Utorak 07. 05. 2019. – Turska – Iron Dome – EU i Erdogan – Iran

Vijesti u podne

Pred ofenzivom sirijske vojske Turci napustili svoja promatračka mjesta u sjevernoj Hami

Jučer je sirijska vojska pokrenula protuterorističku operaciju u južnom Idlibu i sjevernoj Hami. U početnoj fazi operacije su oslobođenja mjesta Al-Bana i Al-Janabr, oslobođena je uzvisina Tall Otman s koje vladine snage pod vatrenom kontrolom imaju islamistička uporišta na istoku grad Kafr Nabudah, a na zapadu Qalat Al-Muqid.

Jučer poslijepodne je islamistička koalicija Hayat Tahrir Al-Sham pokrenula veliki kontranapad na Tall Otman, ali je on uspješno odbijen. Dan prije napada je u tom području bio promatrački punkt turske vojske koja je pratila navodno uspostavljeno “primirje”.

Kako su topničke pripreme za napad počele ranije, turski promatrači su se u subotu našli u unakrsnoj vatri i ranjeno je četiri turska vojnika.  Turska vojska je odlučila napustiti je svoje osmatračnice u sjeverozapadnom dijelu pokrajine Hama, prenosi arapsko izdanje agencije Sputnik.

Prema izvješću, turska vojska je uklonila svoje položaje u području Jabal Shashabo nakon napada sirijske arapske vojske. Evakuacija turskih vojnika će sirijskoj vojsci otvoriti mogućnost ofenzive u području grada Qalat Al-Muqid i ravnici Al-Ghaab.


Iron Dome opet neučinkovit – Izrael i Hamas dogovorili primirje

Predstavnici Izraela i Palestine, uz posredovanje Egipta, uspjeli su postići sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze, prenosi Reuters, pozivajući se na palestinskog dužnosnika.

Prema njegovim riječima, sporazum o prekidu vatre počinje jutros u 04.30 po lokalnom vremenu. Prema najnovijim podacima, od 4. do 6. svibnja palestinske frakcije otpora su nakon represije izraelskih snaga i razmjene snajperske vatre u petak na Velikom maršu povratka  lansirale su više od 600 raketa na Izrael, od kojih je sustav protuzračne obrane “Iron Dome” presreo 150.

Sustav se po drugi put u nekoliko mjeseci pokazao neučinkovitim u masovnom raketiranju od strane palestinskih frakcija otpora. U granatiranju su smrtno stradala četiri Izraelca, a nekoliko ih je ozlijeđeno. Kao odgovor na to, izraelska vojska je napala oko tristo meta u Pojasu Gaze, ali se, nakon oštre i prijeteće retorike, premijer Netanyahu ipak odlučio na primirje s Hamasom.


EU od Erdogana traži da “odmah pojasni zašto se ponavljaju izbori za gradonačelnika Istanbula”

Vrhovno izborno vijeće Turske je jučer poništilo rezultate izbora za gradonačelnika Istanbula i odredilo ponavljanje izbora 23. lipnja. Oporba, koja je na nedavno održanim izborima pobijedila u Istanbulu, popuštanje zahtjevu predsjednika Erdogana nazvala znakom “diktature”.

Izborno povjerenstvo je odluku donijelo na temelju prigovora od 16. travnja kojeg je podnijela Stranka pravda i razvitka (AKP) i pozvala da se to glasovanje poništi i ponovi zbog “nepravilnosti”. Turske političke stranke, institucije, mediji i javnost imaju puno pravo podržati ili ne ovu odluku i izraziti svoje mišljenje.

Međutim, ovdje se događa nešto neobjašnjivo, barem s pravnog aspekta, jer Turska nije ni članica EU, a pregovori o ulasku zemlje su takoreći “zamrznuti”. Naime, nakon ukidanja rezultata općinskih izbora u Istanbulu, Europska unija je pozvala Vrhovno izborno vijeće Turske da odmah pruži obrazloženje za svoju odluku. “Obrazloženje ove dalekosežne odluke, poduzete u vrlo politiziranom kontekstu, trebalo bi odmah otvoriti javnoj istrazi”, izjavili su jučer visoka predstavnica EU za vanjske poslove i Federica Mogherini i povjerenik za proširenje Johannes Hahn.

Slobodni, pošteni i transparentni izbori nužni su za svaku demokraciju, kao i za odnose između Europske unije i Turske, navodi se u zajedničkom priopćenju dviju visokih predstavnika EU. “Za izborno povjerenstvo u Istanbulu važno je da može obavljati svoj posao na neovisan, otvoren i transparentan način”, kazao je Bruxelles.

Osim toga, Federica Mogherini i Johannes Hahn vjeruju da bi organizatori novih izbora trebali pozvati na njih međunarodne promatrače. Pobjednik izbora 31. ožujka bio je Ekrem Imamoglu, kandidat vodeće oporbene Republikanske narodne stranke.

Problem je nastao kada se nakon glasovanja utvrdilo da je kandidata stranke AKP, bivšeg premijera i bivšeg predsjednika turskog parlamenta Binalija Yıldırıma, pobijedio s nešto više od  14 tisuća glasova, dok je vladajuća stranka rezultate glasovanja smatrala “namještenim koliko treba” u korist Imamoglua, koji je već preuzeo dužnost gradonačelnika Istanbula, nakon što mu je Vrhovno izborno vijeće 17. travnja dao mandat.


Iran obećao “toplu dobrodošlicu” američkom nosaču zrakoplova

Predstavnik Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti Irana, Keyvan Khosravi, komentirao je namjeru Sjedinjenih Država da pošalje nosača zrakoplova u međunarodne vode blizu Irana.

Odgovarajući na izjavu američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona o upućivanju napadačke skupine predvođene nosačem zrakoplova USS Abraham Lincoln prema obalama Irana, Khosravi sumnja da su “zapovjednici i pripadnici američke vojske u iskušenju da ispitaju sposobnosti iranskih oružanih snaga”.

Prema Khosraviju, John Bolton jednostavno ne razumije ništa o pitanjima sigurnosti i vojnih problemima, stoga pokušava koristiti metode psihološkog ratovanja. Podsjetimo da je oba borbena skupina iz američke baze i Virginiji isplovila još 1. travnja ove godine i uputila se u “područje redovnog raspoređivanja”.

Problem bi mogao biti što je ova skupina dio američkog CentComa, kojeg je Vrhovno vijeće nacionalne sigurnosti Irana, kao odgovor na odluku Trumpa da Iransku revolucionarnu gardu proglasi terorističkom organizacijom, proglasilo američko Središnje zapovjedništvo Oružanih (CentCom) terorističkom organizacijom, a Sjedinjene Države “državnim sponzorom terorizma”.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

Jučer ili prekjučer se Zelenski sastao s predstavnicima vjerskih zajednica da bi od njih dobio “podršku da građane Krima i Donbasa tretira kao – Ukrajince (!)”.
Tom prigodom je navedeno da u Ukrajini postoji 500 000 Židova, a svake godine u Ukrajinu dolazi 800 000 hodočasnika Židova, ne samo iz Izraela…

Lucija
4 godine prije

U Washintonu održan ” Marš besmrtnog odreda”. U 23 američka grada…
U ZAGREBU se SUTRA treba održati drugi put…ali slabo ima informacija na portalima antifašista…

tuf
4 godine prije

Ne može se baš tvrditi da je Iron Dome neučinkovit ako se poznaje njegova primarna svrha – zaštita naseljenih mjesta. Naravno da ne pokriva svaki centimetar nenaseljenih područja jer bi to bilo neracionalno i krajnje nepotrebno. Au contraire, može se reći da je Hamasov napad bio krajnje neučinkovit, jer su projektili očigledno padali po praznim, nenaseljenim područjima ako je 600 projektila ubilo samo 4 izraelca. To više zvuči kao neko slavlje s vatrometom (od kojega bi u 600 lansiranja vjerojatno isto bilo mrtvih) nego ozbiljan napad – a isprovocirali su izraelske fašiste koji su u uzvratnom susretu zakucali daleko više – uništili Hamasova skladišta i ubili Palestince (mislim da je i neko dijete nastradalo).

Laki Topalović
4 godine prije

Nisam bio vojnik, ali ako super-sustav od 600 projektila obori 150 , što je to?

Trubadur
4 godine prije

Nek si ti to nama rekao…. Sad nam još objasni, kako si ti došao do zaključka, kako je Iron Dome učinkovit, pa da imamo i mi nešto od tvoje mudrosti….

m.ivanisevic
4 godine prije

Puno neučinkovitiji od Sirijske PRO i PZO kad se zna da je od 110 Tomahawka oboreno njih 73, a nije ista stvar Tomahawk ili JASSM i nevođene VBR ili slične rakete. Trebam li napominjati da niti jedan vojnik, ili civil nije poginuo.

odisea
4 godine prije

Amereikanci nekih godina razvili sistem,zaštite nosača av. pratio 10 projektila istovremeno,računar kraj1 obrađivo radarske signale i slao tkzv. duhove radarima da bi se sakrio na ekranu.Rusi uzvratili sa 5 plotuna od 10 raketa i začepio sistem zaštite.To je bilo 80-tih.Ništa se ne mijenja, ameri prave napredne sisteme , rusi odgovaraju jeftinom količinom i začepe odbrambeni sistem.

samo tako
4 godine prije

Uravnotežen broj mrtvaca s obje strane dovodi do brzog primirja

samo tako
4 godine prije

Koja je svrha postojanja radnog mjesta g-đe Mogharini osim povermenog pisanja priopčenja i slikavanja?
Zna li netko ?

mladen3x
4 godine prije

Nije Iron Dome neučinkovit u ovakvom slučaju,bio bi neučinkovit da ovi svih 600 raketa pošalju na gusto naseljeno mjesto ali mislim da bi nakon toga tek slijedilo ono pravo bombardiranje od strane Izraela.Vodi i Palestinsko vodstvo donekle pametnu politiku jer znaju što bi ih kasnije snašlo.Ovako su smirili usijane glave u svojim redovima(ispalili 600 projektila) a malo smirili i Izraelce(ispalili oko 400 raketa u pustinju),nije ni njima baš lako kako se čini.

Ivan
4 godine prije

Federica Mogherini, što je to?!? ( ne tko, nego što?!?)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI