Ponedjeljak 20. 05. 2019. – Saudijska Arabija – ISIL – Euroazijska trgovina – Trump

Vijesti u podne

Saudijska Arabija je spremna za rat s Iranom sa “svim snagama i odlučnošću”

Jučer je, nakon što je krunski princ Mohammed bin Salman primio poziv iz Washingtona u kojem su strane raspravljale o načinima osiguranja regionalne “sigurnosti”, Rijad poručio kako će se suočiti s Teheranom sa “svim snagama i odlučnošću”, ako bude potrebno.

“Teheran nastoji destabilizirati cijelu regiju”, izjavio je saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir, pozivajući međunarodnu zajednicu “da intervenira i zaustavi Islamsku Republiku prije nego što bude prekasno”. Rekavši kako Rijad ne želi ništa osim mira, ministar je najavio da je kraljevstvo spremno odgovoriti “odlučno i punom snagom protiv svog suparnika ako  druga strana odabere rat”.

Ranije u subotu je prestolonasljednik Mohammed bin Salman održao je telefonski razgovor s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u kojem su strane razmotrile razvoj događaja u regiji i zajedničke “napore za povećanje sigurnosti i stabilnosti”.

Kralj Salman je u međuvremenu zatražio od arapskih čelnika da sudjeluju na hitnom sastanku Zaljevskog vijeća za suradnju i zemalja Arapske lige 30. svibnja u Meki, kako bi razgovarali o napadima na tankere u Perzijskom zaljevu i naftni sektor, koje su s nikakvim dokazima povezuje s Iranom.

Iran poriče bilo kakvu umiješanost u napade, tvrdeći da su ga počinili “radikalni pojedinci” koji Islamsku Republiku pokušavaju gurnuti u rat sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima u Perzijskom zaljevu.


Teroristi ISIL-a u zatvoru ubili 30 ljudi

Zatvorenici osuđeni za pripadnost terorističkoj organizaciji Islamske države su organizirali nered u kažnjeničkoj koloniji u blizini Dušanbea, usmrtivši više od 30 ljudi, izjavio je zamjenik ministra pravosuđa Tadžikistana Mansurjon Umarov.

“Tijekom pobune su ubijena su tri zatvorska stražara i 29 zatvorenika, od kojih je osam masakrirano”, rekao je dužnosnik. Pobuna u kažnjeničkoj koloniji strogog režima u gradu Vahdatu, gdje kaznu služi oko 1500 zatvorenika, započela je oko 20.30 sati.

Pokrenuta je od strane grupe zatvorenika od oko 30 ljudi, naoružanih noževima i drugim oštrim predmetima. Zatvorenici su kao zarobljenike uzeli tri zatvorska čuvara i ubili ih, nakon čega su tražili njihovo puštanje na slobodu. Potom su, tijekom pregovora, među samim kriminalcima izbile nesuglasice koje su se razvili u oružani sukob.

Policajci kolonije zahtijevali su poštovanje vladavine prava, ali su ih zatvorenici napali i ranili još nekoliko čuvara. Kao odgovor, vlasti kolonije su poduzele odlučnu akciju. Primijećeno je da je tijekom uspostavljanja reda među opasnim kriminalcima bilo žrtava”.

Situacija u koloniji je sada pod kontrolom i stabilizirana je. U studenom je u neredima u zatvorskoj koloniji strogog režima u gradu Khujandu u Tadžikistanu ubijeno 13 zatvorenika. Pobunu je tada podigao osuđenik također bivši pripadnik kalifata. Jedan od organizatora najnovije pobune u koloniji je Behruz Gulmurod, sin bivšeg pukovnika posebne antiterorističke policijske ministarstva unutarnjih poslova Tadžikistana, Gulmuroda Halimova,  koji se pridružio teroristima Islamske države i ubijen je u Siriji.


Euroazijska trgovina se seli na Istok

Planovi za kupnju opreme od strane ruskih poduzeća 2019. godine pokazuju otkazivanje kupnje strojeva iz zapadne Europe u korist istih proizvoda iz zemalja Zajednice nezavisnih država, Kine i Indije, prenosi najnovije izvješće Praćenja ekonomske situacije u Rusiji kojeg su koju su izradili stručnjaci Instituta Gaidar i RANEPA.

“Trenutno domaći proizvođači postupno postaju glavni dobavljač opreme za rusku industriju, Zapadna Europa pada na drugo mjesto, a Kina i Indija su na trećem mjestu”, navodi se u dokumentu. Prema podacima za razdoblje 2018.-2019. ruska industrija je u dovoljnoj mjeri osigurala svoje proizvodne pogone, napominju stručnjaci.

Više od 90% proizvođača ima potrebne kapacitete ili u nekim slučajevima čak i višak u odnosu na očekivanu potražnju. Manje od 10% industrijskih poduzeća pati od deficita, pojašnjavaju autori praćenja.

Kao što je ranije izvijestio ranije glavni carinski odjel Kine, kada je objavio ažurirane podatke o bilateralnoj trgovini  između Rusije i Kine, 2018. godine je ona porasla za 27,1% i dosegla vrijednost od rekordnih 107 milijardi dolara.


Trump: “Nitko nije bio strog prema Rusiji kao ja”

Američki predsjednik Donald Trump je uvjeren kako provodi oštru politiku prema Rusiji. To je izjavio u intervjuu za Fox News. “Nitko nije bio stroži prema Rusiji od mene”, pohvalio se Trump.

U ožujku se američki državni tajnik Mike Pompeo također pohvalio kako je Bijela kuća u posljednjih 30 godina vodila najstrožu politiku prema Rusiji, koja se može usporediti s akcijama Ronalda Reagana koji je bio predsjednik Sjedinjenih Država od 1981. do 1989. godine.

Od 2014. SAD i zemlje EU povećavaju sankcije protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini i povratka Krima u Rusku Federaciju. Sjedinjene Države su 13. veljače objavile da je za ukidanje sankcija potrebno da Moskva prestane podržavati narodne republike Donbasa i vratiti Krim pod kontrolu Kijeva.

29
Ostavite komentar

avatar
10000
 
5 Grupirani komentari
24 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
22 Komentatori
MaxLNT_IluvatarHistrionPeraMax Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
tuf
Gost
tuf

Trgovinski rat s Kinom ima dvije nove epizode: 1) Google odlučio ukinuti svoje servise Huawei-u, što će definitivno nanijeti značajnu financijsku štetu toj kompaniji, ali dugoročno i naučiti azijske kompanije da se ne oslanjaju na zapadne tehnologije na bilo kojoj razini
2) američki razarač provocira u Južnom kineskom moru ploveći unutar 12 n.milja od obale kineskih grebena

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Tipično za blizinu Dušanbea?
Preseliti ih u Dušance?

Histrion
Gost
Histrion

duševna bolnica “Dušan-ka -be – ce “

Amater
Gost
Amater

Posada razarača sasvim sigurno u borbeni komplet obavezno uvrštila i pelene ….

Trubadur
Gost
Trubadur

Nema više pelena… USrA armija, je sad transgender , feminiziana ustanova, pa svi umjesto pelena moraju, da nose tampone…

LNT_Iluvatar
Gost
Ara

off topic

@Trubadur

Samo te čekam …mislim sramota jedna …SRAMOTA!

Pošto ne znam koga da okrivim , tebe držim odgovornim!

LNT_Iluvatar
Gost
Ara

@Trubadur

Ne ignoriraj, javi se !

Kao viđeniji član slovenskog polemičkog kruga na Logično , snosiš odgoovrnost.

Mislim, stvarno kakav je to društveno politički rad?

Trubadur
Gost
Trubadur

A o čemu ti to…?

LNT_Iluvatar
Gost
Ara

Ne znaš ha?

Tko je pogurao Šveđanina?

Radi koga je Tamara u foto-finišu izgubila prvo mijesto po glasovima žirija??
Pa da bude bar nekakav moralni pobjednik.

Kriv si Trubadur, kriv si po svim točkama optužnice!

Trubadur
Gost
Trubadur

Eto malo sam poyandexovao pa mislim, da misliš na Euroviziju i predstavnicu Makedonije…. Na žalost moram, da ti kažem, da ti ja tih i tome sličnih stvari ne pratim barem več 30 godina….Pa sad ako smo bili Slovenci nešto krivi, slobodno ti mene drži odgovornim ako ti bude lakše, hehehe..

LNT_Iluvatar
Gost
Ara

Naravno da mislim.
A nećeš se tako lako izvući. 🙂
Svojim nepraćenjem i neangažmanom na lokalnoj razini doveo si da prevlada globalističko neo liberalno gledište nad regionalnim i dobrosusjedskim.

Stoga te forumski sud proglašava krivim i izriče kaznu:
Sljedeća dva dana za pokoru moraš u svaki komentar umetnuti jednu makedonsku rečenicu!

Trubadur
Gost
Trubadur

Tavče na gravče…

LNT_Iluvatar
Gost
Ara

🙂 🙂 🙂

Max
Gost
Max

Pozdrav Ara prijatelju gdje si ovih dana? Strogo sudiš s tobom nema šale, Bojim se i pitati kako ćeš mene kazniti? 🙂

LNT_Iluvatar
Gost
Ara

@Max

Znaš kako je govorio Arafat?
Čuvajte me od mojih prijatelja, od neprijatelja ću se čuvati sam 🙂

Max
Gost
Max

Nijee mi poznata ta njegova izreka. Od mene se prijatelji ne trebaju čuvati. Ja uvijek imam dobre namjere.

Pera
Gost
Pera

Klasicna, narodna, ‘prehrambena ‘recenica.

Max
Gost
Max

Točno ali su Kinezi spremni na te solucije. Mislim da je gogleu potrebnije kinesko tržište negoli on njima. A ja kinesku vojnu silu ne bih izazivao.

alfa33
Gost
alfa33

Ha,ha,saudijci spremni za rat sa iranom, dobar vic,misle možda na plaćenike koji u jemenu se bore protiv bosonogih hutija,a biće isti rezultat,nešto kao rumunji i talijani na istočnom frontu….ovaj put neka spreme dovoljno crnih vreća…..sretno im bilo..

samo tako
Gost
samo tako

“Ratovali” bi saudijci da nije Trump preskup

Max
Gost
Max

Sve si u pravu , Samo će vreće biti zelene. Ma ne kane oni ratovati oni uvijek kad zagusti (a zagusti im često) zovu Amere ili Legiju Stranaca.

LNT_Iluvatar
Gost
Ara

“Sjedinjene Države su 13. veljače objavile da je za ukidanje sankcija potrebno da Moskva prestane podržavati narodne republike Donbasa i vratiti Krim pod kontrolu Kijeva.”

Komotno mogu sankcije pretvoriti u permanentne.
Što da se muče s produžavanjem?

Amater
Gost
Amater

i onako sankcije najviše štete nanose americi i njenim vazalima 🙂

Max
Gost
Max

onda bi uskratili dnevnice ovim diplomatima što putuju u New York.

Zvrk
Gost
Zvrk

Ni nakon tri dana ni riječi o političkom skandalu u Austriji. Počinjem stvarno misliti da redakcija ne zna prepoznati neke događaje kao i njihove implikacije. Ipak, nadam se da je to samo privremeno zatišje jer se sprema opširna analiza.

LNT_Iluvatar
Gost
Ara

Kolega Alan Ford je čini mi se jučer objavio veoma iscrpan i kvalitetan komentar

Max
Gost
Max

Jest Svaka mu čast komentar mu je bio na razini tvojih. Kao članak,

markoo
Gost
markoo

Njemački satiričar Jan Böhmermann više puta je bio povezan s videom na Ibizi, zbog čega je vicekancelar Heinz-Christian Strache podnio ostavku. Uz odbrojavanje, on ponovno privlači pozornost.
Satirist Jan Böhmermann tjednima je znao videozapis s tajnim snimkama političara FPÖ Heinz-Christiana Strachea. To je također prikazano u videu iz njegovog nedavnog broja “Neo Magazine Royale”, u kojem on kaže da “sutra Austrija može zapaliti”.
Böhmermann je već prije objavljivanja Ibiza videa o uzroku znao već u travnju na gala Romy. Međutim, njegov je upravitelj negirao da mu je ponuđeno snimanje.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan

..saudijci nabavljaju veliku kolicinu sandala….skuzili da to mora da je tajno oruzje hutija, pa rekose sto da ne upotrebe protiv iranaca…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik