U slučaju “tvrdog Brexita” i nereda mir u Velikoj Britaniji održavaće elitne vojne snage

specijalci
23 komentara

Poseban odjel britanske vojske sa sjedištem u Andoveru, Hampshire, dobio je zadaću da izradi akcijski plan u slučaju da se Velika Britanija povuče iz EU bez postizanja dogovora o Brexitu s Bruxellesom. piše The Times. Prema trenutnim saznanjima, vojska će imati zadaću da pomaže policiji u zaštiti vladavine prava i suzbijanju eventualnih nemira.

Ako Velika Britanija do 29. ožujka iduće godine, kada bi se službeno trebala povući iz Europske unije, ne uspije postići sporazum s Bruxellesom, u održavanju reda i zakona na ulicama britanskih gradova može biti raspoređena vojska, piše The Times.

Posebna vojna jedinica, sa sjedištem u Andoveru, Hampshire, koja trenutno o okviru “Operaciju Temperer” pomaže policiji u borbi protiv terorizma, već je počela razvijati planove za moguće događaje uoči i poslije ovog datuma.

Prošli je tjedan 20 časnika koji nadgledaju spomenutu antiterorističku operaciju, dobilo zapovijed da ubrzaju planiranje akcija u slučaju da se s Europskom unijom ne postigne sporazum o Brexitu. Između ostalog, ovaj će tim raditi u pomoći policiji u održavanju zakona i reda, te osiguravati isporuke lijekova bolnicama.

Predviđeno je da oružane snage također spriječe mogući kolaps u Kentu, koji bi doveo do zagušenja pomorske luke i tranzita. Jedno od rješenja ovog problema je stvaranje parkirališta za kamione na području neiskorištene vojne zračne luke i na području jednog od vojnih centara za obuku.

Mobilne jedinice britanskog ratnog zrakoplovstva moći će se koristiti za pomoć graničnim čuvarima pri kontroli putovnica u zračnim lukama. Britanska mornarica bi mogla biti pozvana da čuva i nadzire ribarsku industriju.

U najnepovoljnijim uvjetima bi vojska dobila zadaću da jamči sigurnosti benzinskih postaja, navodi se u članku.

Kako je napominje The Times, oko 10 000 britanskih vojnika bi kratkoročno moglo biti uključeno u pružanje pomoći u rješavanju izvanrednih situacija, od kojih bi 1200 čitavo vrijeme bilo u punoj borbenoj spremnosti.

“Operacija Temperer” je antiteroristička – Tko je sad neprijatelj vlade?

Vojska, uk, britanija, engleska, irska, ceremonija, mimohod, zastava

Kao što smo naveli, moguće nerede ili blokade luka, prometnica, benzinskih postaja i drugih strateških objekata bi osiguravali vojnici koji od prošle godine sudjeluju u “Operaciji Temperer”, čije je pokretanje britanska premijerka Theresa May naredila u svibnju prošle godine, kada je nakon napada u Manchesteru razina terorističke prijetnje u Ujedinjenom Kraljevstvu podignuta na “kritičnu”.

Tada je na ulice izašlo 5000 vojnika, a Theresa May je tom odlukom postala prva osoba na čelu britanske vlade koja je iskoristile ovlast korištenja vojne sile kao odgovor na terorističke prijetnje.

“Operacijom Temperer” je nekoliko tisuća vojnika raspoređeno na ulice britanskih gradova kao odgovor na veliku terorističku prijetnju, a plan je razrađen još 2015. godine, a bio je tajan sve dok podaci o mogućem pokretanju operacije nisu procurili u medije.

The Telegraph tada piše kako su visoki vladini dužnosnici htjeli prikriti takav plan, jer su bili uvjereni da je prevelik i preosjetljiv. Bivši premijer Cameron se nije usudio aktivirati ovu operaciju, jer se bojao da bi javnost podsjetio na sukobe i probleme u Sjevernoj Irskoj, kada su britanski vojnici desetljećima patrolirali ulicama irskih gradova. David Cameron je bio zabrinut i kako bi slanje vojsku na ulice javnost mogla protumačiti kao gubitak kontrole od strane vlade i nametanje vojnih zakona.

Međutim, pokretanje “Operacije Temperer” je prošle  godine prošlo gotovo neopaženo, jer je razlog za slanje vojske na ulice bio teroristički napad u Manchesteru u kojem je bombaš samoubojica 22. svibnja 2017. ubio 22 osobe i ranio 59 drugih.

Ako “kritična razina” terorističke prijetnje može smatrati opravdanim razlogom za slanje 5000 vojnika, pripadnika elitnih postrojbi, tko je sada neprijatelj britanske vojske na vlastitom teritoriju? Kako će se vojska ponašati u slučaju masovnih prosvjeda i mogućih nereda koje bi mogli izazvati stanovnici nezadovoljni izlaskom zemlje iz EU? Sve ovo su pitanja na koja nitko nema odgovor, jer je plan još uvijek u fazi izrade.

Međutim, sama činjenica da se elitne snage planiraju upotrijebiti za očuvanje reda i sigurnosti, da bi se zrakoplovne jedinice mogle pridružiti policiji u zračnim lukama, a mornarica bi nazirala sigurnost ribarske industrije govori da je ovo puno veća operacija od one koju vlada provodi u suzbijanju terorističke prijetnje, a jedini razlog su Brexit, nezadovoljstvo dijela građana i paničan strah premijerke Therese May zbog mogućeg gubitka kontrole nad situacijom u zemlji.

The Times

 

Brexit
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
5 godine prije

Dobro je – još uvek im treba izgovor…

cogo
5 godine prije

malo je to neka salju na ulice sto puta vise vojnika ,,pa da zgaze narod kao su to radili u kolonijama in okupiranim drzvavama kojima su nametnuli ratove ,,neka se potamane sami ,,

giordano bruno
5 godine prije

U Engleskoj mogu da izvedu jedan teroristicki napad pod laznom zastavom i da uliju narodu strah u kosti.

Ivo
5 godine prije

Hahah… liberalna demonkracija na djelu. Doduše, Rusija je kriva, što se tu može…

Ante
5 godine prije

Kata britancima premijerka bude rekla narodu da jedu kolače umjesto kruha, tu će biti specijalci da je čuvaju da ne završi kao Marija Antoaneta.

Njonjobobo
5 godine prije

Vojska?…
vojska I policija bolje da cuvaju rumunje bugare poljake koji ostaju otimati
Kruh englezima i stanove..

Ne vidim nista lose u razdruzivanju od velike .obitelji

Dub Miroslav
5 godine prije

Ništa ne razumijem! Vojsku na građane koji protestiraju.? Vojsku s bojevom municijom?! Pa to je breksit, nije revolucija, no ako ovako nastave mogla bi početi revolucija moguće i preliti se po cijeloj evropi?!!!

Balad
5 godine prije

“Poseban odjel britanske vojske sa sjedištem u Andoveru, Hampshire, dobio je zadaću da izradi akcijski plan u slučaju da se Velika Britanija povuče iz EU bez postizanja dogovora o Brexitu s Bruxellesom. piše The Times. Prema trenutnim saznanjima, vojska će imati zadaću da pomaže policiji u zaštiti vladavine prava i suzbijanju eventualnih nemira.”

https://www.logicno.com/vijesti/u-slucaju-tvrdog-brexita-i-nereda-ce-mir-u-velikoj-britaniji-odrzavati-elitne-vojne-snage.html?fbclid=IwAR02ncHsqCVReSFVciIpjgVFLajA-n6GHDMwHJDHYsv9AZs7EEQZLsKkIjU

Kapital će svoj opstoj braniti svim mogućim sredstvima. Ni NATO nije zarad zaštite članica od napada (ta, tko bi napadao najmoćnije zemlje svijeta), već radi očuvanja kapitalističkog sustava. I svugdje unutar (i izvan) članica pakta gdje će moguće sistem biti ugrožen, on je spreman vojno intervenirati.

Ergo, što?

Ergo će rušenje kapitalizma ići preko mora krvi! 🙂 🙂 🙂

Son of Alerik
5 godine prije

Britanska odluka o izlasku iz EU nije donijeta u nekakvom kabinetu protiv narodne volje pa da bi narod nakon napuštanja EU pokrenuo nemire. Naprotiv, odluku o izlasku iz EU su donijeli Britanci sami na referendumu i to na zaprepaštenje svih centara moći. Cameronove prijetnje referendumom o izlasku iz EU su cijelo vrijeme bile usmjerene prema Bruxellesu kako bi za Britaniju iskamčile još posebniji status, a onda je Cameron s obećanjem o referendumu išao prema građanima i nije bilo natrag. Iako se čini da je izlazak vojske na ulice demonstracija moći, uvijek je riječ o demonstraciji straha vladajućih za sebe same i njihove pozicije. Sustav koji funkcionira vojsku ne treba na ulicama. Čega se to točno britanska elita boji? Britaniji je najlakše čuvati svoje granice. Nalaze se u lukama i zračnim lukama. Mogu ne pustiti u svoju zemlju nikoga tko im nije po volji. Boje se vlastitih građana? Uz sva prisluškivanja,… Čitaj više »

Mercury
5 godine prije

Ovo izgleda kao da se Englezi sprdaju sami sa sobom… Naravno, Škote neće tako brzo nadmašiti.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Brexit je izglasan na prevaru i lazi i za izlaz je galsalo manje od 1/3 svih sa pravom glasa, e sada se ima provesti volja prevaranata pa makar morali likvidirati protivnike. U Britaniji je to vec radio Cherchil kada je izveo vojsku koja je pucala na strajkase rudare, a bilo je blizu da se to dogdi 1981. za vrijeme M. Tacher i Liverpoolske pobune.

mladen3x
5 godine prije

Terorizam kao izgovor-podiči plaću,pokupovati namirnice i leći više od mjesec dana,ne pojaviti se na poslu,sviiiiiiii…..

jezevakucica
5 godine prije

Ma nemoj,zaštita vladavine prava.O kome o čemu kurva,izvinte,englezi o poštenju,izvinte,pravu.

Fatih
5 godine prije

EBOTE DA SE OVO NE ROSIRI NA BOSNU……………

Lauda
5 godine prije

Mislim da su, konačno, toj engleskoj vojsci dali prave zadatke, još da ih ubace u starračke domove i da ih preimenuju u security guard ????❤️

Nedim Dino Atic
5 godine prije

Bilo kako bilo nereda ce biti, samo je pitanje na koji nacin i koji dio stanovnistva ce da protestuje i da se pobuni protiv vladajuce Elite. Ako Velika Britanija odluci ostati u EU, onda onaj dio stanovnistva koji je glasao za Brexit ce se pobuniti. Ali isto tako, ako Velika Britanija izadje iz EU. Onda ce se pobuniti onaj dio stanovnistva koji je glasao za ostanak Britanije u EU. Tako da ovo sve dodje kao Mac s dvije ostrice. I bilo koji scenario je nemoguce predviditi. Lavina je se zakotrljala samo je pitanje gdje ce se zaustavi.

Dopizdilomi
5 godine prije

Znači građani koji iziđu prosvjedovati na ulice su teroristi. Em vam mjku aristokratsko, kraljevsko, imperijalno lopovsku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI