Subota 30. 03. 2019.

Vijesti u podne

Venezuela po treći put bez električne energije

Noćas je Venezuelu pogodio treći veliki nestanak struje u ovom mjesecu. Novo zamračenje je oko 19:25 po lokalnom vremenu i pogodilo je, prema različitim izvorima, od 12 do 20 država i glavni grad Caracas. Od drugog zamračenja, koje je paraliziralo Venezuelu na tri dana, prošlo je tek nešto više od jednog dana. Državna energetska korporacija Corpoelec je izvijestila putem svog Twittera da “radnici pokušavaju riješiti problem što je prije moguće”. Ali je zemlja još uvijek bez svjetla. Ministarstvo energetike još nije objasnilo razlog za novi “blackout”.

Prema društvenim mrežama u petak navečer se na jednoj od električnih trafostanica u Avili čula eksplozija i vidjela vatra. U toj zoni je nedavno zabilježen i šumski požar. Suspendirani čelnik oporbenog parlamenta, Juan Guaidó, koji od 23. siječnja pokušava svrgnuti vlast u zemlji, najavio je za danas  prosvjed u cijeloj zemlji pod nazivom “Operacija sloboda”, kojeg je nazvao “maksimalnom fazom” pritiska na Madura, kako bi se konačno okončala uzurpacija vlasti od legitimne vlade. Podsjetimo da je serija velikih prekida napajanja električnom energijom  u Venezueli započela 7. ožujka, kada su bez struje ostale 19 od 23 savezne države, što je oštetilo vodoopskrbu, transport, telefoniju i internetske sustave.

Elektroenergetski sustav je obnovljen u više od tjedan dana i započeo je rad većine poduzeća i institucija. Situacija je uzrokovala veliku štetu gospodarstvu i građana. Potom se drugi “blackout” dogodio 23. ožujka, nakon požara na transformatorskoj stanici elektrane El Guri, a ovo je treći po redu.  Vlada Nicolasa Madura katastrofalne prekide napajanja povezuje sa sabotažama i napadima, uključujući hakerske, na sustave i opremu hidroelektrane El Guri u državi Bolivar, koja proizvodi 80% energije za zemlju. Vlasti okrivljuju Sjedinjene Države i oporbu da guše zemlju i narod samo kako bi svrgnuli aktualnog predsjednika i vladu.


Otezanje Brexita unedogled

Zastupnici britanskog parlamenta treći su put glasovali protiv sporazuma o Brexitu s Europskom unijom. Kompromisni izlaz iz EU predložila je premijerka Theresa May. Za njezin plan je glasalo 286 zastupnika, a protiv ih je bilo 344. Ako ne bude sporazumnog izlaska, Velika Britanija bi 12. travnja mogla napustiti EU bez ikakvog dogovora. Ranije je Theresa May obećala parlamentarcima da će podnijeti ostavku ako njezin plan bude usvojen. Međutim, zastupnici su nastavili s radom na takozvanom “tvrdom Brexitu”, tj. izlasku iz EU bez unaprijed određenih uvjeta. Brexit se prethodno treba provesti jučer, 29. ožujka.

Međutim, prošlog tjedna je britanska premijerka zatražila od Bruxellesa odgodu i ona joj je odobrena. U slučaju odobrenja zajedničkog sporazuma u parlamentu, izlazak bi se trebao provesti 22. svibnja, ali u slučaju odbijanja sporazuma, odgoda traje samo do 12. travnja. Ali ako London zatraži novu odgodu, Velika Britanija će morati sudjelovati na izborima za Europski parlament, što će značajno zakomplicirati postupak Brexita i otvoriti put za održavanje drugog referenduma o ovom pitanju.


Rusija otvorila centar za obuku pilota helikoptera u Venezueli

Rusija i Venezuela su otvorile centar za obuku pilota helikoptera u latinoameričkoj zemlji. Partneri ruskoj strani su državni konzorcij Rosoboronexport i Venecuelansko dioničko društvo venecuelanske vojne industrije (CAVIM). Zadatak centra je obuka osoblja za rukovanje helikopterima Mi-17V5, Mi-35M i Mi-26T u neobičnim situacijama i uvjetima koji su najbliži realnima kako bi se zajamčila sigurnost i učinkovitost zrakoplovnih operacija u Venezueli. Ranije je posada iz Venezuele bila u Rusiji i trenirala je na ruskim simulatorima.

Rosoboronexport je naveo da su te aktivnosti dio postojećih sporazuma o suradnji između Moskve i Caracasa kako bi se optimizirale ne samo sigurnosne operacije, nego i humanitarne inicijative, uključujući pružanje pomoći nakon prirodnih katastrofa. “Danas helikopteri isporučeni iz Rusije u Venezuelu ne sudjeluju samo u operacijama protiv krijumčara, već se uspješno nose sa zračnim izviđanjem šumskih požara, spašavanjem i evakuacijom u područjima pogođenim katastrofama, kao i dostavljanjem humanitarne robe u udaljena područja zemlje”, navodi zajednički konzorcij.


SAD su Ukrajini dale 1,5 milijardi dolara za vojsku

Glasnogovornik Pentagona Eric Pachon izjavio je da su Sjedinjene Države od 2014. potrošile oko 1,5 milijardi dolara na ukrajinsku vojsku. “Novac je potrošen u području sigurnosti, kako bi se ojačale obrambene sposobnosti i povećala interoperabilnost s NATO paktom. Sjedinjene Države i dalje izražavaju punu potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine”, kazao je Pachon i istaknuo kako Washington pozdravlja težnju Kijeva da se pridruži savezu.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Ovo nije i vijest ni off…ovo je za rubriku “nevjerovatno”,ljudi nisu vakcinisali dijete a tretiraju ih kao teroriste.
https://youtu.be/pwBL0eFmkJo

Majk Majers
5 godine prije

1.5 miljardi za vojsku. Biće su vojnicima digli plaće…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI