Srijeda 10. 04. 2019.

Vijesti u podne

Mađari otvaraju novu europsku novinsku agenciju s “proorbanovim stavovima”

Skupina mađarskih gospodarstvenika i političara bliskih premijeru Viktoru Orbanu osnovala je u Londonu međunarodnu novinsku agenciju koja će se usredotočiti na središnju i istočnu Europu. Posljednjih godina su Orbanovi partneri stekli kontrolu nad značajnim dijelom mađarskih medija, a njegova stranka Fidesz ima kontrolu nad državnim medijima, zbog čega je Europska unija Orbana optužila za gušenje slobode govora. Stoga su zapadne novinske agencije posebno kritične prema Orbanu i njegovoj politici.

Nova mađarska medijska kuća je nazvana V4NA i registrirana je u Londonu od strane mađarskog veleposlanika u Velikoj Britaniji 31. prosinca 2018. godine. Ime V4NA sugerira da će fokus agencije biti na vijestima iz zemalja Višegradske skupine, Poljske, Slovačke, Mađarske i Češke. Međutim, V4NA planira proširiti pokrivenost događaja i publike u očekivanju izbora za Europski parlament koji će se održati u svibnju. “Naš tim od 50 novinara i timovi za brzo reagiranje nalazit će se na glavnim događanjima u Europi, u Londonu, Bruxellesu, Parizu, Berlinu, Pragu, Budimpešti, Beogradu, Bratislavi, Varšavi”, izvještava nova agencija na svojoj internetskoj stranici.


Novi “blackout” u Venezueli

Od ožujka je Venezuela pretrpjela već nekoliko velikih gubitaka struje uzrokovanih onim što su vlasti nazvale američkim napadima na venecuelanski elektroenergetski sustav. Washington negira bilo kakvu umiješanost u nestanak struje, ali se peti pad napajanja strujom u zemlji ne može objasniti lošim radom glavne kompanije za proizvodnju i opskrbu električnom energijom, kako tvrdi samo proglašeni predsjednik Guaidó i njegovi inozemni saveznici. Ranije je u Venezueli znalo biti prekida napajanja, ali na lokalnoj razini i ne duže od nekoliko sati.

Prema izvješćima medija, glavni grad Caracas i veći dio zemlje su u mrak utonuli u utorak kasno navečer. Ovo zamračenje bilo je najveće u tjednu i dogodilo se u 23:20 sati po lokalnom vremenu. Pogodilo je veći dio glavnog grada i važna područja najmanje 18 od 23 države Venecuele. Ranije je venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro, kao odgovor na nestanak struje u cijeloj zemlji, najavio osnivanje posebnog sjedišta za napajanje električnom energijom. Veliki prekidi napajanja strujom nastavljeni su diljem zemlje kasnije u ožujku, a Caracas je kazao kako je elektroenergetski sustav zemlje pretrpio nekoliko napada. Maduro je posebno spomenuo “elektromagnetske napade” na dalekovodima.


Poziv na pomorsku vojnu paradu u Kini prihvatili saveznici, ali i Indija, Japan i Filipini

U Kini su uputili poziv Sjedinjenim Državama da sa svojim brodovima sudjeluju na pomorskoj paradi u čast 70. obljetnice stvaranja mornarice kineske vojske. Parada će se održati 23. travnja u Qingdaou, ali je Pentagon odlučio zabraniti mogućnost sudjelovanja brodova američke mornarice u kineskoj pomorskoj paradi. Kineska vojska  izvještava da će doći brodovi iz brojnih zemalja svijeta, uključujući Rusiju, Južnu Koreju, Francusku, pa čak i iz zemalja koje imaju napete odnose s Pekingom, i da će sudjelovati u paradi. Brodove će poslati čak i Indija, Japan i Filipini. Posebno je znakovit dolazak brodova Filipina i Japana, koji su u više navrata optuživali Kinu da pokušava zauzeti sporne otoke Spratly i Senkaku. Međutim, te tvrdnje nisu spriječile službenu Manilu i Tokio da odluče uputiti ratne brodove na paradu u Kinu.


Europski parlament priznao da zbog ruskog embarga poljoprivreda EU trpi velike štete

Europski parlament proglasio je poteškoće u poljoprivrednom sektoru EU zbog ruskog embarga. Prema mišljenju zastupnika u Europskom parlamentu, sektor hortikulture i industrija mesa i mliječnih proizvoda u istočnim zemljama članicama EU su najviše pogođeni, posebno u Poljskoj, baltičkim zemljama i Finskoj. “Nastavljamo promatrati nestabilnost i stalan pad profitabilnosti poljoprivrednog sektora, a to se posebno odnosi na farme voća i mliječnih proizvoda, što ugrožava budućnost mnogih farmi”, kazali su članovi Europskog parlamenta. S tim u vezi, prema riječima eurozastupnika, poljoprivrednici su ogorčeni što su prisiljeni trpjeti gubitke vezane uz odluke europske diplomacije, na koje nemaju nikakvog utjecaja i za koje ne snose krivnju.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
klinglinian
5 godine prije

Kako su europljani glupi pa to nisu istine! Sado-mazo vanjska politika !

tuf
5 godine prije

“Parada će se održati 23. travnja u Qingdaou, ali je Pentagon odlučio zabraniti mogućnost sudjelovanja brodova američke mornarice u kineskoj pomorskoj paradi.” – da se radi o gay paradi bili bi na prvome mjestu

samo tako
5 godine prije

Zapadne novinske agencije ne vole konkurenciju.
Bravo Mađarska

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI