Rusija i nuklearni testovi – Netanyahu – EU ne želi Tursku u svom bloku – Tajvan

Vijesti u podne

Rusija “vjerojatno” krši ugovore o nuklearnim testovima

U priopćenju kojeg je izdala Američka udruga za kontrolu naoružanja optuže se Rusija za moguća kršenja uvjeta Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova (CTBT), ali nisu izneseni nikakvi dokazi u prilog tih optužbi. Dio medija je to naveo nakon govora ravnatelja Uprave za obavještajne poslove američkog Ministarstva obrane, generala Roberta Ashleya, tijekom kojeg je izjavio “kako Rusija vjerojatno ne poštuje utvrđeni moratorij u smislu obveza nulte stope testiranja nuklearnog oružja male snage”.
Kasnije je, pod pritiskom novinara koji su tražili dokaze, bio je prisiljen promijeniti izjavu, objašnjavajući da Rusija ima “potencijal” za takve testove, ali ih također imaju Kina i Sjedinjene Države.
Osim što se ovako teške optužbe iznose bez dokaza i da se provode “vjerojatno”, Interfax podsjeća da je Rusija potpisala i ratificirala Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova, dok su Sjedinjene Države sporazum potpisale, ali da nikada nisu ratificirale. Podsjetimo da su se optužbe protiv raznih zemalja pod formulom “vjerojatno, jer mi tako mislimo” masovno počele koristiti nakon navodnog trovanja Sergeja i Julije Skripal, kada je sve “vjerojatno” koje je dolazilo iz Londona automatizmom postajalo “istina”.


Netanyahu mora biti premijer

Članovi izraelskog parlamenta su glasali su za njegovo raspuštanje i ponovno provođenje izbora, izvijestili su izraelski mediji.  Taj korak u Knessetu je napravljen jer trenutni premijer Benjamin Netanyahu nakon posljednjih izbora nije uspio formirati vladajuću koaliciju. Planirano je da se novi izbori održe 17. rujna 2019. godine. Izraelski predsjednik Reuven Rivlin je izjavio kako je spreman učiniti sve što treba kako bi izbjegao nove izbore. Međutim, Netanyahuova stranka Likud je pokrenula glasovanje o raspuštanju parlamenta i tako spriječila predsjednika da pokuša formirati vladu bez Netanyahua i njegovih pristaša.


Europska unija ne želi Tursku u svom bloku

Europska unija je izjavila da se Turska i dalje distancira od bloka i njegovih vrijednosti, stoga Bruxelles ne vidi razloga za deblokiranje pregovora o članstvu zemlje u EU. Izvršna komisija Europske unije kritizira Tursku zbog “ozbiljnih odstupanja u području vladavine prava i temeljnih ljudskih prava”. Podsjetimo da Turska od listopada 2005. godine sudjeluje u pregovorima o članstvu, ali po tom pitanju nije postignut nikakav napredak.
“Pregovori su zapravo blokirani”, kazala je Europska komisija o Turskoj, članici NATO pakta pod vodstvom Sjedinjenih Država i zemlji koja ima granicu s Irakom i Sirijom. Treba napomenuti da se nekoliko zemalja EU otvoreno protivi pristupanju velike i pretežno muslimanske zemlje europskom bloku.


Kina upozorava SAD: “Ne igrajte se s vatrom u Tajvanu”

Kina osuđuje SAD  da pokušavaju upotrijebiti Tajvan za kontrolu azijskog diva i upozorava Washington da se ne “igra vatrom” podržavajući otok.
“Niz akcija koje je američka strana poduzela na Tajvanu su igra s vatrom i ozbiljno narušavaju razvoj vojnih odnosa između Kine i SAD-a”, izjavio je u četvrtak glasnogovornik ministarstva obrane Kine, Wu Qian.
U izjavama prije sastanka kineskog ministra obrane Wei Fengha i privremenog američkog ministra obrane Patricka Shanahana, Wu je također upozorio da takve akcije Washingtona ozbiljno štete miru i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu .
U posljednje vrijeme SAD igraju na “tajvansku kartu” i koriste otok kao sredstvo kontrole i pritiska na Kinu. Međutim, pokušaji Washingtona bit će uzaludni”, dodao je glasnogovornik kineskog ministarstva.
Iako je Kina od Washingtona od Trumpa tražila da kao sve prethodne uprave poštuje načelo jedne Kine, sadašnja američka administracija je izdala uredbu koja potiče posjete na visokoj razini između Washingtona i Taipeja, odobrila je prodaju oružja otoku 2017. za 1,4 milijarde dolara i otvorila novo de facto veleposlanstvo u Taipeiju.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
4 godine prije

Krim i Tajvan će biti ruski i kineski perlharbori.

Trubadur
4 godine prije

Samo, da napomenem jednu važnu stvar, što se tiče Turske i EU…… 70 % plina i nafte, koja ide ili bi išla iz največih rezervi tih energenata na svijetu za EU ide preko Turske…

mars
4 godine prije

Od – Rusija “vjerovatno” do “ima potencijal” za vršenje nuklearnih testova. To je kao:
Dolazi čovjek na šalter i obraća se:
-“oprostite molim vas, navedite mi jedan razlog zbog kojeg moram plaćati TV pretplatu kad ne posjedujem TV. .
-” pa posjedujete kompjuter” – ogovori službenica
-“ali ja preko kompjutera ne gledam TV kanale”
-“da, ali je kompjuter instrument preko kojeg bi ste ih mogli gledati” – uporna je službenica.
-“dobro, dajte mi onda tri dječija doplatka” – postavi čovjek zahtjev, a službenica ga začuđeno pogleda i odgovori:
-“ali ovdje piše da nemate djece”.
-“pa i nemam, al’ imam “instrument” s kojim bi’ ih mogao napraviti”
To se zove potencijal.

Ara
4 godine prije

Kolege
Sutra je 1.6. i sutra ili ovih dana ističe USA ultimatum , te se Turska mora izjasniti oko S-400.
Osobno Erdi ne vjerujem ništa.
Zanima me vaše mišljenje odnosno možemo otvoriti internu kladaru.
Hoće li
a) Erdo ostati kočoperan i ostati pri odluci da nabavi S-400
b) Erdo popušta i odustaje od S-400
c) Nešto treće ( morate definirati )
Koeficjenti su visoki , neizvjesnije od finala Lige prvaka, sve je moguće, sve opcije imaju realnu podlogu.
Izjasnite se .
Pozvani su svi naročito urokljivi Šumadinac 🙂

Amater
4 godine prije

predložio bi SAD-u da posluša Kinu , kalo opet nebi bilo po ušima …

Amater
4 godine prije

Ameri su više daosadni sa svojim kemijskim i ostalim ugrozama … nisu više u stanju ni da smisle suvisan izgovor za svoje agresivno ponašanje …

Majk Majers
4 godine prije

Razumin zašto EU ne žele Turke al ne razumin zašto turci žele EU

Lucija
4 godine prije

Espresso rs: “… Albanci su do sada na lobiranje za svoju stvar u zemljama EU dali 17.000.000 evra. Nije tajna da su najbogatiji ljudi iz njihove dijaspore za “Kosovsku stvar” dali ogromne svote novca. Nije tajna da su samo preko 7.000.000 evra dali za lobiranje da tzv Republika Kosovo bude primljena u UNESCO – otkriva naš diplomatski izvor iz Brisela. Prema njegovim rečima novac koji se daje izdejstvovao je i blage reakcije kada su u pitanju takse koje je Ramuš Haradinaj uveo za robu koja na Kosovo ulazi iz Srbije i BiH. – Evropska unija sve više posluje po principu kompanije i traži novac, a Albanci ga imaju, zato se i stiče utisak da su toliko jaki, pa da mogu da se ogluše na poruke iz Brisela. Nisu jaki, već imaju novac – kaže nam naš izvor. Prema njegovim rečima jednu od važnih uloga u kosovskom lobiranju ima njujorški biznismen… Čitaj više »

Z.A.
4 godine prije

Ovo trvenje izmedju Kine i SAD je veoma opasno.Prag nekog normalnog odnosa izmedju ove dve drzave se stalno smanjuje.Po meni glavni krivci za zahladjenje odnosa su SAD. Jednostavno oni se osjecaju superiornim u odnosu na Kinu i to vojno.Cini se da zele sukob u ovom trenutku jer u naredne dvije godine nece biti u poziciji da se suprostave Kini u njenom dvoristu.Valjda im je moto ako je sukob neizbjezan bolje ga je imat sad nego za dvije godine.Vjerujem da sto se tice nekog buduceg velikog rata da ce se desiti izmedju ove dvije drzave a ne naprimjer sa Rusijom.

Siniša
4 godine prije

A šta reći na ovaj dašak evropskih vrijednosti…..
“Članica Evropskog parlamenta iz Hrvatske Ruža Tomašić otkrila da simpatiše us…e i us…ki pokret, kao i da je osamdesetih godina recitovala us….e pesme.
Ona je, kako prenosi Index.hr, za hrvatski list “Novosti” otkrila i pesme koje je u slavu Ante Pavelića objavljivala, obučena u us…ku uniformu.
“Nikad ne bih dala protiv us….og pokreta do 1941. i ne odričem se običnih us…a koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine. Zašto bih ih se odrekla?” izjavila je Tomašićeva u telefonskom razgovoru za “Novosti” iz Zagreba.”

Svirepi Kovač
4 godine prije

a) u zamjenu za dio Idliba
a što kina i rusi nedaju par nuklearki Iranu i S-400 i par aviona u zamjenu za Naftu… vuk sit a ovca cijela, jedino se Buffalo namrgodio još više

Euro
4 godine prije

Sta če TUR S400? Da se brane od kurdske avijacije:
Dati če ga SADu na testiranje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI