jednim glasom više. 313 zastupnika glasovalo je za, 312 protiv.


Moskva ocijenila Omelijanovo obećanje da će doći u Moskvu “u tenkovima”

Zamjenik predsjednika Odbora Državne Dume za međunarodne poslove, Aleksej čepa, u intervjuu za RT je komentirao izjavu ministra infrastrukture Ukrajine Vladimira Omelijana da će u Moskvu doći “zajedno sa saveznicima na tenkovima”. “Bolesna osoba. Ukrajina je sama stvorila velike probleme svojim građanima, oduzimajući im mogućnost izravnog leta u Rusiju. Kao odgovor na to, naše su se službe ponudile da se vrate izravne veze koje je Ukrajina prekinula. I umjesto da ide na zbližavanje, za rješavanje pitanja, Porošenkov tim nastavlja eskalirati situaciju”, kazao je Čepa. Istaknuo je da zabrana izravnih letova u Rusiju apsolutno nije u interesu ukrajinskih građana. “Ukrajinski građani koji su došli na posao uglavnom su letjeli u Rusiju. Ovo je udar na džep ukrajinskih građana i stvara im dodatne probleme. Ukrajinski građani koji rade u Rusiji očito neće glasati za Porošenka. Stoga je učinio sve da ih liši prava glasa”, kazao je parlamentarac.


NATO neće odbiti primanje Ukrajine i Gruzije u svoje redove

NATO neće odbiti mogućnost prihvaćanja Ukrajine i Gruzije u svoje redove i to ne smatra provokacijom, izjavio je glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg. “Gruzija i Ukrajina su neovisne države koje imaju pravo odabrati vlastiti put. “Čak je i ideja da su težnje Ukrajine i Gruzije da uđu u NATO provokacija protiv Rusije vrlo opasna”, rekao je Stoltenberg. On je rekao da ako savez smatra da je to provokacija protiv Rusije, NATO će početi “smatrati da Rusija ima pravo odlučivati što njezini susjedi mogu ili ne mogu učiniti”.

Stoltenberg nije rekao kako NATO misli zaobići odredbu prema kojoj zemlje “koje su u ratu” ili “imaju neriješeno pitanje granica” ne mogu postati dio NATO-a. U ovom slučaju ni Ukrajina ni Gruzija nemaju riješeno pitanje granica, dok Kijev tvrdi da je “u ratu s Rusijom”. Jedina je mogućnost da se Kijev i Tbilisi službeno odreknu Krima, Donbasa i Abhazije i Južne Osetije, čime bi se otvorio put za punopravno članstvo, a to je nemoguće očekivati. Stoga je Stoltenbergova izjava neumjesna, a punopravno članstvo dvije zemlje u NATO-u je neostvarivo.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
spartak
5 godine prije

Naivno je mislti da je odredba (u NATO statutu) prema kojoj zemlje “koje su u ratu” ili “imaju neriješeno pitanje granica” ne mogu postati dio NATO-a prepreka da ukrajinski i gruzijski uđu u NATO. Ta se odredba naime lako preformulira u prikladnu dok kažeš keks. Kao da je neki papir ikada spriječio osvajače u njihovu naumu. Ukrajina i Gruzija će vrlo brzo u NATO. Te dvije zemlje, pogotovo nacionalistička Ukrajina, su kao naručene da zapadni banksteri imaju izgovor za pokretanje rata kad god to požele. Dovoljno je samo da, recimo, Ukrajina odgovori na “invaziju ” Rusije u Donjecku/Lugansku i pozove se na članak 5 Sjeveroatlantske Terorističke Organizacije. Dakako, sve po prethodnome dogovoru s njenim vlasnicima. U početku, bio bi to testni rat nižeg intenziteta. Ukrajinci kao topovska hrana uz pomoć “saveznika” u modernoj opremi. To čak može i duže potrajati, zamišljeno kao rat iscrpljivanja, trošenja ruskih resursa. A kad psi… Čitaj više »

Dub Miroslav
5 godine prije

Izgleda da je proradila ruta uvoza ludih gljiva u evropske zemlje i institucije.

otpisani
5 godine prije

“Velika Britanija još uvijek ostaje u EU”
Evo kako se izigra volja većine ! … i što sad znači glasanje na referendumu, biranje na izborima, kad ionako to može biti pogaženo, izigrano… bitno da roblje vjeruje u svoju “slobodu” izbora i “demokraciju”

Arkaj
5 godine prije

Vezano za bedastoće o dolasku ukrajinskih tenkova u Moskvu preporučujem analizu prvog kruga ukrajinskih presjedničkih izbora:

https://thesaker.is/a-few-initial-thoughts-about-the-first-round-of-the-ukrainian-presidential-election/

Autor je emocionalno povezan s Rusijom ali to ne umanjuje vrijednost analize ukoliko su izneseni podaci točni.

Siniša
5 godine prije

https://youtu.be/kW-s-LccIWs
Ivan Pernar u raljama EU demokratije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI