Srijeda 20. 03. 2019.

Vijesti u podne

General Sergej Šojgu iznenadno posjetio sirijskog vođu Bashara Al-Assada

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je razgovarao je sa sirijskim predsjednikom Basharom Al-Assadom i uputio mu poruku ruskog predsjednika Vladimira Putina. Posjet ministra Siriji odvijao se po nalogu ruskog vođe. Istaknuto je da su u razgovorima raspravljana pitanja borbe protiv međunarodnog terorizma u Siriji, različiti aspekti jamčenja sigurnosti na Bliskom istoku i postkonfliktna rješenja. Osim toga, dotaknute su teme daljnjeg širenja mogućnosti za dobrovoljni povratak izbjeglica i privremeno raseljenih osoba u njihova mjesta prebivališta u Siriji, kao i pružanje humanitarne pomoći sirijskom stanovništvu.


Idejni tvorac Euroazijske unije, Nursultan Nazarbajev, podnio ostavku

Otac Euroazijske ekonomske unije kakvu danas poznajemo, kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev podnio je ostavku. Državno izborno povjerenstvo je odlučio priznati prijenos ovlasti predsjednika republike za preostali mandat na Kasima-Zhomarta Tokajeva, te podnijeti Senatu republike rješenje o osnovama za prestanak njegovih ovlasti kao predsjednika Senata. Podsjetimo, predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev je jučer izjavio kako podnosi ostavku kao predsjednik države. Istodobno će ostati predsjednik Vijeća sigurnosti Republike, predsjednik vladajuću stranke Nur Otan i član Ustavnog vijeća.


Trump i brazilski predsjednik Bolsonaro o ulasku Brazila u NATO

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio na sastanku s brazilskim predsjednikom Jairom Bolsonarom da bi se Brazilu moglo omogućiti dobivanje statusa člana NATO-a. Američki čelnik je naglasio kako SAD ozbiljno razmatraju mogućnost da Brazilu pruže priliku za pridruživanje savezu. Predsjednici su kazali kako Sjedinjene Države i Brazil podupiru čelnika oporbene Nacionalne skupštine Venezuele, Juana Guaidóa, koji se proglasio privremenim vođom zemlje. Obojica čelnika su najavili namjeru “izgradnje nove suradnje između dviju zemalja, kako bi se povećalo bogatstvo, ojačala sigurnost i promicala demokracija”. Istovremeno, Bolsonaro je naglasio kako njegova zemlja neće sudjelovati u mogućoj vojnoj operaciji protiv Venezuele.


Sjeverna Makedonija i EU otvaraju pristupne pregovore u lipnju

Europska unija je nakon sastanka u Bruxellesu priopćila kako je za lipanj zakazan početak pregovora između EU i Sjeverne Makedonije o priključenju zemlje. “Europsko vijeće otvorilo je put otvaranju pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije EU u lipnju 2019. godine na temelju daljnjeg napretka i opipljivih rezultata, uz očuvanje i produbljivanje sadašnjeg procesa reformi”, navodi se u priopćenju. Vijeće EU je pozvalo Sjevernu Makedoniju da u narednim mjesecima nastavi ići planiranim putem reformi u pravosudnom sustavu i javnoj upravi, kao i borbi protiv korupcije i kriminala.


Ruska vojska upozorava na granatiranja iz Idliba

Šef ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji Viktor Kupčišin je izjavio da su dva djeteta ubijena u granatiranju školskog autobusa od strane terorista na sjeverozapadu sirijskog grada Aleppa. Prema njegovim riječima, granatiranje je provedeno s područja okruga Layramoun pod kontrolom terorističkih skupina. Prema njegovim riječima, tijekom dana su militanti također pucali na nekoliko naselja u zoni Idliba. Kupčišin je također optužio američku stranu da sprječava evakuaciju sirijskih građana koji su još uvijek prisilno zatočeni u logoru Rukban i podvrgnuti su proizvoljnim postupanjima od strane radikalnih militanata koje kontroliraju SAD.


Ukrajina: “Nacionalni korpus” opet napao predizborni skup Petra Porošenka

Jučer se u ukrajinskom gradu Ivano-Frankovsku održao sastanak predsjednika Porošenka s biračima, koji je i ovdje završio sukobima između nacionalista i policijskih službenika. Nacionalisti su došli na skup i uzvikivali: “Sramota”, tražeći kazne za one koji profitiraju od vojske. Policijski službenici su okružili prosvjednike i potjerali ih sa skupa. Tijekom sukoba policija je koristila suzavac. Kasnije je čelnik radikalne političke frakcije “Nacionalni korpus” najavio da će njegova stranka nastaviti slične prosvjede.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sarka
5 godine prije

Huh…ovdje se sigurno dobro zakuhalo dok nema niti jednog komentara.
Cini mi se da je juce neko ubacio Karadzica u masinu kao izbjeljivaca i vjerujem da je program centrifuge izbacio sav ves.
Sto znaci da jos uvijek nije izmisljena masina koja moze prati bijeli, crni i sareni ves.
Vidicemo…izbjeljivac ce ostati u masini jedan duuugi period.
Hoce li se prljavi ves moci mjesati u jednom pranju, ostaje da se vidi.
Ja sumnjam da je to moguce sa ovom masinom.
Ili…
Da li je do masine ili Vesa?

Decko sa ulice
5 godine prije

Moj komentar je obrisan, da je sud u hagu politicki sud i po kojem zakonu, koje zemlje, sudjenje moze trajati 10 GODINA?

Sarka
5 godine prije

Moje misljenje o pocetku rata 90-tih je poznato. Ko ga je poceo ne bi trebao biti kamen spoticanja.
Zasto je poceo dijeli nas u razlicite torove.
E sad…
Cinjenica je da smo se pobili. Imali smo rat, je li?
Cinjenica je da niko nije potpisao kapitulaciju.
Ali je i cinjenica da je osnovan taj tribunal da nam sudi.
Ko bi, inace, opravdao taj rat i desetine hiljada mrtvih?
Logikom je lako zakljuciti da, iako kapitulacija nije potpisana, pobjednik je definisan.
Samim tim i gubitnik.
Ko je pobjednik?
To cemo lako zakljuciti kada skontamo-zasto je poceo rat?
A dok se zamajavamo pricama…Ko je prvi poceo i ne prihvatamo tu osnovnu cinjenicu, gubitniku sudi pobjednik.
I nije problem sto ce par malih miseva biti osudjeno, a dva para oslobodjeno.
Problem je sto smo okupirani i porobljeni.
A da toga nismo ni svjesni.
Nakit u kenozoiku je bio izuzetne kvalitete.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI