Utorak 16. 04. 2019. – Gazprom – Rusal – General Scaparotti – Viktor Janukovič

Vijesti u podne

Gazprom s novom EU direktivom pola Sjevernog toka 2 mora dati alternativnim dobavljačima

Vijeće EU je u ponedjeljak odobrilo Direktivu o plinu, uzimajući u obzir izmjene i dopune, a pravila su usklađena s pravilima europskog tržišta plina i plinovodima iz zemalja izvan Europske unije, uključujući i Sjeverni tok 2, koji je se proteže od Rusije do Njemačke. Ranije je Europski parlament na glasanju potvrdio ažuriranu direktivu. Izmijenjena direktiva predviđa da će dijelovi plinovoda koji dolaze iz trećih zemalja i postavljeni su diljem EU, uključujući teritorijalne vode, morati ispuniti zahtjeve koji se odnose na unutarnje cjevovode Europske unije.  Među glavnim izmjenama je odvajanje tvrtki koje opskrbljuju plinom EU i tvrtki koje se bave tranzitom, isporukama, koje imaju pristup plinovodu i drugih operatora i transparentno reguliranje tarifa za pumpanje. To znači da bi operativna tvrtka “Nord Stream 2 AG” trebala biti neovisna o Gazpromu, a 50% kapaciteta plinovoda bi ruski izvođač trebao rezervirati za alternativne dobavljače, što je rješenje na koje Gazprom vjerojatno neće pristati. Sada je sve u rukama Njemačke, koja insistira na tome da se posluje prema prethodno postignutom dogovoru kompanija u konzorciju i da su naknadne izmjene Direktive u plinu politički motivirane.


Njemačka ne vidi smisla u antiruskim sankcijama – Rusal otvara veliku tvornicu u Americi

“Američke sankcije protiv europskih tvrtki koje rade s ruskim tvrtkama su flagrantna povreda međunarodnog prava”, izjavio je Michael Harms, voditelj Istočnog odbora njemačkog gospodarstva. On je te sankcije nazvao “besmislenima” i upozorio da će njemačko poslovanje u Rusiji zaobići sankcije. U intervjuu za OWC Verlag je Harms istaknuo kako američke sankcije, “nametnute ili pripremljene ovog mjeseca, više nemaju jasan politički cilj”, stoga su “politički besmislene”. Prema njegovim riječima, ograničenja koja je nametnuo Washington usmjerena su isključivo na podupiranje američkih gospodarskih interesa u Europi, i to uključuje za planove za povećanje izvoza američkog ukapljenog plina na europsko tržište. Istovremeno je ruski div Rusal, nakon što je Washington ukinuo sankcije najvećem poduzeću za proizvodnju aluminija, odlučio s američkom tvrtkom Braidy Industries u novu tvornicu aluminija u Kentuckyu uložiti 200 milijuna dolara, čime će steći udio od 40% ovog proizvodnog pogona, i to unatoč carinama na uvoz aluminija koje je Trump uveo prošle godine.


General Scaparotti: Ne možemo točno izračunati poteze Rusije i moramo surađivati

Vrhovni zapovjednik zajedničkih NATO snaga u Europi, američki general Curtis Scaparotti, uznemiren je činjenicom da Zapad nije u stanju točno izračunati djelovanje Rusije kao u vrijeme Hladnog rata. General je to izjavio u intervjuu agenciji Associated Press. “Tijekom Hladnog rata smo razumjeli smo signale koje smo slali jedni drugima. Razgovarali smo jedni s drugima”, prisjetio se vrhovni zapovjednik NATO snaga u Europi. “Zabrinut sam da ih i sada ne poznajemo”, dodao je, misleći na Ruse. “Stoga mislim da bismo trebali bolje komunicirati s Rusijom. Time bi se osiguralo međusobno razumijevanje i svijest o tome zašto radimo ono što radimo”, dodajući kako za postizanje tog cilja nije potrebno pretjerano intenzivirati kontakte s Moskvom. Američki general je ovu izjavu dao nakon što je, nakon niza pokušaja da spriječi gomilanje NATO trupa i eskalaciju napetosti na svojim zapadnim granicama, Rusija jučer objavila potpuno prekid civilne i vojne suradnje s NATO paktom.


U Kijevu otvorena istraga zbog nezakonite osude svrgnutog Janukoviča

Iako ona neće imati nikakvog drugog učinka, osim što bi mogla s političke pozornice ukloniti za Petra Porošenka neugodnog Jurija Lucenka, u Ukrajini je pokrenuta istraga protiv državnog odvjetnika zbog nezakonitog osuđivanja bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča “za izdaju”. To je jučer za TASS rekao jedan od Janukovičevih odvjetnika, Vitalij Serdjuk. “Vjerujemo da je zbog osobnih interesa i političkih motiva glavni tužitelj Jurij Lucenko nastavio falsificirati dokaze i kršiti zakon o kaznenom postupku u našoj zemlji, čime je krivičnu odgovornost svalio na očito nevinog Viktora Janukoviča, pozivajući se na falsificirane dokaze. On je počinio zločin prema članku 372. stavka 2. Kaznenog zakona Ukrajine, što će Glavno državno odvjetništvo sada istražiti”, rekao je odvjetnik Vitalij Serdjuk.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
5 godine prije

Gazprom je investirao u izgradnju Sjeverni tok 2, sada bi dijelili, hahahahaha….
Bit če još zabave do kraja godine…

Dečko sa ulice
5 godine prije

Zaboravili Notre Dame?

Siniša
5 godine prije

Koliko ekonomske nekorektnosti u EU i USA.
Tuku Nijemce na Sjeveru istim principom kao Nijemci na Južnom toku.

Siniša
5 godine prije

Kažu gori Srbija zbog enormne kulturološke štete u Parizu…jedni se slade, jedni i slade i žale, jedni žale, jedne zabole šipak za Francuzima…
Ali, Šarli u top formi…
https://pbs.twimg.com/media/D4QQqWRX4AA20xl?format=jpg&name=small

mars
5 godine prije

U NATO-u ne razumiju zašto je Rusija uradila sve što je do sada uradila i zašto sada radi sve što radi?????? Pa onda postoje samo dva zaključka : ili su totalni idioti, neznalice i gomila nekompetentnih likova, ili su sve suprotno od toga ali bacaju prašinu u oči.

Moreno
5 godine prije

Kad bi ovi NATO general uspija izračunat djelovanje NATO prema Rusiji dobija bi i osnove za izračunat i djelovanje Rusije, ali generalima matematika općenito i neide baš.

tuf
5 godine prije

Ova Direktiva o plinu je tipična američka izmišljotina koja ne postoji nigdje drugdje u svijetu, a najmanje u SAD-u.
A Vijeće EU bi trebalo razmisliti kakve presedane donosi, kako ne bi europski korporacijski divovi bili dovedeni u situaciju da na temelju ovakvoga presedana također moraju dijeliti svoje resurse s konkurencijom. Što bi dovelo do tragikomičnih situacija.

dsfgboasneugnaserngauesnr
5 godine prije

Pa očekivano je to od jewropske komisije da zakonima onemogući rusima, točnije onima koji vladaju Rusijom a nisu rusi, bogačenje sa izvozom plina. Jesu li Rusiju obavjestili da je u ratu sa komodoima, izgleda da nisu. Očekivan potez komisije komoda.

samo tako
5 godine prije

EU se gube, iz dana u dan više. Kad Gazprom konzervira izgrađeno čuditi če se kao pura dreku.Za Gazprom dobro, za koju godinu prodavati če im skuplji plin

Alen
5 godine prije

Kaze general ono sro sam ja napisao prije koju sedmicu : Zapad više ne zna poteze Rusije ! Zasto ? Pa zato sto je cccp u sustini bio zapadna tvorevina , puna izdajnika i špijuna , pa su sve situacije hladnog rata bile dogovoreni igrokaz !
Zapad danas pojma nema o potezima rusije i paranoja je neizbjezna…

dane
5 godine prije

ovaj general pokusava,u saglasnosti sa novom administracijom,da poslednje politicke,vojne i druge izgubljene bitke u “ratu” sa rusijom pripise delovanju duboke drzave i njihovom suprostavljanju bilo kakvih diplomatskih,obavestajnih kontakata sa rusijom.i amerima kao i celom svetu je jasno da bez direktnih razgovora izmedju te dve drzave ovo ludilo u svetu se nece resiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI