fbpx

Ponedjeljak 06. 05. 2019. – Trump – Guaido -Sjeverni tok 2 – Grčka

Vijesti u podne

Trump povisuje stare i uvodi nove carine od 25% na sav kineski uvoz

Iako je prije samo nekoliko dana izjavio kako će SAD i Kina uskoro postići trgovinski sporazum, čini se da je to bila još jedna od lažnih vijesti iz Bijele kuće. Naime, američki predsjednik Donald Trump je jučer izjavio kako će SAD povisiti carine za proizvode iz Kine s 10 na 25%. “Kina je 10 mjeseci plaćala 25% američkih carina za visokotehnološku robu u vrijednosti od 50 milijardi dolara i 10% za ostalu robu vrijednu 200 milijardi dolara. Ove isplate djelomično objašnjavaju naše izvanredne ekonomske rezultate”, pohvalio se Trump na Twitteru.

Od 10. svibnja, kako je rekao, sve carine će porasti na 25%. “Ima još 325 milijardi dolara u drugoj robi iz Kine koja još nije podložna carinama, ali će uskoro biti po stopi od 25%. Carine koje Sjedinjene Države dobiju nemaju gotovo nikakav učinak na troškove proizvodnje, a njihov teret uglavnom snosi Kina. Pregovori o sklapanju trgovinskog sporazuma s Kinom se nastavljaju, ali suviše sporo, jer pokušavaju revidirati uvjete. Ne!”, rekao je američki predsjednik.

Donald Trump je govorio o predstojećem sastanku u Bijeloj kući s predsjednikom Kine Xi Jinpingom. Tijekom tog sastanka, prema medijima, moguće je da će se potpisati sporazum o trgovini između dvije najveće svjetske ekonomije, ali ova odluka umnogome otežava takav ishod.


Juan Guaidó priznao poraz

Čelnik venecuelanske oporbene frakcije Voluntad Popular, Juan Guaidó, koja od 2014. vodi nasilne prosvjede u zemlji, a od 21. siječnja je pokrenuo plan svrgavanja legitimne vlade Nicolasa Madura, priznao je da pokušaj prevrata u zemlji nije bio uspješan i izjavio je kako je spreman odobriti prijedlog Sjedinjenih Američkih Država za vojnu intervenciju u zemlji, ako takav prijedlog stigne.

Guaidó je u intervjuu za The Washington Post izjavio kako je računao da će vojska početi prelaziti na stranu opozicije, a predsjednik Venezuele podnijeti ostavku, ali se to nije dogodilo. “Možda zato što nam je potrebno još vojnika i možda nam je potrebno više dužnosnika režima koji su spremni to podržati da zaštite ustav”, objasnio je Guaidó.

Na pitanje što bi uradio da mu je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton ponudio američku intervenciju, Guaidó je rekao da bi mu odgovorio: “Poštovani prijatelju, Johne Boltonu, hvala vam za svu pomoć koju ste ovdje dali za pravu stvar. Hvala vam za opciju, procijenit ćemo je i vjerojatno razmotriti u parlamentu kako bismo riješili ovu krizu. Ako bude potrebno, možda ćemo je odobriti”, istakao je Guaidó.

Nedugo potom je američki državni tajnik Mike Pompeo priznao da venecuelanski opozicijski vođa Juan Guaidó nema dovoljno podrške u narodu Venezuele. Tijekom intervjua za američku televiziju CBS, Pompeo je rekao da SAD neće prestati podržavati opoziciju u njihovim pokušajima da svrgnu vladu predsjednika Nicolasa Madura.

U međuvremenu su se u Moskvi sastali ministri vanjskih poslova Rusije, Sergej Lavrov i Venezuele, Jorge Arreaza. Diplomati će analizirati najnovija zbivanja u latinoameričkoj zemlji, a Lavrov je izjavio kako odbacuje američko uplitanje protiv Venezuele. Arreaza se sastao s ruskim kolegom s kojim je razgovarao o nedavnim događajima nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u Caracasu. Prema priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova, stranke zagovaraju politička rješenja za krizu koju je pokrenula venecuelanska opozicija, koju su podržale Sjedinjene Države. Ruski diplomat je kasnije otputovati u Finsku, gdje će o situaciji u Venezueli danas održati pregovore s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom.


Završava se Sjeverni tok 2

Nakon što je Gazprom dobio jamstva od europskih partnera za zajednički projekt, cijevi plinovoda Sjeverni tok 2 su se počele polagati i u ruskim vodama, gdje treba postaviti oko 10 kilometara plinovoda. Više od 1100 kilometara plinovoda je već položeno u vodama Finske, Švedske i Njemačke, izjavili su predstavnici operatera projekta Nord Stream 2 AG. U Rusiji radi brod “Solitaire” u vlasništvu švicarske tvrtke Allseas. Na brodu radi do 420 osoba. Radovi na polaganju cijevi će se provoditi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Cijevi od 12 metara težine 24 tone za izgradnju bit će isporučene iz najbližeg logističkog centra u Kotki u Finskoj.


Tsipras dio duga MMF-u želi vratiti prije vremena i predstaviti se kao “spasitelj zemlje”

Grčka je prošlog četvrtka uputila zahtjev za prijevremenu otplatu duga Međunarodnom monetarnom fondu, a zahtjev je odobrila radna skupina regulatora eurozone. Inicijativa koju je predložila grčka vlada služi kako bi vladajuća Syriza povećala popularnost prije predstojećih lokalnih i izbora za Europski parlament.

Kako bi predstavnici ministarstva financija eurozone odobrili zahtjev Grčke da odmah vrati dug od 3,9 milijardi eura, potrebna je suglasnost ministara financija Euroskupine, koji će se sastati krajem ovog mjeseca. Ovo je samo kozmetička mjera, jer je predloženi iznos otplate samo dio ukupnog duga Grčke od 9,4 milijarde eura.

Unatoč djelomičnoj otplati, MMF će i dalje provoditi kontrolu nad zemljom. Međutim, grčki dužnosnici tvrde kako ovo znak rastućeg financijskog suvereniteta i da se postupno ukida diktata međunarodnih zajmodavaca. Nedavni govori grčkog premijera Tsiprasa temelje se na sustavnim pokušajima da se njegova vlada udalji od MMF-a, koji je zemljom zavladao po uobičajenom modelu dužničkog ropstva. Koliko će ova varka utjecati na grčko javno mnijenje, teško je reći, obzirom da je Tsipras uporno branio najstrože mjere koje su međunarodni kreditori nametnuli Ateni.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Jel neko več objasnio ovom stabilnom geniju, da carine na Kineske proizvode plačaju njegovi državljani a ne Kinezi….. I još, da mu objasne, da odkad je uveo carine prošle godine, deficit sa Kinom samo raste i raste i raste….

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Očigledno mu to nitko nije objasnio….i neće, nisu ameri tak pronicavi….

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Trubadur Sa carinama ipak postoji problem, a to je ono šta američki građani mogu sami zaradit ti iznos za carine kako bi ga mogli platit, a to je već jedna druga i puno šira tema. Nemoguće je i da Amerika proizvodi dolare i da za te dolare, ne u cashu, nego u obveznicama kupuje kinesku robu. Koliko god Ameri bili jaki i veliki nemoguće je da drugi rade za njih, a oni samo uživaju u izobilju. E sad trenutno problem je taj šta Trump kod FED-a zagovara nisku kamatu i QE, ali ne za jačanje realne ekonomije nego za jačanje stock marketa šta ne koristi baš velikoj većini američkih građana. Trump zagovara repatriaciju dolara tako da na primjer upumpa u Apple cash sa kojim bi Apple odradija buyback svojih dionica s čim bi stock market ojača, ali svi znamo kako vrč ide na vodu dok se ne razbije, a kad se razbije odnosno kad stock market kolabira događa se transfer imovine od velike većine prema minornoj manjini za koju Trump radi jer FED čuva Trumpa sve dok Trump čuva FED. Stvar je puno kompleksnija nego šta se na prvi pogled čini pa je i navijanje besmisleno. Nikako ne opravdavam Trumpa… Pročitaj više »

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Moreno

Eh Moreno….. Sve sam to ja ovdje več više puta obrazlagao i obrazložio, tako, da nema potrebe, po ponavljanju…… Samo ti fali, da razumiješ, šta je ono u šta ide QE, da ne ide u inflaciju, pored djelomičnog izvoza preko svijetske rezervne valute i sve če ti biti jasno….

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Trubadur Ja san samo napisa kako carine nisu nužno loše, a sad ću dodat kako sve ovisi u prvome redu o monetarnoj pa tek onda o fiskalnoj politici (porezi, carine).
A QE trenutno najviše ide u stock market i održavanje globalne Ponzi sheme, a skoro ništa u realnu ekonomiji. Dolar je samo sredstvo.
Šta se deficita općenito tiće kasno je kako realna ekonomija bilo koje države teško može funkcionirat ako je vrijednost uvezenih roba i usluga veća od izvezenih.
Inflacije ima i to je skriveni porez kojega većina ne vidi i dolar je od osnivanja FED-a izgubija 97% svoje vrijednosti u odnosu na zlato. Ako pogledaš i zadnjih 20-ak godina vodit ćeš kako je kupovna moć dolara pala . . . e sad pitanje je ko je od inflacije dobija, a znamo sigurno kako su američki građani izgubili.
Tija san reć kako bi Trumpova odluka o carinama i imala smisla kad bi QE koristija za jačanje ekonomije odnosno smanjivanje vanjskotrgovinskog deficita općenito, a kako to nije slučaj onda je to bull shit.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Moreno

Eto u svemu se slažemo…..Inače za proizvode najviše klase je u USrA veoma velika inflacija…..Samo let za business razred iz LA u NY, je u zadnjih pet godina poskupeo za 215 %… I sve te stvari nam samo ukazuju, da milijarde iz QE, ko što kažeš ne ide u realnu ekonomiju, što je i glavni razlog, da srednji razred polako odumire….. Dosta slično je i u EU, s time, da su razlike između država po tim pitanjima veoma velike…..Zato dugoročno Euro ne može, da se održi, kao zajedna valuta, ali to je več druga tema, pa čemo neki drugi put o tome…

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Trubadur A inflacije osim toga šta navodiš nema zato šta se dug širi u sve pore ekonomije i banke u pravilu distribuiraju dug, uzimaju svoju maržu, i idu dalje. Ostaju dužnici i vjerovnici koji se i ne poznaju odnosno svaki dug je u stvarnosti nečija imovina i sve ide dok sustav funkcionira, a funkcionirat će dok ima onih koji se zadužuju, u trenutku kad potencijalnih dužnika nestane cili sustav odnosno Ponzi shema se ruši, ali ovi put se sustav neće moć pokrpit ka nakon krize 2008, bjesomučnom proizvodnjom dolara i spuštanjem kamata . . . i hiperinflacija je vrlo izgledna.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Jest. Objasnio mu je pad indexa na burzi jučer za 400 poena…

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Vezano za Venezuelu:
“The foreign minister continued on by saying that the number of Russian military experts in Venezuela may be increased.
“I would like to remind [you] that a large part of military equipment in Venezuela is Russian… [Russian] President [Vladimir] Putin has offered us the best equipment that exists now and it allowed us to create a strong defence structure. All this requires maintenance. We need to improve it, exchange information. Currently, there is a commission of specialists in Venezuela, of course, it can be expanded”, Arreaza told reporters.
Arreaza then claimed that the US Central Intelligence Agency (CIA) and the Venezuelan opposition have devised a plan to oust Maduro in order to get hold of the country’s natural resources.”

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

4. Počela dugo očekivana ofenziva na Idlib. SAA zauzela dva sela u sjevernoj Hami.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

to je veoma velik napredak za SAA

609
Gost
609
1 godina prije

Sad je 890 a slijedece prelati 1000 milijardu.Manjka.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Grci ne žive ništa bolje nego prij 4 – 5 godin, a siromašniji su jer su u međuvremenu po reketu MMF-a prodali dosta zajedničke imovine i imaju veći dug nego prij.
Ovo su sve trikovi koji se koriste za unutrašnju i vanjsku odnosno EU politiku di se oće progurat kako EU Trojka, koje jsu uz EU komisiju i ECB njezin dio i MMF, funkcionira na dobrobit grčkih građana.
Sve je to prevara.

cool
Gost
cool
1 godina prije

Sad će Kinezi prodati 400 milijardi $ obveznica do kraja ovog mjeseca. Počinje show.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Zamislimo samo kako bi prošao u SAD-u s tim pozivima stranih vojski da interveniraju.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Kada se več toliko poziva na emere treba mu suditi kao što bi ameri sudili u takvom slučaju da se dogodio kod njih.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik