Petak 12. 04. 2019.

Vijesti u podne

Japanci su pronašli samo dijelove krila i ne mogu otkriti uzrok pada F-35

Dva dana nakon što je jedan od japanskih zrakoplova F-35A pao u Tihi ocean za vrijeme treninga, japanski vojni istražitelji ne znaju uzroke katastrofe. Da bi to saznali, Japanci bi trebali doći do onoga što je ostalo od zrakoplova u dubini oceana. Istražitelji japanskog ratnog zrakoplovstva pronašli su samo male fragmente krila F-35 koji su plutali morem. To znači da je zrakoplov stvarno udario u vodu, ali ne objašnjava zašto je bez upozorenja nestao s radarskih zaslona. Preostali fragmenti, uključujući snimače podataka o letu, leže na dubini od oko 1500 metara.

“Nismo pronašli ništa što bi ukazivalo na razlog pada”, rekao je predstavnik japanskog zrakoplovstva. Operatori radara koji su pratili avion su vidjeli njegov signal prije nego je nestao 135 km istočno od baze. Pilot nije prijavio nikakve probleme s letjelicom. Prema riječima predstavnika zrakoplovstva, zrakoplovom je upravljao iskusni pilot koji je preletio 3200 sati, ali samo 60 sati na F-35.  Japansko ministarstvo obrane će pokušati izvaditi ostatke iz dubine, ali će možda morati unajmiti specijalizirane tvrtke s podvodnim vozilima i posebnom opremom.

Američki proizvođač je vrlo zabrinut zbog mogućeg pada svoje tajne tehnologije koja se koristi u zrakoplovu F-35 u ruke protivnika i konkurenata. Poznato je da je u ovaj model uloženo stotine milijardi dolara i u Sjedinjenim Američkim Državama se već čuju strahovi da bi dijelovi ove skupe tehnologije mogli pasti u ruke Rusije ili Kine.


Arogancija Mikea Pencea nema granica

Na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o humanitarnoj situaciji u Venezueli je potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Michael Pence pokušao izbaciti Samuela Moncada sa sastanka stalnog predstavnika Venezuele pri UN-u. Nakon što je pozvao Moncada da napusti sjednicu, Pence je predložio da se veleposlanik Venezuele “vrati svom predsjedniku i kaže da mu je isteklo vrijeme”. Pence je istaknuo da bi u dvorani želio vidjeti “predstavnika slobodne venecuelanske vlade” i da su SAD spremne pribjeći bilo kakvim diplomatskim i ekonomskim mjerama za “demokratsku tranziciju u Venezueli”. Ruski veleposlanik pri UN-u, Vasilij Nebenzija, stao je u obranu Venezuele, navodeći da ne želi ni komentirati izjavu Pencea, ali želi reći da je stalni predstavnik Venezuele, koji se nalazi u dvorani, imenovan od legitimne vlade svoje zemlje, a njegovu je ovlast potvrdio Opća skupština Ujedinjenih naroda.


Haftarova vojska oborila prvi neprijateljski zrakoplov od proglašenja zone zabrane leta

Libijska narodna armija generala Haftara je jučer oborila vojni zrakoplov koji je uzletio iz grada Misrate, islamističkog uporišta istočno od Tripolija. Vijest je potvrdio službeni predstavnik Haftarovih snaga. Podsjetimo da je u Libiji nakon svrgavanja i likvidacije Muammara Gadafija počela politička kriza. U državi danas postoje dvije strukture vlasti, parlament izabran od strane naroda sa sjedištem na istoku zemlje i oktroirana prozapadna vlada u Tripoliju, takozvana Vlada nacionalnog sporazuma koja je osnovana dogovorom Europske unije i Ujedinjenih naroda na čelu s Fayezom Al-Sarrajom. Vojska generala Haftara je pokrenula vojnu kampanju protiv Tripolija, gdje se sada vode žestoke borbe. Ključna zadaća Haftarovih snaga je probiti linije obrane islamističkih snaga iz Tripolija i pojačanja koja su im došla iz Misrate koje su se ukopale u južnom predgrađu prijestolnice. U međuvremenu je vojni tužitelj Libijske narodne armije izdao nalog za uhićenjem premijera vlade u Tripoliju Fayeza Al-Sarraja.


Sudanska vojska potvrdila da je smijenila predsjednika Omara Al-Bashira

U Sudanu je i službeno promijenjena vlast. Umjesto Omara Al-Bashira će Sudanom sada upravljati “Visoko privremeno vojno vijeće” i pretpostavlja se da će ga voditi general sudanske vojske Mustafa Osman Al-Abid. Očekuje se da će proglašeno “prijelazno razdoblje” trajati od nekoliko mjeseci do godinu dana, nakon čega će se održati prijevremeni predsjednički izbori i možda i prijevremeni parlamentarni izbori, koje će osiguravati vojska. Vrlo je moguće da će jedan od sudanskih generala htjeti slijediti put egipatskog generala Al-Sisija. Čelnik vlade, kako kažu izvori u sudanskoj vojsci, bit će načelnik Glavnog stožera vojske general Kemal Abdul-Marul. Uhićeno je više od 100 ljudi iz pratnje Omara Al-Bašira, uključujući predsjednika vladajuće stranke, kao i neke članova vlade. Proslave zbog odlaska Al-Bashira, koje su  najavili Reuters i saudijska Al-Arabiya, počele su na ulicama Kartuma i prije nego je vojska dala službenu izjavu. Opozicijski lideri zahtijevaju da se vlast preda “Privremenom demokratskom vijeću”, ali vojska preferira da ona odlučuje o prijenosu vlasti nad zemljom u užem krugu Glavnog stožera.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

“” Hakeri „Anonimusa“ su zapretili osvetom britanskom establišmentu za hapšenje osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža.

„Oslobodite Asanža ili ćete platiti“, navodi se u saopštenju objavljenom na portalu „Anonews“.

U saopštenju se navodi da je osnivač „Vikiliksa“ svake godine od 2010. predlagan za Nobelovu nagradu za mir, dok su o njegovom slučaju pisali svi svetski mediji.

„Vole ga u celom svetu, posebno oni koji su dovoljno pametni da vide kroz propagandu koja opravdava spoljnu politiku SAD i njihovih saveznika“,”” “

Math
5 godine prije

F-35 NEVIDLJIVI avion padne u vodu a japanci se čude kako su ga izgubili na radaru.

Милейковский
5 godine prije

di su vijesti o irancima i palestincima na mjesecu ? ko je oborio izraelski svemirski ponos ?

spartak
5 godine prije

U Sudano sjašio Kurta. Sad se moraju dogovorit tko će biti Murta.

Siniša
5 godine prije

Elem…ko prati kanal Ivana Pernara imao je danas priliku da odgleda video konferencije za novinare Živog zida vezano o Agrokoru i zemljištu pod njegovim vlasništvom;kamera snima video i zvuk pre konferencije i jasno se čuje “Užas, Jevreji…” a po glasu je neko iz Živog zida.
Želim reći, kakvo je to Hrvatsko političko društvo…očigledno totalno šovinistička samo neko to krije. Pratim Pernara, ne slažem se sa mnogo čim kod njega ali ga smatram izuzetnim potencijalom ali Živi zid vam je totalno velika O.

AJeTo
5 godine prije

Da li je Boeing imao udjela u razvoju F-35?

milan
5 godine prije

Pitanje je zašto dolazi do padanja aviona. Rusiim nešto rade, możda Kinezi to će biti priča u nastavku samo moraju malo pripremti kazalište eda bi publika mogla provariti barem 40 % predstave. Tvrdi nestanak F35 i nemogućnost da se nadju ostali dijelovi polako vodi k tome. Samo me zanima tko to više puši čak i u USA. U VB to prolazi jer se Britance davno prestalo pitati za bilo šta, što objave masmediji to je i mišljenje malog Britanca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI