Srijeda 17. 04. 2019. – Trump – Turska – Ruska prijetnja – Ukrajina

Vijesti u podne

Trump blokirao rezoluciju Kongresa o povlačenju američke vojske iz sukoba u Jemenu

Iako SAD službeno ne sudjeluju u agresiji na Jemen, daju punu logističku i obavještajnu podršku saudijskom agresoru. Američki predsjednik Donald Trump je upravo uložio veto na donošenje zakona u američkom Kongresu kojim bi se okončala američka vojna nazočnost u ratu u Jemenu kojeg predvodi Saudijska Arabija. Protivno željama predsjednika Trumpa, Kongres je po prvi put izglasao rezoluciju koja je trebala zaustaviti američko sudjelovanje u nekom inozemnom sukobu. No, Trump je uložio veto na odluku i Kongresu sada nedostaje glasova da se poništi predsjednička odluka. “Ova rezolucija je nepotreban i opasan pokušaj da se oslabe moje ustavne ovlasti, što bi ugrozilo živote američkih građana i hrabrih pripadnika vojske, danas i ubuduće”, poručio je u Trump. Ranije ovog mjeseca je Zastupnički dom glasao za zakon s 247 glasa za i 175 protiv. U Senatu prošlog mjeseca su za zakon glasala 54, a protiv je bilo 46 zastupnika. Kongres u posljednje vrijeme nije zadovoljan Trumpovim bliskim odnosima sa Saudijskom Arabijom, dok on slijedi kurs izolacije Irana, a za SAD je Jemen jedno od područja utjecaja Islamske Republike.


Turska odbacuje američku retoriku ultimatuma i prijetnji

Turski ministar obrane Hulusi Akar nije isključio da se neke tehničke karakteristike ruskih raketnih sustava S-400 mogu prilagoditi, ako “američka strana bude mogla dokazati postojanje prijetnje”. Istodobno je naglasio da je jezik prijetnji i ultimatuma koje SAD koriste u dijalogu s Turskom neprihvatljiv, a turska strana i dalje raspravlja s Washingtonom o uvjetima opskrbe sustava protuzračne obrane “Patriot” i kako ih kupiti. Međutim, Sjedinjene Države i dalje prijete Turskoj da će Ankari odbiti prodati najnovije zrakoplove F-35. Ali vrijeme istječe. Prema sporazumu su ruski sustavi Turskoj trebali biti isporučeni početkom 2020. godine. Kasnije je rečeno da će se rok ispoštovati ranije i da S-400 u Tursku dolaze u listopadu, potom u srpnju tekuće godine, da bi general Hulusi Akar sada dodao da je ruska strana na posljednjim razgovorima u Moskvi rekla da je sustave S-400 spremna izručiti Turskoj u lipnju. Dakle, za dva mjeseca.


Velika Britanija pomaže Estoniji zbog “zastrašujuće ruske prijetnje”

Kao odgovor na “zastrašujuću prijetnju koja dolazi iz Rusije”, Velika Britanija je poslala pet helikoptera “Apache” Estoniji, prenosi britanski televizijski kanal Sky News. Helikopteri već podržavaju razmještene snage na području Baltika, a helikopteri “Apache” će postat će dio NATO programa za širenje vojne prisutnosti u toj regiji.


Predsjednika Ukrajine najmanje biraju Ukrajinci

Uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Ukrajini su procurili detalji koji bi mogli navijestiti pobjednika. Naime, favorit Vladimir Zelenski, koji je u prvom krugu osvojio preko 30% glasova, se susreo prošlog tjedna s Macronom, a Petro Porošenkom s Macronom, ali i Angelom Merkelom. Službeno je Europa zadovoljna kandidatima za predsjedništvo Ukrajine. Međutim, čini je da je Washington nezadovoljan kandidaturom Zelenskog. To se vidi iz slučaja s oligarhom Igorom Kolomoiskim, protiv kojeg FBI sada pokreće istragu i tako će Sjedinjene Države moći manipulirati Vladimirom Zelenskim. Koji se smatra čovjekom ukrajinskog oligarha. Ipak, ako govorimo o Porošenku, on je u panici. Nije siguran u pobjedu i izgleda da se nakon 21. travnja priprema za bijeg iz zemlje.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slavonac
5 godine prije

Samo kad bi sazno KO vas financira.Nikakav tekst o crkvi u Parizu.Cudno malo i prozirno i o ljustkim pravima u Kini.Samo nastavite ,imate vi pono obozavatelja kojima mozete ispirati mozak.Rece covjek nacije,nas laz drzi da opstanemo.

podfobvaivnaiviuadsivasdivcid
5 godine prije

Znači Dalton je bio u pravu da su otkrili naftu u Jemenu pa ovi kabala kobci žele bušiti naftu kad poraze hutije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI