NATO vježbe – Peskov – Brazil i Guaidó – Izbjeglice iz Idliba

Vijesti u podne

Velike NATO vježbe u Baltičkom moru

Brod za zapovjedništvo i osoblje američke mornarice “Mount Whitney ” je u četvrtak navečer, nakon što je prošao Danski tjesnac Velika Belta, ušao u Baltičko more. Ranije u četvrtak je zabilježen ulazak kanadske fregate “St. Johns ” u Baltik. Prema američkoj mornarici, vojnim vježbama NATO pakta “Baltops 2019”, koje će se održati od 9. do 21. lipnja u Baltičkom moru, bit će zapovijedano s američkog broda “Mount Whitney”.
U vježbama će sudjelovati 18 zemalja članica NATO pakta i partneri saveza. Uključivat će oko 12 tisuća vojnika, 44 ratna broda i 40 zrakoplova i helikoptera. U okviru “Baltopsa 2019” se planira provođenje amfibijskih operacija, operacije protuzračne obrane i borba protiv površinskih i podmorskih snaga potencijalnog neprijatelja u blizini granica Rusije.


Peskov savjetovao Bloomberg da bolje provjeri svoje izvore

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je jučer rekao kako nema nikakvih saznanja o navodnoj narudžbi  ruskih protuzrakoplovnih sustava S-400 os strane Irana.
“Nemamo tih informacija”, izjavio je glasnogovornik Kremlja novinarima, reagirajući na zahtjev novinara da potvrdi ili opovrgne Bloombergova izvješća da je Rusija navodno odbacila zahtjev Irana za kupnju sustava S-400. Peskov je pozvao predstavnike medija da budu vrlo oprezni s takvim informacijama i savjetovao da Bloomberg pojasni izvor podataka.
Ranije je vojni diplomatski izvor za TASS izjavio da Ruska Federacija nije zaprimila nikakav zahtjev od Irana za prodaju sustava S-400 Islamskoj Republici, stoga je vijest o navodnom odbijanju Ruske Federacije da isporuči protuzračni raketni sustav Iranu besmislena.


Brazil se distancira od Juana Guaidóa

Brazilska vlada je povukla poziv za dolazak na službenu svečanost kojeg je prethodno poslala venecuelanskom oporbenom čelniku i vođi prevrata Juanu Guaidóu. Oporbena zastupnica u Venecueli, Maria Teresa Belandria, rekla je kako se ne radio slabljenju potpore Brazila i da je povlačenje poziva čisto tehničko pitanje.
Međutim, lokalni mediji navode kako je glavni razlog nezadovoljstvo bivših generala, koji čine gotovo trećinu vlade brazilskog predsjednika Bolsonara, koji se boje nepotrebno izazivati venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura i upozoravaju na akcije koje bi mogle dovesti do ekonomske i političke krize i eskalacije nasilja u zemlji koja ima granicu s Brazilom.
Glavni mediji u Brazilu navode kako je vlada Bolsonara otkazala poziv predstavniku venecuelanske opozicije jer bivši generali u kabinetu žele nastaviti dijalog s Madurom, čiji je službeni diplomatski predstavnik još uvijek u Brazilu.
Osim toga, Venecuela je nedavno, nakon tromjesečne blokade, ponovno otvorila kontrolne punktove na granici s Brazilom, a pomoćnici predsjednika Bolsonara sada rade na potpunoj obnovi redovitog napajanja strujom pograničnog područja Brazila u Roraimi, koje ovisi o venecuelanskoj električnoj mreži.


Izbjeglice iz Idliba žele u EU

Turska povećava sigurnosne mjere na granici sa Sirijom, jer civilno stanovništvo pokrajine Idlib, nezadovoljno eskalacijom neprijateljstava, poziva na masovne proteste i pokušaje ulaska u Tursku.
Mnogi stanovnici Idliba su se protivili politici predsjednika Bashara Al-Assada i za njih je najsigurniji put povlačenje u Europu. Iako se boje i vladinih snaga, jednako, ako ne i više, strahuju od terorističke koalicije Hayat Tahrir Al-Sham, krovne skupine islamističkih militanata koju vodi sirijska Al-Qaeda.
Lokalni izvori izvještavaju o mogućem maršu prema Turskoj, zbog čega turske oružane snage jačaju granice, a njihovi zrakoplovi stalno nadziru granični zračni prostor.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
4 godine prije

Eto te živote, Guaido polako nestaje sa scene. 😂
Još ćeš ti moliti za povratak u domovinu i oprost za izdaju.
Nisi ti kriv, samo si naivan.
Krive su amerokenjčine.
Pljuc!

Euro
4 godine prije

Molio bi da pišete objektivnije. Jer ima naivnih ljudi koji stvarno misle , da su to stvarne izbjeglice. Pa poslo dolazi do nesporazuma između naših i njihovih naivnih stališta.
Izbjeglice iz Idliba bi bili u glavnom borci koji su do sada harali ljude po Siriji, dezerteri.
Treba pitati Orbana kako se postavi žica.

samo tako
4 godine prije

Molim zapovjednika broda “Mount Whitney” da obrati pažnju na nužno restojanje među brodovljem. Baltičko more je hladno, brrrr…

samo tako
4 godine prije

Iz Idliba u Tursku. Ljubimci na majčinu sisu, manji trošak transporta za Erdogana

Boris
4 godine prije

Nije vezano samo za ovaj tekst nego za sve tekstove na ovom odlicnom portalu. Taster HOME koji na skoro svim web stranicama, svuda, vraca na sam vrh stranice, na stranicama ovog portala NE RADI. Ne radi vec mjesecima, ne znam dal je mozda nekad ranije radio. A praktican je za koriscenje. Ne znam jel to tako napravljeno sa nekim razlogom, ili greskom.

Kajgot
4 godine prije

Kad si već prvi glasao, nosi si ih doma.

spartak
4 godine prije

Slažem se. Bivšoj ministrici Pussyć, Prijateljici Sirije, najmanje komada 3 u stan i još 10 u vikendicu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI