Ponedjeljak 25. 03. 2019.

Vijesti u podne

Američki državni odvjetnik potvrdio da Mueller nije otkrio veze između Trumpa i Rusije

Američki državni odvjetnik William Barr je u pismu poslanom Kongresu rekao da istraga specijalnog tužitelja Roberta Muellera nije otkrila dokaze o dosluhu između glavnog stožera Donalda Trumpa i Rusije. “Istraga specijalnog tužitelja nije otkrila da je netko iz Trumpovog izbornog stožera ili netko povezan s tim zapovjedništvom sklopio ili koordinirao svoje postupke s Rusijom kako bi utjecao na rezultate predsjedničkih izbora 2016. godine”,  odlomak je iz pisma. Mueller je prikupljao podatke o tome je li Trump pokušao osujetiti istragu, ali nije donio nedvosmislen zaključak, ostavljajući odluku o ovom pitanju diskreciji glavnog tužitelja. William Barr, nakon što je proučio materijale specijalnog tužitelja, nije vidio ilegalne radnje u postupcima američkog predsjednika. Predstavnici američke Demokratske stranke u Kongresu već su izjavili da nisu zadovoljni glavnim nalazima istrage specijalnog tužitelja Muellera i namjeravaju zahtijevati objavljivanje cijelog teksta dokumenta.


Nova karavana migranata se kreće prema Sjedinjenim Državama

Nova karavana migranata iz Srednje Amerike, iz Gvatemale, počela se kretati do granice Meksika u Sjedinjene Države, prenosi portal Noticias24. Primijećeno je da u skupini ukupno ima oko 1200 ljudi. Oko dva mjeseca su proveli na području pograničnog meksičkog grada Tapachula na američkoj granici. Prema nekim izvješćima, među njima ima i građana Kube. Posljednja slična karavana je krenula u siječnju iz Hondurasa. Tada je bilo oko 400 migranata.


Guaidó poziva na posljednju veliku “Operaciju Sloboda”

Čelnik oporbe Venezuele Juan Guaidó pozvao je svoje pristaše da se pripreme za “Operaciju Sloboda”, koja bi trebala dovesti do preuzimanja vlasti u Venezueli. On je rekao da se za operaciju u Venezueli stvaraju “odbori za pomoć slobodi”, kojima će “biti povjerena promocija aktivnosti za zaustavljanje uzurpacije u svakom okrugu, sektoru, sindikatu, obrazovnoj instituciji, vladinom tijelu”. “Vrijeme je da se pripremimo za “Operaciju Sloboda “i izvršimo maksimalni pritisak na vlasti do konačnog prestanka uzurpacije. Svi, apsolutno svi, svatko ima ulogu u ovoj fazi naše borbe”, rekao je Guaidó.


Pokolj u Maliju

U Maliju su naoružani militanti napali dva sela u središtu zemlje i proveli masakr nad lokalnim stanovništvom. U selu Ogossagu, gdje žive predstavnici Fulanskog naroda, ubijeno je najmanje 110 osoba. UN tvrdi da je stradalo 134 osobe. Naselje je potpuno uništeno. Također je potvrđen veliki broj ubijenih u selu Welingara. Točan broj žrtava još uvijek nije poznat, ali je cijelo područje puno leševa. Među ubijenima su i trudnice, djeca i starije osobe. Vlasti najbližeg grada Bankasa ocjenjuju napad kao najokrutniji u posljednjih nekoliko godina, a poklopio se s posjetom predstavnika Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za Mali.

Militanti su bili odjeveni u kostime lovaca Dogon skupine, a koristili su vatreno oružje i mačete. Dok neki sporovi između etničkih skupina uključuju nadzor nad zemljom i vodom, Dogoni optužuju muslimane Peulh-Fulani da podržavaju džihadiste, dok Peulh-Fulani optužuju Dogone da podržava u vojsku Malija. Al-Qaeda i Islamska država koriste sukobe između lovaca iz Dogona i pastira iz Fulanija kako bi regrutirali militante i destabilizirali situaciju u regiji.

Situacija je iz otvorenog rata prerasla u sektaške sukobe nakon francuske operacije u sjevernom Maliju 2013. Tada je francuska vojska islamske ekstremiste navodno protjerala iz urbanih centara u ruralna područja. Oni su se pregrupirali i počeli napadati vojsku Malija, francuske snage i mirovnu misiju Ujedinjenih naroda. Militanti su se preselili u središnji Mali, pogoršavajući postojeće napetosti između skupina Dogon i Peulh-Fulani.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
poewrbvwevnewviuwenrvnqwevr
5 godine prije

Rusi stigli u Venecuelu sa dva zrakoplova…………..

RoPe
5 godine prije

Stoltenberg: Gruzija ulazi sigurno u NATO

Amater
5 godine prije

Jadni Gnjido baš vuće mačka za rep…… A što se tiče Gruzije… nisu li iz zadnje lekcije dovoljno naučili ???? tada su njihovi mentori bili puno jači …. a svejedno je bilo gadno po ušima ….što će tek sada biti …

spartak
5 godine prije

Tragedija sela u Maliju je tragedija velikog dijela Afrike. Bijeli kolonizatori su crtali granice današnjih afričkih država kako je to njima odgovaralo ili kako su tekla njihova osvajanja. Pritom se nije vodilo računa o ETNIČKOM SASTAVU tih zapravo nametnutih, umjetnih država koje su ostale u tim granicama i nakon formalne dekolonizacije. Formalne zato jer ona i dalje traje, samo su bijele gazde zamijeniili lokalni kompradori. Pravedno rješenje bi bilo crtanje granica novih NACIONALNIH država, kao što su to, više ili manje uspješno, učinili Europljani, često i ratovima ili ustancima u 18. i 19 stoljeću. To bi značilo drastičnu promjenu političke karte Afrike, stvaranje novih država umjesto postojećih, no to iz raznraznih razloga danas spada u područje političke fantastike.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI