fbpx

Ponedjeljak 20. 05. 2019. – Saudijska Arabija – ISIL – Euroazijska trgovina – Trump

Vijesti u podne

Saudijska Arabija je spremna za rat s Iranom sa “svim snagama i odlučnošću”

Jučer je, nakon što je krunski princ Mohammed bin Salman primio poziv iz Washingtona u kojem su strane raspravljale o načinima osiguranja regionalne “sigurnosti”, Rijad poručio kako će se suočiti s Teheranom sa “svim snagama i odlučnošću”, ako bude potrebno.

“Teheran nastoji destabilizirati cijelu regiju”, izjavio je saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir, pozivajući međunarodnu zajednicu “da intervenira i zaustavi Islamsku Republiku prije nego što bude prekasno”. Rekavši kako Rijad ne želi ništa osim mira, ministar je najavio da je kraljevstvo spremno odgovoriti “odlučno i punom snagom protiv svog suparnika ako  druga strana odabere rat”.

Ranije u subotu je prestolonasljednik Mohammed bin Salman održao je telefonski razgovor s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u kojem su strane razmotrile razvoj događaja u regiji i zajedničke “napore za povećanje sigurnosti i stabilnosti”.

Kralj Salman je u međuvremenu zatražio od arapskih čelnika da sudjeluju na hitnom sastanku Zaljevskog vijeća za suradnju i zemalja Arapske lige 30. svibnja u Meki, kako bi razgovarali o napadima na tankere u Perzijskom zaljevu i naftni sektor, koje su s nikakvim dokazima povezuje s Iranom.

Iran poriče bilo kakvu umiješanost u napade, tvrdeći da su ga počinili “radikalni pojedinci” koji Islamsku Republiku pokušavaju gurnuti u rat sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima u Perzijskom zaljevu.


Teroristi ISIL-a u zatvoru ubili 30 ljudi

Zatvorenici osuđeni za pripadnost terorističkoj organizaciji Islamske države su organizirali nered u kažnjeničkoj koloniji u blizini Dušanbea, usmrtivši više od 30 ljudi, izjavio je zamjenik ministra pravosuđa Tadžikistana Mansurjon Umarov.

“Tijekom pobune su ubijena su tri zatvorska stražara i 29 zatvorenika, od kojih je osam masakrirano”, rekao je dužnosnik. Pobuna u kažnjeničkoj koloniji strogog režima u gradu Vahdatu, gdje kaznu služi oko 1500 zatvorenika, započela je oko 20.30 sati.

Pokrenuta je od strane grupe zatvorenika od oko 30 ljudi, naoružanih noževima i drugim oštrim predmetima. Zatvorenici su kao zarobljenike uzeli tri zatvorska čuvara i ubili ih, nakon čega su tražili njihovo puštanje na slobodu. Potom su, tijekom pregovora, među samim kriminalcima izbile nesuglasice koje su se razvili u oružani sukob.

Policajci kolonije zahtijevali su poštovanje vladavine prava, ali su ih zatvorenici napali i ranili još nekoliko čuvara. Kao odgovor, vlasti kolonije su poduzele odlučnu akciju. Primijećeno je da je tijekom uspostavljanja reda među opasnim kriminalcima bilo žrtava”.

Situacija u koloniji je sada pod kontrolom i stabilizirana je. U studenom je u neredima u zatvorskoj koloniji strogog režima u gradu Khujandu u Tadžikistanu ubijeno 13 zatvorenika. Pobunu je tada podigao osuđenik također bivši pripadnik kalifata. Jedan od organizatora najnovije pobune u koloniji je Behruz Gulmurod, sin bivšeg pukovnika posebne antiterorističke policijske ministarstva unutarnjih poslova Tadžikistana, Gulmuroda Halimova,  koji se pridružio teroristima Islamske države i ubijen je u Siriji.


Euroazijska trgovina se seli na Istok

Planovi za kupnju opreme od strane ruskih poduzeća 2019. godine pokazuju otkazivanje kupnje strojeva iz zapadne Europe u korist istih proizvoda iz zemalja Zajednice nezavisnih država, Kine i Indije, prenosi najnovije izvješće Praćenja ekonomske situacije u Rusiji kojeg su koju su izradili stručnjaci Instituta Gaidar i RANEPA.

“Trenutno domaći proizvođači postupno postaju glavni dobavljač opreme za rusku industriju, Zapadna Europa pada na drugo mjesto, a Kina i Indija su na trećem mjestu”, navodi se u dokumentu. Prema podacima za razdoblje 2018.-2019. ruska industrija je u dovoljnoj mjeri osigurala svoje proizvodne pogone, napominju stručnjaci.

Više od 90% proizvođača ima potrebne kapacitete ili u nekim slučajevima čak i višak u odnosu na očekivanu potražnju. Manje od 10% industrijskih poduzeća pati od deficita, pojašnjavaju autori praćenja.

Kao što je ranije izvijestio ranije glavni carinski odjel Kine, kada je objavio ažurirane podatke o bilateralnoj trgovini  između Rusije i Kine, 2018. godine je ona porasla za 27,1% i dosegla vrijednost od rekordnih 107 milijardi dolara.


Trump: “Nitko nije bio strog prema Rusiji kao ja”

Američki predsjednik Donald Trump je uvjeren kako provodi oštru politiku prema Rusiji. To je izjavio u intervjuu za Fox News. “Nitko nije bio stroži prema Rusiji od mene”, pohvalio se Trump.

U ožujku se američki državni tajnik Mike Pompeo također pohvalio kako je Bijela kuća u posljednjih 30 godina vodila najstrožu politiku prema Rusiji, koja se može usporediti s akcijama Ronalda Reagana koji je bio predsjednik Sjedinjenih Država od 1981. do 1989. godine.

Od 2014. SAD i zemlje EU povećavaju sankcije protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini i povratka Krima u Rusku Federaciju. Sjedinjene Države su 13. veljače objavile da je za ukidanje sankcija potrebno da Moskva prestane podržavati narodne republike Donbasa i vratiti Krim pod kontrolu Kijeva.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
29 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Trgovinski rat s Kinom ima dvije nove epizode: 1) Google odlučio ukinuti svoje servise Huawei-u, što će definitivno nanijeti značajnu financijsku štetu toj kompaniji, ali dugoročno i naučiti azijske kompanije da se ne oslanjaju na zapadne tehnologije na bilo kojoj razini
2) američki razarač provocira u Južnom kineskom moru ploveći unutar 12 n.milja od obale kineskih grebena

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Tipično za blizinu Dušanbea?
Preseliti ih u Dušance?

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

duševna bolnica “Dušan-ka -be – ce “

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Posada razarača sasvim sigurno u borbeni komplet obavezno uvrštila i pelene ….

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Nema više pelena… USrA armija, je sad transgender , feminiziana ustanova, pa svi umjesto pelena moraju, da nose tampone…

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

off topic

@Trubadur

Samo te čekam …mislim sramota jedna …SRAMOTA!

Pošto ne znam koga da okrivim , tebe držim odgovornim!

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

@Trubadur

Ne ignoriraj, javi se !

Kao viđeniji član slovenskog polemičkog kruga na Logično , snosiš odgoovrnost.

Mislim, stvarno kakav je to društveno politički rad?

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

A o čemu ti to…?

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

Ne znaš ha?

Tko je pogurao Šveđanina?

Radi koga je Tamara u foto-finišu izgubila prvo mijesto po glasovima žirija??
Pa da bude bar nekakav moralni pobjednik.

Kriv si Trubadur, kriv si po svim točkama optužnice!

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Eto malo sam poyandexovao pa mislim, da misliš na Euroviziju i predstavnicu Makedonije…. Na žalost moram, da ti kažem, da ti ja tih i tome sličnih stvari ne pratim barem več 30 godina….Pa sad ako smo bili Slovenci nešto krivi, slobodno ti mene drži odgovornim ako ti bude lakše, hehehe..

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

Naravno da mislim.
A nećeš se tako lako izvući. 🙂
Svojim nepraćenjem i neangažmanom na lokalnoj razini doveo si da prevlada globalističko neo liberalno gledište nad regionalnim i dobrosusjedskim.

Stoga te forumski sud proglašava krivim i izriče kaznu:
Sljedeća dva dana za pokoru moraš u svaki komentar umetnuti jednu makedonsku rečenicu!

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Tavče na gravče…

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

🙂 🙂 🙂

Max
Gost
Max
1 godina prije

Pozdrav Ara prijatelju gdje si ovih dana? Strogo sudiš s tobom nema šale, Bojim se i pitati kako ćeš mene kazniti? 🙂

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

@Max

Znaš kako je govorio Arafat?
Čuvajte me od mojih prijatelja, od neprijatelja ću se čuvati sam 🙂

Max
Gost
Max
1 godina prije

Nijee mi poznata ta njegova izreka. Od mene se prijatelji ne trebaju čuvati. Ja uvijek imam dobre namjere.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

Klasicna, narodna, ‘prehrambena ‘recenica.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Točno ali su Kinezi spremni na te solucije. Mislim da je gogleu potrebnije kinesko tržište negoli on njima. A ja kinesku vojnu silu ne bih izazivao.

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Ha,ha,saudijci spremni za rat sa iranom, dobar vic,misle možda na plaćenike koji u jemenu se bore protiv bosonogih hutija,a biće isti rezultat,nešto kao rumunji i talijani na istočnom frontu….ovaj put neka spreme dovoljno crnih vreća…..sretno im bilo..

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

“Ratovali” bi saudijci da nije Trump preskup

Max
Gost
Max
1 godina prije

Sve si u pravu , Samo će vreće biti zelene. Ma ne kane oni ratovati oni uvijek kad zagusti (a zagusti im često) zovu Amere ili Legiju Stranaca.

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

“Sjedinjene Države su 13. veljače objavile da je za ukidanje sankcija potrebno da Moskva prestane podržavati narodne republike Donbasa i vratiti Krim pod kontrolu Kijeva.”

Komotno mogu sankcije pretvoriti u permanentne.
Što da se muče s produžavanjem?

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

i onako sankcije najviše štete nanose americi i njenim vazalima 🙂

Max
Gost
Max
1 godina prije

onda bi uskratili dnevnice ovim diplomatima što putuju u New York.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Ni nakon tri dana ni riječi o političkom skandalu u Austriji. Počinjem stvarno misliti da redakcija ne zna prepoznati neke događaje kao i njihove implikacije. Ipak, nadam se da je to samo privremeno zatišje jer se sprema opširna analiza.

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

Kolega Alan Ford je čini mi se jučer objavio veoma iscrpan i kvalitetan komentar

Max
Gost
Max
1 godina prije

Jest Svaka mu čast komentar mu je bio na razini tvojih. Kao članak,

markoo
Gost
markoo
1 godina prije

Njemački satiričar Jan Böhmermann više puta je bio povezan s videom na Ibizi, zbog čega je vicekancelar Heinz-Christian Strache podnio ostavku. Uz odbrojavanje, on ponovno privlači pozornost.
Satirist Jan Böhmermann tjednima je znao videozapis s tajnim snimkama političara FPÖ Heinz-Christiana Strachea. To je također prikazano u videu iz njegovog nedavnog broja “Neo Magazine Royale”, u kojem on kaže da “sutra Austrija može zapaliti”.
Böhmermann je već prije objavljivanja Ibiza videa o uzroku znao već u travnju na gala Romy. Međutim, njegov je upravitelj negirao da mu je ponuđeno snimanje.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

..saudijci nabavljaju veliku kolicinu sandala….skuzili da to mora da je tajno oruzje hutija, pa rekose sto da ne upotrebe protiv iranaca…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
29
0
()
x