Petak 17. 05. 2019. – Izrael u Gazi uništio više od 10 000 dokumenata – Putin – Washington – Trump

Vijesti u podne

Izrael u Gazi uništio više od 10 000 dokumenata i knjiga o palestinskoj povijesti

Tijekom izraelskih zračnih udara na Gazu početkom ovog mjeseca je bombardiran jedan od najznačajnijih kulturnih centara u kojem se čuvaju važni dokumenti o palestinskoj. U zračnom udaru je uništeno više od 10 000 važnih dokumenata i knjiga.

Centar za istraživanje i dokumentaciju “Abdullah Al-Hurani” nije bio objekt Hamasa i djelovao je pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO). Zgrada u Gazi je sravnjena sa zemljom u izraelskom bombardiranju 4. svibnja.

Centar je 22 godine radio na dokumentiranju podataka o palestinskoj povijesti i kulturi, a ovih dana su u tijeku bile pripreme za izdavanje dvije knjige na tu temu. No, nakon što je zgrada u potpunosti uništena najvjerojatnije da ovaj posao neće biti dovršen.

Direktor Centra Nahid Zekut kazao je novinarima kako je, prije svega, riječ o nacionalnom istraživačkom centru koji je organizirao veliki broj znanstvenih konferencija i seminara o palestinskim izbjeglicama i čuvao je važnu literaturu o palestinskoj i arapskoj povijesti.

“Izrael je bombardiranjem ovog centra uništio više od 10 000 knjiga, dokumenata i druge arhivske građe, među kojima su i vrlo rijetki primjerci određenih dokumenata. Smatramo da je napad na ovaj centar napad na palestinsku kulturu”, rekao je Zekut i dodao da, iako je zgrada potpuno uništena, ideja ovog centra i dalje živi i on će biti obnovljen.

Palestinsko ministarstvo kulture je nakon napada na Centar “Abdullah Al-Hurani” priopćilo kako ovaj napad predstavlja sustavni ratni zločin s ciljem uništenja sjećanja na postojanje palestinskog naroda.

Centar za istraživanje i dokumentaciju “Abdullah al-Hurani” osnovan je 1997. godine odlukom tadašnjeg palestinskog lidera Yassera Arafata. U izraelskim zračnim napadima na Gazu je 4. i 5. svibnja ove godine poginulo je najmanje 25 Palestinaca, a ranjeno je više od 150 osoba.


Putin: Lakše je surađivati s Turskom, nego s Europskom unijom

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u srijedu kazao da je suradnja s Turskom lakša nego s Europskom unijom. Uspoređujući izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2 i Turskog toka je u zajedničkom obraćanju medijima s austrijskim kolegom Alexanderom Van der Bellenom u Sočiju Putin kazao: “Lakše je raditi s Turcima. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan odluči i to se uradi, dok se u EU treba dogovoriti 27 zemalja. To traje godinama i ništa se ne događa.”

Ipak, Putin je naglasio da će se projekt Sjeverni tok 2 privesti kraju, usprkos preprekama, među kojima su i američke protumjere. Govoreći o međunarodnoj situaciji, Putin je izrazio žaljenje zbog ukidanja nuklearnog dogovora s Iranom.

“Žalimo što je sporazum uništen. Naš stav je poznat svim partnerima, uključujući i američke. Mi podržavamo očuvanje tog sporazuma. Iran je, nakon njegova potpisivanja, najvjerodostojnija i najtransparentnija zemlja u svijetu u tom smislu”, naglasio je ruski predsjednik.

Van der Bellen se složio s Putinom i rekao da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) 13 puta potvrdila da Iran poštuje sporazum. On je izrazio zabrinutost da bi sukob između Sjedinjenih Američkih Država i Irana mogao situaciju pretvoriti u nešto slično kao u Iraku 2003. godine, ističući da nitko ne želi takav scenarij.


Washington uveo sankcije čečenskim snagama za brzi odgovor “Terek”

Rusko veleposlanstvo u Sjedinjenim Državama vjeruje da nove američke sankcije protiv specijalne postrojbe za brzi odgovor “Terek” iz Čečenije odražavaju strah Washingtona od sposobnosti ovog odreda ili namjeru da otežaju međunarodnu suradnju u borbi protiv terorizma.

Veleposlanstvo je naglasilo kako su nove američke sankcije “pokušaj nametanja jednostranih prisilnih mjera koje su u suprotnosti s međunarodnim pravom i ne mogu se promatrati kao civilizirani način komunikacije među zemljama”.

“Sankcije SAD-a protiv specijalne postrojbe za brzi odgovor “Terek” iz Čečenije odražavaju ili namjeru da se komplicira međunarodna suradnja u borbi protiv terorizma ili strah od sposobnosti ovog odreda da djeluje na Arktiku. Osim toga, ove nekonstruktivne odluke očito su u suprotnosti s pozitivnim raspoloženjem nedavnih rusko-američkih razgovora u Sočiju”, navodi se u priopćenju diplomatske misije.

Veleposlanstvo je obećalo da će Rusija odgovoriti odmazdom na američke akcije.

Podsjetimo, Sjedinjene Države su na listu sankcija stavile čečenske specijalne snage “Terek” i pet osoba, među kojima i zapovjednika odreda. Vođa Čečenije Ramzan Kadirov nazvao je američke sankcije uvjerljivim dokazom “kako se u velikoj Americi boje male republike”.


Nakon 45 godina posebne bilateralne trgovine Trump ukinuo carinske povlastice Turskoj

Američki predsjednik Donald Trump je otkazao preferencijalni trgovinski režim s Turskom i Kongresu poslao obavijest o svojoj odluci. Trump je svoju namjeru da ukine preferencijalni status Turske u američkim sustavu carina najavio još u ožujku, ali je konačna odluka donesena tek sada.

“Predsjednik može opozvati, obustaviti ili ograničiti primjenu bescarinskog režima predviđenog u skladu s pravilima iz sustava carinskih naknada za bilo koju zemlju u razvoju. U skladu sa Zakonom o trgovini iz 1974. je utvrđeno kako se, uzimajući u obzir razinu ekonomskog razvoja zemlje Turske, preporučuje da se Tursku prestane smatrati zemljom u razvoju od 17. svibnja 2019. godine”, stoji u Trumpovu dekretu.

Posljednjih 45 godina je Turska uživala carinske povlastice u Sjedinjenim Državama, a Trumpova odluka o ukidanju beneficija u trgovini bi mogla imati negativan utjecaj na izvoz  turske robe u SAD.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
4 godine prije

“Abdullah Al-Hurani” nije bio objekt Hamasa i djelovao je pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO)
PLO je 1993 priznala pravo na postojanje Izraelu i odbacila teroristicke metode, a Izrael je zauzvrat priznao PLO kao legitimnog predstavnika palestinaca, ali uzalud izgleda.

George
4 godine prije

“Onaj ko kontroliše prošlost, kontroliše budućnost. Onaj ko kontroliše sadašnjost, kontroliše prošlost”

Kažun
4 godine prije

Off topic “SAA advanced in al-Zuiqat hill, and 1154 hill in northern Lattakia. The army also destroyed several fortifications of the TIP and HTS in hills 112, 125. While advancing the SAA killed 50 terrorists from HTS, TIP and Ajnad Kavkaz.”,zasad neslužbeno.

Tom
4 godine prije

Da nema zidova svjet bi zivio u miru

nekoime
4 godine prije

Znači, kupnjom ruskog naoružanja zemlja postaje razvijena. Ili barem pametna.

Odisea
4 godine prije

Četnici zapalili sarajevsku biblioteku 90,
hDivljacima je kultura nepojmljiva,pa je zato mrze i uništavaju.Ništa novo,zato amerikanci uništavaju gradove koji su 10x stariji od njihove države!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI