Kazahstan izbori – Demonstracije u Hong Kongu – Pritvor za ruskog novinara

Vijesti u podne

Pobjeda predsjednika Kassym Tokayeva na izborima u Kazahstanu

Kazahstanski vršilac dužnosti predsjednika Kassym Tokayec ubjedljivo je na prevremenim predsjedničkim izborima osvojio 71% glasova.
Reuters navodi da ovaj rezultat ne predstavlja nikakvo iznenađenje s obzirom da je svog naslednika izabrao dosadašnji predsjednik Nursultan Nazarbayev koji je sa te dužnosti odstupio u martu.

Tokayev je osvojio 70% glasova dok je 2. kandidat Amirzhan Kosanov osvojio 15% glasova. Izbore su obilježili protesti i hapšenja demonstranata koji su pozivali na bojkot izbora tvrdeći da su izbori namješteni da bi se na mjesto predsjednika doveo političar lojalan Nazarbayevu.


Više od milion ljudi u protestima u Hong Kongu

Demonstranti su izašli na ulice da bi pokazali ne slaganje sa novim zakonom o ekstradiciji koji bi omogućio ekstradiciju građana Kini. Ovo su najveći protesti od kada je grad 1997. godine vraćen Kini. Vlada Hong Konga kaže da je nacrt zakona osmišljen tako da popuni rupe u postojećem zakonu koji predviđa da sud odlučuje od slučaja do slučaja da li će neko biti izručen određenoj zemlji koja ga potražuje kao što su Taiwan, Macau i kontinentalna Kina. Policija Hong Konga je izvijestila da je na protestima bilo 240 000 demonstranata.


Ruski novinar dobio 2 mjeseca kućnog pritvora

Ruski novinar Ivan Golunov osuđen je na 2 mjeseca kućnog pritvora nakon što je optužen za trgovinu drogom. Golunov je uhapšen u četvrtak kada je u njegovom stanu pronađena droga.Njegov advokat cjeruje da je policija podmetnula drogu Golunovu i kaže da je novinar pretučen dok se nalazio u pritvoru. Golunovu prijeti do 20 godina zatvora u slučaju da se optužbe pokažu tačnim.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
4 godine prije

240000 nije više od milijun

alfa33
4 godine prije

Ni slova što je novinar istraživao i o čemu je pisao,a da malo se odmaknemo od stabla pa da vidimo bar dio šume…jer sama vijest nije ništa posebno samo još jedan “diler”,… A ništa čudno ako je pisao o zabranjenim temama i ljudima(mafijaši oligarsi) i ovima iz vlasti…..

mini moustachs
4 godine prije

taj ruski novinar baš ne izgleda čist od droge…..ko kad skejo sa hirletovim brčićima kaže da on nije fašist 🙂

Trubadur
4 godine prije

Jedan mali off u razmišljanje… U aprilu i maju, Kina je smanjila export rijetkih metala za 16 % sa 4323 metričkih tona na 3640 metričkih tona….. “China could shut down nearly every automobile, computer, smartphone and aircraft assembly line outside of China if they chose to embargo these materials,” James Kennedy, president of ThREE Consulting, wrote on Tuesday in National Defense.

alfa33
4 godine prije

Je,nije neka vijest kad putin riješava nepodobne,da je amer ili englez bilo bi puno opširniji članak a komentara nebi falilo..ipak je ovo ruski portal,da nebi bilo zabune..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI