Kina u trgovinskom ratu – Trumpovi pregovori s Iranom – Ukrajina – Rusija

Vijesti u podne

Novi udar iz Kine u trgovinskom ratu – Carine na dampinški uvoz fenola

Kina uvodi antidampinške mjere na uvoz fenola iz Sjedinjenih Država, Tajlanda, EU i Južne Koreje, priopćilo je Ministarstvo trgovine NR Kine. Carine se uvode od danas, 27. svibnja, a bit će u rasponu od 11,9 do 129,6 posto.
Njihova visina će za svaku pojedinu kompaniju ovisiti od dampinške marže proizvođača. Za isporuke fenola po dampinškim cijenama je Peking optužio uvoznike iz EU, Južne Koreje, SAD-a, Tajlanda i Japana.
Fenol se koristi u preradi nafte, farmaceutskoj, kemijskoj i tekstilnoj industriji. Ranije je priopćeno da Peking priprema protuudar Washingtonu zbog eskalacije trgovinskog rata i situacije s kineskom kompanijom Huawei.


Trump želi pregovore s Iranom

Američki predsjednik Donald Tramp je rekao da “ako Iran želi početi pregovarati sa Sjedinjenim Državama, on to smatra pozitivnim korakom”, piše China Global Television Network (CGTN).
“Nitko ne želi da se dogode užasne stvari”, naglasio je Trump nakon sastanka s japanskim premijerom Shinzom Abeom u Tokiju, vjerujući kako Teheran “želi pregovore”.
Ranije je ministarstvo vanjskih poslova Irana odbacilo navode da Teheran pregovara s Washingtonom. Posljednjeg mjeseca se situacija između Sjedinjenih Država i Irana znatno zaoštrila. Američke vlasti pooštravaju sankcije ključnim sektorima ekonomije Irana i nastavljaju jačati pritisak.
Deklarirani cilj Washingtona je da Iran “promjeni ponašanje”. SAD su u ovom pritisku na listu terorističkih organizacija uvrstile korpus Iranske revolucionarne garde, a kao odgovor na to je Iran za terorističku organizaciju proglasio američko Središnje zapovjedništvo, a SAD službeno proglasio državnim sponzorom terorizma.
Nakon toga je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost John Bolton priopćio da SAD šalju nosač zrakoplova USS Abraham Lincoln i bombardere prema obalama Irana. Po njegovim riječima, Washingtona tako šalje jasan i nepogrešiv signal iranskom režimu da će se svaki napad na interese Sjedinjenih Država ili njihovih saveznika “suočiti s nemilosrdnom silom”.


Raskol u novoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi

U Ukrajini je u tijeku paradoksalna situacija u pravoslavnoj crkvi. Naime, nova Ukrajinska pravoslavna crkva se dijeli na dva bloka na pomolu je raskol u nekanonski Kijevski patrijarhat na čelu s Filaretom je najavio spremnost da podijeli Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, koja je ranije ove godine od Carigradske patrijaršije dobila tomos na autokefalnosti.
Carigradsku patrijaršiju u Kijevu vodi svećenik iz Epifanije. Sada su se dvojica ukrajinskih vjerskih vođa sukobili. Ukrajinska pravoslavna crkva (PCU), ili “Ujedinjena crkva u Carigradskoj patrijaršiji”, nalazi se na rubu podjele.
Čelnik Kijevske patrijaršije, Filaret, rekao je da je to posljedica različitih vjerskih učenja, ali analitičari tvrde kako su pravi razlog imovinski sporovi između dva suprotstavljena tabora unutar Ukrajinske pravoslavne crkve koju je ekumenski patrijarh Bartolomej priznao samo na ukrajinskom državnom teritoriju, a ne na kanonskom, kako nalažu pravila.


Rusija porinula najveći nuklearni ledolomac na svijetu (VIDEO)

25. svibnja, uoči Dana grada u Sankt Peterburgu, radnici Baltičke tvornice su porinuli jednog od tri najveća i najsnažnija nuklearna ledolomca na svijetu – ledolomac “Ural”. Ovo je treći brod “Projekta 22220”, koji se gradi po nalogu Rosatoma. Druga dva su “Arktik” i prvi serijski ledolomac “Sibir”.
Duljina “Urala” je 173,3 metara, a širina 34 metra. Posada mu je 75 ljudi, a životni vijek 40 godina. Ledolomci ovog projekta mogu lomiti led od gotovo tri metra i namijenjeni su za pratnju plovila koja prevoze ugljikovodike s polja poluotoka Jamal i Gjidan, te polja u Karskom moru do tržišta azijsko-pacifičke regije.
Konstrukcija plovila mu dopušta da se koristi u arktičkim vodama i ušćima polarnih rijeka. “Ural” je dizajniran u ljeto 2016. godine. Sada je porinut s potpuno napunjenim reaktorskim postrojenjima i praktički potpuno opremljen električnim pogonskim sustavom. To je pojednostavilo rad brodograditelja, smanjilo troškove i vrijeme. Šef Rosatoma, Aleksej Lihačev, izjavio je kako će prema ugovoru o izgradnji još dva ledolomca “Projekta 22220” biti dovršena do kraja kolovoza.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tak
4 godine prije

Ono što me zanima jest kakvo je osiguranje na ledolomcu, jer ipak govorimo o nuklearnom plovilu, je li vojska osigurana ledolomac?

Zadranin
4 godine prije

A što to Iran ima pregovarati? Oni su svoje pregovore imali prije par godina, i još poštuju ispregovarano.
Vi, amerokenjci, ste ti koji ste prekršili međunarodni dogovor.. po običaju.
Koja licemjerna gamad.
Pljuc!

Fenix
4 godine prije

Ova Ukrajina zivi cirkus na kraju ce svaka oblast imati svoju crkvu.

Max
4 godine prije

Kao što rekoh najprije brkonje hoće napasti Iran (u svakom postu tvridio sam da je to nemoguće( a sad ne žele “užasne ” “stvari” Ne mogu oni ništa i zato bi pregovarali.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI