Ponedjeljak 22. 04. 2019. – Krvavi Uskrs u Šri Lanki – Ukarajina – Turska – Kerčki tjesnac

Vijesti u podne

Krvavi Uskrs na Šri Lanki – U osam eksplozija 290 mrtvih i 450 ranjenih

Jučer, na Uskrs po Gregorijanskom kalendaru, u osam eksplozija u crkvama i hotelima u Šri Lanki je ubijeno 215 ljudi, a preko 450 ih je ranjeno, javlja lokalna javna televizija, citirajući predstavnika bolnice. Prema informacijama objavljenim jutros, broj stradalih se popeo na 290. Prethodno su bolnice predale policiji informacije o 207 mrtvih i više od 450 ranjenih. Lokalni list Navamani piše kako je uhićeno sedam osumnjičenika za napad, među kojima i vozač kombija za kojeg se vjeruje prevezao bombe korištene u jučerašnjim napadima. Među žrtvama je trideset pet stranaca, koji su za praznike odlučili posjetiti Šri Lanku. U nedjelju, 21. travnja, tijekom proslave katoličkog Uskrsa je Šri Lanku potreslo osam eksplozija. Teroristički napadi su se dogodili u hotelima s pet zvjezdica Shangri-La, Cinnamon Grand i Kingsbury u Colombu, te u tri crkve u gradovima Kotahena, Negombo i Battikaloa. Zemlja je prije deset godina izašla iz dugog rata između vladinih snaga i gerile Tamilskih tigrova, koji je odnio 100 000 života. “Ovaj stravičan teroristički napad je ujedinio budiste, kršćane, hinduse, muslimane i druge, koji su se masovno odazvali da doniraju krv za ranjene. Svi smo ljudi s istom krvlju i istim duhom suosjećanja. Nitko ne može poreći našu zajedničku humanost”, rekao je ministar Mangala Samaraweera. Službe koje istražuju terorističke napade ne žele davati ishitrena priopćenja. “Ono što znamo je da je jedna zajednice ciljana djelovanjem pojedinaca. To su bili samoubilački bombaški napadi i meta je bila određena zajednica”, rekla je Sanjana Hattotuwa, viša istraživačica u Centru za političke alternative Šri Lanke.


Vladimir Zelenski “pregazio” Porošenka

Jutros je, nakon obrade 90,25% glasačkih listića, kandidat za predsjednika Ukrajine u drugom krugu, komičar Vladimir Zelenski, dobio čak 73,18%, što je 50% više od aktualnog predsjednika Petra Porošenka, koji je dobio 24,49% glasova. Prema podacima internetske stranice ukrajinske Centralne izborne komisije je za Zelenskog glasovalo više od 12,2 milijuna birača, od toga je Porošenku dalo glas nešto više od četiri milijuna Ukrajinaca. Nakon proglašenja pobjede Zelenski je dao uobičajena obećanja i Ukrajincima poručio kako će se boriti protiv korupcije, okončat će rat u Donbasu, poštovat će dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom i zemlju zadržati na putu ka Europskoj uniji. U prvom obraćanju u svom izbornom stožeru nije spominjao Krim. Rekao je i kako će u Donbasu “djelovati na novi način”. “Ne možete ratovati  u Donbasu. Morate spasiti ljudske živote, prestani pucati i pokrenuti gospodarstvo. Potrebno je pokrenuti informativnu kampanju među stanovnicima  privremeno okupiranih područja, ponovno uspostaviti i tim ljudima početi isplaćivati mirovine”, rekao je Zelenski. Vrijedi spomenuti da su birači na rusofonom jugoistoku Ukrajine gotovo plebiscitarno glasali za Zelenskog.


SAD su spremne povući iz baze Incirlik u Turskoj

Američki senator Bob Menendez nije odbacio mogućnost da će Sjedinjene Države, ako se odnosi s Ankarom pogoršaju, prebaciti svoje oružje iz baze Incirlik u Turskoj u Grčku. “Ne očekujemo da će Turska krenuti pogrešnim putem. Ali ako se to dogodi, učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili našu nacionalnu sigurnost i sigurnost naših saveznika. Predani smo tome u skladu s člankom 5. NATO-a i ispunit ćemo svoje obveze. Učinit ćemo sve što je potrebno, uključujući premještanje baza i snaga tamo gdje je potrebno i gdje nam se nude mogućnosti iz prijateljskih zemalja. Turska mora odlučiti o svom smjeru i što je u konačnici u njenom interesu”, kazao je senator u intervjuu za grčki list Kathimerini tijekom službene posjete Ateni. Neki grčki su političari rekli da bi Sjedinjene Države mogle Grčku za skladištenje nuklearnog oružja, koje je sada smješteno u Incirliku. Grčka vlada je to demantirala, ali se unatoč poricanju ova tema stalno raspravlja u grčkim medijima.


Moskva: NATO se neće približiti Kerčkom tjesnacu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je izjavio kako smatra da NATO neće raspoređivati svoje brodove i sudjelovati u provokacijama koje su osmislile ukrajinske vlasti pod odlazećim predsjednikom Porošenkom. “Oni to mogu podržati moralno i politički. Ne vidim situaciju u kojoj brodovi NATO-a sudjelovali u vojnim provokacijama. Ne vidim takvu vrstu situacije i na temelju informacija kojima raspolažemo imam sve razloge za vjerovati NATO odlučuje za sebe”, rekao je Lavrov. U studenom 2018. godine je odlazeći ukrajinski predsjednik Petro Porošenko slanjem ukrajinskih vojnih brodova u Kerčki tjesnac “htio izazvati skandal i pokazati Zapadu kako ga Rusija gazi i tražiti nove sankcije” protiv Moskve, dodao je Lavrov. Čelnik ruske diplomacije je istaknuo kako je Rusija spremna dozvoliti Njemačkoj i Francuskoj da prouče i izvide pravila plovidbe u Kerčkom tjesnacu. “Ako su Nijemci i Francuzi i dalje zainteresirani da saznaju što se dogodilo i ne oslanjaju se na glasine koje stižu s ukrajinske strane, oni su dobrodošli”, poručio je Lavrov.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alan Ford
5 godine prije

“…Vladimir Zelenski, dobio čak 73,18%, što je 50% više od aktualnog predsjednika Petra Porošenka, koji je dobio 24,49% glasova”
Sorry, ali Zelinski je dobio skoro tri puta vise glasova, a to nije 50% vec 300% vise.

Zax
5 godine prije

U vezi ovoga u sri lanki svi osumnjičeni i uhapšeni su muslimani. Samo sto napad nema nikakve logike. Crkve razumljivo,ali zašto luksuzni hoteli s pet i vise zvjezdica. Medju poginulima ima nekoliko milijardera. Informacije koje se daju vise lice na dezinformacije. Sta stoji iza svega toga saznati cemo možda za koju godinu. Ali ne od zapadnih msm medija sigurno

antinwo.hr
5 godine prije

Maslo američke govnarske cia-e.Smrt usa

ewfgovqewihrgvewrfvwarhfvh
5 godine prije

Kako se igraju sa nama, postavljaju svoje gdje stignu (Gruzija, Armenija, Makedonija, Brazil, hazarija cvaj itd) i nitko im ništa ne može.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI