Utorak 02. 04. 2019.

Vijesti u podne

Tim Julije Timošenko optužio zapadne zemlje za flagrantno uplitanje u izbore

Zastupnik stranke Domovina Julije Timošenko, Grigorij Nemirija, izvijestio je u nedjelju o pokušajima zapadnih diplomata da utječu na rezultate predsjedničkih izbora u Ukrajini. Prema riječima Nemirije, izborni tim predsjedničke kandidatkinje Julije Timošenko je za te aktivnosti optužilo veleposlanstva Francuske, Sjedinjenih Država i Španjolske i nekoliko drugih zemalja. “Postoje informacije o umiješanosti nekih čelnika diplomatskih i konzularnih institucija u beskrupulozno pokušaje da se pod nadzor stave članovi biračkih izbornih povjerenstava”, kazao je Nemirija. Zastupnik je obećao da će predočiti sve dokaze o ilegalnim aktivnostima i da će biti podvrgnute kontroli. Podsjetimo, na predsjedničkim izborima u Ukrajini Julija Timošenko u nedjelju nije uspjela ući u drugi krug i za mjesto predsjednika će se boriti komičar Vladimir Zelenski i aktualni predsjednik Porošenko.


Mađarska i Gazprom se dogovorili za sigurnu suradnju u budućnosti

Na sastanku mađarskog ministra vanjskih poslova Pétera Szijjártóa s čelnikom Gazproma Aleksejem Millerom se dugo razgovaralo o novim načinima suradnje. Ove godine istječe sporazum o tranzitu plina iz Rusije, a novi još nije zaključen. Stoga je odluka Budimpešte o potpisivanju sporazuma s Gazpromom za isporuke plina Mađarskoj dokaz  razumnog predviđanja. Osim toga, Mađarska je spremna sudjelovati u projektu Turski tok. Ovaj bi projekt trebao osigurati Mađarskoj novi pravac za opskrbu plinom. Interes Mađarske za ruske plinske inicijative također utječe na odluke drugih zemalja EU koje su sve sklonije suradnji s Rusijom i sve im je odbojnija ideja produžetka režima sankcija protiv Moskve, koji samo uzrokuju štete europskom gospodarstvu.


NATO gomila flotu u Crnom moru

Iako u skladu s Konvencijom iz Montreuxa, prema kojoj Turska regulira ulazak ratnih brodova u Crno more,  NATO će razmotriti jačanje svoje prisutnosti u Crnom moru, izjavila je u ponedjeljak stalna američka predstavnica u NATO-u, Kay Bailey Hutchinson. Uoči sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO pakta koji će se ovog tjedna održati u Washingtonu, rekla je da je razlog za to stalna “ruska agresija na Ukrajinu, kao i militarizacija Krima”. “Razmotrit ćemo opcije za ono što još možemo učiniti u cijeloj regiji Crnog mora. Aktivnije ćemo prikupljati obavještajne podatke, bit će još brodova zemalja NATO-a, a osim toga, uvedene su dodatne sankcije za one koji su sudjelovali u zarobljavanju ukrajinskih pomoraca u Kerčkom tjesnacu”, istaknula je Kay Bailey Hutchinson. Podsjetimo, prošlog tjedna je skupina NATO brodova, koja se sastojala od razarača nizozemske mornarice “Evertsen”, kanadske fregate “Toronto”, španjolske fregate “Santa Maria”, turske fregate “Gelibolu” i francuske “Var”, ušla u Crno more.


Turska nedvosmisleno podržava vladu Nicolasa Madura

Jučer je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Çavusoglu izjavio kako se bilo kakva negativna situacija u Venezueli može odraziti na cijelu Latinsku Ameriku. Ministar Çavusoglu se u Ankari sastao sa svojim kolegom iz Venezuele, Jorgeom Arreazom, koji je boravi u službenoj posjeti Turskoj. Turski ministar je govorio o stanju u Venezueli, istaknuvši kako ta zemlja, otkako se Juan Guaidó proglasio predsjednikom države, prolazi kroz teška vremena. “Turska u skladu s principima nemiješanja u unutarnje poslove država i poštivanje volje naroda priznaje Madurovu administraciju kao legitimnu vlast u Venezueli. U skladu s tim je i naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan bio jedan od prvih lidera koji je podržao Madura, rekao je Çavusoglu. Istaknuo je kako miješanje stranih sila u promjenu legitimne vlasti nedemokratskim metodama i jednostranim sankcijama Turska ne smatra ispravnim. Vjeruje da je održivo rješenje u ustavnim okvirima moguće postići jedino dijalogom. “Bilo kakva negativna situacija u Venezueli može se odraziti na cijelu Latinsku Američku, čak i Karibe. Vjerujemo da će Venezuela uz solidarnost ostalih zemalja prevazići ova teška vremena. Ova suradnja se nastavlja sa svim zemljama. Mi ćemo u razdoblje koje je pred nama također nastaviti suradnju s Venezuelom. Mi smo uz narod Venezuele, a Madura vidimo kao legitimnog predsjednika Venezuele”, rekao je Çavusoglu.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
4 godine prije

Dojma sam da flota u Crnom moru nije usmjerena prema RF, nego je vezana za izbore u Ukrajini.

Amater
4 godine prije

to je čista ludost …ti brodovi u Crnom moru nemaju nikakve šanse da ostanu na površini u slučaju sukoba … Ruski obalni sustavi apsolutno pokrivaju cjeli akvatori i nijedan brod na tim prostorima apsolutno nema ni najmanju šansu da preživi ….to njihovi gazde jako dobro znaju ,zato i nema američkih brodova u tim vodama , već samo brdovi vazalnih zemalja …

Ivo
4 godine prije

Prisustvo nato-vih plovećih ciljeva u Crnom moru je pokazatelj da se u skoroj budućnosti ne predviđaju nikakvi sukobi i da su odnosi sa Rusijom u načelu dobri. U suprotnome, nijedan nato-brod ne bi bio ni blizu Crnog mora, jer bi svugdje drugdje na ovome svijetu bili sigurniji.
Rusija je, kao što je @Amater napomenuo, dovukla najmodernije protubrodske i protuavionske sustave na Krim, s kojima pokrivaju sve do Bospora. U slučaju sukoba sa njima, ni jedan brod ili avion u crnomorskom akvatoriju ne bi opstao duže od 30 minuta. To dobro znaju i ovi u nato-u, stoga i organiziraju ova turistička krstarenja samo uz prethodnu najavu rusima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI