Ponedjeljak 20. 05. 2019. – Saudijska Arabija – ISIL – Euroazijska trgovina – Trump

Vijesti u podne

Saudijska Arabija je spremna za rat s Iranom sa “svim snagama i odlučnošću”

Jučer je, nakon što je krunski princ Mohammed bin Salman primio poziv iz Washingtona u kojem su strane raspravljale o načinima osiguranja regionalne “sigurnosti”, Rijad poručio kako će se suočiti s Teheranom sa “svim snagama i odlučnošću”, ako bude potrebno.

“Teheran nastoji destabilizirati cijelu regiju”, izjavio je saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir, pozivajući međunarodnu zajednicu “da intervenira i zaustavi Islamsku Republiku prije nego što bude prekasno”. Rekavši kako Rijad ne želi ništa osim mira, ministar je najavio da je kraljevstvo spremno odgovoriti “odlučno i punom snagom protiv svog suparnika ako  druga strana odabere rat”.

Ranije u subotu je prestolonasljednik Mohammed bin Salman održao je telefonski razgovor s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u kojem su strane razmotrile razvoj događaja u regiji i zajedničke “napore za povećanje sigurnosti i stabilnosti”.

Kralj Salman je u međuvremenu zatražio od arapskih čelnika da sudjeluju na hitnom sastanku Zaljevskog vijeća za suradnju i zemalja Arapske lige 30. svibnja u Meki, kako bi razgovarali o napadima na tankere u Perzijskom zaljevu i naftni sektor, koje su s nikakvim dokazima povezuje s Iranom.

Iran poriče bilo kakvu umiješanost u napade, tvrdeći da su ga počinili “radikalni pojedinci” koji Islamsku Republiku pokušavaju gurnuti u rat sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima u Perzijskom zaljevu.


Teroristi ISIL-a u zatvoru ubili 30 ljudi

Zatvorenici osuđeni za pripadnost terorističkoj organizaciji Islamske države su organizirali nered u kažnjeničkoj koloniji u blizini Dušanbea, usmrtivši više od 30 ljudi, izjavio je zamjenik ministra pravosuđa Tadžikistana Mansurjon Umarov.

“Tijekom pobune su ubijena su tri zatvorska stražara i 29 zatvorenika, od kojih je osam masakrirano”, rekao je dužnosnik. Pobuna u kažnjeničkoj koloniji strogog režima u gradu Vahdatu, gdje kaznu služi oko 1500 zatvorenika, započela je oko 20.30 sati.

Pokrenuta je od strane grupe zatvorenika od oko 30 ljudi, naoružanih noževima i drugim oštrim predmetima. Zatvorenici su kao zarobljenike uzeli tri zatvorska čuvara i ubili ih, nakon čega su tražili njihovo puštanje na slobodu. Potom su, tijekom pregovora, među samim kriminalcima izbile nesuglasice koje su se razvili u oružani sukob.

Policajci kolonije zahtijevali su poštovanje vladavine prava, ali su ih zatvorenici napali i ranili još nekoliko čuvara. Kao odgovor, vlasti kolonije su poduzele odlučnu akciju. Primijećeno je da je tijekom uspostavljanja reda među opasnim kriminalcima bilo žrtava”.

Situacija u koloniji je sada pod kontrolom i stabilizirana je. U studenom je u neredima u zatvorskoj koloniji strogog režima u gradu Khujandu u Tadžikistanu ubijeno 13 zatvorenika. Pobunu je tada podigao osuđenik također bivši pripadnik kalifata. Jedan od organizatora najnovije pobune u koloniji je Behruz Gulmurod, sin bivšeg pukovnika posebne antiterorističke policijske ministarstva unutarnjih poslova Tadžikistana, Gulmuroda Halimova,  koji se pridružio teroristima Islamske države i ubijen je u Siriji.


Euroazijska trgovina se seli na Istok

Planovi za kupnju opreme od strane ruskih poduzeća 2019. godine pokazuju otkazivanje kupnje strojeva iz zapadne Europe u korist istih proizvoda iz zemalja Zajednice nezavisnih država, Kine i Indije, prenosi najnovije izvješće Praćenja ekonomske situacije u Rusiji kojeg su koju su izradili stručnjaci Instituta Gaidar i RANEPA.

“Trenutno domaći proizvođači postupno postaju glavni dobavljač opreme za rusku industriju, Zapadna Europa pada na drugo mjesto, a Kina i Indija su na trećem mjestu”, navodi se u dokumentu. Prema podacima za razdoblje 2018.-2019. ruska industrija je u dovoljnoj mjeri osigurala svoje proizvodne pogone, napominju stručnjaci.

Više od 90% proizvođača ima potrebne kapacitete ili u nekim slučajevima čak i višak u odnosu na očekivanu potražnju. Manje od 10% industrijskih poduzeća pati od deficita, pojašnjavaju autori praćenja.

Kao što je ranije izvijestio ranije glavni carinski odjel Kine, kada je objavio ažurirane podatke o bilateralnoj trgovini  između Rusije i Kine, 2018. godine je ona porasla za 27,1% i dosegla vrijednost od rekordnih 107 milijardi dolara.


Trump: “Nitko nije bio strog prema Rusiji kao ja”

Američki predsjednik Donald Trump je uvjeren kako provodi oštru politiku prema Rusiji. To je izjavio u intervjuu za Fox News. “Nitko nije bio stroži prema Rusiji od mene”, pohvalio se Trump.

U ožujku se američki državni tajnik Mike Pompeo također pohvalio kako je Bijela kuća u posljednjih 30 godina vodila najstrožu politiku prema Rusiji, koja se može usporediti s akcijama Ronalda Reagana koji je bio predsjednik Sjedinjenih Država od 1981. do 1989. godine.

Od 2014. SAD i zemlje EU povećavaju sankcije protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini i povratka Krima u Rusku Federaciju. Sjedinjene Države su 13. veljače objavile da je za ukidanje sankcija potrebno da Moskva prestane podržavati narodne republike Donbasa i vratiti Krim pod kontrolu Kijeva.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
4 godine prije

Trgovinski rat s Kinom ima dvije nove epizode: 1) Google odlučio ukinuti svoje servise Huawei-u, što će definitivno nanijeti značajnu financijsku štetu toj kompaniji, ali dugoročno i naučiti azijske kompanije da se ne oslanjaju na zapadne tehnologije na bilo kojoj razini
2) američki razarač provocira u Južnom kineskom moru ploveći unutar 12 n.milja od obale kineskih grebena

alfa33
4 godine prije

Ha,ha,saudijci spremni za rat sa iranom, dobar vic,misle možda na plaćenike koji u jemenu se bore protiv bosonogih hutija,a biće isti rezultat,nešto kao rumunji i talijani na istočnom frontu….ovaj put neka spreme dovoljno crnih vreća…..sretno im bilo..

Ara
4 godine prije

“Sjedinjene Države su 13. veljače objavile da je za ukidanje sankcija potrebno da Moskva prestane podržavati narodne republike Donbasa i vratiti Krim pod kontrolu Kijeva.”

Komotno mogu sankcije pretvoriti u permanentne.
Što da se muče s produžavanjem?

Zvrk
4 godine prije

Ni nakon tri dana ni riječi o političkom skandalu u Austriji. Počinjem stvarno misliti da redakcija ne zna prepoznati neke događaje kao i njihove implikacije. Ipak, nadam se da je to samo privremeno zatišje jer se sprema opširna analiza.

politicki nekorektan
4 godine prije

..saudijci nabavljaju veliku kolicinu sandala….skuzili da to mora da je tajno oruzje hutija, pa rekose sto da ne upotrebe protiv iranaca…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI