Srijeda 05. 06. 2019. – Kraj Trumpove posjete Britaniji – Kriza u Sudanu – Ruski SU-35 presreo američki P-8A Poseidon – LGBT parada u Sjevernoj Makedoniji

Vijesti u podne

Trump privodi kraju posjetu Velikoj Britaniji

Donald Trump će danas okončati trodnevnu posjetu Velikoj Britaniji komemoraciom na 75. godišnjicu “Dana D” tj .iskrcavanja u Normandiji.
Pored Trumpa na komemoraciji će prisustvovati Kraljica Elizabetha II, Princ Charles i stotine veterana Drugog svjetskog rata.

Komemoracija će se održati u Portsmounthu koji je predstavljao bitno mjesto u organizovanju i provođenju same operacije.
Komemoracija predstavlja svojevrsno smanjenje tenzija oko trumpove posjete koja je dočekana u utorak uz proteste ispred britanskog parlamenta.


Kriza u Sudanu

Broj stradalih u protestima koji se odvijaju u glavnom gradu Sudana, Khartoumu je porastao na 60, tvrde opozicioni protestanti.
Nasilje je počelo kada su snage Tranzicionog vojnog vijeća u ponedeljak otvorile vatru na protestante. Sukobi vojske i protestanata u Sudanu su naišli na osudu svjetske javnosti.


Ruski Su-35 presreo američki P-8A Poseidon

Ruski avion je juče 3 puta za 3 sata presreo američki avion u vodama iznad Sredozemnog mora tvrde podaci američke 6. flote.

4. juna američki P-8A Poseidon je presretnut od strane ruskog SU-35 dok je letio u međunarodnom vazdušnom prostoru. Drugo presretanje koje je okarakterisano kao “rizično” dogodilo se tako što je ruski pilot proletio velikom brzinom direktno ispred američkog aviona što je unervozilo američke pilote.

Pošto su se oba aviona nalazila u međunarodnom vazdušnom prostoru amerikanci su ovakvo ponašanje ruskog pilota okarakterisali kao neodgovorno.

Američko vazduhoplovstvo je saopštilo da su se njegovi piloti ponašali po međunarodnim standardima da bi osigurali sigurnost i spriječili katastrofu i da to isto očekuju i od drugih pilota.


Pripreme za LGBT paradu u Sjevernoj Makedoniji

Posle promjene imena, radova na punopravnom članstvu u Nato-u, Sjeverna Makedonija je u skladu sa novim trendovima počela sa pripremama za svoju prvu “paradu ponosa”.

LGBTQ+ zajednica u Sjevernoj Makedoniji je saopštila da će prva LGBT parada biti održana 29. juna u Skoplju. Na ovaj način Sjeverna Makedonija će ući u grupu balkanskih zemalja koje su najavile ili već održale svoje gay parade.

Prva parada u Bosni i Hercegovini će se održati u septembru. Irena Cvetković aktivista grupe koja organizuje paradu rekla je: “Veoma težak period je prošao za LGBT zajednicu i smatramo da je sada vrijeme za “paradu ponosa” zato što smo prošli najogre. Sjeverna Makedonija je poslednja zemlja u regionu koja organizuje ovakvu paradu.”

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvrk
4 godine prije

Jedna tužna vijest. Raspada se Živi Zid. Čini se da ih je ona kleptomanka sa svojim mužićem naposljetku došla glave.

nekoime
4 godine prije

Raketirali su svadbu u skladu s međunarodnim propisima….

Amater
4 godine prije

zanima me na što su to ponosni …. tko se tu i ćime ponosi …

makedonac
4 godine prije

Iako gej populacija je marginalizovana u Makedoniji, kako je krenulo celo politiko rukovodstvo polako postaje GEJ, jer se trte i ligave gde stignu samo da bi ostali na vlasti. Gadi mi se od ove perverzije da pederi ponosno plesu na glavni trg, ali to je sada moda jer se kobajagi gej populacija zlostavlja. Koga briga dali je neko gej ili je normalan. Svaki neka zivi svoj zivot i neka ne smeta drugima. Gde su moja prava ako se ja neosecam lagodno u gej drustvo. Javno svi moraju da budu normalni, a kuci ili u nekim njihovim klubovima nek prave sto im je volja. Ja javno trazim da normalni ljudi isto budu zasticeni od perverznjaka, da deca i pubertetlije budu zasticeni od uticaja perverznih ponasanja. Da ne kukamo posle zasto je mortalitet veci od nataliteta, jer se deca ne prave u guzi.

Moreno
4 godine prije

Šteta za živi zid je već nepopravljiva . . . bez unutarstranačkih izbora to i nije stranka . . . rugaju se HDZSDP-u, ali po stilu vladavine unutar stranke nisu ništa bolji od njih . . . živi zid je bila ideja otpora, a ne ideja vođe ka šta je sad Kolakušić koji nudi sebe na take it or leave it.
Sad ce neko od živozidčana iz cile priče upast u stotine tisuća eura, a na slijedećim izborima za Sabor više niko neće ćapat katrigu osim možda Pernara ka neovisnoga ili da nekom njegovom strankom.

ShaCkal
4 godine prije

Stize Sloboda u Bosnu i Hercegovinu. Napokon!!!!!! Znaci ovo bi Federaciji moglo donijeti slobodu od trenutnog Ropstva pod HDZ – SDA, nadam se da ce se Bosnjaci, Hrvati i Srbi ujediniti napokon i skinuti ZLO koje vlada od devedesetih. Treba im dati da biraju ostati na vlasti ili se usprotiviti Paradi. Al vjerovatno ce ici na kartu da se protive samo Radikalni Muslimani ( posto su Hrvati na radu u EU ) .. kakva katastrofa – biti ponosan.. Jel netko mozda cuo za paradu Heteroseksualaca, mislim da je prijeko potrebna takva vrsta parade posto ovi Homo Lobiji ubise sve prirodno.. Nije problem mislim da bi hetero Nevladina udruga bila sposobna skupiti sredstva za organiziranje ( iz privatnih djepova ) …..

Trubadur
4 godine prije

“Pošto su se oba aviona nalazila u međunarodnom vazdušnom prostoru amerikanci su ovakvo ponašanje ruskog pilota okarakterisali kao neodgovorno.”………………….. Znači, opet su radile pelene…… Ili nose sad, pošto su transgender politički korektni umjesto pelena , tampone…..

politicki nekorektan
4 godine prije

…ovim makedoncima , prije nego sto ih uvuku u eu i nato, mora prvo nesto da im zavuku..

roald
4 godine prije

e razue zasto ga amerikanci ne ruse,

puf
4 godine prije

Sve dok LGBT osobe ne dobiju prava koja ce ih izjednaciti sa ostalim osobama u drustvu, licnog sam misljenja da su LGBT parade potrebne. Znam mnogo gejeva, lezbijki, par biseksualnih osoba, pa cak i jednu trans i jednu CD osobu, i ne mogu reci da imaju jednaka prava, kao sto recimo ja imam. Nije tu problem da li neko ove osobe koje ja znam, ili neke druge, voli ili ne voli, pa cak i mrzi, to je licno pravo svakog pojedinca i svako ima pravo na svoje misljenje. Problem je u tome sto oni ne smiju u drustvu ni da spomenu da su gejevi, lezbijke ili biseksualni. Samim spomenom rizikuju da ih se verbalno vrijeđa, psuje, pljuje, pa cak i fizicki napada samo zato sto su to sto jesu. Rizikuju da izgube posao, cak i ako su mozda jako dobri radnici, samo zato sto se eto nekome ne sviđa to… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI