Utorak 07. 05. 2019. – Turska – Iron Dome – EU i Erdogan – Iran

Vijesti u podne

Pred ofenzivom sirijske vojske Turci napustili svoja promatračka mjesta u sjevernoj Hami

Jučer je sirijska vojska pokrenula protuterorističku operaciju u južnom Idlibu i sjevernoj Hami. U početnoj fazi operacije su oslobođenja mjesta Al-Bana i Al-Janabr, oslobođena je uzvisina Tall Otman s koje vladine snage pod vatrenom kontrolom imaju islamistička uporišta na istoku grad Kafr Nabudah, a na zapadu Qalat Al-Muqid.

Jučer poslijepodne je islamistička koalicija Hayat Tahrir Al-Sham pokrenula veliki kontranapad na Tall Otman, ali je on uspješno odbijen. Dan prije napada je u tom području bio promatrački punkt turske vojske koja je pratila navodno uspostavljeno “primirje”.

Kako su topničke pripreme za napad počele ranije, turski promatrači su se u subotu našli u unakrsnoj vatri i ranjeno je četiri turska vojnika.  Turska vojska je odlučila napustiti je svoje osmatračnice u sjeverozapadnom dijelu pokrajine Hama, prenosi arapsko izdanje agencije Sputnik.

Prema izvješću, turska vojska je uklonila svoje položaje u području Jabal Shashabo nakon napada sirijske arapske vojske. Evakuacija turskih vojnika će sirijskoj vojsci otvoriti mogućnost ofenzive u području grada Qalat Al-Muqid i ravnici Al-Ghaab.


Iron Dome opet neučinkovit – Izrael i Hamas dogovorili primirje

Predstavnici Izraela i Palestine, uz posredovanje Egipta, uspjeli su postići sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze, prenosi Reuters, pozivajući se na palestinskog dužnosnika.

Prema njegovim riječima, sporazum o prekidu vatre počinje jutros u 04.30 po lokalnom vremenu. Prema najnovijim podacima, od 4. do 6. svibnja palestinske frakcije otpora su nakon represije izraelskih snaga i razmjene snajperske vatre u petak na Velikom maršu povratka  lansirale su više od 600 raketa na Izrael, od kojih je sustav protuzračne obrane “Iron Dome” presreo 150.

Sustav se po drugi put u nekoliko mjeseci pokazao neučinkovitim u masovnom raketiranju od strane palestinskih frakcija otpora. U granatiranju su smrtno stradala četiri Izraelca, a nekoliko ih je ozlijeđeno. Kao odgovor na to, izraelska vojska je napala oko tristo meta u Pojasu Gaze, ali se, nakon oštre i prijeteće retorike, premijer Netanyahu ipak odlučio na primirje s Hamasom.


EU od Erdogana traži da “odmah pojasni zašto se ponavljaju izbori za gradonačelnika Istanbula”

Vrhovno izborno vijeće Turske je jučer poništilo rezultate izbora za gradonačelnika Istanbula i odredilo ponavljanje izbora 23. lipnja. Oporba, koja je na nedavno održanim izborima pobijedila u Istanbulu, popuštanje zahtjevu predsjednika Erdogana nazvala znakom “diktature”.

Izborno povjerenstvo je odluku donijelo na temelju prigovora od 16. travnja kojeg je podnijela Stranka pravda i razvitka (AKP) i pozvala da se to glasovanje poništi i ponovi zbog “nepravilnosti”. Turske političke stranke, institucije, mediji i javnost imaju puno pravo podržati ili ne ovu odluku i izraziti svoje mišljenje.

Međutim, ovdje se događa nešto neobjašnjivo, barem s pravnog aspekta, jer Turska nije ni članica EU, a pregovori o ulasku zemlje su takoreći “zamrznuti”. Naime, nakon ukidanja rezultata općinskih izbora u Istanbulu, Europska unija je pozvala Vrhovno izborno vijeće Turske da odmah pruži obrazloženje za svoju odluku. “Obrazloženje ove dalekosežne odluke, poduzete u vrlo politiziranom kontekstu, trebalo bi odmah otvoriti javnoj istrazi”, izjavili su jučer visoka predstavnica EU za vanjske poslove i Federica Mogherini i povjerenik za proširenje Johannes Hahn.

Slobodni, pošteni i transparentni izbori nužni su za svaku demokraciju, kao i za odnose između Europske unije i Turske, navodi se u zajedničkom priopćenju dviju visokih predstavnika EU. “Za izborno povjerenstvo u Istanbulu važno je da može obavljati svoj posao na neovisan, otvoren i transparentan način”, kazao je Bruxelles.

Osim toga, Federica Mogherini i Johannes Hahn vjeruju da bi organizatori novih izbora trebali pozvati na njih međunarodne promatrače. Pobjednik izbora 31. ožujka bio je Ekrem Imamoglu, kandidat vodeće oporbene Republikanske narodne stranke.

Problem je nastao kada se nakon glasovanja utvrdilo da je kandidata stranke AKP, bivšeg premijera i bivšeg predsjednika turskog parlamenta Binalija Yıldırıma, pobijedio s nešto više od  14 tisuća glasova, dok je vladajuća stranka rezultate glasovanja smatrala “namještenim koliko treba” u korist Imamoglua, koji je već preuzeo dužnost gradonačelnika Istanbula, nakon što mu je Vrhovno izborno vijeće 17. travnja dao mandat.


Iran obećao “toplu dobrodošlicu” američkom nosaču zrakoplova

Predstavnik Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti Irana, Keyvan Khosravi, komentirao je namjeru Sjedinjenih Država da pošalje nosača zrakoplova u međunarodne vode blizu Irana.

Odgovarajući na izjavu američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona o upućivanju napadačke skupine predvođene nosačem zrakoplova USS Abraham Lincoln prema obalama Irana, Khosravi sumnja da su “zapovjednici i pripadnici američke vojske u iskušenju da ispitaju sposobnosti iranskih oružanih snaga”.

Prema Khosraviju, John Bolton jednostavno ne razumije ništa o pitanjima sigurnosti i vojnih problemima, stoga pokušava koristiti metode psihološkog ratovanja. Podsjetimo da je oba borbena skupina iz američke baze i Virginiji isplovila još 1. travnja ove godine i uputila se u “područje redovnog raspoređivanja”.

Problem bi mogao biti što je ova skupina dio američkog CentComa, kojeg je Vrhovno vijeće nacionalne sigurnosti Irana, kao odgovor na odluku Trumpa da Iransku revolucionarnu gardu proglasi terorističkom organizacijom, proglasilo američko Središnje zapovjedništvo Oružanih (CentCom) terorističkom organizacijom, a Sjedinjene Države “državnim sponzorom terorizma”.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Lucija
Gost
Lucija

U Washintonu održan ” Marš besmrtnog odreda”. U 23 američka grada…
U ZAGREBU se SUTRA treba održati drugi put…ali slabo ima informacija na portalima antifašista…

tuf
Gost
tuf

Ne može se baš tvrditi da je Iron Dome neučinkovit ako se poznaje njegova primarna svrha – zaštita naseljenih mjesta. Naravno da ne pokriva svaki centimetar nenaseljenih područja jer bi to bilo neracionalno i krajnje nepotrebno. Au contraire, može se reći da je Hamasov napad bio krajnje neučinkovit, jer su projektili očigledno padali po praznim, nenaseljenim područjima ako je 600 projektila ubilo samo 4 izraelca. To više zvuči kao neko slavlje s vatrometom (od kojega bi u 600 lansiranja vjerojatno isto bilo mrtvih) nego ozbiljan napad – a isprovocirali su izraelske fašiste koji su u uzvratnom susretu zakucali daleko više… Pročitaj više »

Trubadur
Gost
Trubadur

Eto, ja sam ti dao plus, pa ipak…… Nije Hamasov napad sa Qassam raketicama neki vojni čin nego je isklučivo politički, pa je poruka samim time uspješna…. Ono što je bilo novo ovaj put je , da smo vidjeli, da sad Palestinci imaju i rakete sa večim, dometom, jer su pogađali cilje i južnije i ne samo u Eshkalonu….Tako, da koliko got ne podnocim Hamas, moram, da kažem, da su bili dovoljno uspješni…

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Svaki sustav protuzračne obrane postaje neučinkovit ako se napad zasiti velikom količinom projektila. Iron dome je imao puno lakšu zadaću od recimo Sirijske PZO i PRO jer za razliku od Izraelaca Hamas upotrebljava nevođeno balističko streljivo koje je puno lakše presresti od recimo Delilah krstarećih raketa, ili GBU-39.

tuf
Gost
tuf

Jasno mi je to oko zasićenja, ali efekt 600 projektila = 4 poginula – mislim da je “fail” na Hamasovoj strani, taman i ako se radi o “poruci” (koja se čini poprilično skupom i neučinkovitom). Ono što mi nije jasno je ta cijela zatvorena petlja događaja: po milijunti put idu na pregovore, koje neposredno prije ili nakon jedna od strana sabotira raketnim napadima. Ili Hamas isprovocira napadom slabog efekta da bi zauzvrat Palestina dobila 10 ili 20 puta više destrukcije od strane ciofašista. Što se tu dobiva? Situacija se ne mijenja, ljudi ginu, čak dapače ovi još i zauzimaju nove… Pročitaj više »

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Zašto bi 4 poginula bilo “fail”??? Ameri +VB+Francuska smatraju uspjehom prošlogodišnji napad na Siriju a nije poginuo nitko. Zašto bi se uspjeh, ili neuspjeh mjerio u poginulima?

Max
Gost
Max

Tako je, Napad zasićenjem ili saturacijski napaf. Engl saturation strike

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta

Vjerovatno su i 4 izraelca nastradala u pustinji,jer je iron dome štitio naseljena mjesta a tamo ni igla ne može proći.vjerovatno je 150 oboreno iznad naseljenih mjesta,a ovih 450 je palo u pustinju i slučajno pogodilo 4 izraelska berača gljiva,koji nisu znali da u pustinji nema gljiva.

Lucija
Gost
Lucija

Jučer ili prekjučer se Zelenski sastao s predstavnicima vjerskih zajednica da bi od njih dobio “podršku da građane Krima i Donbasa tretira kao – Ukrajince (!)”.
Tom prigodom je navedeno da u Ukrajini postoji 500 000 Židova, a svake godine u Ukrajinu dolazi 800 000 hodočasnika Židova, ne samo iz Izraela…

eorigvewibgvwergvergvergzsr
Gost
eorigvewibgvwergvergvergzsr

Hodočaste u jerusalim cvaj zvani Dnjepropetrovsk gdje su napravili hram šnersonu koji treba da se ukaže. Perez kad je bio tamo rekao je da se osjeća kao u okupiranoj Palestini. Zato nosferatu ne smije dalje od Donjecka i Luganska koji su odbranjeni samoincijativno i zato su toliko stradali jer su se usprotivili volji stvora. Ovih po milje su stvarni vlasnici hazarije cvaj a ukropi su korisni idotići robovi koji ni ne slute što im okultno spremaju ovi bradati sa zelenim, šalom.

Lucija
Gost
Lucija

Fućkaš okultno, vidi što realno rade zemlji…!
A to sada zaista vidi i cijeli svijet i Ukrajinci…
Osim toga, čini mi se da oni koje sam ja vidjela baš imaju semitske gene…O.K.?
I otkud ih ima tamo pola miliona?

eorigvewibgvwergvergvergzsr
Gost
eorigvewibgvwergvergvergzsr

Okultno vlada svijetom a pola milje ih ima, proući malo tko je i što je bio rabišnerson, koga je to Staljin protjerao iz CCCP-a, vjerojatno su ga i koknuli zato jer nije htio dati Krim hazariji kao što je i Ruzvelt koknut jer nije bio za osnivanje rozmarine bebe itd. itd.

Lucija
Gost
Lucija

“Okultno vlada svijetom” je priča za – goyime…

tihobl
Gost
tihobl

Lucija ima ih i vise, samo glume nekakve ukrajince – Zelenski, Porosenko, Jacenjuk … i tako redom. Kad slusas kuknjavu o pogromu, gladomoru i nacistickom ciscenju pomislila bi da niko ziv nije ostao.

Nojbaher
Gost
Nojbaher

Hazari su Judaiza,m kao religiju prihvatili tek u (ako se ne varam) 8. ili 9. veku.
Oni uopšte nisu semitskog porekla.

Mada im, kako izgleda, poreklo nije potpuno jasno.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Nisam bio vojnik, ali ako super-sustav od 600 projektila obori 150 , što je to?

Trubadur
Gost
Trubadur

Nije toliki problem u neuspješnosti presretanja, jer roj takvih raketica što upotrebljava Hamas, je nemoguče presresti , nego je problem u cijeni…. Jedan projektil Iron Dome košta cca 80 000 $, pa ti onda presreči 600 Qassam raketica, koja svaka košta, po navodima samih Izraelaca, oko 1000 dollarčiča….

Lucija
Gost
Lucija

Presreće samo one za koje izračuna da putanja vodi do (gusto) naseljenih područja…ako kalkulacija pokazuje da ide prema pustinji, zašto bi to presretao? I to ne samo zbog cijene projektila, već i zbog toga što nezna koliko će ih naići koje treba zaustaviti…

samo tako
Gost
samo tako

Uravnotežen broj mrtvaca s obje strane dovodi do brzog primirja

samo tako
Gost
samo tako

Koja je svrha postojanja radnog mjesta g-đe Mogharini osim povermenog pisanja priopčenja i slikavanja?
Zna li netko ?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Da nam čestita međunarodni dan masturbacije?
Cijeli mjesec čak?

Lucija
Gost
Lucija

My dears
Veća nego mislite…glasnogovornik eu duboke države…pred par dana izjavila preko one Kocjančićke da ” nemaju Merkelica i Micron” što tražiti u razgovorima Srbije i Kosova…i da je to nadležnost eu…

Ivan
Gost
Ivan

Federica Mogherini, što je to?!? ( ne tko, nego što?!?)

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Ono što izražava duboku zabrinutost.
Jer nešto ne pridonosi stabilnosti nečega.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik