Utorak 14. 05. 2019. – Kijev – USAID pomaže Kirgistanu – Sirija – Kairo i Rijad

Vijesti u podne

Kijev ogorčen na EU zato što nije nametnula nove sankcije Rusiji

Budući da Europska unija nije htjela uvesti nove sankcije protiv Moskve zbog davanja putovnica stanovnicima Donbasa, Kijev je odlučio djelovati kao ranije i pribjegavati uobičajenim ucjenama i prijetnjama.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavel Klimkin rekao je jučer da, ako zemlje EU ne reagiraju na taj “teroristički dokument”, Kijev više neće poštivati Sporazum iz Minska. S obzirom na to da Kijev nije ni poštivao sporazum, ovo je doslovno smiješna prijetnja.

Ministar je pokušao ucijeniti europske čelnike tijekom njihova sastanka održanog u Bruxellesu. Klimkin je svojim europskim kolegama rekao kako je neprihvatljivo ići u susret Rusiji, posebno sada kada je Moskva počela davati putovnice i državljanstvo stanovnicima DNR i LNR, tako će sama Europa “ubiti Minsk”.

“Ako poduzmete korake približavanja Rusiji, onda je cijela logika onoga što smo do sada napravili potpuno uništena”, rekao je Klimkin europskim predstavnicima. Ranije je češki ministar vanjskih poslova Tomáš Petříček izrazio mišljenje da EU neće povećati pritisak sankcija na Rusku Federaciju nakon pojednostavljenja postupka za dodjelu ruskog državljanstva stanovnicima Donbasa i da dvojno državljanstvo nije u suprotnosti s europskim zakonodavstvom.


USAID želi “pomoći” demokratskom procesu u Kirgistanu

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) namjerava poslati 2,5 milijuna dolara za potporu parlamentarnim izborima u Kirgistanu 2020. godine.

Kao dio potpore se planira izdvojiti novac lokalnim organizacijama koje će biti uključene u praćenje izbornog procesa, obraćajući posebnu pozornost na korištenje resursa kandidata, medijsko praćenje glasovanja i utjecaj društvenih mreža.

Pod izlikom da podupire demokraciju, Washington namjerava izravno intervenirati u unutarnje poslove suverene države. Prema mišljenju stručnjaka, pružanjem financijske potpore SAD žele gurnuti prozapadne frakcije u parlament u Kirgistanu, kao što su to učinile i u drugim zemljama.


Nastavlja se protuteroristička kampanja u Siriji

Prema ruskim vojnim izvorima iz Sirije, ruski vojni zrakoplovi nastavljaju aktivno djelovati na kontaktnim linijama između vladinih jedinica i militanata ilegalnih terorističkih skupina.

Ruske oružane snage gađaju islamistička uporišta u područjima južnog dijela Idliba, dok u međuvremenu na sjeverozapadu pokrajine traju oružani sukobi između sirijske vojske i islamističkih militanata u području planine Kabani.

Topništvo vladinih snaga provodi intenzivne udare na položaje terorista blizu grada Al-Sakhria. U uvjetima u kojima gubi najutvrđenije položaje na bivšoj liniji razdvajanja, teroristička organizacija Hayat Tahrir Al-Sham i saveznici su jučer pokrenuli opsežan protunapad na snage sirijske armije u sjeverozapadnoj Hami.

Militanti su koristili veliki broj pješaštva uz potporu najmanje 4 tenka i više oklopnih vozila. Prema prvim izvješćima, snage Hayat Tahrir Al-Shama su napale SAA iz više pravaca i uspjele su ući u sela Hamamiat i Kafr Nabudu.

Međutim, nisu uspjeli napredovati ni utvrditi zauzete položaje, nakon čega su se vladine snage, podržane sirijskim i ruskim zrakoplovstvom, pregrupirale i pokrenule napad za povratak prethodnih pozicija. Do jutra 14. svibnja, nakon niza intenzivnih sukoba, teroristi su se povukli.


Kairo i Rijad traže od Trumpa da podrži generala Haftara u Libiji

Saudijski i egipatski čelnici uvjerili su američkog predsjednika Donalda Trumpa da promijeni politiku Washingtona u Libiji, navodeći svoje izvore je izvijestio The Wall Street Journal.

“Početkom travnja su prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman i egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi pozvali su Trumpa da podrži generala Kalifu Haftara, čije snage pokušavaju zauzeti libijsku prijestolnicu Tripoli”, piše WSJ.

U travnju je objavljeno da je Trump telefonom razgovarao sa zapovjednikom Libijske narodne armije, generalom Kalifom Haftarom i navodno ga podržao u njegovoj antiterorističkoj kampanji u zemlji.

 

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kobajaši
4 godine prije

USAID želi “pomoći” demokratskom procesu u Kirgistanu…
+++++++
Znači, počinje uništavanje Kirgistana!

2 mg mozga
4 godine prije

Poruka amerima:
Ajd molim vas za promjenu nemojte pomagat, uvijek kad ste pomagali izginulo je puno ljudi. Ajd samo jednom, onako za probu ostanite po strani i sutite. Bit ce vam zahvalan cijeli svijet.

samo tako
4 godine prije

Kijev se več popeo EU na onu stvar

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI