Ponedjeljak 01. 04. 2019.

Vijesti u podne

Izbori u Turskoj: Erdoganov AKP pobjeđuje, ali negdje za nekoliko tisuća glasova

Jučer su u Turskoj održani izbori za čelnike gradova i općina. Iako je Erdogan proglasio pobjedu svoje vladajuće Stranke pravde i razvitka (AKP), čini se da je izjavu dao prerano. Naime, tradicionalno jaka Republikanska stranka se nakon 25 godina vjerojatno vraća na vlast u Ankari, a prema do sada izbrojanim rezultatima premijer Binali Yildirim je pobijedio sa samo nekoliko tisuća glasova prednosti. AKP vjerojatno gubi i Izmir, iako bi se rezultati do službene objave mogli promijeniti.

Naime, razlika između dva kandidata je oko 0,5%. Tako su i stranka turskog predsjednika Erdogana, Stranka pravde i razvoja (AKP), kao i glavna oporbena Republikanska narodna stranka (CHP) jutros objavile pobjedu u Istanbulu. Uz tako male razlike u važnim centrima, preliminarni rezultati na temelju 70% izbrojanih glasova nisu i konačni. Ipak, prema tim rezultatima je savez kojeg je AKP stvorio s nacionalistima MHP stranke, osvojio je 52,28 posto glasova, dok je Nacionalna koalicija koja okuplja opozicijsku Republikansku narodnu stranku (CHP) i Stranku IYI osvojila 37,17 posto glasova. Kurdska Narodna demokratska stranka (HDP) je osvojila oko 4% glasova i upravu u nekoliko gradova i regija na jugoistoku zemlje.

Tursku čini ukupno 81 provincija, među kojima je 30 metropola, uključujući Istanbul i Ankaru. Prema neslužbenim rezultatima, kandidati vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) su pobijedili u Bitlisu, Kilisu, Sivasu, Rizeu, Nigdeu, Gaziantepu, Tokatu, Sirnaku, Bingolu, Giresunu i Malatyi. Kandidati Republikanske narodne partije (CHP) su prema neslužbenim rezultatima, pobijedili na izborima za načelničke pozicije u Artvinu. Bileciku, Ardahanu i Burduru.

Bivši premijer Turske i kandidat AKP stranke Binali Yildirim je vodio u utrci za funkciju gradonačelnika Istanbula, ali treba pričekati službenu potvrdu pobjede. Čini se da Ankaru ipak preuzima republikanac Mansur Yavas,  a među gradovima u kojima vode kandidati Republikanske stranke su Izmir, Antalija, Adana i Edirne. Podsjetimo, rezultati su neslužbeni i treba čekati potvrdu Središnjeg izbornog povjerenstva i konačni ishod neće oduzeti pobjedu Erdoganovim kandidatima, ali bi je mogao znatno umanjiti.


NASA od Rusije traži novi model putovanja u svemir

Čelnik Roskosmosa, Dmitrij Rogozin, potvrdio je da je NASA pozvala rusku državnu korporaciju sa zahtjevom za odgodu lansiranja letjelice Sojuz MS-13 na međunarodnu svemirsku postaju s kozmodroma Bajkonur. Let je bio zakazan za 6. srpnja. “Donijet ćemo odluku uzimajući u obzir mišljenje tvrtke RKK Energia. Za sada stoji 6. srpnja”, napisao je Rogozin na Twitteru. Ranije je Rogozin rekao da će let jednog kozmonauta na Sojuzu koštati dva puta jeftinije nego na letjelici “Dragon 2” kompanije Space X. Prema njegovim riječima, NASA je još uvijek zainteresirana za letenje na Sojuzu, ali trenutno razmatra mogućnost kupnje američkih letjelica, ali u Dragon 2 treba ugraditi dodatna sjedala. Rogozin je također rekao da je NASA ponudila letove s mješovitim posadama i na Sojuzu i na “Dragonu”.


SAD jačaju kurdske milicije na sjeveru Sirije

Ratni dopisnici ruske agencija Anna News su iz sjeverne Sirije izjvjestili da su takozvane “Sirijske demokratske snage” od američke koalicije primile novu seriju vojne opreme i oružja. Kurdski izvori su ranije naveli da će izvorima Sjedinjene Države izdvojiti 300 milijuna dolara za potporu “demokratskim snagama”. Ta sredstva povećat će broj kurdskih vojnika sa 61 tisuća na 121 tisuću. U isto vrijeme, djeca u izbjegličkom kampu Al-Hola pod kontrolom “demokratskih snaga” i dalje umiru. U posljednjem tjednu je u kampu umrlo 27 djece. Uzrok tragedija je komplicirana humanitarna situacija, kao i nedostatak mogućnosti da se osobama pruži kvalificirana medicinska pomoć.


Na izborima u Ukrajini pobijedio komičar Zelenski

U prvom krugu predsjedničkih izbora u Ukrajini je s osvojenih 30,4 posto glasova pobijedio komičar Vladimir Zelenski, tako će se u drugom krugu suočiti s  aktualnim predsjednikom Petrom Porošenkom koji je osvojio drugo mjesto sa 17,8 posto glasova. Bivša premijerka Julija Timošenko je na trećem mjestu s osvojenih 14,2 posto glasova i eliminirana je iz predsjedničke utrke. Drugi krug bi se trebao održati 21. travnja. Zelenski je vodio i po svim ispitivanjima javnoga mnijenja, a glasove je dobio zbog ogorčenosti Ukrajinaca korupcijom i činjenicom da se zemlja našla u središtu spora između Zapada i Rusije, koji se rasplamsao nakon uličnih prosvjeda 2014. i prevrata u kojem je svrgnut bivši predsjednik Janukovič. Rusija je nakon toga osigurala održavanje referenduma na Krimu, gdje su se građani odlučili ujediniti s Ruskom Federacijom, a Kijev je pokrenuo neuspješnu antiterorističku kampanju zauzimanja odmetnutog Donbasa, koji nije priznao prevratničku vlast i regije Donjeck i Lugansk su proglasile neovisnost i samostalno vladaju regijama do danas.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
efsvoqewvrnqewrfvniuqewewf
5 godine prije

Kao što sam očekivao hazarijom cvaj opet će vladati hazarikus a u Siriji teritorij koji kontroliraju kurdi je izgubljen dok god ga podržava tama.

Mar
5 godine prije

Nisam siguran jel ova vest o Ukrajini samo 1. Aprilska sala ili istina. A ne znam ni koje od te dve opcije su gore!

AJeTo
5 godine prije

Zelenski je poznat po ulozi covjeka koji je spletom okolnosti postao predsjednik, a sada se stvarno natjece. Imamo li slucaj prediktivnog programiranja?

Lucija
5 godine prije

KINEZI DOŠLI U VENEZUELU !!!
Donijeli medicinske opreme i lijekova 65 tona
Oficir i vojnici.
Ha!
Ma sigurno su čuli onu moju kritiku…?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI