Srijeda 01. 05. 2019. – Nakon katastrofe Boeinga 737 – Maduro objavio neuspjeh – Rusija upozorava SAD

Vijesti u podne

Nakon katastrofe Boeinga 737 najveći kupci razmišljaju otkazati kupnju i traže odštetu

Katastrofa s dva Boeinga 737 Max mogla bi koštati američkog proizvođača zrakoplova važnog kupca. Kako je u ponedjeljak izvijestio CNBC, izvršni direktor kompanije Emirates razmišlja da umjesto Boeinga kupi konkurentski Airbus. Zabrana letenja na 737 Maxu koštala je Emirates i njegovog partnera Flydubai “velike zarade”, piše CNBC navodeći intervju s direktorom kompanije Emirates. Čelnik najveće zrakoplovne tvrtke na Bliskom istoku razmišlja o otkazivanju nekih od narudžbi Boeinga i kupnju konkurentskog Airbusa. Flydubai, zrakoplovna tvrtka osnovana tek 2008. godine, prvi je objavio priopćenje da trenutno ne može koristiti svoje avione 737 Max, rekao je Ahmed bin Saeed Al-Maktoum za CNBC. Prema podacima Reutersa, Flydubai trenutno ima 14 zrakoplova Boeing 737 Max 8. Flydubai je, kao i Emirates, državna zrakoplovna tvrtka, ali djeluje samostalno.

Al-Maktoum je predsjednik nadzornog odbora obje zrakoplovne tvrtke. Zbog zabrane letova također treba razmotriti narudžbe Boeinga. Flydubai je drugi najveći kupac zrakoplova modela 737 Max 8 i naručio je preko 250 ovih modela Boeinga. “Ne mogu samo sjediti i ne činiti ništa”, rekao je Al-Maktoum za CNBC. Sada moramo pogledati slične zrakoplove, kao što je Airbus A320. Iako još nije otišao toliko daleko da je službeno otkazao naredbu, on bi “će svakom slučaju od Boeinga tražiti naknadu štete”. Al-Maktoum je također jasno stavio do znanja da će se Flydubai držati ugovornih dogovora s Boeingom, ali će zrakoplovna tvrtka morati nadoknaditi sve je usporilo njihov rast. Cijena dionica Boeinga se u međuvremenu stabilizirala. Budući da je 737 Max 8 najprodavaniji američki zrakoplov, dionice su pod pritiskom zbog zabrana letenja od početka ožujka izgubile oko 13,9 posto vrijednosti.  Za početak tjedna je Boeing zazvao godišnju skupštinu na kojoj će se razmatrati načini za vraćanje čelne pozicije na svjetskom tržištu.


Maduro objavio neuspjeh državnog udara

Nakon jučerašnjeg neuspjelog pokušaja državnog udara je predsjednik Venezuele Nicolas Maduro smijenio načelnika tajne službe SEBIN generala Manuela Ricarda Cristophera i na njegovo mjesto postavio generala Gustava Gonzáleza Lópeza. Venecuelanski vođa je u obraćanju naciji pojasnio je da vojna baza “La Carlotte” u istočnom Caracasu “nikada nije preuzeta”, kako su tvrdile oporbene skupine na čelu s Guaidóom, koji je vodio operaciju nezakonitog oslobađanja stranačkog lidera Leopolda Lópeza iz kućnog pritvora. Rekao je kako je većina vojnih i policijskih službenika koji su pozvani da budu dio puča u područje  Altamire, bogate četvrti istočnog Caracasa “obmanuti”. Iz tog razloga su, kada su vojnici u vojarni primijetili operaciju, “oni okrenuli leđa urotnicima”. Nakon što je prošao jučerašnji dan, Maduro se zahvalio tisućama svojih pristaša za odlazak u predsjedničku palaču Miraflores u obranu Bolivarske revolucije i ponovio poziv da ove srijede, 1. svibnja, svi zajedno obilježe Praznik rada. Uskoro opširnije o jučerašnjem propalom državnom udaru u Caracasu…


Moskva: 86% stanovnika DNR i LNR želi rusko državljanstvo

Kirill Adzinov, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Ruske Federacije za pitanja migracija, izjavio je predstavnicima medija kako, prema istraživanju provedenom među stanovništvom Donjecke i Luganske Narodne Republike, 86% građana samoproglašenih republika Donbasa želi dobiti rusko državljanstvo. Tako je, prema Adzinovu, “provedeno sociološko istraživanje u republikama i 86% stanovništva je izrazilo je želju za dobivanjem ruskog državljanstva”. Podsjetimo, ranije je glasnogovornik državnog Ministarstva unutarnjih poslova u regiji Rostov, Konstantin Rozin, obavijestio da je u okrugu Neklinovski centar za izdavanje ruskih putovnica stanovnicima Donjecke Narodne Republike počeo funkcionirati probnim načinom rada. Dan ranije se sličan centar za stanovnike samoproglašenih republika otvoren je u ruskom Novošahtinsku.


Rusija upozorava SAD da se ne upliću u poslove Venezuele

Odgovarajući na nove prijetnje Sjedinjenih Država legitimnim vlastima, kao i na američku potporu prevarantu Juanu Guaidóu, Marija Zaharova je napomenula da “ako Washington nastavi provoditi pokušaje uplitanja u unutarnje poslove Venezuele, to može dovesti do kolapsa situacije”, prenosi TASS. Ranije je predsjednik Nacionalne ustavotvorne skupštine Venezuele Diosdado Cabello rekao kako su sudionici državnog udara potpuno poraženi. Sakrili su se u veleposlanstvima i nitko se više nije pojavio. “Navečer su pristaše Guaidóa, koji su se proglasili privremenim predsjednikom Venezuele, pokušali su zauzeti vojnu bazu u Caracasu i svrgnuti legitimnog predsjednika Nicolasa Madura.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mirko i Slavko
4 godine prije

Sad bi ovima što su se posakrivali po veleposlanstvima u Caracasu trebalo priuštiti život kakav je do nedavno vodio Assange.

preseren3
4 godine prije

Rusija upozorava SAD…
E, da je danas Hruščov na vlasti….

Seke
4 godine prije

Otkazivanje narudžbi boeingu??? gosp. Al-Maktoum bi trebalo da bira reči, inače će uskoro ostati i bez aerodroma i bez države, a avione će svejedno da lepo plate.

Moreno
4 godine prije

Uplitanje Amera u Venezuelu je fejkača koju širi ruska propaganda ☺

Štijef Pušča Donja
4 godine prije

Mi se zdi da so ameri uvedli embargo na izvoz Boeinga 737 po svetu, zdele pa naprej z Boeing 737 se boju sa ameri peljali, take luksuza drugi nebuju videli.

Naivac
4 godine prije

Svakako Maduro je jako slab predsjednik,a EU i DAD su nevjerojatni licemjeri.Kako bi tretirali predsjednika parlamenta da se proglasi predsjednikom umjesto legalno izabranog na toj funkciji ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI