Novi napad Izraela – Trump – Nadežda Savčenko – Rusija

Vijesti u podne

Novi napad Izraela na sirijsku bazu T4 u Homsu

Nekoliko jakih eksplozija i djelovanje protuzračne obrane su se noćas čuli u području sirijske vojne baze T-4 u provinciji Homs, prenose lokalni mediji.  Izvor u sirijskoj vojsci je za agenciju SANA rekao da je u pitanju bio raketni napad Izraela. Na snimkama koje su objavili mediji vidi se požar, eksplozija, kao i mogući udar rakete, te djelovanje sirijske protuzračne obrane.

Agencija SANA prenosi da je u raketnom napadu poginula jedna osoba, još dvije su ranjene, a oštećena je i infrastruktura zračne baze. Prema riječima sugovornika agencije, sirijska protuzračna obrana je odbila napad uništivši dva projektila.

U nedjelju je vojska izraelskog režima potvrdila da je napala dvije artiljerijske i jednu protuzračnu bateriju u provinciji Quneitra kao odgovor na navodno granatiranje sa sirijskog teritorija. Zračni napadi na položaje sirijskih trupa su provedeni nakon lansiranja dvije granate u pravcu okupirane Golanske visoravni. Agencija SANA je navela da u tom napadu poginulo tri, a ranjeno sedam vojnika.


Trump pozvao Rusiju, Assada i Iran da prekinu bombardirati Siriju

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp pozvao je Rusiju, sirijske vlasti i Iran da prekinu bombardirati teroriste, njihova uporišta logističke pravce u provinciji Idlib u Siriji.

“Čujem da Rusija, Sirija i u manjoj mjeri Iran snažno bombardiraju provinciju Idlib u Siriji i nasumično ubijaju mnoge nevine civile. Svijet gleda ovaj pokolj. Što je cilj ovoga, što će vam to donijeti? Prekinite!”, napisao je Trump na svom Twitteru.

U intervjuu s novinarima u Bijeloj kući prije odlaska za Veliku Britaniju, Trump je istaknuo kako mu se ne sviđa ono što se događa u Siriji s Idlibom.

“Upozorio sam ljude prije sedam mjeseci, zaustavio sam ih. Ne sviđa mi se ono što se događa. Oni bez razlike ubijaju mnoge civile”, rekao je Trump.

Situacija u Idlibu se pogoršala početkom prošlog mjeseca, a od 21. svibnja teroristi pod zapovjedništvom sirijske Al-Qaede svakodnevno provode napade na položaje vladinih trupa. Posebno žestoke borbe su se vodile za grad Kafr Nabuda. Osim toga, teroristi redovito bombardiraju rusku bazu Hmeymim, ali te napade uspješno odbijaju snage protuzračne obrane.

Ranije je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da rusko zrakoplovstvo napade u Siriji provodi isključivo na terorističke ciljeve koje su potvrdili obavještajni podaci.


Nadežda Savčenko: Miniranje skladišta oružja u Harkovu je naredio Porošenko

Nadežda Savčenko je izjavila da su skladišta streljiva u Balakliji, regiji Harkov, dignuta u zrak u ožujku 2017. po osobnom nalogu Petra Porošenka.

“Zapravo, eksplozija je bila iznutra, a izvršili su je pripadnici oružanih snaga Ukrajine. To je učinjeno na osobnu zapovijed Porošenka”, kazala je Savčenko na televizijskom kanalu “112 Ukrajina”.

Tužitelj Jurij Lucenko je rekao da je u to vrijeme bio u Balakliji i da je razgovarao sa svjedocima, a Savčenko je naglasila da je istragu o uzrocima požara u vojnom skladištu falsificirao Porošenko.


Rusija objavila uvjete pod kojima će se vratiti u Vijeće Europe

Proteklih tjedana se vodio intenzivan dijalog između predstavnika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE), gdje većina zemalja članica želi da se Rusija vrati kao punopravna članica ove međunarodne organizacije. Osim toga, bez financijskih doprinosa Rusije, a riječ je o više desetaka milijuna eura, PACE teško može nastaviti s normalnim radom. Moskva je prestala uplaćivati doprinose nakon odluke da njezini delegati mogu biti na sjednicama, ali da nemaju pravo govoriti i glasati.

Sada je predstavnik ruskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u predstavio uvjete pod kojima će se Rusija vratiti u Vijeće Europe. Povratak Rusije moguć je samo pod uvjetom da svi članovi Vijeća Europe budu tretirani jednako i da se poštuje izbor svake zemlje. Naglasio je da se Rusija ne namjerava vratiti u organizaciju u kojoj je u tijeku unutarnji sukob. Rekao da je organizacija sada podijeljena na dva tabora, a Rusija će se vratiti samo kada se sve zemlje ujedine i među njima ne bude neslaganja.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Koliko je komentatora na ovom portalu lijepo reklo da je to iznutra, mislim na skladište, urađeno da bi se sakrilo koliko je pokradeno.

Ico
4 godine prije

PACE čine “ države” najobičnije guzice!
U tom smrsljivom društvu marioneta Ruskoj federaciji treba biti ispod časti sudjelovati

Zvrk
4 godine prije

dobio Vardar europsku titulu. Čudo jedno kako sad nema nekog srcedrapateljnog sportskog članka ili su isti rezervirani za neke druge sportaše…

Ante
4 godine prije

Zato je Porošenko htio da odgodi izbore, pa je izazvao incident u Azovskom moru, nadajući se Ruskoj intervenciji. Izgleda je bio prepohlepan, pa je sve pare od prodaje Ukrajinskog oružja zadržao za sebe, nije platio lopove koji su mu pomogli. Pa mu sada ti lopovi prijete zatvorom. Amerikanci nisu mogli boljega staviti na vlast od Porošenka.

anti-sistem
4 godine prije

Sirija bombardira samu sebe….taj Trump stvarno svašta čuje

palermo
4 godine prije

LOL! Nitko ne komentira rusko nereagiranje na zio-nazi udare po SAA – pa gdje su ti vrhunaravni PZO-i?

Servacij
4 godine prije

Koliko je poznato ubijaju civile samo Amiji!

Amater
4 godine prije

koja besramnost i licemjere…. pa čuje li taj nesretnik sebe …

moša
4 godine prije

ovo je treči put da se nezna koja baterija je uništrna ? znači s 300 ? imaju još jednoga?

Siniša
4 godine prije

Jbt….Stiven Segal dobio batina, od Tajsona 😀😀😀😀
https://youtu.be/EiH4FYlzIN4

Tomica
4 godine prije

Trump pozvao Rusiju, Siriju i Iran da ne bombardiraju Siriju, pomenu li Izrael?
Sad će i muve podguzne iz EU da se jave ali i oni će preskočiti Izrael.

Tomica
4 godine prije

Gdje je uopće Porošenko? Arsenij Jacenjuk je već zbrisao iz Ukrajine i to baš sad kad su se skoro potpuno oslobodili Rusije, gotovo ušli u NATO i EU a privreda obara sve rekorde.

Siniša
4 godine prije

Ko bi ovo rekao, ko bi se ovome nadao….
“Srpski patrijarh Irinej sastao se danas sa predsednikom Sirije Bašarom el Asadom u Damasku i zahvalio mu na principijelnom i čvrstom stavu o Kosovu i podršci Srbiji.

Asad je u razgovoru istakao da su i Sirija i Srbija bile izložene pokušajima spoljnog mešanja sa ciljem da se podrije njihov suverenitet, prenela je sirijska agencija SANA.

Patrijarh Irinej je, kako se navodi, izrazio uverenje da će Sirija uspeti da se izdigne iznad situacije u kojoj se sada nalazi i da će povratiti „svoju istorijsku ulogu efikasne države u uspostavljanju stabilnosti i širenju mira i ljubavi u regionu“.

Delegacija SPC na čelu sa patrijarhom Irinejom nalazi se u zvaničnoj poseti Antiohijskoj patrijaršiji i patrijarhu antiohijskom i svega Istoka Jovanu Desetom”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI