Hamas – Trump – Venezuela – Ukrajina

Vijesti u podne

Izrael i Hamas dogovorili šestomjesečno primirje

Izrael i Hamas su dogovorili šestomjesečno primirje. Prekid vatre je postignut u zamjenu za obvezu Izraela da provede sve što je dogovoreno, kazali iz Hamasa. “Hamas i Izrael su se dogovorili o šestomjesečnom prekidu vatre. Sporazum stupa na snagu odmah“, objavio je izraelski Channel 12. Glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum je u priopćenju otkrio uvjete sporazuma, koji su u suprotnosti s navodima izraelske televizije. “Prekid vatre između palestinskog pokreta otpora i okupatora postignut je u zamjenu za obavezu Izraela da provede sve što je dogovoreno“, kazao je Barhoum. Channel 12 je naveo da se Hamas složio da se okončaju sukobi s izraelskom vojskom u blizini tampon zone između Pojasa Gaze i Izraela. “Također je dogovoreno da se obje strane drže 300 metara od sigurnosne ograde i da se okončaju noćni protesti“, izvijestio je Channel 12. Izrael se, pak, složio da stanovnicima Pojasa Gaze proširi ribolovnu zonu na 15 nautičkih milja i osigura dostavu lijekova i pomoći blokiranoj enklavi, dodaje se u izvješću. Od kako su u Gazi u ožujku prošle godine počeli prosvjedi Palestinaca, ubijeno je skoro 270 demonstranata, a na tisuće ih je ranjeno od strane izraelskih trupa koje su raspoređene u blizini takozvane tampon zone.


Kongres pozvao Trumpa da u Siriji odlučnije brani interese Izraela i SAD-a

Oko 400 zastupnika iz oba doma američkog Kongresa pozvalo je američkog čelnika Donalda Trumpa da izabere novu strategiju za Siriju, koja bi bila usmjerena na uklanjanje sigurnosnih prijetnji u regiji. Pismo koje su potpisali članovi Republikanske i Demokratske stranaka je poslano Odboru za vanjske poslove Zastupničkog doma. “Jedini izbor je promicanje politika koje mogu zaustaviti rastuće prijetnje interesima Sjedinjenih Država, Izraela, te regionalnoj sigurnosti i stabilnosti. Ta strategija zahtijeva američko vodstvo”, kaže se u pismu. “Neupravljani prostori” u Siriji koje drže teroristi, prema zastupnicima, prijete SAD-u i njihovim saveznicima. Političari također traže od Trumpa da pruži učinkovitiju potporu Izraelu protiv prijetnji na granici sa Sirijom, kao i da poveća pritisak na Iran i Rusiju u vezi s njihovim aktivnostima u regiji.


Predstavnik Guaidóa u Washingtonu razgovarao sa State Departmentom i Pentagonom

Predstavnik Juana Guaidóa i venecuelanske prevratničke skupine u SAD-u, Carlos Vecchio, razgovarao je s članovima State Departmenta i američkog ministarstva obrane. O tome je pisao u svom Twitteru. “U skladu s uputama Guaidóa, izjavljujemo da je sastanak koji je danas zakazan sa State Departmentom i američkim Pentagonom već održan, kako bi se razgovaralo o svim aspektima krize u Venezueli”, napisao je Vecchio. Također je napisao da su pregovori “vrlo pozitivni”. Guaidó je sa svoje strane kazao kako venecuelanska opozicija “kreće naprijed u stvaranju mogućnosti i međunarodne suradnje koja će pomoći u izlasku iz krize i ponovnoj izgradnji Venezuele”.


Problemi za Zelenskog – Porošenko okuplja svoje suradnike s planom “što dalje činiti”

Bivši predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, koji je ljutito promatrao inauguraciju novoizabranog predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, sazvao je hitan sastanak nakon događaja. Lokalni mediji izvještavaju da je pozvao premijera Vladimira Groismana i predsjednika Vrhovne Rade Andreja Parubija, gdje su odlučili “što dalje činiti”. Razlog za “hitno okupljanje” bile su izjave novog predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog. U isto vrijeme, kako su izvijestili mediji, vijest o raspuštanju Vrhovne Rade i raspisivanje prijevremenih izbora se pokazala kao “hladan tuš” za mnoge parlamentarce. Prema riječima bivših zastupnika, ova trojka se savjetuje sa svojim bliskim suradnicima što dalje činiti, obzirom da većini od njih prijeti sudski progon.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
4 godine prije

“Oko 400 zastupnika iz oba doma američkog Kongresa pozvalo je američkog čelnika Donalda Trumpa da izabere novu strategiju za Siriju, koja bi bila usmjerena na uklanjanje sigurnosnih prijetnji u regiji” – prevedeno: naručeno je daljnje zaoštravanje sukoba s Iranom tako što će ga se proganjati u Siriji, a kada uzvrati stvoriti će se podloga za agresiju na tu državu

spartak
4 godine prije

Ukrajinksim idiotima želim građanski rat. Drugo nisu ni zasžili.

politicki nekorektan
4 godine prije

..ah, krleza..ah, galicija..covek sve ljepo opisao…nema tu pomoci..glupo,tupo, zlo..dezinfekcija stize sa istoka..

moše
4 godine prije

ostali bez guma

Max
4 godine prije

Ja bih se vratio na ovu vijest O ameriičkim kongresnicima koji pozivaju zaštitu interesa SAD a Izraela. prvi put čujem da zakonodavno tijelo jedne države traži plan za zaštitu interesa druge.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI