Ponedjeljak 08. 04. 2019.

Vijesti u podne

Venezuela: Nepoznati napadači ubili vojnika i ukrali strojnicu AK-103

U Venezueli su nepoznati napadači pucali i ubili vojnika koji je čuvao jednu od električnih podstanica. Ubijen je s 13 hitaca iz pištolja kalibra 9 mm. Ubijenom stražaru je ukradena strojnica AK-103. Vlasti to tumače kao još jedan u nizu sustavnih napada na energetski sustav Venezuele i na oružane snage zemlje. Podsjetiti da je prije humanitarne provokacije na granici banda militanata napala jaku točku na granici s Kolumbijom, ali tada nije bilo žrtava. Čini se da Sjedinjene Države situaciju pokušavaju preusmjeriti na sirijski kolosijek, gdje su pokušaji svrgavanja Assada od samog početka bili popraćeni napadima na vojsku. Dakle, FANB mora povećati svoju budnost i obuzdati sve koji daju podršku opoziciji.


Duterte: “Ako nas Kina napade, borit ćemo se i umrijeti”

Predsjednik Filipina Rodrigo  Duterte je u živopisnom govoru zaprijetio Kini da se drži podalje od Filipinskih otoka u Južnom kineskom moru. Na primjer, ako bi Kina tamo poslala trupe, onda bi Duterte poslao svoje vojnike u “samoubilačku misiju”. Ovo je prilično čudna prijetnja, jer ako Kina zauzme otoke, Filipini bi morali reagirati, ali nitko ne pravi vojne planove da bi poslao vojnike u sigurnu smrt. Osim toga, zbog izdašnih kineskih obećanja i ulaganja, Duterte je dugo vremena šutio kao mumija o ambicijama Kine u Južnokineskom moru. Osim toga, Kina je davala punu podršku Duterteovoj borbi protiv ISIL-a, a posredovala je i u pregovorima s maoističkim gerilcima. Kina je već jasno stavila do znanja da namjerava dominirati Južnim kineskim morem i Duterte će na ovaj ili onaj način morati računati s tim.


Oko 200 vojnika SDF snaga prešlo u redove sirijske vojske

Oko 200 boraca kurdskih “Sirijskih  demokratskih snaga” prešlo je na stranu sirijske vojske u blizini grada Hasake na sjeveru zemlje, gdje vladine snage još uvijek drže veliku vojnu zrakoplovnu bazu. Prema lokalnim medijima, razlog masovnog prelaska je bila prisilna mobilizacija kurdskih vojnika. Mobilizirani Arapi su odbili služiti u kurdskoj vojsci i odlučili prijeći na stranu sirijskih vlasti. Ranije su sirijski mediji u više navrata izvještavali da se arapsko stanovništvo na kurdskim teritorijima aktivno protivi kurdskim snagama. To je jedan od glavnih razloga okupljanja i masovnih prosvjeda protiv prisilne mobilizacije, ali se lokalni Arapi bune i zbog pljačke kurdskih vojnika i općenito su nezadovoljni njihovom proameričkom politikom. Grad Hasaka je relativno blizu granice Turske i Sirije. Većina grada je pod kontrolom kurdskih YPG snaga, ali zračna luka i okolna područja drže dijelovi sirijske arapske vojske.


“Ubojica Tomahawka” Tor-M2 testiran je u stvarnim borbenim uvjetima

Protuzračni raketni sustav “Tor-M2”, poznat i kao “ubojica Tomahawka”, ispitan je u stvarnim borbenim uvjetima. To je potvrdio ravnatelj Iževske elektromehaničke tvornice “Kupol. “Sustav je u potpunosti potvrdio svoje karakteristike ne samo tijekom testiranja i tijekom vježbi, nego i pri obavljanju posebnih zadataka u stvarnim borbenim uvjetima”, rekao je za RIA Novosti. Istaknuo je da su u pogledu borbenih karakteristika raketni sustavi obitelji “Tor” neusporedivi, što je dobro poznato stručnjacima u Rusiji i inozemstvu. Podsjetimo da su američki projektili Tomahawk tipičan cilj sustava “Tor” koji za njega ne predstavljaju nikakav problem, iako ove krstareće rakete razvijaju brzinu od 880 km/h i mogu letjeti dosta nisko. Iz tvornice nisu rekli u kojim su borbenim uvjetima testirani sustavi Tor-M2, ali se logično nameće odgovor da to može biti samo Sirija.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
5 godine prije

U zemlji izrazitih nemira smrt vojnika nije vijest ili se varam !?!

Siniša
5 godine prije

A Poljska konačno izračunala….traži 900 milijardi odštete od Njemačke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI