S-300 je stigao u Siriju – SAD još tvrde “kako ne znaju je li to istina” (VIDEO)

Rusija isporučuje S-300 Siriji
50 komentara

Rusko ministarstvo obrane je na vojnom televizijskom kanalu “Zvijezda” objavilo snimke isporuke sustava S-300 Siriji. Ukupno 49 jedinica vojne opreme su u Siriju isporučili transportni zrakoplovi Аn-124 “Ruslan”.

U službenom priopćenju se navodi kako su Siriji isporučeni projektili, radari i druga napredna oprema koja bi trebala poboljšati sposobnosti protuzračne obrane sirijske vojske nakon incidenta sa zrakoplovom Il-20 i pogibijom 15 ruskih vojnika.

Noćne snimke pokazuju da je teška vojna  oprema istovarena iz najvećeg vojnog transportnog zrakoplova An-124 “Ruslan”, namijenjen za nošenje tereta od 120 tona.

Snimka prikazuje otvaranje ogromnih vrata zrakoplova, kroz koja su ruski vojnici brzo istovarali lansere, radare i kontrolna vozila sustava S-300, te montiranje raketnih kontejnera na vučnu jedinicu.

Prema riječima ministra obrane Sergeja Šojgua, ukupno je Damasku isporučeno 49 jedinica ovog sustava, a sve će biti integrirano s ruskim protuzračnim sustavima u jedinstveni sustav zračne kontrole do 20. listopada, dok će sirijske posade za upravljanje novom opremom biti obučene u roku od tri mjeseca.

Isporuku sustava S-300 Damasku, koja je bila zamrznuta zbog zabrinutosti Tel Aviva, naredio je predsjednik Vladimir Putin kao odgovor na slučajno rušenje ruskog zrakoplova Il-20 tijekom misije izviđanja 17. rujna.

Tada je sirijska protuzračna obrana u “prijateljskoj vatri”, gađajući izraelski F-16 koji se uspješno služio ruskim Il-20 kao “zaštitom”, oborila Il-20, a stradalo je svih 15 članova posade.

Ruska vojska je nakon analize vlastite dokumentacije, ali i one koju je dobila od sirijske i izraelske vojske, zaključila da su izraelski piloti djelovali nesmotreno i neprofesionalno i namjerno su se koristili  ruskim zrakoplovom kao “paravanom”. Tel Aviv je pokušao svu krivnju za incident prebaciti na Damask i Teheran, ali Moskva nije vjerovala njihovim argumentima.

Ranije je State department poručio kako se nada da Rusija ipak neće Siriji isporučiti sustave, kako je obećala, jer bi to značilo “ozbiljnu eskalaciju”.

Ruska vojna televizija je sada objavila snimke isporuke sustava, iako je malo vjerojatno da se to dogodilo noćas. Iz sigurnosnih razloga se za objavu videa, koji je dokaz isporuke sustava S-300 Siriji, vjerojatno pričekalo nekoliko dana, kako bi se više desetaka jedinica sustava otpremilo na sigurna mjesta. Mnogi tvrde da će jedno od mjesta biti međunarodna luka u Damasku ili obližnja vojna zrakoplovna baza, dok drugi vjeruju da će biti raspoređeni u priobalnim područjima Sirije, iako su tamo već raspoređeni ruski S-400 i drugi sustavi protuzračne i protubrodske obrane. Uostalom, vode se i rasprave koliko je sustava S-300 isporučeno Siriji, jer  službenih podataka ruskog ministarstva obrane o tome za sada nema.

The Daily Telegraph piše kako se Moskva odlučila na isporuku naprednog oružja Siriji, usprkos strahovima Izraela i Sjedinjenih Država da će ovo “ohrabriti Iran i dovesti do eskalacije rata u Siriji”.

“Posao je završen prije jednog dana”, poručio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu predsjedniku Vladimiru Putinu, dodajući kako će sustav sada poboljšati sigurnost ruske vojske u Siriji.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert nije mogla potvrditi da je S-300 isporučen Siriji.

 “Ne mogu potvrditi jesu li te informacije točne. Nadam se da nisu “, rekla je Nauert tijekom tiskovne konferencije u Washingtonu.

“Ako je isporuka stvarno provedena, mislim da bi to moglo dovesti do ozbiljne eskalacije u Siriji, ali ne mogu potvrditi te informacije”, zaključila je Heather Nauert.

RT

An-124Heather NauertS-300State Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbbb
5 godine prije

Budu znali kad im poćnu padati efovi.

Atman
5 godine prije

Pa jeli stvarno moguce daje 49komadaS300 isporuceno ili je to podijeljeno na sve ostale podsustave, ako tko zna?

Sovonarola
5 godine prije

Nauert se nada da nije istina da je isporucen S 300 .Nek se i dalje nada he he he…..

laurusri
5 godine prije

Nije mi jasno kako obrambeno oružje može dovesti do ozbiljne eskalacije, da je napadačko još bi shvatio.

Ante
5 godine prije

Nema više letenja bez straha. Izrael kaže da će nastaviti sa napadima kako prenosi Al-Masdar.

Tvingo
5 godine prije

Znaju zlikovci sve vrlo dobro ali je tu i kraj priče !!

Zadranin
5 godine prije

Heather Nauert, trebalo bi tebi zatući jedan S-300 u gu*zicu. Pa da vidiš kako je to moćno, “eskalirajuće” obrambeno oružje.

Naglasak na obrambeno. I na gu*zicu.

Pljuc Heather!

Riddick
5 godine prije

E sada cemo videti cemu sluzi F-35 psiholoskom zastrasivanju ili borbi.

Anton
5 godine prije

HaHa , kako se znoje na S300 .
Zamisli te kako bi se tek znojili na S500

Tupko Glupko
5 godine prije

Ako im Izraelci ne napadnu S-300 prije cjelokupnog instaliranja sustava (sljedeca dva tjedna), onda je sirijsko nebo sigurno.
Jednom ispaljena raketa iz S-300 na avion ne prepoznaje administrativne granice – lako moguce da ce izraelski zrakoplovi padati u izraelskom teritoriju na granici sa Sirijom/Libanonom, jer ce Izraelci tako odigrati. Koliko su pokvareni u tome, vidi se iz rusenja ruskog Il-20.
Onda bi moglo biti svasta, jer Netanyahu je kauboj, nije sahista kao Putin.

nije bitno tko
5 godine prije

Imperiji je odzvonilo.

Gost povremeni
5 godine prije

Sad ce Izraelci pokusati sa komandosima rijesiti situaciju…definitivno….imace Sirija problema sa osiguranjem podrucja….mislim da su 1969 Izraelci to i napravili …nažalost…

TOS - 1A
5 godine prije

Pa krenite.. tako se najbolje sazna.. hehe..

Umpah Pah
5 godine prije

@Pajo:
Kinezi su u Siriju poslali jeftinu kinesku kopiju Rusa,pa se ne primjecuje?

Tomica
5 godine prije

Kinezi su davno pročitani. Ne sumnjam da imaju neki utjecaj, i donekle pomažu Siriju, ali sa postrojbama, ni u ludilu.
Da li je to politika samo Kine ili je raspored zadataka između više aktera, ne znam. Mislim da neće biti kineskih postrojbi u Siriji, ni sada ni u budućnosti.

Euro
5 godine prije

Vijesti iz zemlje; MOSCOW (Reuters) – Russian President Vladimir Putin said on Wednesday that the demilitarized zone in Syria’s Idlib was effective and no major military actions are planned in the region.
???
Israel will use the F-35I stealth fighter to attack Syria, Galei Tzahal (Army Radio) reported.

Siniša
5 godine prije

Sistem S300 ima svoje podsisteme zastite;ko 300stotiki pridje na 100 km njega nema ,tipujem da manje uocljiv f35/22 postaje vidljim minimum na toliko, a rakete ne znam kako da prodju podsisteme. Imali smo snimke kako Rusi obaraju GRAD projektile nad svojim bazama a sitna artiljerija nema sanse da dobaci do 300stote.
Zbilja perptuum mobile za oponente 300stotke.

Ivo
5 godine prije

ti gej, lijekove odmah.

Euro
5 godine prije

Dok RUS postavlja S300 protivnici na frontu ne odmaraju (TUR, AME) obe pojacavaju prisustvo vojske na tlu Sirije. Putin se umorio?

Fatih
5 godine prije

NAPRAVLJEN JE PRVI KORAK.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI