Petak 10. 05. 2019. – Trump prijeti ratom – teritorijalne pretenzije Estonije – SAD zaplijenile sjevernokorejski brod – ofanziva u Idlibu

Vijesti u podne

Trump prijeti ratom Iranu

Američki predsjednik Donald Trump je samo dva dana nakon nametanja sankcija iranskim metalurškim industrijama pozvao Teheran na pregovore. No, ovi su pregovori nemogući iz prostog razloga što ih SAD uvjetuju ispunjenjem 13 točaka ultimatuma kojima bi se Iran odrekao doslovno svega, od razvijanja obrambenih snaga do prekida suradnje sa saveznicima u regiji, posebice u arapskom svijetu, a zauzvrat bi dobio obećanja da će SAD možda ukinuti sankcije, kada utvrde da su svi uvjeti iz ranije upućenog ultimatuma ispunjeni. Iako Trump tvrdi kako želi samo da Iran ne stekne nuklearno oružje, to je besmislica, jer IAEA od postizanja nuklearnog sporazuma tvrdi kako je u inspekcijama u postrojenjima u Iranu utvrdila da Islamska Republika ne razvija nuklearni program u vojne svrhe. Trump je pozvao iransko vodstvo da sjedne s njim za stol i razgovara o odustajanju od nuklearnog programa, te dodao kako se s obzirom na povećanje napetosti između dviju zemalja ne može isključiti vojni sukob. Na pitanje novinara je li moguć rat protiv Irana, Trump je odgovorio: “Ne želim reći “ne”, ali se nadam da do toga neće doći”.


Estonija ima teritorijalne pretenzije prema Rusiji

Ministar unutarnjih poslova Estonije i čelnik nacionalističke Konzervativne narodne stranke (EKRE), Mart Helme, na vladinoj konferenciji za novinare je rekao kako Rusija navodno drži dio estonskog teritorija. Prema njegovim riječima, “još 5,2 posto teritorija Estonije je u rukama Rusije, a Rusija ne želi vratiti taj teritorij,  niti dati naknadu za njega, ili čak uopće ne želi raspravljati o tom pitanju”. Istaknuo je kako je Estonija spremna čekati na rješavanje ovog pitanja u okviru međunarodnog prava. “Nećemo se boriti protiv Rusije”, istaknuo je ministar. Stranka EKRE, članica vladajuće koalicije, protivi se ratifikaciji sporazuma o granici s Rusijom, vjerujući da taj dokument Moskvi daje područje izvan Narve i dio Pečore, što je u suprotnosti s ustavom republike. Prema mirovnom sporazumu između Estonije i Sovjetske Rusije, potpisanom 1920. godine, Estonija je dobila dio izvorno ruskih zemalja, Ivangorod sa susjednom regijom i većinu regije Pečora. Godine 1944. su ova su područja vraćena u Rusku Sovjetsku Socijalističku Republiku i Ivangorod je postao dio Lenjingradske regije, a Pečorski okrug je dio Pskovske regije. Moskva smatra da je Tartuski ugovor iz 1920. godine, kojim je u postrevolucionarnim ratovima i sukobima Estonija privremeno dobila ruske teritorije, povijesni dokument koji nije pravno obvezujući.


SAD zaplijenile sjevernokorejski brod

Ministarstvo pravosuđa SAD-a je jučer potvrdilo da je zaplijenilo veliki teretni brod “Wise Honest” koji pripada Sjevernoj Koreji, a razlog je kršenje sankcija Sjedinjenih Država i Ujedinjenih naroda nezakonitim izvozom ugljena iz Sjeverne Koreje. “Brod koji je još u travnju 2018. bio zadržan u Indoneziji sada je u posjedu Sjedinjenih Država i ulazi u američke teritorijalne vode”, priopćili su iz američkog ministarstva. Ovaj brod, koji je korišten i za dopremu teških strojeva u Sjevernu Koreju, jedan je od najvećih teretnih brodova flote Pjongjanga. Prema navodima promatrača Ujedinjenih naroda, “Wise Honest” je u trenutku kada su ga preuzele vlasti Indonezije, prevozio 25 500 tona uglja, čija se vrijednost procjenjuje na oko tri milijuna dolara. Ovo je prvi slučaj da su Sjedinjene Države zaplijenile sjevernokorejski teretni brod zbog kršenja sankcija i poruka je Kim Jong-unu da će Washington insistirati na svojoj verziji denuklearizacije Korejskog poluotoka, što znači da se samo Sjeverna Koreja mora odreći svog nuklearnog i raketnog arsenala, dok bi onaj američki vodama Južne Koreje i potencijalno u bazama u toj zemlji ostao netaknut. Sjeverna Koreja je odgovorila testiranje oružja “dugog dometa”. Objava Pjongjanga se ne podudara s informacijama južnokorejske vojske koja je izvijestila da su u četvrtak ispaljena dva projektila kratkog dometa koji su letjeli 420, odnosno 270 km. Ovo probno lansiranje se dogodilo u vrijeme dok je Stephen Biegun, posebni američki izaslanik za Sjevernu Koreju, boravio u posjetu Seulu.


Sirijska vojska nastavlja ofenzivu u Idlibu – Teroristi se žale na izdaju u svojim redovima

Jučer smo u dva navrata izvijestili o kampanji čišćenja sjevera Hame i južnog Idliba od prisutnosti islamističkih terorističkih skupina koju vode sirijska vojska i rusko zrakoplovstvo. Vojne operacije se nastavljaju voditi i danas, a od kada je oslobođen grad Qalaat Al-Muqid, vladine snage kroz ravnicu Al-Ghaab napreduju bez znatnijeg otpora. Ipak je potvrđeno da su vladine snage postigle dogovor s lokalnim civilnim vlastima i seoskim starješinama, koji su nakon povlačenja terorista prema sjeveru  potpisali sporazume o miru s predstavnicima vladinih snaga. Teroristi u Qalaat Al-Muqid u su pokušali protunapad tijekom noći, u kojem su sudjelovale njihove elitne jurišne skupine, čak i bombaši samoubojice, ali bez uspjeha. Militanti izvještavaju o izdaji u svojim redovima i tvrde da su jedinice sirijske vojske “hodale kroz pokrajinu Hama, gotovo bez otpora”. Podsjetimo da je sirijska vojska, uz potporu ruske avijacije i specijalnih postrojbi na terenu, nakon duge pripreme 7. svibnja pokrenula operaciju na sjeveroistoku pokrajine Hama kako bi očistila pokrajinu Hama, Latakija i Idlib od terorističke organizacije Hayat Tahrir Al-Sham i njoj podređenih skupina “umjerene oporbe” koji su sustavno kršili režim primirja, provodili napade  na položaje sirijske vojske i pokušavali bombardirati rusku zrakoplovnu bazu Hmeymim u pokrajini Latakija.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
okdfsgaesfgrnaesrngfaergfuae
4 godine prije

Hvale se i sa B-52 u Kataru, svako malo potkuruju stare točke (Iran, Koreja, Venecuela) gdje ima otpora tami. Iran može spasiti jedino ciokaubojgusarsko saznanje da mu je Kim doturio nešto nukleusa pošto od Rusije i Kine može samo očekivati prazne priče. kremipta postavio Šanahana za ministra obrane, tipa koji je 30 godina proveo u Boingu. sad će se on potruditi da proizvodne linije u Boingu ne stoje.

Siniša
4 godine prije

Kako se sve filigranski odvija u Siriji, zbilja fascinantna dešavanja!!!

klinglinian
4 godine prije

Estonija ima teritorijalne pretenzije prema Rusiji ?! Pa dobro sve kontam, čitao sam Grimove bajke i Hansa Kristijana Andersena ali na ove bajke koje čita Ministar unutarnjih poslova Estonije još nisam naišao.
Budući da sam očito preskočio dio gradiva iz osnovne škole, zamolio bih nekog od čitatelja da mi pošalje link kako bih iste mogao u .pdf-u s razumijevanjem pročitati!
Unaprijed se zahvaljujem.

Kaos
4 godine prije

svijet je u kaosu , samo se nadati da ce uspjeti prezivjeti trumpa,vucica i dodika

Mar
4 godine prije

Izdajnici izdajnika se zale na izdajnike izdajica izdajnika. Zaeban rat bato moj

Mate
4 godine prije

SAD provode “legalno” piratstvo ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI