Revitalizacija kubanskih željeznica – Gazprom – Iran odbio francuski predlog

Vijesti u podne

Rusija i Kuba potpisale ugovor o revitalizaciji kubanskih željeznica

Na marginama međunarodnog ekonomskog foruma u St. Petersburgu sklopljen je ugovor o revitalizaciji kubanskih željeznica rekao je zamjenik premijera Yuri Borisov. Cijena projekta je nešto manja od milijardu dolara, unapređenje kubanske željezničke mreže trebalo bi da poveća promet robe i dobara na ostrvu za oko tri puta što će značajno uticati na poboljšanje nacionalne ekonomije dodao je Borisov.


Gazprom ponudio Ukrajini da prvo kupi gas, a onda da razgovara o tranzitu

Ukrajina treba da odluči o direktnom ugovoru za snabdjevanje gasom prije nego što uđe u razgovore o budućem tranzitu rekao je direktor Gasproma, Aleksej Miler. On je naglasio da je rusko gorivo znatnojeftinije i dodao da pitanje nabavki treba uzeti veoma ozbiljno sa “tehnološke” tačke gledišta budući da Gasprom bez ugovora o snabdjevanju neće biti u obavezi da održava kapacitet gasnog transportnog sistema na granici sa Ukrajinom.


Iran odbio francuski predlog za proširenjem razgovora o nuklearnom dijalogu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je dan ranije da su Pariz i Washington htjeli spriječiti da Teheran dođe u posjed nuklearnog oružja a da su novi razgovori trebali biti koncentrisani na suzbijanje programa iranskih balističkih raketa. Međutim, iransko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da neće voditi nikakve razgovore nakon što je američki predsjednik Donald Trump napustio sporazum iz 2015.”Pod ovim okolnostima, razgovori o pitanjima izvan dogovora dovešće do daljeg rasta nepovjerenja među preostalim potpisnicima sporazuma” izjavio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi.


 

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 godine prije

Nie fer od rusa da daju takve ponude kad ukri nemaju para, a do kraja mjeseca moraju isplatiti dividende dionicarima. Sta im vrijedi sto je ruski gas jeftiniji od ruskog gasa iz Slovacke kad nemaju para. Da su ga ponudili za dzabe pa da bar imaju o cemu razmisljati – da li uzeti gas od neprijatelja ili ga odbiti sa prezirom.

Kažun
4 godine prije

Obavezno ukinuti iranski raketni i nuklearni program,kao i izraelski te ostalih susjeda Irana.Glasam odmah “za”.

mla
4 godine prije

za razliku od engleza, španjolaca, holanđana i ostalih, francuzi su kao kolonizatori ipak imali i kakav takav pozitivan učinak (poklopilo se s prosvjetiteljstvom). gradili ceste, vodovode, škole, opismenjavali. i kod nas je dosta toga izgrađeno za vrijeme ilirskih pokrajina. čovjek bi stekao dojam da su u sjevernoafričkim zemljama živjeli marljivi, miroljubivi i plemeniti ljudi koje su onda zli kolonizatori okupirali pa onda nemilice izrabljivali. a zaboravlja se čime su se ovi bavili do cca. 1830. sjevernoafričke zemlje, iako dio otomanskog carstva, bie su više manje neovisne. glavni izvor prihoda tadašnjih sultanata bila je pljačka evropskih mediteranskih gradova i preprodaja bijelog roblja. zalijetali su se čak do obala irske i engleske. plovidba mediteranom bila je toliko nesigurana da su amerikanci poslali ekspediciju marinaca na tripoli. to je btw, bila prva prekomorska akcija usmc. arapi su i inače bili glavni igrači u preprodaji roblja. kako crnih tako i bijelih. međutim, danas ispada… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI