Utorak 09. 04. 2019.

Vijesti u podne

Iran proglasio američko vojno zapovjedništvo CentCom i njegove strukture terorističkom organizacijom

Iransko Vijeće za nacionalnu sigurnost odgovorilo je na izjave Sjedinjenih Država o proglašenju Iranske revolucionarne garde za terorističku organizaciju. Iran je službeno proglasio Sjedinjene Države državom koja sponzorira terorizam, a središnje zapovjedništvo američkih oružanih snaga, CentCom, te njemu srodne strukture su za Teheran teroristička organizacija. Uvođenje CentComa na popis terorističkih organizacija napravilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

Važno je napomenuti da prema iranskim zakonima IRGC ima vrlo široke ovlasti za djelovanje protiv terorista, uključujući u inozemstvu. Službeno, CentComa je proglašen za terorističku organizacija i IRGC teoretski može pokrenuti  ograničene akcije protiv SAD-a na Bliskom istoku. Valja podsjetiti i da IRGC ne mora učiniti nešto vlastitim rukama, jer nadzire razne šiitske milicije u zemljama. Da bi još više naljutili SAD, Iranci su organizirali izravni let Teheran-Caracas, koji bi trebao otvoriti stalnu vezu između dva glavna grada. Let traje 16 sati.


Libija traži da Rusija bude pokrovitelj procesa pomirenja po uzoru na Siriju

Abd Al-Hadi Al-Huweij, ministar vanjskih poslova privremene vlade u istočnoj Libiji iz Tobruka, pozvao je Rusiju na promicanje pomirenja između zaraćenih strana. “Rusija je ključna država. Želimo i pozivamo je da pokloni pokroviteljstvo projektu libijskog  nacionalnog pomirenja, baš kao što je učinila s Nacionalnim kongresom u Sočiju o sirijskoj krizi. Nadamo se da ćemo vidjeti “Libijski Soči”, rekao je Al-Huweij za RIA Novosti. Ministar vlade parlamenta iz Tobruka, koji stoji iza vojske generala Haftara i podržava njegovu kampanju u borbi protiv terorizma.

Nacionalni kongres Sirije, koji je u Sočiju održan u sklopu procesa iz Astane kojeg vode Rusija, Iran i Turska, ovom izjavom je pokazao kako vjeruje da su tri zemlje dale veći doprinos sirijskom pomirenju nego neuspjeli napori Ujedinjenih naroda, koji su u Libiji na inicijativu zapadnih zemalja priznali fantomsku vladu Fayeza Al-Sarraja u Tripoliju. Prema njegovim riječima, u tijeku je interakcija s ruskim ministarstvom vanjskih poslova. Ministar je dodao da libijska strana pozdravlja ulogu Rusije. Ranije je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov izjavio kako je Moskva u kontaktu sa svim stranama u sukobu u Libiji. Bogdanov je također telefonski razgovarao sa zapovjednikom Libijske narodne armije Kalifom Haftarom.


SAD od libijskog generala Haftara traže da prekine vojne operacije

Sjedinjene Države su zatražile da libijski general Haftar odmah prekine vojne operacije protiv glavnog grada Libije. Službenu izjavu o ovom pitanju je objavio State Department. Nema pojašnjenja o tome kakve bi bile posljedice ako Haftar odbije postupati u skladu s američkim uputama. Sudeći po izjavi i uklanjanju američke vojske iz Tripolija, kampanja Haftara je bila izvjesno iznenađenje za Washington.

Opća izjava Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o situaciji u Tripoliju nije usvojena, jer su Sjedinjene Države odbile uzeti u obzir ruske amandmane na tekst, stoga se Rusija usprotivila izjavi. Tisak je Moskvu već optužio da potajno podupire Haftarovu kampanju kako bi uspostavila diktaturu. U talijanskom tisku, naprotiv, za sve je kriva Francuska i traže se aktivniji koraci da se podrži fantomska vlada Fayeza Al-Sarraj koji štiti talijanske interese u Libiji. Vlada Sarraja i dalje za sve okrivljuje UAE i dijelom Francusku.


Ruska Crnomorska flota u borbenoj pripravnosti i prati NATO vježbe

Kako bi se osiguralo 24-satno promatranje vježbi NATO pakta, Crnomorska flota Ruske Federacije je podigla stanje u borbenu pripravnost. Zbog vježbi “Sea Shield 2019”, koje NATO trenutno provodi u jugozapadnom dijelu Crnog mora, vojne jedinice za izviđanje i sve vrste napada, zajedno s obalnim raketnim sustavima i vojnim pomorskim zrakoplovstvom obavljaju borbenu dužnost. Takve su informacije dostavljene jučer, 8. travnja, u Nacionalni centar za obrambeno upravljanje Ruske Federacije.

Vojna služba je dala pojašnjenja, naglašavajući spremnost “za brzo reagiranje u slučaju izvanrednih situacija uzrokovanih vježbama koje su u tijeku”. Kako bi se osigurao mir i sigurnost u crnomorskom području, “poduzimaju se mjere za praćenje djelovanja NATO brodova od strane snaga i sredstava Crnomorske flote”. Područja zapadnih brodova u određenim područjima Crnog mora prate “izviđački brodovi, kao i napadačke skupine brodova, te obalni raketni sustavi Bastiona i Bola, te zrakoplovi mornarice”. Od jučer NATO provodi  vježbe velikih razmjera “Sea Shield 2019”, koje pokrivaju jugozapadni dio Crnog mora. Sjedinjene Države, Grčka, Kanada, Bugarska, Rumunjska, Nizozemska i Turska su izravno uključene u vježbe, a kao “interakcijske snage” su im se pridružili Ukrajina i Gruzija.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
5 godine prije

Za NATO je korisnije vježbanje obrane od napada flote velikih tankera. Tankeri napadaju češče od rusa i sa velikom efikasnošću.

tuf
5 godine prije

Donald Duck izgleda ne shvaća da je samo igračka u izraelskim rukama. Sve histerične odluke SAD-a naspram Irana imaju potpis Izraela, koji pošto-poto želi izazvati eskalaciju sukoba.

Amater
5 godine prije

SAD se od vodeče svjetske sile pretvara u kreštavca i spletkaroša sa margine događanja ,kojeg više nitko ne doživljava ozbiljno …. rezolucije im više ne prolaze u UN-u , Iran ih bez rezerve nazvao teroristima , Haftar ,koji pobjeđuje u Libiji, ih otkantao i pozvao Ruse da budu pokrovitelj u mirovnom procesu…. provode skupu vojnu vježbu u Crnom moru, koja ne plaši više nikoga a naj manje Ruse , koja je možda naj veća trauma za vlastite posade , posebno nakon traumatiziranja posade Donald kuka …Moraju ili u veliki rat ili u mišju rupu …

Neko ime
5 godine prije

Vježbe imaju za cilj osigurati sigurnu isporuku sustava s400 u Tursku

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI