Subota 27. 04. 2019. – Raskid INF – Macron iritira istok – Povlačenje iz Afganistana – Pentagon jača pritisak na Kinu

Vijesti u podne

SAD neizravno potvrdile da su raskinule INF kako bi se ugovori o oružju proširili na Kinu

Administracija američkog predsjednika  provodi intenzivne međuresorske pregovore kako bi Trumpu predložila opcije za novi sporazum o smanjenju nuklearnog oružja u kojem bi sudjelovali SAD i Rusija, kao potpisnice starih ugovora iz Hladnog rata, ali i Kina, koja nije dio nijednog od njih, izvijestio je CNN pozivajući se na izvore u predsjedničkoj administraciji. Visoki izvor je za CNN rekao da bi, prema Trumpu, ugovor “trebao biti proveden uz sudjelovanje Rusije i Kine i trebao bi uključivati sve vrste oružja, bojevih glava i projektila”. Trump je također rekao da bi Sjedinjene Države, Rusija i Kina trebale u potpunosti napustiti nuklearno oružje. Kina je ranije rekla kako nema namjeru pregovarati o svom programu naoružanja dok je u tijeku modernizacija kineske vojske.


Macron želi smanjiti broj zemalja u Schengenskoj zoni i iritira istok EU

Slovački stručnjak za probleme postsocijalističkih zemalja istočne Europe, Boris Latta, komentirajući prijedloge francuskog čelnika Emmanuela Macrona u vezi sa Schengenskom zonom je istaknuo kako francuski predsjednik svojim glasnim izjavama o vanjskopolitičkim pitanjima pokušava odvratiti pozornost od brojnih problema unutar svoje zemlje. Naime, Macron je 25. travnja izjavio kako je potrebno revidirati Schengenski sporazum, ističući mogućnost isključivanja određenog broja država. Boris Latta tvrdi: “Macron sada ima mnogo domaćih problema, ali se s nekima od njih, čini se, ne zna nositi. Stoga se francuski predsjednik sve češće obvezuje da će raspravljati o vanjskopolitičkim pitanjima, iznosi neke važne ideje koje, u pravilu, umiru ubrzo nakon što ih Macron iznese u javnost.


Washington se složio s Moskvom i Pekingom o “povlačenju svih stranih trupa iz Afganistana”

Rusija, Kina i Sjedinjene Države pozivaju na uredno i odgovorno povlačenje stranih vojnika iz Afganistana. Odluka je donesena na temelju trilateralnih pregovora u Moskvi. “Tri stranke pozivaju na uredno i odgovorno povlačenje stranih vojnika iz Afganistana u sklopu sveobuhvatnog mirovnog procesa”, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova. Primijećeno je da su se Rusija, Kina i Sjedinjene Države, nakon tripartitnih konzultacija o Afganistanu u Moskvi, složile proširiti popis sudionika na pregovorima tijekom sljedećeg sastanka. Osim toga, tri sile pozivaju talibane da sudjeluju u mirovnim pregovorima s afganistanskim izaslanstvom, uključujući predstavnike Kabula. Mnogi stručnjaci prihvaćanje ovakvog scenarija od strane Washingtona vide kao priznanje američke vlade da je rat u Afganistanu nemoguće dobiti, a veliko je opterećenje za američki proračun, što je tijekom kampanje priznao i sam predsjednik Donald Trump.


Pentagon s novim nosačem zrakoplova jača pritisak na Kinu

Zapovjedništvo američke mornarice službeno je obavijestilo Ministarstvo obrane Japana o predstojećem raspoređivanju najnovijeg američkog napadačkog broda USS America u mornaričkoj bazi Sasebo na jugozapadnom japanskom otoku Kyushu, prenosi tiskovna agencija Kyodo. Brod USS America može nositi višenamjenske borbene zrakoplove pete generacije F-35B, transportne konvertoplane Osprey, helikoptere i kontingent marinaca do 2000 ljudi. Prijenos ovog broda s od 44 tisuće tona, dužine gotovo 260 metara, svojstvima lakog nosača zrakoplova, prema Japan Timesu, osmišljen je kako bi se ojačala američka pomorska grupa u vodama Dalekog istoka i povećao vojni pritisak na Kinu.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
4 godine prije

Nakon 18 godina rata po planinama i pustinjama Avganistana konacno se povlace jer nema napredka koliko god vojnika i para da se potrosi.
Primera radi 2010 su imali 100 000 vojnika pa su smanjili na sadasnjih 14 000.

Siniša
4 godine prije

Kako vam je promaklo a čitavo je jutro na vijestima….. Putin razmatra mogućnost da svim zainteresovanim Ukrajincima pojednostavi (kako oni to kulturno objasne) dobijanje Ruskog pasoša….
I ovo šta je Putin rekao na pretpostavke da će On morati “stati” pred komičarem
“„Vladimir Zelenski još nije uzdignut u čin sveca. On nije Gospod Bog i teško da ću ići pred (stajati) njega u bilo kakvom svojstvu“, rekao je na konferenciji za štampu u Pekingu ruski predsednik Vladimir Putin na kraju foruma „Jedan pojas — jedan put“.

Alen
4 godine prije

Zanimljivo, tramp ae povlaci iz inf radi kine koja je jasno rekla da modernizuje vojsku i da nema od tog nista , i eto krivca za propast inf.. Kina..
Dok ce u medjuvremenu na ruskim granicama da se pojave ove rakete zabranjene s inf..
Dobra taktika..

Zvrk
4 godine prije

je li naš omiljeni portal podnio neprijateljski napad?

DažBog
4 godine prije

Dzugi=Brus Vilis skaci na noge lagane i spasavaj naciju. Pa sta ce sada da ti turaju u kokakolu?
Ovi Rusi i Kinezi stvarno nemaju stila, sto ne pustise jda ih jos rezbare Talibani. Sada su vec punoljetni u Avganistanu. Pozuri Dzugi, jerBom je Rambo-a u’vat’lo malo u kicmi.

samo tako
4 godine prije

Nema Kina nijedan razlog za potpisivanje ikakvog sporazuma o oružju sa usrancima. Nevjerodostojni su, pa se pokušavaju izvlačiti sa Kinom zbog raskida INF-a sa Rusijom, u kojem Kina nije ni sudjelovala.
Čudno da se ne izvlače na Iran

Štijef iz Pušče Donje
4 godine prije

Take je povikaše selaki skidoše gaće i sedoše v koprive. Em se razme, povej kaj sam ti ja je rekel ni.

Ante
4 godine prije

Kako to da se amer povlači iz Afganistana? Što više više nije profitabilno švercanje opijuma ili su sve prepustili lokalcima? Sve mi se čini da je ipak ključnu ulogu odigrao gubitak rata u Siriji pa je amer morao preseliti ISIS u Afganistan. Oni će vjerojatno preuzeti operaciju opijum kojom će se financirati za uzvrat ameru će raditi nered na Iranskoj granici.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI