Srijeda 03. 04. 2019.

Vijesti u podne

Oporbeni parlament Venezuele glasao po zakonu i oduzeo imunitet Guaidóu

Parlament Venezuele je usvojio odluku o ukidanju imuniteta opozicijskom čelniku Juanu Guaidóu i tako otvorio mogućnost njegovog procesuiranja i uhićenja. Na zahtjev predsjednika Vrhovnog suda Venezuele parlament zemlje je održao izvanrednu sjednicu i jednoglasno oduzeo imunitet Guaidóu koji je predsjednik te institucije. Guaidó se krajem siječnja proglasio privremenim predsjednikom Venezuele, a Vrhovni sud mu je izrekao zabranu napuštanja zemlje. On je prekršio tu odluku i u veljači putovao u Kolumbiju. Potom je posjetio I Brazil, Paragvaj, Argentinu i Ekvador te se 4. ožujka vratio u Venezuelu. Juana Guaidóa su 23. siječnja za predsjednika priznale SAD i mnoge europske i latinoameričke države. Rusija, Turska, Kina, Iran, Sirija, Bolivija, Kuba, Meksiko i mnoge druge zemlje i dalje podržavaju vlast venecuelanskog predsjednika Madura. Guaidó je odluku Narodne skupštine, kojom predsjeda i u kojoj većinu zastupničkih mjesta imaju oporbeni zastupnici, nazvao nevažećom i odbacio je. Prema njegovom mišljenju, nijedna struktura “nema ovlasti da mu oduzme imunitet ili ga proglasi nevažećim”. Guaidó je također objavio kako se sada boji uhićenja ili otmice od strane tajnih službi.


Alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika službeno podnio ostavku

Alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika je napustio svoj položaj, prenosi Algeria Presse Service. “Predsjednik Abdelaziz Bouteflika službeno je obavijestio predsjednika Ustavnog vijeća o svojoj odluci da sam sebi ukine ovlasti šefa države”, priopćila je agencija. Ranije je predsjednička administracija Alžira najavila da će Bouteflika podnijeti ostavku prije isteka mandata. Krajem  je alžirski premijer Ahmed Ouyahia zahtijevao od Bouteflike (82) da napusti predsjedništvo. Kasnije je, u pozadini masovnih protesta, formirana nova privremena vlada na čelu s Noureddinom Beduijem. Sam Bouteflika objasnio je svoju ostavku na mjesto predsjednika kao želju da spriječi daljnju eskalaciju, te izrazio nadu za bolju budućnost njegove zemlje.


EU Londonu nudi novu odgodu za Brexit

Europska unija britanskoj premijerki Theresi May namjerava ponuditi dugu odgodu datuma Brexita, podložnu strogim londonskim uvjetima, prenosi  Financial Times. Prema listu, opcije koje se razmatraju u Bruxellesu predviđaju odgodu izlaska Velike Britanije iz EU u siječnju ili travnju 2020. Ranije je Theresa May, nakon sastanka s članovima vlade, istaknula potrebu odgode povlačenja Velike Britanije iz Europske unije, ali je čelnik Europskog vijeća, Donald Tusk, pozvao je na strpljenje u situaciji s Brexitom.


SAD optužuje Iran za smrt 608 američkih vojnika u Iraku

Specijalni izaslanik SAD-a za Iran Brian Hook izjavio je kako je Teheran odgovoran za smrt 608 američkih vojnika tijekom rata u Iraku, te je optužio Iran da pokušava uzeti Irak “pod svoju kontrolu”. Izjavio je kako se izvješće temelji na “deklasificiranim obavještajnim podacima”. Hook je rekao da govorimo o 17% svih borbenih gubitaka SAD-a od 200. do 2011. “Sada su uspostavljeni bliski odnosi između Iraka i Irana, posebice zbog činjenice da su u obje zemlje većina stanovništva šiitski muslimani”, požalio se Brian Hook.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kažun
5 godine prije

Pa,tko vas je tjerao u Irak.došli ste nepozvani.

Laki Topalović
5 godine prije

Što se tiče Guaioda, malo sam zbunjen. Ima dva prijevoda da je ukinula Narodna skupština i da je imunitet ukinula Nacionalna ustavotvorna skupština. Što je točno?

Piretis
5 godine prije

G din. Hook optužuje Teheran za smrt Američkih vojnika tijekom rata u Iraku???
Ili Hook nije bio vojnik ili je zaboravio da je u opisu vojničkih poslova i smrt u ratu. To je još manje čudno kada se zna da je SAD vojska bila napadačka i okupacioma. Što su ih trebali dočekati sa cvijećem? Ili su možda Američki vojnici u ratu izuzeti od smrti?

Spacevoodoo
5 godine prije

Iran ne poštuje zakone SAD-a u Iraku ☺

ZЪVЪNIMRЪ
5 godine prije

ameri kukaju zbog irana dok švabe i rusi otvataju tvornicu mercedersa a američka auto industrija zatvara tvornice ? kad će sankcije?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI