Srijeda 15. 05. 2019. – Napad dronovima u Saudijskoj Arabiji – Francuska – SAD – Caracas

Vijesti u podne

Napad dronovima na naftnu infrastrukturu u Saudijskoj Arabiji

Jučer je dronovima naoružanim eksplozivom proveden napad na naftnu infrastrukturu u Saudijskoj Arabiji. Napad je proveden na dva naftovoda, izjavio je saudijski ministar energetike Khalid Al-Falih.

Napadi su bili usmjereni na dvije naftne pumpne stanice na naftovodu koji iz istočnog dijela kraljevstva ide prema zapadu, kojim se saudijska nafta transportira u luku Yanbu na Crvenom moru, rekao je ministar Al-Falih, prenosi državna novinska agencija SPA.

Ministar je naglasio da je napad izazvao požar na pumpnoj stanici, ali je vatra na vrijeme stavljena pod kontrolu.


Francuska odgovorila na prijetnju Kijeva da će se povući iz Sporazuma iz Minska

Prošlog tjedna je Kijev zaprijetio da će se povući iz Sporazuma iz Minska, ako Europska unija Rusiji ne uvede sankcije zbog izdavanja ruskih putovnica stanovnicima Donbasa. EU je prijetnju odbila.

Jučer je službeni Pariz jasno pozvao Kijev da se pridržava Sporazuma iz Minska i da njihovu provedbu ne povezuje sa situacijom u Vijeću Europe. To je izjavio predstavnik francuskog ministarstva vanjskih poslova, komentirajući riječi ministra vanjskih poslova Ukrajine Pavela Klimkina.

“Obveze stranaka za provedbu Sporazuma iz Minska moraju se poštivati. One nisu povezani sa stanjem u Vijeću Europe”, navodi se u poruci Pariza.

Ranije je Klimkin rekao da ako neke europske zemlje uspiju s ciljem uklanjanja sankcija koje služe kao pritisak na Rusiju u Vijeću Europe, Kijev može odbiti provoditi uvjete Sporazuma iz Minska.

Ruski politolozi su u komentaru na ovu prijetnju rekli da je sasvim svejedno hoće li se Kijev povući iz spomenutog sporazuma, jer ionako nije proveo nijednu dogovorenu obvezu od paketa mjera koji je trebao okončati rat u istočnoj Ukrajini i pod posebnim statusom reintegrirati Donjecku i Lugansku Narodu Republiku u ustavno-pravni poredak Ukrajine.


SAD: Potrebna su dva udarca da uništimo Iran

Američki senator Tom Cotton je sinoć u programu Firing Line na kanalu PBC izjavio je da su potrebna dva udarca kako bi porazio Iran. “Da, s dva udarca. Prvim i posljednji udarcem”, rekao je Cotton, odgovarajući na pitanje mogu li Sjedinjene Države pobijediti u slučaju otvorenog vojnog sukoba s Iranom.

Prema njegovim riječima, razlog za početak takvog sukoba mogao bi biti iranski napad na američku vojsku ili vojnike američkih saveznika. Ranije je Središnje zapovjedništvo američkih oružanih snaga (CentCom) izvijestilo o povećanom stupnju uzbune u Iraku i Siriji zbog potencijalne prijetnje od Irana.


Caracas ukinuo parlamentarni imunitet za još pet zastupnika oporbe

Ranije ovog mjeseca je Nacionalna ustavotvorna skupština Venezuele ukinula parlamentarni imunitet zastupnicima koji su sudjelovali u propalom državnom udaru kojeg su prošlog travnja predvodili Juan Guaidó i njegov stranački vođa Leopoldo Lopez.

Istraga je pokrenuta protiv sedam oporbenih zastupnika Narodne skupštine. To su Edgar Zambrano, Luis Florido, Henry Ramos Allup, Richard Blanco, Marianela Magallanes, José Simón Calzadilla i Américo De Grazia.

Svi parlamentarci su javno dali potporu Guaidóu u državnom udaru u Venezueli i sada ih kazneno goni Vrhovni sud pravde. Edgar Zambrano je uhićen, a Richard Blanco i Marianela Magallanes su pobjegli u veleposlanstva Čilea i Italije.

Jučer je imunitet ukinut za još pet zastupnika Nacionalne skupštine. Imunitet su izgubili oporbeni zastupnici Freddie Superlano Salinas, Sergio Vergare, Juan Mejia, Carlos Paparoni i Miguel Pizarro, a sudit će im se za izdaju, zavjeru i pobunu.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Juče su Amerikanci provalili u konzulat Venecuele, jednu od rijetkih koja ne prizna Gvidu.

klinglinian
4 godine prije

Strašni i najopremljeniji američki saveznik u regiji KSA kmeči jer ih papučari dronovima gađaju duboko u samoj kraljvini narušavajući im protok nafte ka zapadu! Ubijte se pustinjski čobani! Molite dragog Allaha da vam da mudrosti da se ne okušavate u okršaju s Iranom! Jadnici jadni! Houthi su vas pomeli u Yemenu usprkos plaćenicima koje ste uvozili iz svih dijelova Afrike! Džaba vam humvee s instaliranim atgm-om kad nemate pojma!

efivneurhbvuerverververve
4 godine prije

Hutiji rasturaju u Jemenu. Žrtvovače ciokauboji neku bazu ili ratni brod ili tanker i to će biit zvanični početak rata upisan ko isve laži u buduće povijesne knjige kao što sada čitamo laži stare milenijima o prošlim vremenima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI