Subota 13. 04. 2019.

Vijesti u podne

Iran želi graditi prometnice do Sredozemnog mora

Iran traži nove načine za jačanje osovine Teheran-Bagdad-Damask. Jedna od predloženih opcija za djelovanje je izgradnja novih prometnih pravaca koji će preko Iraka povezati Iran sa Sirijom. Prvi potpredsjednik Irana Eskhak Jahangiri, govoreći na zajedničkom Iransko-iračkom ekonomskom forumu u Teheranu je izjavio kako njegova zemlja namjerava u skoroj budućnosti izgraditi nove ceste i željeznice koje će Perzijski zaljev povezati sa Sredozemnim morem. “Uzimajući u obzir sve političke i ekonomske okolnosti, očekujemo da će se između Iraka i Irana izgraditi nove ceste i vodovi za napajanje, a prepreke za suradnju privatnog sektora u obje zemlje bit će uklonjene”, kazao je ministar.

Jedan od prvih koraka u ovom ambicioznom projektu je izgradnja željezničke pruge između iranskog gada Shalamcheh i iračke Basre. Ova linija otvorit će put za iransku robu do Sirije u tranzitu kroz Irak. U slučaju uspješnog formiranja gospodarskog koridora do Sirije, Iran će ojačati svoju poziciju regionalnog lidera, a time misli oslabiti utjecaj Izraela, Amerike i Saudijske Arabije na Bliskom istoku, što, naravno, vjerojatno neće ostati bez odgovora. Prema glasinama koje se pojavljuju, iranska vojna komanda čak razmatra mogućnost izgradnje mornaričke baze na mediteranskoj obali Sirije, ali za to nema konkretnih dokaza. U svakom slučaju, jačanje iranskih aktivnosti zasigurno će značiti povećanje broja zračnih napada i drugih operacija koje će izraelska vojska obavljati na sirijskom tlu, od kojih je jedan proveden upravo noćas, na sirijske vojne objekte u pokrajini Hama.


Sudanska vojska ne želi dati vlast opoziciji i vodit će zemlju sljedeće 2 godine

Sudanski ministar obrane Awad ibn Auf položio je u četvrtak navečer zakletvu kao načelnik vojnog vijeća zemlje, prenosi Al-Arabiya. Njegov zamjenik će biti načelnik Glavnog stožera Kemal Abdel Maaruf. Podsjetimo, 11. travnja je u Sudanu proveden vojni udar, a predsjednik Omar Al-Bashir je podnio ostavku. Nacionalna policija najavila je oslobađanje svih političkih zatvorenika. Kasnije je sudanski ministar obrane Awad ibn Auf rekao da je predsjednik Omar Al-Bashir uhićen, a vlast je preuzelo vojno vijeće, koje bi trebalo vladati državom dvije godine. Ovime su se samo djelomično ostavile želje prosvjednika i opozicije, koji su se nadali preuzimanju vlasti odmah nakon svrgavanja Omara Al-Bashira. Međutim, vojska je odlučila djelovati drugačije i vlast u zemlji ne želi prepustiti opoziciji koja bi mogla radikalno promijeniti vanjskopolitički kurs zemlje. Prema više analitičara u određenom smislu svjedočimo egipatskom scenariju i da bi netko od generala mogao preuzeti vlast u zemlji.


Kijev će slati ratne brodove kroz Kerčki tjesnac, jer su to vode Ukrajine

Kijev je zaprijetio da će nastaviti slati vojne brodove kroz Kerčki tjesnac, budući da bi odbijanje plovidbe kroz taj akvatorij značilo da je Ukrajina predala Azovsko more i njegove teritorije Rusiji, izjavio ministar obrane Ukrajine Stepan Poltorak, izvješća NewsOne. Poltorak je ukazao da bi se takvi pokušaji trebali poduzeti tek nakon što su mornarica i međunarodni partneri Ukrajine budu spremni za to.


Talibani objavili početak proljetne ofenzive

Afganistanski talibani pokret su najavili početak godišnje proljetne ofenzive – “Operacije pobjeda”. “Naše džihadske obveze još nisu ispunjene. Iako je značajan dio naše domovine oslobođen od neprijatelja, snage stranih osvajača i dalje nastavljaju vršiti vojni i politički utjecaj na našu muslimansku zemlju “, stoji u objavi. Ciljevi kampanje, koja će se provoditi u cijelom Afganistanu, su “istrebiti okupatore” i “očistiti našu muslimansku domovinu od invazije i korupcije”, kaže se u priopćenju talibana. S druge strane, predstavnik ministarstva obrane Afganistana je istaknuo u vezi s tim da je izjava talibana “čista propaganda”. “Talibani neće moći ostvariti svoje zlonamjerne ciljeve, a sve njihove operacije osuđene su na poraz, kao što su to bili i prethodnih godina”, kazao je. Međutim, pokret talibana je proteklih godina promijenio strategiju i iz godine u godinu je ojačao do te mjere da se nametnuo kao ravnopravan politički čimbenik za rješavanje krize u zemlji. U vojnom smislu talibani uspijevaju širiti teritorij kojeg nadziru i više nisu ograničeni samo na jug zemlje. Sada su prisutni u središnjim regijama, na sjeveru istočno od grada i baze u  kojoj su hrvatski vojnici Mazar-e-Sharif, južno od Kabula, na velikom području uz granicu s Turkmenistanom i drugdje. U svakom slučaju, najava nove proljetne ofenzive znači eskalaciju nasilja, usprkos činjenici da su američki pregovarači i format pregovora koji se održava u Moskvi pokušali spriječiti nova neprijateljstva.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
5 godine prije

“Kijev će slati ratne brodove kroz Kerčki tjesnac, jer su to vode Ukrajine”.
Dobro, ali nek budu to NATO brodovi, da ne odugovlačimo…

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Kijev…
Ne grizi ruku koja te hrani.
Koga je za moliti nije ga za kuditi.
Umiljato janje dvije majke sisa

V.P
5 godine prije

SAD su jedino cega se treba plasiti EU kao i ostali svijet,jer dok je trump predsjednik vrijedi nacelo “Tko nije sa nama i ne radi sto mu kazemo, nas je neprijatelj i treba ga unistiti” . Ako Zemlja prezivi trumpa bit ce buducnosti, jer on razmislja kao pravi starac “dugo sam zivio, dosta sam postigao,a sad ja i svi za mnom u nistavilo” . Sad ce netko kazat da i on ima djecu, unucad itd. Ako tako mislite onda niste u svojoj blizini imali starca koji je i dok je bio mlad volio samo sebe,a sad kad je ostario i sve je stariji nemoze zamislit da ce netko nastavit zivjeti i poslje njega.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI