Srijeda 13. 03. 2019.

Vijesti u podne

SAD: Usvojeni posebni zakoni protiv Rusije i “Kremlin Act” protiv Putina

Zastupnički dom američkog Kongresa je odobrio četiri zakona usmjerena protiv ruske vlade i predsjednika Vladimira Putina osobno. Republikanci su gotovo jednoglasno poduprli sve dokumente. Glavni cilj rezolucija je promijeniti američku politiku prema Rusiji i postati neku vrstu “upozorenja” Donaldu Trumpu, koji je prethodno odbio kritizirati ruskog čelnika, piše Politico.

Prva rezolucija odnosi se na ubojstvo Borisa Nemcova. Među ljudima koje kongresmeni optužuju za umiješanost u ubojstvo su Vladimir Putin, čelnik Čečenije Ramzan Kadirov i njegov saveznika u Državnoj Dumi Adam Delimhanov. Pitanje dovođenja počinitelja pred lice pravde bi trebalo bi otvoriti u “svim kontaktima s članovima ruske vlade”. Ove osobe bi mogle biti sankcionirane prema “Zakonu Magnitski”, kojim SAD sankcionira sve u svijetu za koje tvrdi da krše ili su kršili ljudska prava.

Treći zakon je usmjeren protiv “globalne kampanje širenja dezinformacija koje organizira Rusija”, takozvani “Kremlin Act”. Zakon podrazumijeva procjenu mogućih postupaka Rusije koji ugrožavaju Sjedinjene Države i zemlje članice NATO pakta.

Još jedan zakon zahtijeva da američke obavještajne službe podnesu Kongresu detaljno izvješće o financijskoj i drugoj imovini Vladimira Putina. Izvješće o osobnom kapitalu i imovini ruskog čelnika mora biti pripremljeno u roku od 180 dana od usvajanja dokumenta. Istraga bi trebala biti usmjerena na pronalaženje “lažnih” ili posredničkih struktura koje, navodno, postoje. U bliskoj budućnosti, dokumenti će biti dostavljeni Senatu.

Struja se vraća u Caracas

Struja se uglavnom vratila u domove i na ulice Caracasa, iako u venecuelanskom glavnom gradu metro još uvijek ne radi i postoje ozbiljni problemi s opskrbom vodom. Osvjetljenje i semafori uglavnom rade, male trgovine su nastavile s radom, ali veliki supermarketi još nisu otvoreni. Situacija s mobilnom komunikacijom i mobilnim internetom značajno se poboljšala. Podsjetimo da su u večernjim satima 7. ožujka Caracas i većina država Venezuele ostali bez električne energije. Predsjednik Nicolas Maduro je nesreću opisao kao “električni rat” kojeg su protiv Caracasa pokrenule SAD i njihovi kolaboracionisti u lokalnoj energetskoj kompaniji.

Boeing 737 prizemljen i u Sjedinjenim Državama

Republikanski senator iz Teksasa, Ted Cruz, kao predsjednik senatskog Pododbora za zrakoplovstvo i svemir pozvao je na obustavu letova zrakoplova Boeing 737 MAX 8 u Sjedinjenim Državama, “dok Federalna uprava zrakoplovstva ne potvrdi sigurnost tih zrakoplova”.

Prethodno je odluku o ukidanju svih letova zrakoplova Boeing 737 MAX 8 u cijeloj Europskoj uniji donijela Europska agencija za zrakoplovnu sigurnost (EASA), kao i desetine drugih zemalja, uključujući Tursku, Kinu, Meksiko i Južnu Koreju. Podsjetimo da se Boeing 737 MAX 8 srušio 10. ožujka u Etiopiji, kada je poginulo 157 putnika. Ovo je druga katastrofa takvog zrakoplova u manje od šest mjeseci.

Brexit da – Brexit ne  – Brexit možda

Parlament Velike Britanije je ponovno glasao protiv sporazuma o Brexitu kojeg je premijerka Theresa May sklopila s Bruxellesom. 391 član parlamenta glasovao je protiv sporazuma, 242 zastupnika glasovalo je za. Nakon neuspjeha na prvom glasovanju, May je pokušala osigurati jamstva EU za “plan osiguranja” irske granice, što je sporazum kojim su mnogi članovi parlamenta bili nezadovoljni. Nakon odbijanja Donjeg doma da odobri sporazum s EU, Theresa May je kazala da će parlamentarci 13. ožujka moći glasovati o mogućnosti povlačenja zemlje iz EU bez dogovora s Bruxellesom.

Premijerka je također potvrdila da ako parlamentarci odbace mogućnost Brexita bez dogovora, onda će se 14. ožujka raspravljati o odgodi povlačenja zemlje iz EU 29. ožujka do kasnijeg datuma, a  ne isključuje se ni održavanje novog referenduma o izlasku ili ostanku zemlju u EU.

Američki Kongres zabranio bilo kojoj upravi da Krim prizna kao ruski teritorij

Američki Kongres je odobrio zakon kojim se upravi u Washingtonu zabranjuje da Krim prizna za ruski teritorij. Rezoluciju je podržalo 427 kongresmena, a samo je jedan republikanac glasovao protiv.

“Politika Sjedinjenih Država nije priznati de jure ili de facto suverenitet Ruske Federacije nad Krimom, njezinim zračnim prostorom ili teritorijalnim vodama”, navodi se u dokumentu.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JumpingJackFlash
5 godine prije

S obzirom na “pouzdanost” njihovih izvješća možda na kraju od tih “stručnjaka” saznamo da zapravo Putin zajedno sa Kinezima potajno posjeduje američke Federalne Rezerve, jer je sa svojim siledžijama pomoću batina i kineskog kung fu-a iskamatario i izbacio iz posla sve one sirote najpoznatije vjekovne hazarske lihvare te da upravo on stoji iza svjetske krize iz 2008. godine…

Dečko sa ulice
5 godine prije

Najnovije,
Kina ponudila pomoc Venecueli oko rjesvanja problema sa el. mrezom !!!

dinaricus vulgaris
5 godine prije

sad putin treba primjenit isto na aljasku

Vladimir
5 godine prije

Koga uopce zanima americko misljenje o Krimu. Prije 1000 godina su tamo bili khazari. Kad khazaro-saxonci vrate Ameriku Indijancima onda ce i Rusi vratiti Krim khazarima.

Amater
5 godine prije

Ameri od silnog očaja povlače idiotske poteze, sude drugim državama , sude njihovim čelnicima i građanima …zbog kojih u najmanju ruku ispadaju smješni …. normalan čovjek bi se u najmanju ruku trbao zapitati , “tkoje tu lud , drogiran, opsjednut ” ili što već kada mu ovako što uopće može pasti na pamet ….

kremit
5 godine prije

Ludilo zakon Magnitcki hahaha. A oni sprzili Vijetnam, Nagasaki, Hiroshimu, Libiju,Irak, Siriju i masu manjih drzavica. Ima li kraja ludilu ili su psihici na godisnjem ?

octopus
5 godine prije

To je u redu što Ameri ne priznaju Krim kao ruski. Zašto onda ne uplove u ukrajinsku luku Sevastopolj?:-)))

Tvingo
5 godine prije

Ajd da plačemo !!

Red Dog
5 godine prije

Ubice Nemcova jesu dovedene pred pravdu.
Putin nije imao razloga da ubije dzukelu koja je bacila drzavna preduzeca sa samo 2-3 % podrske u narodu.
Politizira se obracun kriminalaca.
Ali sta zna zapadna stoka. I sta je briga. Ponavljanjem su ubedili i sebe.

Maja
5 godine prije

daljnje novosti:
japan i j. koreja du zaustavile forsiranje elekro pogona voziila. prebacili su na vodikov pogon. do olimpijade u tokiju 2020 zele napraviti 6000 takvih vozila sa 35 ” pumpi” samo u tokiju. njemacka ima tek 60 takvih vozila. dok u vecini eu drzava tek pocinju subencionirati elektro pogon, koji unaprijed nema nikakve sance. nikakve? da, niti ima toliko sirovina litija da bi zadovoljilo i polovicu samo njem. trzista. litij i kobalt su vec sada elonomski, ekoloski i socijalan fijasko. a i da nisu, u usa, primjerice, su svi elektro auti ove zime ostali stajati u snijegu. ni makac, prehladno im bilo.

Ive Oldtimer
5 godine prije

Jadni, obicni, posteni, radni narod USA, iskreno njih mi je zao da njima vladaju budale od politicara, isto ili slicno kao i u Hrvatskoj

Maja
5 godine prije

daljnja novost- eu sud je donio odluku, da efsa konacno mora objaviti ” tajna” istrazivanja o glifosatu, jer – zdravlje je vaznije od necijeg biznisa. ovo sam morala jos jednom procitati, ipak neko sudstvo u ovoj eu jos funkcionira. sto ce sad hrvstski i slovenski slugani reci?
nadalje, kina je objavila novu serijsku proizvodnju vozila- robota, sve totalno automatski. musk nije ni blizu tek sanjaju o tome. da kina uz promjenu genetskog koda proizvodi i bebe po zelji ( gmo babys), i nije vise novost, kao niti upotreba 5g u spijunske i ratne svrhe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI