Ponedjeljak 13. 05. 2019. – Pakistan kupuje ruske sustave Pancir-S1 – Porošenko – Francuska – Rusija

Vijesti u podne

Umjesto Indije ruske sustave Pancir-S kupuje Pakistan?

Pakistan je pokazao interes za kupnju ruskih protuzračnih sustava “Pancir-S1”. Uskoro će pakistanska vojna delegacija otići u Rusiju, a Islamabad također zanimaju ruski tenkovi T-90, prenose indijski mediji.

Indijski The Print izvještava da je Pakistan odlučio kupiti ruski protuzračne raketne sustave nakon što su indijski zrakoplovi proveli “kirurške precizne udare” na kamp militanata terorističke skupine Jaish-e-Mohammad u južnom Pakistanu.

Publikacija se također poziva na anonimni ruski vojni izvor, koja je navodno rekao da je interakcija Moskve s Islamabadom ograničena na “točke antiterorističkog sporazuma”, te da Moskva ne namjerava prodati oružje Pakistanu, budući da cijeni suradnju s Indijom.

Indijski mediji su zabrinuti da Pakistan “očajnički traži mogućnost vojno-tehničke suradnje s Rusijom”, nakon što su Sjedinjene Države prestale biti pouzdan partner Islamabada.

Podsjetimo da je u subotu potvrđeno da je Indija konačno odbila kupiti ruske komplekse “Pancir-S1” i odabrala južnokorejski sustav Hanwha K-30 “Biho”. Moskva, kao tradicionalni dobavljač oružja Indiji, čini se da je izrazila oštro nezadovoljstvo zbog odbijanja ruskih sustava iz indijskog programa naoružanja.

U natjecanju za isporuku sustava protuzračne obrane i modernizaciju taktičkog sustava protuzračne obrane s ruske strane su predstavljeni sustavi “Tunguska-M1” i “Pancir-S”, ali je na natječaju pobijedio južnokorejski K-30 “Biho”. On je također bio prepoznat kao najrazličitiji i jedinstven za uporabu kao sustav proturaketne i protuzračne obrane, po čemu su obično bili poznati ruski sustavi.


Porošenko: Stvorio sam jednu od najmoćnijih vojski u Europi

Odlazeći ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je nazvao Oružane snage Ukrajine “jednom od najjačih vojski u Europi”. Stručnjak Međunarodnog instituta za humanitarne i političke studije Vladimir Bruter odgovorio je na izjavu ukrajinskog vođe Porošenka, koji vjeruje da je za pet godina uspio pretvoriti ukrajinske oružane snage u jednu od najmoćnijih vojski u Europi.

Kao što je napomenuo stručnjak, oružane snage Ukrajine mogu se usporediti po snazi s vojskom Moldavije ili Litve, ali će ukrajinska vojska uvijek biti slaba u usporedbi s trupama Rusije i Sjevernoatlantskog saveza.

Dakle, prema Bruteru, “sve ovisi o tome s čime se uspoređuje ukrajinska vojska”. Ona ne može biti jaka, možda i samo zato što nije dovoljno modernizirana, ne kupuje odgovarajuće oružje za današnje načine ratovanja i ne može obrazovati i obučiti ozbiljne časnike”. Politolog je također skrenuo pozornost na činjenicu da građani Ukrajine ne trebaju vojsku i više od svega žele posao, mir, kraj neprijateljstava i povratak normalnim odnosima s Ruskom Federacijom.


Francuske vlasti predvidjele dolazak “međunarodne anarhije”

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian je upozorio na prijetnju “međunarodne anarhije”, koju bi mogli uzrokovati pozivi za sukobom između država.

Tako, prema riječima francuskog ministra vanjskih poslova, “neki zagovaraju da se odnosi između država više ne bi trebali temeljiti na suradnji, nego na sučeljavanju vlasti i riskiramo prelazak na neki oblik međunarodne anarhije”.

Francuski političari također su skrenuli pozornost na činjenicu da se u ovom trenutku glavna načela i temelji međunarodnog života “lome u fragmente”. “Institucije, ugovori, ranija obećanja i granice se ne poštuju”, rekao je Le Drian i za trenutnu situaciju okrivio Donalda Trumpa, kao i Rusku Federaciju i Narodnu Republiku Kinu, koji, po njegovom mišljenju, “također mogu odigrati svoju ulogu u tim neravnotežama”.


Benzinske postaje u Rusiji počinju primati kriptovalute

Naftna i plinska tvrtka Nordgaz Trading je prva u Rusiji koja će na svojim benzinskim postajama početi prodavati gorivo za kriptovalutu.

Prema CoinFoxu, tvrtka je potpisala memorandum o suradnji s tvrtkom Fin Foundation, koja za benzin na benzinskim postajama u Južnoj Koreji također prima posebnu kriptovalutu.

Prema poduzeću, kriptovaluta nije zamjena za klasični način plaćanja, već je samo prikladna alternativa. Uprava Nordgas Tradinga vjeruje da će tako privući nove kupce i da će vlasnici kriptovaluta njima plaćati benzin.

“U Rusiji postoji ogromna kriptozajednica. Teško nam je konkurirati takvim divovima kao što su Rosneft, Shell ili BP. Mi smo mlada tvrtka i suradnju s kripto-projektom smatramo našom konkurentskom prednošću”, kaže generalni direktor Nordgaza Tradinga, Pjotr Zinčenko.

Fin Foundation ima glavnu kriptovalutu u svom sustavu, a to je Fin Token. Može se zamijeniti za druge kriptovalute na korejskom Bitsonic Exchangeu ili u mobilnom novčaniku ImToken. Fin Token vam omogućava da platite gorivo i pri tom dobijete popust.

Ruska kompanija će se u dogovoru s Fin Foundationom pružiti onima koji benzin plaćaju žetonima. Osim toga, tvrtka Fin Foundation je nabavila nekoliko kripto-bankomata i planira ih instalirati na partnerskim benzinskim postajama u Rusiji. Dakle, ako je vlasnik kriptovalute ostao bez gotovine, ali još uvijek ima žetone neke od digitalnih valuta, moći će ih promijeniti u rublje na benzinskim postajama.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Snicla
4 godine prije

Pozdravljam dan kada ću moći glasati novčanikom. Koja valuta mi bude odgovarala, njom ću moći plaćati. Još jedan korak ka ukidanju petrodolara! Da se razumijemo, nisam a priori protiv dolara. Ali jesam protiv zloupotreba putem SWIFT i MMFa.

mars
4 godine prije

Možda u Porošenkovoj glavi Evropu čine Francuska, San Marino, Monako, Lihtenštajn, Malta, Kipar, Andora i Luksemburg, pa se onda njegovoj izjavi o ukrajinskoj vojsci kao jednoj od najjačih u Evropi zaista nema ništa prigovoriti. Moćna i gorda kao i pjevac u kokošinjcu među svojim kokošima i pilićima, ali stavite li ga među orlove i jastrebove od njega ne bi ostala ni krijesta na glavi.

Siniša
4 godine prije

E sada….nekako mi se sviđa ovaj članak, mada bih dodao da ro nije zbog EU već zbog uspjeha Slovenije.
http://www.6yka.com/novosti/ma-nista-ne-valja-ta-unija-kako-izgleda-slovenija-poslije-15-godina-zivota-u-eu

Max
4 godine prije

Vidi se još jednom da je Rusko novije proizvodnje (djelotvornost potvrđena i u Siriji) traženo u svijetu zbog dobrog omjera cijene i kvalitete zapadni sustavi su često lošiji a skuplji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI