fbpx

Petak 17. 05. 2019. – Izrael u Gazi uništio više od 10 000 dokumenata – Putin – Washington – Trump

Vijesti u podne

Izrael u Gazi uništio više od 10 000 dokumenata i knjiga o palestinskoj povijesti

Tijekom izraelskih zračnih udara na Gazu početkom ovog mjeseca je bombardiran jedan od najznačajnijih kulturnih centara u kojem se čuvaju važni dokumenti o palestinskoj. U zračnom udaru je uništeno više od 10 000 važnih dokumenata i knjiga.

Centar za istraživanje i dokumentaciju “Abdullah Al-Hurani” nije bio objekt Hamasa i djelovao je pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO). Zgrada u Gazi je sravnjena sa zemljom u izraelskom bombardiranju 4. svibnja.

Centar je 22 godine radio na dokumentiranju podataka o palestinskoj povijesti i kulturi, a ovih dana su u tijeku bile pripreme za izdavanje dvije knjige na tu temu. No, nakon što je zgrada u potpunosti uništena najvjerojatnije da ovaj posao neće biti dovršen.

Direktor Centra Nahid Zekut kazao je novinarima kako je, prije svega, riječ o nacionalnom istraživačkom centru koji je organizirao veliki broj znanstvenih konferencija i seminara o palestinskim izbjeglicama i čuvao je važnu literaturu o palestinskoj i arapskoj povijesti.

“Izrael je bombardiranjem ovog centra uništio više od 10 000 knjiga, dokumenata i druge arhivske građe, među kojima su i vrlo rijetki primjerci određenih dokumenata. Smatramo da je napad na ovaj centar napad na palestinsku kulturu”, rekao je Zekut i dodao da, iako je zgrada potpuno uništena, ideja ovog centra i dalje živi i on će biti obnovljen.

Palestinsko ministarstvo kulture je nakon napada na Centar “Abdullah Al-Hurani” priopćilo kako ovaj napad predstavlja sustavni ratni zločin s ciljem uništenja sjećanja na postojanje palestinskog naroda.

Centar za istraživanje i dokumentaciju “Abdullah al-Hurani” osnovan je 1997. godine odlukom tadašnjeg palestinskog lidera Yassera Arafata. U izraelskim zračnim napadima na Gazu je 4. i 5. svibnja ove godine poginulo je najmanje 25 Palestinaca, a ranjeno je više od 150 osoba.


Putin: Lakše je surađivati s Turskom, nego s Europskom unijom

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u srijedu kazao da je suradnja s Turskom lakša nego s Europskom unijom. Uspoređujući izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2 i Turskog toka je u zajedničkom obraćanju medijima s austrijskim kolegom Alexanderom Van der Bellenom u Sočiju Putin kazao: “Lakše je raditi s Turcima. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan odluči i to se uradi, dok se u EU treba dogovoriti 27 zemalja. To traje godinama i ništa se ne događa.”

Ipak, Putin je naglasio da će se projekt Sjeverni tok 2 privesti kraju, usprkos preprekama, među kojima su i američke protumjere. Govoreći o međunarodnoj situaciji, Putin je izrazio žaljenje zbog ukidanja nuklearnog dogovora s Iranom.

“Žalimo što je sporazum uništen. Naš stav je poznat svim partnerima, uključujući i američke. Mi podržavamo očuvanje tog sporazuma. Iran je, nakon njegova potpisivanja, najvjerodostojnija i najtransparentnija zemlja u svijetu u tom smislu”, naglasio je ruski predsjednik.

Van der Bellen se složio s Putinom i rekao da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) 13 puta potvrdila da Iran poštuje sporazum. On je izrazio zabrinutost da bi sukob između Sjedinjenih Američkih Država i Irana mogao situaciju pretvoriti u nešto slično kao u Iraku 2003. godine, ističući da nitko ne želi takav scenarij.


Washington uveo sankcije čečenskim snagama za brzi odgovor “Terek”

Rusko veleposlanstvo u Sjedinjenim Državama vjeruje da nove američke sankcije protiv specijalne postrojbe za brzi odgovor “Terek” iz Čečenije odražavaju strah Washingtona od sposobnosti ovog odreda ili namjeru da otežaju međunarodnu suradnju u borbi protiv terorizma.

Veleposlanstvo je naglasilo kako su nove američke sankcije “pokušaj nametanja jednostranih prisilnih mjera koje su u suprotnosti s međunarodnim pravom i ne mogu se promatrati kao civilizirani način komunikacije među zemljama”.

“Sankcije SAD-a protiv specijalne postrojbe za brzi odgovor “Terek” iz Čečenije odražavaju ili namjeru da se komplicira međunarodna suradnja u borbi protiv terorizma ili strah od sposobnosti ovog odreda da djeluje na Arktiku. Osim toga, ove nekonstruktivne odluke očito su u suprotnosti s pozitivnim raspoloženjem nedavnih rusko-američkih razgovora u Sočiju”, navodi se u priopćenju diplomatske misije.

Veleposlanstvo je obećalo da će Rusija odgovoriti odmazdom na američke akcije.

Podsjetimo, Sjedinjene Države su na listu sankcija stavile čečenske specijalne snage “Terek” i pet osoba, među kojima i zapovjednika odreda. Vođa Čečenije Ramzan Kadirov nazvao je američke sankcije uvjerljivim dokazom “kako se u velikoj Americi boje male republike”.


Nakon 45 godina posebne bilateralne trgovine Trump ukinuo carinske povlastice Turskoj

Američki predsjednik Donald Trump je otkazao preferencijalni trgovinski režim s Turskom i Kongresu poslao obavijest o svojoj odluci. Trump je svoju namjeru da ukine preferencijalni status Turske u američkim sustavu carina najavio još u ožujku, ali je konačna odluka donesena tek sada.

“Predsjednik može opozvati, obustaviti ili ograničiti primjenu bescarinskog režima predviđenog u skladu s pravilima iz sustava carinskih naknada za bilo koju zemlju u razvoju. U skladu sa Zakonom o trgovini iz 1974. je utvrđeno kako se, uzimajući u obzir razinu ekonomskog razvoja zemlje Turske, preporučuje da se Tursku prestane smatrati zemljom u razvoju od 17. svibnja 2019. godine”, stoji u Trumpovu dekretu.

Posljednjih 45 godina je Turska uživala carinske povlastice u Sjedinjenim Državama, a Trumpova odluka o ukidanju beneficija u trgovini bi mogla imati negativan utjecaj na izvoz  turske robe u SAD.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
42 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

“Abdullah Al-Hurani” nije bio objekt Hamasa i djelovao je pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO)
PLO je 1993 priznala pravo na postojanje Izraelu i odbacila teroristicke metode, a Izrael je zauzvrat priznao PLO kao legitimnog predstavnika palestinaca, ali uzalud izgleda.

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

@ Riddick

Zato sam ti postavio ono pitanje na predhodnoj temi. Kada teroristi u Idlibu kažu, da je neki objekt služio samo u civilne svrhe i za ništa drugo, onda im – jasno, ne vjeruješ. Kada organizacije iz Palestine, koje se otvoreno koriste terorističkim akcijama kažu da je neki objekt služio samo u civilne svrhe i za ništa drugo, onda im – jasno, vjeruješ. Iako je činjenica da koriste civilne objekte prvenstveno za skladišta ali i u druge vojne svrhe. Vjerojatno im vjeruješ jer se bore protiv Izraela.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Bravo Sion! Poredis teroristicko smece iz cjelog svijeta sa Palestincima?! Ime ti odgovara savrseno!

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

@Miki

Isto je dal lažu lopovi ili popovi, laž je laž i nepravda je nepravda, jer vodi do istoga tko god lagao ili činio nepravdu. Uz to, palestinske terorističke organizacije su daleko od pravednika kakvima ih neki žele prikazati.

Zaboravlja se da su u jednom trenutku sirijskog sukoba otvoreno stali uz “teroristicko smece iz cjelog svijeta” i da su u prisnim odnosima sa Muslimanskom braćom, što ni ne čudi kada je i jednima i drugima glavni financijer Katar.

Dovoljno je pogledati palestinske kampove za obuku djece, kojih je internet prepun jer sa sami time hvale i objavljuju, da bude jasna narav tih organizacija. No čovjek u svojoj licemjeroj samopravednosti uvijek može okrenuti pogled i vidjeti samo ono šta mu paše.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Kad su to Palestinci stali uz US&Izrael proxy army zvana Daesh ? Koliko znam, brigada Palestinaca se bori na strani Damaska. Jedino ako ti neznas neku koja se bori za Daesh? Vidim da te pogodilo sto sam teroriste u Idlibu nazvao pravim imenom- smecem! Zasto? Sta bi, po tebi, trebali raditi Palestinci po logorima, slaviti Izrael? Onoga tko je uzrok njihove nesrece? Znaci, dodjem, otmem ti zemlju, ubijam te, protjerujem te, a moj bilo kakav otpor prema tebi je- terorizam?! Zanimljivo.

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

@ Miki

Hehe zašto bi me pogodila istina, kada teroristi u Idlibu zaista i jesu ološ kao i svaki drugi teroristi. Palestinci nisu stali uz Daesh, ali bilo je u Siriji mnogo proxya i palestinci su se definitivno bili svrstali protiv vlade u Damasku. Mislim da su čak i na “logičnom” pisali o tome pa potraži informacije ako te zanima.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

A, ti mislis na Mossadovo cedo-Hamas! U pravu si, zaboravio sam na njih.

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

@ Miki

Ako je Hamas “Mossadovo cedo”, a ja ne tvrdim da nisu, objasni mi kako to da su prisno surađivali sa Sirijom i libanonskim Hezbollahom, i kako to da sirijske vlasti obnavljaju odnos sa Hamasom, a po svoj prilici i Hezbollah opet surađuje s njima?

Što se tiče PLO-a sačinjen je od više organizacija, a značajnije su Fatah, Narodna fronta za oslobođenje Palestine i Demokratska fronta za oslobođenje Palestine. Godine 2007. su zajedno sa Hamasom formirali vladu nacionalnog jedinstva koju je predvodio premijer Ismail Haniyeh iz Hamasa. Kasnije su izbile napetosti između Hamasa i Fataha oko kontrole nad Gazom koju je naposljetku preuzeo Hamas. Međutim, u 2011. godini su Hamas i Fatah iznova potpisali sporazum o pomirenju radi uspostave zajedničke palestinske vlade, no taj sprazum se još uvijek ne provodi.

Sve ovo što sam naveo je lako provjerljivo onima koje zanima. Zanimljiv odnos imaju ostale palestinske organizacije sa “Mossadovim cedom”, jednako kao što zanimljiv odnos sa Hamasom ima Hezbollah i sirijske vlasti koje su im službeno pružale utočište.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

@Sion
Da ne dužimo dalje, najprije mi vrati što si okupirao, anektirao, izgradi ponovo što si uništio, itd. E onda možemo sjesti za stol i razgovarati o primirju i priznanju. Dali ste Gosp. Sion shvatili poruku?
LP

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

@ Sparkling

Kao prvo, povijest ne mijenja činjenicu da se palestinske organizacije koriste terorizmom, a to je bila poanta mojeg komentara @Riddicku. Nikakva povijesna nepravda ne opravdava činjenje nepravde danas.

Kao drugo, treba proučiti povijest i doznati nakon kojih događaja su određeni djelovi Palestine okupirani i anektirani. Ne samo nakon kojih događaja je došlo do okupacije, već i tko je sve sudjelovao u okupaciji. Jer u okupaciji su sudjelovali također Egipat (Gaza) i Jordan (Zapadna obala), prisvojivši te teritorije sebi i ne tražeći nikakvu “državu Palestinu”. Jer teritorij Palestine je ionako 1922. godine odijeljen od Transjordanije (današnji Jordan) za teritorij buduće židovske države. Što znači, da ako bi se ti teritoriji ikome trebali vraćati, onda bi se trebali vraćati državi (Transjordaniji) koja više ne postoji, a koju su ionako izmislili Englezi i Francuzi nakon Prvoga svjetskog rata.

Kao treće, treba još malo prouči povijest pa doznati zašto je Rusija nakon Drugog svjetskog rata okupirala i anektirala Kalinjingradsku oblast koja danas uopće ne graniči s Rusijom. Kojoj državi je taj teritorij prije pripadao i zašto im nitko više ne osporava pravo nad tom zemljom.

Pozdrav.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

@Sion
Ja nisam pristalica i ne podržavam nikakvo anketiranje teritorija jedne zemlje ili naroda koji na toj zemlji živi. I Vi Gosp. Sion stalno inzistirate na riječi TERORIZAM!! Pa ako mene neko gađa navođenim projektilima iz aviona a ja mu ne mogu odgovoriti istom mjerom jer toga nemam i u poziciji sam da se branim. Ja mu odgovaram na meni najboljim mogučim odgovorom koji mi je u tom trenutku dostupan. Pa naravno da ne odobravam ubojstva nevinih civila. Dali su ti dotični civili bili informirani kad su počeli graditi naselja na okupiranim teritorijima da postoji mogučnost raketiranja i kolateralnih žrtava? Jesu. Ali svejedno su naselili ta područja iako su znali da to nije njihova zemlja. Znači ti si legitiman cilj. Nažalost.
I samo još nešto: gdje ti Englez kroji granicu, nikad mira.
LP

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

@ Sparkling

Hajde da još jednom ponovim.
Kao kršćanin vjerujem, da ako netko učini nepravdu prema meni, to ne opravdava da i ja činim nepravdu prema njemu. Ne mogu ja svoju nepravdu opravdavati tuđom nepravdom. Time bih samo prikrivao svoju vlastitu iskvarenost.

Palestinske terorističke organizacije ne gađaju samo okupirane teritorije, već neselektivno gađaju sav Izraelski teritorij koji je u dosegu njihovih projektila. Izjaviti da su neki izraelski civili “legitiman cilj” samo zato jer su na okupiranom teritoriju je opasna tvrdnja koja i njihovu djecu proglašava “legitimnim ciljevima”.

Nadalje. Palestinci su imali prilike političkim putem doći do rješenja, ali su od samoga početka odabrali nasilje, pa su sudjelovali u napadu na Izrael čim je osnovan po rezoluciji UN-a na teritoriju nekadašnje Transjordanije. Znači, palestinci su sudjelovali u agresiji na Izrael dok još ništa nije bilo okupirano prema međunarodnom pravu.

Milijarde koje su palestincima donirane preko UN-a i sa svih ostalih strana uložene su u oružje umjesto u razvoj. Mogli su pronaći suživot sa izraelcima, čak iako su i sami izraelci griješili i činili nepravdu, ali su od samoga početka, svaki puta iznova birali nasilje za svoj put.

Dalje više nema potrebe pisati. Jer oni koji ne traže istinu, već traže svoje viđenje i opravdanje za osudu, će ionako okrenuti glavu od istine da bi i dalje mogli mrziti.

Ja se rađe molim i za jedne i za druge. Pozdrav.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Ovdje hazbara ne prolazi. Pretpostavljam da dobivaš sendvič za svakih ispisanih pet redova.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

@Sion
možete se sramiti Gosp. Sion kad igrate na osječaje djece. Vi vrlo dobro znate da su djeca nešto što nitko ne spori, i da bi trebala biti zaštičena od bilo kakvog vojnog djelovanja. Ali Vi to namjerno spominjete kako bi potakli emocije. Da, ali ona djeca s druge strane nisu djeca. Iako je broj ubijenih i osakačenih mnogostruko veči. Ne širite dezinformacije o tome kako su Palestinci imali prilike političkim putem riješiti svoju državu. Nastanak je opstruiran od samog početka 1948. Koliko rezolucija UN-a je donjeto u korist Palestinaca. Samo mi jednu nabrojite koja se je provela i poštovala od one druge strane. Zar mislite da ima samo jedna istina? Kao što Vi kažete. Ili je istina ona što nam MS mediji godinama serviraju?
I ja se molim danu kad če sve doči na naplatu onima koji su stvorili največi konc logor (otvorenog tipa) na svijetu.
LP

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

@ Sparkling

Ja se ne sramim istine, a još manje će me na sram navesti tuđa mržnja.

Život svakog čovjeka bi trebao biti svet, a ne samo djece, ali sam namjerno spomenuo djecu da bih prokazao svu Vašu neobazrivost i spremnost da presudite kada nekoga tako olako proglašavate “legitimnim ciljevima”. Ne opravdavam ubojstvo nijednog civila na strani palestinaca, ni jednog muškarca ili žene, a kamoli djeteta, niti sam ih igdje proglasio “legitimnim ciljevima”. Ne opravdavam zločine Izraela, ali isto tako za razliku od Vas, ne opravdavam ni zločine palestinaca, kao ni zločine ikoga drugoga.

Ono što ja pišem nisu dezinformacije već istina, jer je činjenica da su palestinci sudjelovali u otvorenoj agresiji na tek novoosnovanu državu Izrael, dok Izraelci još nisu stigli – sve da su i htjeli, prekršiti ni jednu rezoluciju UN-a ili okupirati teritorij koji im nije dan po međunarodnom pravu i odlukom UN-a. Što znači da su Palestinci od samoga početka odabrali put nasilja i otvorenog neprijateljstva prema jednoj naciji.

Uvijek se iznova pokazuje kako oni koji presuđuju Izraelu gaje mržnju prema Židovima kao naciji, mržnju koja se ne obazire na argumente već samo poseže za opravdanjima da se prikaže pravednom. Neki s tom mržnjom nastupaju otvoreno pa izjavljuju kao u komentru niže “Da nema zidova svjet bi zivio u miru”, dok drugi, kao Vi, svoju mržnju prikrivaju ali se ona kroz argumentirani razgovor uvijek razotkrije. Tako Vi na kraju svog komentara zaključujete “I ja se molim danu kad če sve doči na naplatu onima koji su stvorili največi konc logor (otvorenog tipa) na svijetu.” Kao da je osuda Izraela od presudne važnosti za Vaš život, i kao da samo oni griješe na ovom svijetu, pa se molite baš za osudu njihovih krivnji.

Mene moj Bog uči da se rađe molim da se ljudi odvrate od svojih bezakonja i da im se smiluje opraštajući im njihove grijehe, kao što se Isus Krist molio Bogu za one koji su ga razapeli na križ “A Isus je molio: >>Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine!<< Oni razdijeliše njegove haljine i baciše kocku." No ljudima je draže tražiti tuđe grijehe i osudu za njih, umjesto praštanje i blagoslov za za druge, pokazujući time samo jal svoga srca.

Neka ste zahvaćeni milošću Isusa Krista.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

@Sion
pa Gosp. Sion, kad su dotični toliko posvečeni Bogu i krščanstvu i vjerovanju u oprost, zašto onda za jednog ubijenog doseljenika na okupiranim područjima, slijedi odmazda od najmanje 20 ubijenih Palestinaca?
I molim Vas ne podmečite mi mržnju prema jednom narodu u cjelini. Jer ja nikada ne izjednačavam zločin pojedinaca i cijelog naroda. Pojedinci za svoje zločine moraju odgovarati ma koje god oni bili nacije ili boje kože.
Dali je do sada netko odgovarao (iako je bilo čak i pokušaja na visini UN-a), zaštitnik uvijek odradi u UN-u svoj dio posla.
LP

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

@ Sparkling

Nisam nigdje tvrdio da su oni posvećeni Bogu i krščanstvu ili vjerovanju u oprost. No to ne priječi mene da rađe težim tom putu umjesto putu presude. Rađe ću moliti za njihovo obraćenje nego za njihovo osuđenje. Jer je i Gospodin Isus molio za moje obraćenje, umjesto za moje osuđenje, iako je na križ pribijen i za moje grijehe.

Zaista Vam želim sve najbolje, zato Vam i kažem da se čuvate osuđivanja jer ono vodi prema mržnji. Svakako je savršenije praštanje i ne kaže uzalud Riječ Božja; “Ne sudite da ne budete suđeni! Jer sudom kojim sudite bit ćete suđeni. I mjerom kojom mjerite mjerit će vam se.”

Budite pozdravljeni i blagoslovljeni.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

@Sion
Da. Kako bi to lijepo bilo kad bi se mi obični smrtnici (ali svi) pridržavali načela biblije ili kurana ili bilo koje druge vjere ili učenja. Ali čovjek (malen ispod zvijezda) dokazao je u svom postojanju da je samodestruktivan. Možda jednog dana ovu planetu naseli neka druga civilizacija koja če znati što znači samoodrživost, poštovanje prema svemu što nas okružuje i poimanje svekolikog života u našem bližem i daljem okruženju.
Jednom je jedan filozof rekao: “Misliš onako kako su te naučili da misliš”
LP Gosp. Sion, bilo mi je drago podijeliti mišljenje s Vama.

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

@ Sparkling

Mene su učili da mislim na jedan način, ali me Gospodin Isus Krist naučio boljem.
Drugima možemo dati samo ono što i sami imamo, i od tuda kreću dalekosežne promjene na bolje ili gore. Ovisno o onome što imamo u svom srcu i što dajemo dalje. Radi toga ćemo u vremenu pred nama svjedočiti porastu mržnje i nepraštanja, posebno prema Židovima, i trebamo se čuvati od takvog puta. Prema mom vjerovanju, samo nas milost Božja iskazana po Isusu Kristu može izbaviti i sačuvati od tog začaranog kruga mržnje i nepraštanja, koji vodi kako ste i sami rekli u propast.

Također mi je bilo drago što smo imali prilike razmjeniti stavove i mišljenja.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

“Jer teritorij Palestine je ionako 1922. godine odijeljen od Transjordanije (današnji Jordan) za teritorij buduće židovske države. Što znači, da ako bi se ti teritoriji ikome trebali vraćati, onda bi se trebali vraćati državi (Transjordaniji) koja više ne postoji, a koju su ionako izmislili Englezi i Francuzi nakon Prvoga svjetskog rata.”

“Nikakva povijesna nepravda ne opravdava činjenje nepravde danas.”

***

Kao prvo i osnovno, svaki (etnički) teritorij pripada onom starosjedilačkom narodu koji na njemu živi u većini ili koji njime kulturološki/civilizacijski dominira, a ne – kako Vi to podmećete – državama, političarima ili kapitalistima. S tim u vezi, treba reći da su Palestinci starosjedilački bliskoistočni narod koji nije “izmišljotina Engleza i Francuza nakon Prvog svjetskog rata” i koji ima svo pravo na utemeljenje vlastite (palestinske) države na teritoriju na kojem su do Prvog svjetskog rata živjeli kao dominantan narod. Međutim, ono što je “izmišljotina Engleza i Francuza nakon Prvog svjetskog rata” jest “neosporivo pravo” cionista na osnivanje lažne židovske države (tzv. “modernog Izraela”) na teritoriju na kojem je do Prvog svjetskog rata živio većinom palestinski narod.

Kao drugo i šire, nasilje, agresija i terorizam bili su osnovna “pregovaračka sredstva” kojima su se koristili cionisti u osvajanju palestinskog teritorija, a što uključuje i vojnike-samoubojice u službi “moderne izraelske države”. Drugim riječima, cionistička propaganda ama baš nikako ne može sakriti činjenicu da tzv. “bombaši-samoubojice” i “kamikaze” nisu ni palestinske ni japanske provenijencije, nego cionističko-izraelske, baš kao što ni tzv. “fundamentalizam” nije islamske provenijencije nego talmudističko-protestantske. S obzirom da jedna mudra izreka kaže “kako siješ, tako ćeš i žnjeti”, a jedna još mudrija kaže “tko sije vjetar, žanje oluju”, zaključujem da ni cionisti ni “moderni Izraelci” dosada nisu pokazivali znakove mudrosti te da će, sukladno tome i sasvim opravdano, snositi i posljedice.

Kao treće i posljednje, unatoč Vašem ambicioznom nastupu ovdje na forumu, pokušaj prekrajanja činjenica i povijesne istine, kakav se iščitava iz Vaših komentara, jest tipičan i očekivan potez jednog cionističkog potrčka, a ne objektivnog povjesničara, analitičara ili komentatora… i stoga Vaša priča jednostavno ne prolazi.

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

@ Kora

Kao prvo. Pokušavate kao i mnogi drugi Palestinsku nepravdu opravdati Izraelskom nepravdom. Ja za razliku od Vas ne opravdavam ničija zlodjela, pa tako ni Izraelska. Kada bih ja recimo iskovao mač, to svejedno ne opravdava Vas da kasnije tim mačem ubijate.

Kao drugo. Činjenica je da Palestinska država nikada nije postojala, a po Vašim tvrdnjama i kurdi imaju puno pravu tražiti prostor za svoju državu na teritorijima nekoliko drugih država. No po međunarodnom pravu kurdi to ne mogu, a po međunarodnom pravu i rezolucijom Ujedinjenih naroda, područje “Palestine” je podijeljeno na arapsku i židovsku državu, a Jeruzalem (Židovi su činili većinu stanovništva grada) je trebao biti pod međunarodnom upravom. No, palestinci su se odmah pridružili “agresiji na tek novoosnovanu državu Izrael, dok Izraelci još nisu stigli – sve da su i htjeli, prekršiti ni jednu rezoluciju UN-a ili okupirati teritorij koji im nije dan po međunarodnom pravu i odlukom UN-a.” i tada se sve mjenja.

Kao treće. Kao i kod mnogih drugih, primjećujem kod Vas prikriveni jal prema Izraelskoj naciji. Ako dobro pamtim, predstavljate se za osobu kršćanske vjeroispovjesti. Ako imate Bibliju kraj sebe, idite pročitati 11. poglavlje Poslanice Rimljanima, pa ako Vam nešto ne bude jasno radi vaše denominacijske vjeroispovjesti, idite pa pročitajte što Isus kaže u Evanđelju po Luki 6,27-30;

“Nego, velim vama koji slušate: Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju. Onomu tko te udari po jednom obrazu pruži i drugi, i onomu tko ti otima gornju haljinu ne krati ni donje. Svakomu tko od tebe ište daji, a od onoga tko tvoje otima ne potražuj.”

Neka ste zahvaćeni milošću Isusa Krista.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

A objasnite vi meni etničko čišćenje palestinaca i zašto se grde ilegalna naselja na zapadnoj obali, PLO je položio oružje 91 priznao izrael i sa njima pregovaraju Abas je još više spreman na pregovore nego Arafat i čemu sad ovo.

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

@ Riddick

Nemam ti što objašnjavati pogreške izraelske politike ili izraelska ilegalan naselja jer niti ne tvrdim da ih nema. Objašnjavam ti ono oko čega se ne slažemo. Da u palestini postoje terorističke organizacije s kojima PLO unatoč svojoj retorici prisno surađuje, i da im se ne može vjerovati kada kažu da se neki civilni objekt nije uopće koristio u vojne svrhe.

No to su tvoji dvostruki standardi, gdje na predhodnoj temi bez dvoumljenja opravdavaš uništavanje civilne infrastrukture. Dok ovdje bez imalo dvoumljenja osuđuješ jer je od strane koju si osudio bez propitkicanja, pa je automatski sve što rade loše, a svi protiv kojih se bore su dobri – štoviše, pravedno borci za slobodu, sa vojnim kampovima za djecu.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Ako cemo posteno ni ti ni ja ne znamo da li je u toj zgradi bilo oruzja/vojske ili ne.

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

@ Riddick

Točno, ja niti ne tvrdim da je bilo, ali se čudim tebi – znajući tvoj odgovor na predhodnoj temi od samo dan ranije, kako bez promišljanja ovu vijest uzimaš kao istinitu čime pristaješ uz osudu Izraela, dok si za istu stvari jučer neke druge opravdavao. Bez zamjeranja, nebi ti ni pisao da još jučer nismo razmjenili komentare. Budi pozdravljen.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Organizacije iz izrahella se otvoreno koriste terorističkim akcijama. Organizacije iz okupirane Palestine se koriste antiterorističkim akcijama i oružanim metodama borbe za slobodu. Utvrdi gradivo, psion.

pravim se blesav
Gost
pravim se blesav
1 godina prije

Odakle pravo Palestincima da koriste “terorizam” da dođu do svoje države?Jedino onaj
jadan narod koristio je “oslobodilačku” organizaciju IRGUN i njene fine,kulturne,nenasilne
metode da se domogne svoje države uz svoje civilizirane sponzore UK.
Kakav sponzor,takva i sponzoruša.A ono što je dozvoljeno Jupiteru,nije volu.
,

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

@ Ivo

Predhodnim komentarom sam odgovorio i na tvoje izjave. Svatko onaj tko želi vidjeti, može sasvim jasno i vidjeti širu sliku, a oni koji ne žele vidjeti ionako će okrenuti glavu, da mogu zadržati svoju predodžbu poticanu prikrivenom mržnjom.

Mnogi bi ovdje olako presudili drugima dok se istovremeno pozivaju na mir, ljubav i praštanje, a naložili se na ratne mašine i ratove kao mala djeca na slatkiše.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Sion

“Mnogi bi ovdje olako presudili drugima dok se istovremeno pozivaju na mir, ljubav i praštanje, a naložili se na ratne mašine i ratove kao mala djeca na slatkiše.”

Ovaj opis “mnogih” u potpunosti odgovara cionistima predvođenim Benjaminom Netanyahuom i Donaldom Trumpom. Međutim, nitko se ovdje ne zanosi da će osobno njima presuditi jer to će nesumnjivo učiniti Pravedni i Svemogući Bog na način koji nijedan čovjek ne može predvidjeti. Ipak, ukoliko imalo poznajete Bibliju (jer rekli ste da ste “Kršćanin”), onda se Božja kazna cionistima – u vidu povratka Jeruzalema Palestincima (koji su različitih vjeroispovijesti, a ne samo islamske) te raspada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije, odnosno Sjedinjenih Američkih Država – čini itekako izglednom.

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

@ Kora

Odgovori sam Vam gornjim komentarom. Ovdje ću samo dodati;

“Prema tome pitam: Je li Bog odbacio od sebe narod svoj? Daleko od toga! Ta, ja sam Izraelac, potomak Abrahamov iz plemena Benjaminova. Nije Bog odbacio od sebe svoga naroda koji je unaprijed izabrao.” Rimljanima 11,1-2

“Jer, ako je njihovo odbačenje izmirenje svijeta, što će biti njihovo ponovno primanje, ako ne uskrsnuće od mrtvih?” Rimljanima 11,15

“Neću vas držati u nejasnoći o tajni ovoj, da se ne biste oslanjali na vlastito mišljenje. Otvrdnuće jednog djela Izraela traje dok pogani ne uđu u punom broju. Kada to bude, sav će se Izrael spasiti, kako stoji pisano: Od Siona će doći Osloboditelj; on će udaljiti bezbožnost od Jakova. I ovaj moj Savez s njima ispunit će se kad im uzmem grijeh. S obzirom na Radosnu vijest oni su doduše neprijatelji radi vas, ali s obzirom na izbor oni su ljubimci – zbog otaca, jer su neopozovljivi Božji darovi i poziv.” Rimljanima 11, 25-29

Rađe pristanite uz Božju Riječ, odreknite se prezira prema Izraelu i molite za njihovo obraćenje.
Jer Bog će gledati namisli i motive naših srca; “Ne sudite da ne budete suđeni! Jer sudom kojim sudite bit ćete suđeni. I mjerom kojom mjerite mjerit će vam se.”

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije

Samoodbrana jednog naroda od agresije nije terorizam. Ne brkaj teroriste i pridruženi im terorizam sa narodnooslobodilačkom borbom. Narodnooslobodilačka borba ima pravnu podršku u međunarodnom pravu.

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

@ Sardelino

Prenesi mi ovdje link sa člankom međunarodnog prava, nekakve konvencije ili rezolucije koja odobrava u svrhu obrane neselektivno gađanje civila.

George
Gost
George
1 godina prije

“Onaj ko kontroliše prošlost, kontroliše budućnost. Onaj ko kontroliše sadašnjost, kontroliše prošlost”

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Tako je. Oduzmi narodu povjest i kulturu i pretvorit ćeš ih vrlo lako u divljake. To je osnovna svrha ovog napada.
Tako su i s nama na Balkanu. Još te i uče i govore ti da si divljak i da te takvog imaju pravo okupirat. Njemci su i u 1. i u 2. svj ratu gađali u Bg – biblioteke.

Ah, da. Neznamo, možda je bilo vojske unutra, ili municije…

George
Gost
George
1 godina prije

Samo jedan mali, prilično poznat i veoma istinit, Orvelov citat.

Na žalost, napisao je i ovo:

“Ali bilo je u redu, sve je bilo u redu, borba je bila završena. Bio je izvojevao pobedu nad sobom. Voleo je Velikog Brata”

A, Beograd, bio je proglašen otvorenim gradom. Nije bilo ni vojske, ni odbrane, ni druge municije, osim nepoželjnih reči.

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

Off topic “SAA advanced in al-Zuiqat hill, and 1154 hill in northern Lattakia. The army also destroyed several fortifications of the TIP and HTS in hills 112, 125. While advancing the SAA killed 50 terrorists from HTS, TIP and Ajnad Kavkaz.”,zasad neslužbeno.

Tom
Gost
Tom
1 godina prije

Da nema zidova svjet bi zivio u miru

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

@Tom,to važi i za Živi zid ? !!?

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

Kao da ratova nije bilo i prije židova. Egipćani ili rimljani su po tvome sigurno bili Židovi. Čovječe, zapitaj se od kuda u tebi taj prezir prema cijelom jednom narodu.

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Znači, kupnjom ruskog naoružanja zemlja postaje razvijena. Ili barem pametna.

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Četnici zapalili sarajevsku biblioteku 90,
hDivljacima je kultura nepojmljiva,pa je zato mrze i uništavaju.Ništa novo,zato amerikanci uništavaju gradove koji su 10x stariji od njihove države!

Max
Gost
Max
1 godina prije

Sad i ja malo idem izvan teme ali bih nešto zamolio redakciju nama najdražeg portala. Volio bih pročitati Članak o tome kako je ministarstvo obrane Ruske Federacije naručilo novih 100 Sukhoia 57 i 76 novih helikptera Mi 28 NM. I o Iračkoj nabavi sustava S400, Unaprijed hvala.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
42
0
()
x