Ponedjeljak 15. 04. 2019

Vijesti u podne

Nakon “Velike debate”, Macron danas objavljuje svoj odgovor Žutim prslucima

Francuski pokret Žutih prsluka je prvo tražio niže cijene goriva, a onda niže poreze, više plaće i direktniju demokraciju. Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas će najaviti prve mjere koje planira poduzeti nakon državnog procesa savjetovanja koje je pokrenuo u odgovoru na prosvjede Žutih prsluka, prenosi DPA. Tim će se povodom Macron obratiti naciji. Francuski premijer Edouard Philippe je u odgovoru na raspravu obećao manje poreze i javnu potrošnju, ali se čini da macron neće popustiti pred zahtjevima za promjenom Ustava Francuske i osigurati održavanje referenduma na inicijativu građana, što je postao jedan od ključnih zahtjeva pokreta. Prosvjedi Žutih prsluka su svake subote bili obilježeni žestokim sukobima s višestruko brojnijim pripadnicima snaga sigurnosti, kako u Parizu tako i drugim gradovima, iako se broj prosvjednika, prema procjenama vlade, postepeno smanjivao s 280 000, koliko ih je bilo na početku u studenom, do 31 000 ovog vikenda.


Situacija u Idlibu postaje neodrživa

Jučer su teroristi skupine Hayat Tahrir Al-Sham, sirijskog ogranka Al-Qaede, gađali stambena na područja zapadnih predgrađa glavnog grada pokrajine Aleppo. U granatiranju su ubijena četiri borca sirijske vojne obavještajne službe i još pet civila. Desetak ljudi je ranjeno s različitom težinom ozljeda. Granatiranja dolaze iz područja u kojima deklarativno sigurnost jamči turska vojska. Aleppo je gađan iz lakih minobacača i improviziranih lansera projektila napravljenih od plinskih boca velike razorne moći. Kasnije, tijekom noći, je rusko zrakoplovstvo provelo udare po vojnoj infrastrukturi sirijske Al-Qaede u gradu Ariha u pokrajini Idlib, a napad je proveden u znak odmazde za granatiranje Aleppa. Podsjetimo da militanti Hayat Tahrir Al-Shama i takozvane “umjerene oporbe” redovito napadaju položaje sirijske vojske i civilnu infrastrukturu u područjima zapadnog Aleppa, što redovito dovodi do smrti sirijskih vojnika i lokalnih civila. Turska je do sada uspjela odgoditi već spremnu protuterorističku kampanju sirijske vojske, ali ovakve provokacije će prije ili kasnije biti okidač za čišćenje Idliba.


Civilno društvo Sudana traži od vojske da vlast preda tranzicijskoj vladi – Vojska ne popušta

Iako je vojska Sudana u vojnom udaru svrgnula predsjednika Sudana Omara Al-Bashira, prosvjednici, koji su na trenutak pozdravili ovaj potez vojnog vrha, sada traže da voska preda svu vlast tranzicijskoj oporbenoj vladi, da se imovina vladajuće Bashirove stranke oduzme i da se Stranci nacionalnog kongresa zabrani sudjelovanje u novoj upravi. Nakon pregovora s oporbom je vojska pristala da iduća vlast bude civilna, ali ne kako žele prosvjednici. “Iako će budućeg premijera izabrati sve oporbene stranke, predsjednik će biti izabran iz redova vojske”, istaknuo je član vojnog vijeća, general Yasser Al-Ata, koji je ponovio da se ranija odluka da će se vlast s prijelaznog vojnog vijeća predati civilnoj vladi za dvije godine i dalje ne mijenja. Sudansko vojno vijeće u nedjelju je umirovilo ministra obrane Awad Ibn Aufa i otpustilo veleposlanika u Washingtonu te u Ženevi, rekao je glasnogovornik vijeća. U ovom trenutku je neizvjesno hoće li prosvjednici ustrajati u svojim zahtjevima, što bi značilo sukob s vojskom, ili će pristati na uvjete vojske, kojima će se teško suprotstaviti.


Haftar posjetio Kairo i Rijad – LNA usporila napredak i pojačala zračne udare

Jučer je zrakoplovstvo Libijske narodne armije generala Haftara pojačalo svoje aktivnosti, a borbeni helikopteri Mi-35 i bombarderi Su-22 su provodili letove kako bi podržali kopnene snage u Aziziyi, “Bazu 4. brigade”, te mjestima Wadi Al-Rabiya, Al-Sawani, Tajouri i Ain Zari južno i jugozapadno od Tripolija. Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, zbog vojnih sukoba u blizini libijske prijestolnice od početka borbi koje su počele 4. travnja je najmanje 121 osoba poginula, a 561 osoba je ranjena. Povjerenstvo Ujedinjenih naroda traži da se hitno obustave sve vojne operacije u naseljenim područjima, što je zapravo poziv Haftaru da prekine kampanju. Nakon jučerašnjih bitaka u Tripoliju, snage Vlade nacionalnog sporazuma iz Tripolija uspjele zauzeti “Bazu 4. brigade” i mjesto Aziziya, dok trupe Haftara polako napreduju sjeverno od grada Al-Sawani Salahadinu, Khaliliju i Wadi Al-Rabiyi. Iz opisa borbi je jasno da snage LNA pokušava povući što više islamističkih milicija snage na jug, duž cijele fronte na prilazima u Tripoli. Podsjetimo da je jučer general Haftar, zapovjednik Libijske narodne armije, stigao u Kairo, gdje se susreo s predsjednikom Abdelom Fattahom Al-Sisijem. Istovremeno, The Wall Street Journal piše da je Saudijska Arabija Haftaru, tijekom njegova posjeta arapskoj zemlji, navodno ponudila desetke milijuna dolara da zauzme Tripoli i da je general navodno prihvatio ovu ponudu.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
posmatrac
5 godine prije

Sto se tice Libije i Haftara, po svoj prilici da se naftni kartel udruzio…

Alen
5 godine prije

Evo jedna friška

Rusija i NATO su u potpunosti prekinuli i civilnu i vojnu saradnju, rekao je u intervjuu za Sputnjik zamenik ruskog šefa diplomatije Aleksandar Gruško.

„NATO je sam odbio konstruktivni razgovor sa Rusijom. On ne postoji. Zasad nema signala da NATO vidi izlaz iz ovog ćorsokaka“, naglasio je on.

PEROTUNGUZ
5 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=H2tuKiiznsY

VIDEO KOJI OBJASNJAVA BOING PROBLEM – SVE OBJASNJENO SLIKOVITO

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI