Srijeda 08. 05. 2019. – Trump – Turska – Libija – Mike Pompeo

Vijesti u podne

Trump čisti Obamin kadar u Kijevu

Uprava američkog predsjednika Donalda Trumpa je opozvala veleposlanicu u Kijevu Marie Jovanovich, a do imenovanja novog diplomata će američko veleposlanstvo u Ukrajini voditi otpravnik poslova. Iako naizgled izgleda tehnička odluka, zbog smjene veleposlanice Jovanovich je u američkom Kongresu zavladala prava histerija.

Steny Hoyer, čelnik Demokratske većine u Zastupničkom domu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, i Eliot Engel, predsjednik Odbora za vanjske poslove, nevjerojatnu odluku o opozivu veleposlanice u Ukrajini Marie Jovanovich smatraju “nečuvenom”.

U njihovoj zajedničkoj izjavi stoji kako je Jovanovich diplomat najviše razine, a nečuvena odluka Bijele kuće da je povuče je udarac političkim stavovima, posljednji u kampanji koju sadašnja administracija vodi protiv karijernih diplomata State Departmenta”. Hoyer i Engel odluku smatraju “politički motiviranom” i pozivaju na njezino ukidanje. Naglasili su kako u tranzicijskom razdoblju Ukrajina “kao nikada do sada nije trebala talentirane stručnjake kao što je veleposlanica Jovanovich”. Ali, stvari su zapravo vrlo jasne. Prvo, Marie Jovanovich je u Ukrajini vodila politiku Baracka Obame, a usput je štitila poslovne interese bivšeg potpredsjednika Joea Bidena.

Pobjeda Zelenskog se od strane Trumpove administracije može smatrati od ponovnom uspostavom vlasti u Ukrajini koje njemu odgovaraju, a otpuštanje osobe ljudi koji u Kijev poslane pod Obamom, uključujući veleposlanicu Jovanovich, predstavlja udaljavanje od provedbe državnog udara i njegovih posljedica.  Kao što kažu, nije trebalo dugo čekati.

Kao veleposlanica, Jovanovich je bila  mekša od prethodnog, Geofreya Payettea, koji je s Victorijom Nuland orkestrirao državni udar 2014. Međutim, Trump ima objektivno opravdanje i može tvrditi kako Bijela kuća s njegovima dolaskom uglavnom nije dirala Obamine namještenike. Ipak, činjenica da Trump nije otvoreno podupirao Porošenka i to što smijenio veleposlanicu koju je imenovao Obama sasvim jasno ukazuje da je to osveta za Porošenkovo ponašanje tijekom američkih izbora 2016. i njegov doprinos u izgradnji priče o vezama Manaforta i Trumpa s Moskvom.

Plaćene zajedničke fotografije Porošenka s Trumpom u tom smislu nisu promijenile ništa i sljedećih tjedana i mjeseci ćemo vjerojatno vidjeti nešto drugačiju američku vanjsku politiku u Ukrajini. Naravno, one neće biti proruska, ali će biti važnih promjena. U kojem točno smislu, ovisi o rusko-američkim odnosima u cjelini. Međutim, odlazak kadra poput veleposlanice Jovanovich je dobra vijest za istok Europe, pa i za Ukrajince same.


Turska šalje vojne stručnjake na obuku u Rusiju

Turska će poslati oko 100 vojnih stručnjaka u Rusiju krajem svibnja gdje će proći obuku održavanja protuzrakoplovnih sustava S-400, izjavio je visoki turski vojni izvor za RIA Novosti. Turska je ranije priopćila kako neće odustati od kupnje sustava S-400 i prva serija sustava bi trebala stići u zemlju već u srpnju.

Podsjetimo, Sjedinjene Države izjavljuju kako su sustavi S-400 nespojivi sa standardima NATO pakta i za njihovo moguće stjecanje Ankari prijete sankcijama, te da će odgoditi ili poništiti prodaju najnovijih zrakoplova F-35 Turskoj.


Haftarove snage u Libiji zarobile portugalskog pilota

Snage generala Haftara u Libiji su u prošli utorak  oborile vojni zrakoplov islamističke vlade iz Tripolija. U izjavi je priopćeno kako su uspjeli oboriti vojni zrakoplov vlade Fayeza Al-Sarraja dok je pokušavao napasti položaje u južnom okrugu Al-Hira u Tripoliju.

“Pilot zrakoplova je portugalski državljanin i zadržan je”, dodaje se u priopćenju bez davanja dodatnih informacija. Vlada i  milicije u Tripoliju tek trebaju komentirati te tvrdnje. Podsjetimo da je 23. travnja je Libijska narodna armija oborila borbeni zrakoplov snaga odanih vladi u Tripoliju, Mirage F-1AD, dok je pokušavao bombardirati zračnu bazu Al-Watyta.

U mjestu Al-Jufri je zarobljen pilot koji se uspio katapultirati i identificiran je kao ekvadorski državljanin Boris Reyes. Ranije smo pojasnili da islamistička vlada u Tripoliju ima nekoliko zrakoplova na raspolaganju, ali nema vojnih pilota, jer svi koji su letjeli na njima danas imaju oko 50 godina.

Nakon 2011. na razvalinama Libije nije stvorena nacionalna vojska u pravom smislu te riječi, a tek pojavom Haftarove LNA se može reći da nastaju oružane snage sa svim rodovima vojske, iako i njegove snage nemaju dovoljno obučenih pilota, tenkista i drugog osoblja koje je prošlo kroz vojne akademije. Kako se čini, vlada Fayeza Al-Sarraja je odlučila platiti pilote iz inozemstva, te tako pokušati iskoristiti nekoliko zrakoplova koje ima u odbijanju ofenzive LNA.

Portugal negira veze s ovim slučajem, a na video ispitivanja zarobljenika, kojeg je objavila LNA, ranjeni pilot je kratko ispitivan na engleskom jeziku. Jedan kadar je pokazao zapovjednika LNA, Abdulsalama Al-Hassija, koji stoji iza njega, a čovjek u uniformi je rekao ime koje zvuči kao “Jimmy Reese”. Kaže da ima 29 godina, da iz Portugala i da je letio na “civilnom ugovoru kako bi uništio ceste i mostove”.


Mike Pompeo iznenada otkazao posjet Berlinu

Jučer se američki državni tajnik Mike Pompeo trebao sastati s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Međutim, američki diplomat je u posljednjem trenutku otkazao posjet Berlinu. Njemačka novinska agencija DPA javila je kako je posjet Berlinu otkazan zbog “hitnih situacija”, a naknadno će biti priopćena informacija o novom datumu posjete.

Otkazivanje posjete dolazi u vrijeme eskalacije napetosti između Washingtona i Berlina oko brojnih pitanja, od izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 do jačanja njemačkog utjecaja u jugoistočnoj Europi i nepromijenjenog deficita u bilateralnoj trgovini, kako tvrdi Washington, na štetu Sjedinjenih Država.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Jel ovo Trumpu dosta i Ukrajine i njihovih budalaština? Usput, Bidenu uništi posao tamo, a on je možda glavni protukandidat 2020. Sada NABU pokreće istrage protiv Porošenka, Parubija i drugih. Nešto se događa, znat ćemo uskoro.

mane
4 godine prije

Eliot engel je najvece zlo koje je zadesilo balkan i ukrainu.

Riddick
4 godine prije

SAA predvodjena Tigrovima zauzela Kafr Nabuda, kljucni grad na severu pokrajine Hama.
https://southfront.org/in-swift-advance-syrian-army-captures-key-town-in-northern-hama-map-video/

Ante
4 godine prije

Kada želiš postaviti svoje ljude u profitabilne sektore onda prvo smijeniš one koji će to opstruirati. Tako sada radi Trump u Ukrajini. Zato se u Americi digla frka zbog Trumpovog poteza.

Mirko i Slavko
4 godine prije

“Međutim, Trump ima objektivno opravdanje i može tvrditi kako Bijela kuća s njegovima dolaskom uglavnom nije dirala Obamine namještenike.”

Ne znam odakle vam ovo, ali to je fejk njuz. Prva stvar koju je Trump napravio nakon izbora je bila da je zatražio mandate svih veleposlanika uz navod da će oni koji sami ne daju ostavke biti smijenjeni. Prijatelj mi je imao “čast” službeno se podružiti s američkim veleposlanikom u Hrvatskoj i ono što znam je da se radi o Trumpovom pajdi. Općenito je za veleposlanike imenovao ljude kojima vjeruje umjesto karijernih diplomata koji su sastavni dio duboke države.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI