Japan i Poljska kupuju F-35 – WTO – Huawei – Afganistan

Vijesti u podne

Lockheed Martin zadovoljan – Trump dobro prodaje F-35

Usprkos brojnim nedostacima i pritužbama na novi borbeni zrakoplov F-35, američki vojno-industrijski kompleks može biti zadovoljan. Tijekom posjete Japanu je američki predsjednik Donald Trump rekao kako je postignut dogovor o kupnji 105 ovih zrakoplova od strane ministarstva obrane Japana. Navodno je američki predsjednik u Tokiju uspio postići sporazum nakon nekoliko mjeseci prijetnji visokim carinama japanskoj automobilskoj industriji. Imaju li ove prijetnja uzročno-posljedične veze s kupnjom zrakoplova, nemoguće je saznati.
Što se tiče Poljske, koja se pojavila kao još jedan kupac, stvari su jednostavnije. Varšava će izdvojiti sva sredstva koja se traže samo kako bi se obranila od hipotetske ruske agresije. Naime, jučer je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak izjavio kako Poljska namjerava kupiti 32 zrakoplova F-35A i njima zamijeniti stare sovjetske  zrakoplove. Jedan zrakoplov F-35A se prodaje po cijeni od oko 85 milijuna dolara.
“Danas smo poslali upit našim američkim partnerima za kupnju 32 zrakoplova F-35A, skupa s logističkom i opremom za obuku”, napisao je Blaszczak na svom Twitteru.

U jeku trgovinskog rata SAD blokirale izbor članova žalbenog tijela WTO

Članovi Svjetske trgovinske organizacije (WTO) na sastanku tijela za rješavanje sporova ponovno nisu pokrenuli proces izbora žalbenog tijela WTO zbog stava Sjedinjenih Država, rekao je izvor upoznat s tim pitanjem.
“Sjedinjene Države su ponovile da ne mogu poduprijeti prijedlog 75 članica WTO oko početka procesa odabira za popunjavanje upražnjenih mjesta u žalbenom tijelu”, kazao je.
Sredinom travnja je EU priopćila kako je rizik da do kraja ove godine Svjetska trgovinska organizacija ostane bez funkcionalnog žalbenog tijela vrlo visok. Sa svim popunjenim mjestima žalbeno tijelo WTO ima sedam članova, a najmanje tri člana su potrebna za rad. Sada u ovom tijelu postoje samo tri ocjenjivača, ali dvojici mandat istječe u prosincu 2019. godine. WTO još ne može započeti proces izbora da popuni ovo tijelo zbog stava SAD-a.
Članice WTO ponovno nisu mogle pristati na pokretanje procesa odabira imena za četiri slobodna mjesta u žalbenom tijelu nakon što su Sjedinjene Države ponovile da ne mogu prihvatiti prijedlog, iako je bio podržan od strane 71 članice WTO, pozivajući da proces odabira počne što prije. Krajem prosinca 2018. WTO također nije mogao započeti ovaj proces, iz istih razloga kao i sada. Podsjetimo da to tijelo rješava i pitanja legitimnosti carina i drugih trgovinskih ograničenja, stoga je logičan korak Washingtona da blokira ovaj proces.

Huaweijev operativni sustav ArkOS može biti spreman do kraja godine

Huawei je prošlog tjedna službeno registrirao zaštitni znak operativnog sustava Hongmeng u Kini. Sada postoje informacije o europskom nazivu za brend i navodi se da će se u zapadnim zemljama zvati ArkOS.
Huawei već dugo razvija vlastiti operativni sustav za pametne telefone  koji, ako upotreba Googleove mobilne platforme zbog američkih sankcija postane nemoguća, može zamijeniti Android u pametnim telefonima tvrtke. Prema preliminarnim podacima, novi razvoj softvera Huaweija će se u Kini zvati Hongmeng, a na međunarodnom tržištu bit će nazvan ArkOS.
Kako se ispostavilo, kineski div je već registrirao tri zaštitna znaka u Europskoj uniji – Huawei ArkOS, HuaweiArk, te zasebno ArkOS. Vjerojatno na novim operativnim sustavima možete pokrenuti aplikacije za Android, ali ne i automatski, zbog čega će programeri morati rekompilirati aplikacije.
ArkOS, koji će se uskoro početi natjecati s Androidom, imat će modularnu strukturu, tako da se može koristiti u pametnim telefonima, tabletima, modemima, usmjerivačima, televizorima, prijenosnim računalima, monoblokovima, računalima, set-top boxovima, pametnim satovima, poslužiteljima i mnogim drugim elektroničkim uređajima. Kineska korporacija je učinila sve kako bi osigurala da nova platforma bude univerzalna i funkcionalna. Kako će izgledati u praksi još uvijek nije poznato, jer na internetu još nema slika sustava.
Novi operativni sustav će biti prezentiran 24. lipnja ove godine. Navodno na konferenciji za tisak koja će se održati u Hong Kongu. Međutim, dužnosnici Huaweija brzo su komentirali tu glasinu, navodeći da ta informacija nije istinita.
Huawei je ranije potvrdio da bi njegov operativni sustav mogao biti dostupan kineskim korisnicima krajem 2019. godine, a na međunarodnom tržištu do 2020. Godine

Rusija pozvala strane sile na potpuno povlačenje iz Afganistana

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je sve strane sile da se u potpunosti povuku iz Afganistana.
Lavrov je govorio na sastanku u Moskvi organiziranom povodom obilježavanja 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Afganistana. Dodao je kako Rusija Afganistanu pomaže na mnogo polja među kojima su industrija, energetika, obrazovanje i zdravstvo. Dodao je kako je zahvaljujući suradnji potpisan niz sporazuma na polju ekonomije i u društvenom sektoru. Osvrnuo se i na suradnju Afganistana i Rusije i kada je riječ o borbi protiv krijumčarenja narkotika i terorističke organizacije ISIL.
“Rusija je sigurna da za sukob u Afganistanu ne postoji vojno rješenje. Mir može biti uspostavljen jedino diplomatskim putem”, rekao je Lavrov i sve strane pozvao na pregovore.
“Pozivamo sve strane sile da se u potpunosti povuku iz zemlje. Pozivamo i strane u Afganistanu da uz sudjelovanje svih političkih snaga što prije pokrenu pregovore”, rekao je Lavrov.
Ukazao je i na napore da se očuva jedinstven Afganistan u kojem će u harmoniji i miru živjeti pripadnici svih etničkih skupina. Lavrov je dodao i kako će Moskva uraditi sve što je potrebno kako bi se što prije uspostavio mir u Afganistanu.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Neko ime
4 godine prije

Hoce li “war on terror” zavrsiti tamo gdje je i počeo, barem zadnja njegova epizoda…
Sta kazu predstavnici narkokartela, pitanje je SAD…

tuf
4 godine prije

Trump od Japana traži veću otvorenost prema američkom tržištu automobila, no zaboravlja činjenicu da ne ide sve prisilom – Japanci jednostavno nisu zadovoljni američkim automobilima koji im nisu prilagođeni, ne traže iste osobine i radije se drže svojih marki. Američki proizvođači se ne prilagođavaju željama japanskih kupaca i ta nefleksibilnost je uzrok manjka konkurentnosti na japanskom tržištu – dok Japanu nije problem u SAD izvesti 50 milijardi dolara vrijedna vozila. A uvjetovati bilo što kupovinom F-35 je recept za propast – pobogu, zadnji DOT&E američkog ministarstva obrane je još smanjio FMC (Fully Mission Capable) Rate za tu letjelicu i npr. F-35C sada grebe po dnu, između 0% i 5% . Zasnivati obranu na “hangar queen” kojoj ni molitva ne pomaže u neke dane PMS-a ravno je potpisivanju kapitulacije. Već sada postoje najave da bi prvi primjerci F-35B mogli završiti na otpadu 2026. , daleko prije očekivanog 44-godišnjeg vijeka programa. Što… Čitaj više »

Ante
4 godine prije

Ameri vode posao onako kako to radi mafija ucjene i zastrašivanje ako se ne kupuje njihova oprema. Čitao sam o razvoju Američkih aviona, oni su imali problema sa svojim avionima još od početka drugog svjetskog rata, kada je počeo razvoj američkog ratnog zrakoplovstva. Prvi avioni korišteni za tog rata su im bili toliko loši da je mnogo pilota izgubilo živote leteći u tim kantama. Tako je bilo i sa F-16 avionom dok ga Izraelci nisu osposobili za rad. Danas se sve ponavlja. Jednom kada budu radili svemirske brodove u dalekoj budućnosti isto će raditi, ameri će imati pokvarenih svemirskih brodova po cijeloj galaksiji, kao spomenik Američkoj pohlepi i gluposti.

octopus
4 godine prije

Poljska kupuje F35? Idealna prilika od njih povoljno kupiti Mig29 kojih imaju preko 50 kom… Samo kad bi gazda iz Buzina odobrio.

Ara
4 godine prije

Anna news kanal je opet baniran na yubitu .
Daleko najbolji ratni reporteri današnjice.
Nihov novi odličan video dostupan je na kanalu R&U videos
Kafr Nabudah | The biggest battle of the spring of 2019
https://youtu.be/a54VZz_7xtM

Siniša
4 godine prije

Izuzetan govor mladog Pernara!!!!
https://youtu.be/Vnva3E_RCxs

Max
4 godine prije

Japanci i Ploljaci kupuju f 35? Pa to je kao da su kupili videorekorder na Betamaxu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI