Revitalizacija kubanskih željeznica – Gazprom – Iran odbio francuski predlog

Vijesti u podne

Rusija i Kuba potpisale ugovor o revitalizaciji kubanskih željeznica

Na marginama međunarodnog ekonomskog foruma u St. Petersburgu sklopljen je ugovor o revitalizaciji kubanskih željeznica rekao je zamjenik premijera Yuri Borisov. Cijena projekta je nešto manja od milijardu dolara, unapređenje kubanske željezničke mreže trebalo bi da poveća promet robe i dobara na ostrvu za oko tri puta što će značajno uticati na poboljšanje nacionalne ekonomije dodao je Borisov.


Gazprom ponudio Ukrajini da prvo kupi gas, a onda da razgovara o tranzitu

Ukrajina treba da odluči o direktnom ugovoru za snabdjevanje gasom prije nego što uđe u razgovore o budućem tranzitu rekao je direktor Gasproma, Aleksej Miler. On je naglasio da je rusko gorivo znatnojeftinije i dodao da pitanje nabavki treba uzeti veoma ozbiljno sa “tehnološke” tačke gledišta budući da Gasprom bez ugovora o snabdjevanju neće biti u obavezi da održava kapacitet gasnog transportnog sistema na granici sa Ukrajinom.


Iran odbio francuski predlog za proširenjem razgovora o nuklearnom dijalogu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je dan ranije da su Pariz i Washington htjeli spriječiti da Teheran dođe u posjed nuklearnog oružja a da su novi razgovori trebali biti koncentrisani na suzbijanje programa iranskih balističkih raketa. Međutim, iransko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da neće voditi nikakve razgovore nakon što je američki predsjednik Donald Trump napustio sporazum iz 2015.”Pod ovim okolnostima, razgovori o pitanjima izvan dogovora dovešće do daljeg rasta nepovjerenja među preostalim potpisnicima sporazuma” izjavio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi.


 

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Tony
Gost
Tony

Prljavi francuzi nekadasnja kolonijalna sila sada u dzepu zutog mravojeda i samo po potrebi izvire…
Sve dok postoji kraljevina u arabiji nema mira na bliskom istoku a kraljevine su i instalirale kolonijalne sile koje su crpile bogatstvo tih araapskih zemalja isto kao sto i danas to rade a gdje nemogu onda to rade putem sile i ucijena… Iran je sigurno na ispravnom putu i nadam se da ga rusi nece prodati za jedan lijep osmjeh trampa…

mla
Gost
mla

za razliku od engleza, španjolaca, holanđana i ostalih, francuzi su kao kolonizatori ipak imali i kakav takav pozitivan učinak (poklopilo se s prosvjetiteljstvom). gradili ceste, vodovode, škole, opismenjavali. i kod nas je dosta toga izgrađeno za vrijeme ilirskih pokrajina.

čovjek bi stekao dojam da su u sjevernoafričkim zemljama živjeli marljivi, miroljubivi i plemeniti ljudi koje su onda zli kolonizatori okupirali pa onda nemilice izrabljivali. a zaboravlja se čime su se ovi bavili do cca. 1830.

sjevernoafričke zemlje, iako dio otomanskog carstva, bie su više manje neovisne. glavni izvor prihoda tadašnjih sultanata bila je pljačka evropskih mediteranskih gradova i preprodaja bijelog roblja. zalijetali su se čak do obala irske i engleske. plovidba mediteranom bila je toliko nesigurana da su amerikanci poslali ekspediciju marinaca na tripoli. to je btw, bila prva prekomorska akcija usmc.

arapi su i inače bili glavni igrači u preprodaji roblja. kako crnih tako i bijelih. međutim, danas ispada da su samo crni bili robovi, a da su krivci samo zli evropljani. arape nitko ni ne spominje, a ropstva ima i dan danas. preprodaja crnih robova na arapski poluotok, doduše u jako malom broju s obzirom na nekad, i dalje nesmetano traje.

ako koga tamo treba žalit to su onda egipatski kopti. arapi ih tamo nemilice gaze i kolju otkad su se pojavili… ali to je valjda ok, ta tko im je kriv kad su prljavi nevjernici. jel tako?

onda križari. prije par godina u akabi pričam s jednim jordancem. jako fin i gostoljubiv tip. razgovor skrene na povijest. o križarima priča kao da je bilo jučer. vidim da očekuje od mene da bi trebao osjećati krivnju. onda još spomene i al andaluz. i to smo im uzeli, zlikovci jedni. kažem mu “kako došlo tako ošlo”. zauzeli ste ognjem i mačem pa ste isto tako i izbačeni. tu smo stali.

zabrinjava da tako daleka povijest i dan danas izaziva tolike emocije. arapi samo svojima dopuštaju pokolj, pogrom i porobljavanje. to je ok jer su ovi bili nevjernici. još su i pružali otpor. ali kad netko drugi na isti način udari po njima onda je to neoprostiv zločin.

ne vjerujem im. niti mi ih je žao. jer da su oni imali kapaciteta, da su mogli, bili bi oni kolonizatori. jedno vrijeme čak i jesu (al andaluz). ovako su bili kolonija. prvo ih gazili turci pa malo evropljani. u biti, nisu su od mongola oporavili. ali izgleda da smo im samo krivi mi. teški su to kompleksi.

tihobl
Gost
tihobl

Nie fer od rusa da daju takve ponude kad ukri nemaju para, a do kraja mjeseca moraju isplatiti dividende dionicarima. Sta im vrijedi sto je ruski gas jeftiniji od ruskog gasa iz Slovacke kad nemaju para. Da su ga ponudili za dzabe pa da bar imaju o cemu razmisljati – da li uzeti gas od neprijatelja ili ga odbiti sa prezirom.

denis
Gost
denis

Želišli reči da je fer ukrajinsko neprijateljsko ponašanje prema Rusiji?

Darkec
Gost
Darkec

Iran želi zadržat status quo? Super ali samo je pitanje kada će ostali EU lešinari promijenit mišljenje i okrenut ploču. Iran je trebao već imat Su30, Su35 i S-400 te par Topola od 300kt za ove glavne prekoocenske ciljeve. Naivni su Iranci!

Ukraina je od perspektive izabrala rat 2014. Ne kužim kad toliko mrze ruse šta ih nisu nagarili 1992 kad su se razjedinili poslije SSSR-a. Šta su čekali toliko se naakumulirala mržnja nakon 27 godina. Naivni su Ukrainci!

Kubanci bi isto trebali u te vagone montirat neke Barguzine itd. Strojeve za bljuvanje, proljev i zombi smušenost i dezorijentaciju. Valjda razumiju da,su oni sljedeći. Naivni su Kubanci isto!

tihobl
Gost
tihobl

Denise to ponasanje je krofnama placeno. To je vec druga tema. Ovde pricamo o nefer ponasanju Rusije koja hoce po najvecoj zimi vec od 1.1. da prekine tranzit gasa preko Ukrajine. Kako ce se jadni grijati kad vise ne budu mogli istakati dio plina is tranzitnih plinovoda?

Tomica
Gost
Tomica

Nije uobicajeno traziti pomoc od “neprijatelja” vec od “prijatelja”.
Ukrajina je ucinila sve da prekine odnose sa Rusijom, jedino su spremni da prihvate besplatnu energiju. Koliko znam nisu izmirili dugove ni prije “oslobodjenja” a ucinili su sve da nastete Rusiji. Realno je ocekivati da ce im “prijatelji” i saveznici u tom poslu ponuditi jeftiniju energiju ako ne i besplatnu. Rusija nije nista lose prva uradila niti jednostrano prekinula dogovore, Ukrajina je sama sebi kriva. To je uvijek tako kad mislis da ti je neko deseti bolji prijatelj nego brat.

Kažun
Gost
Kažun

Obavezno ukinuti iranski raketni i nuklearni program,kao i izraelski te ostalih susjeda Irana.Glasam odmah “za”.

samo tako
Gost
samo tako

Francuski isto ?

Kažun
Gost
Kažun

@samo tako………..treba znati čitati između redova.Portal čitaju i strani državljani
koji se bave špiju……………… ovaj,analizom informacija.Poznato je da se analizom
informacija u svakoj državi,stavovima i raspoloženju bave domaće i strane agencije.
Iz humanitarnih i ….ostalih razloga.

Z.A.
Gost
Z.A.

Kazun-lista ti je premala,treba je prosiriti.Ili svi ili niko.Samo se budala uzda u tudje ,pametan use i u,svoje kljuse.Iranu neznaci nista razoruzan Izrael.Pukovnik Gadafi je lakovjernost platio zivotom.Koliko im je vjerovao i novce im je posudjivao.A imo je mnogo novaca trebao se je naoruzat vece je izglede imao tako.Ja u ovom politickom svijetu nigdje nevidim Gandija sve Ala do Ale.

Kažun
Gost
Kažun

@samo tako………..treba znati čitati između redova.Portal čitaju i strani državljani
koji se bave špiju……………… ovaj,analizom informacija.Poznato je da se analizom
informacija u svakoj državi,stavovima i raspoloženju bave domaće i strane agencije.
Iz humanitarnih i ….ostalih razloga.

Kažun
Gost
Kažun

Čitati između redova.

samo tako
Gost
samo tako

Neka odrađuju svoj posao, nema besplatnog ručka

POVEZANE VIJESTI

Izbornik