fbpx

Utorak 16. 04. 2019. – Gazprom – Rusal – General Scaparotti – Viktor Janukovič

Vijesti u podne

Gazprom s novom EU direktivom pola Sjevernog toka 2 mora dati alternativnim dobavljačima

Vijeće EU je u ponedjeljak odobrilo Direktivu o plinu, uzimajući u obzir izmjene i dopune, a pravila su usklađena s pravilima europskog tržišta plina i plinovodima iz zemalja izvan Europske unije, uključujući i Sjeverni tok 2, koji je se proteže od Rusije do Njemačke. Ranije je Europski parlament na glasanju potvrdio ažuriranu direktivu. Izmijenjena direktiva predviđa da će dijelovi plinovoda koji dolaze iz trećih zemalja i postavljeni su diljem EU, uključujući teritorijalne vode, morati ispuniti zahtjeve koji se odnose na unutarnje cjevovode Europske unije.  Među glavnim izmjenama je odvajanje tvrtki koje opskrbljuju plinom EU i tvrtki koje se bave tranzitom, isporukama, koje imaju pristup plinovodu i drugih operatora i transparentno reguliranje tarifa za pumpanje. To znači da bi operativna tvrtka “Nord Stream 2 AG” trebala biti neovisna o Gazpromu, a 50% kapaciteta plinovoda bi ruski izvođač trebao rezervirati za alternativne dobavljače, što je rješenje na koje Gazprom vjerojatno neće pristati. Sada je sve u rukama Njemačke, koja insistira na tome da se posluje prema prethodno postignutom dogovoru kompanija u konzorciju i da su naknadne izmjene Direktive u plinu politički motivirane.


Njemačka ne vidi smisla u antiruskim sankcijama – Rusal otvara veliku tvornicu u Americi

“Američke sankcije protiv europskih tvrtki koje rade s ruskim tvrtkama su flagrantna povreda međunarodnog prava”, izjavio je Michael Harms, voditelj Istočnog odbora njemačkog gospodarstva. On je te sankcije nazvao “besmislenima” i upozorio da će njemačko poslovanje u Rusiji zaobići sankcije. U intervjuu za OWC Verlag je Harms istaknuo kako američke sankcije, “nametnute ili pripremljene ovog mjeseca, više nemaju jasan politički cilj”, stoga su “politički besmislene”. Prema njegovim riječima, ograničenja koja je nametnuo Washington usmjerena su isključivo na podupiranje američkih gospodarskih interesa u Europi, i to uključuje za planove za povećanje izvoza američkog ukapljenog plina na europsko tržište. Istovremeno je ruski div Rusal, nakon što je Washington ukinuo sankcije najvećem poduzeću za proizvodnju aluminija, odlučio s američkom tvrtkom Braidy Industries u novu tvornicu aluminija u Kentuckyu uložiti 200 milijuna dolara, čime će steći udio od 40% ovog proizvodnog pogona, i to unatoč carinama na uvoz aluminija koje je Trump uveo prošle godine.


General Scaparotti: Ne možemo točno izračunati poteze Rusije i moramo surađivati

Vrhovni zapovjednik zajedničkih NATO snaga u Europi, američki general Curtis Scaparotti, uznemiren je činjenicom da Zapad nije u stanju točno izračunati djelovanje Rusije kao u vrijeme Hladnog rata. General je to izjavio u intervjuu agenciji Associated Press. “Tijekom Hladnog rata smo razumjeli smo signale koje smo slali jedni drugima. Razgovarali smo jedni s drugima”, prisjetio se vrhovni zapovjednik NATO snaga u Europi. “Zabrinut sam da ih i sada ne poznajemo”, dodao je, misleći na Ruse. “Stoga mislim da bismo trebali bolje komunicirati s Rusijom. Time bi se osiguralo međusobno razumijevanje i svijest o tome zašto radimo ono što radimo”, dodajući kako za postizanje tog cilja nije potrebno pretjerano intenzivirati kontakte s Moskvom. Američki general je ovu izjavu dao nakon što je, nakon niza pokušaja da spriječi gomilanje NATO trupa i eskalaciju napetosti na svojim zapadnim granicama, Rusija jučer objavila potpuno prekid civilne i vojne suradnje s NATO paktom.


U Kijevu otvorena istraga zbog nezakonite osude svrgnutog Janukoviča

Iako ona neće imati nikakvog drugog učinka, osim što bi mogla s političke pozornice ukloniti za Petra Porošenka neugodnog Jurija Lucenka, u Ukrajini je pokrenuta istraga protiv državnog odvjetnika zbog nezakonitog osuđivanja bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča “za izdaju”. To je jučer za TASS rekao jedan od Janukovičevih odvjetnika, Vitalij Serdjuk. “Vjerujemo da je zbog osobnih interesa i političkih motiva glavni tužitelj Jurij Lucenko nastavio falsificirati dokaze i kršiti zakon o kaznenom postupku u našoj zemlji, čime je krivičnu odgovornost svalio na očito nevinog Viktora Janukoviča, pozivajući se na falsificirane dokaze. On je počinio zločin prema članku 372. stavka 2. Kaznenog zakona Ukrajine, što će Glavno državno odvjetništvo sada istražiti”, rekao je odvjetnik Vitalij Serdjuk.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Gazprom je investirao u izgradnju Sjeverni tok 2, sada bi dijelili, hahahahaha….
Bit če još zabave do kraja godine…

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

preseren3 Pa to je prema EU zakonima Gaspromu povoljnije od primjene američkih zakona prema kojima sve šta je od Gazproma investirano u američkim vazalskim državama 100% američko vlasništvo.
Dovoljno je pogledat čije su danas Gaspromove investicije u Ukrajini di je Chevron preuzeja većinu ukrajinske energetske infrastrukture ☺

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Zaboravili Notre Dame?

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Zasto bi pisali o tome ? Notre Dame je simbol moći i bogatstva, simbol ugnjetavanja siromasnih, kmetstva i crnog doba Crkve. Koliko je Francuskih careva i kraljeva tu okrunjeno uz najveće počasti a dan poslije su isli ubijat i klati po svijetu ?? Meni je zalosno sto svi mediji samo pisu o tome..
Evo jedna vijest koja je MILION PUTA vaznija od Notre Damea.

http://novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Iz-cijele-Hrvatske-stizu-vijesti-o-velikom-pomoru-pcela-Broj-im-je-prepolovljen?meta_refresh=true&fbclid=IwAR1x3XaGie7EXCOZQ92GPSrIkC4tPVVW6KAzkRHZ_fNKr7Cpr2O9wSHUqMw

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Zato što i majmuni odmah mogu primjetiti da je za “terible terible fire” jedne od najvećih turističkih atrakcija na svijetu gori, simbol kršćanstva,
zvaničnici su usred Pariza u dva sata “uspjeli” dovest 7 (sedam) vatrogasnih kamiona, od kojih su špricala 2.
Očito je da je crkva potpaljena, i namjerno ostavljena da izgori.
False flag.
Zato.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Izgleda da ti poistovjećuješ Notre Dame i katedralu u Reims-u. U Notre Damu su se za okrunili jedino Henrik VI (Engleski) i Napoleon.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Treba razlikovati Notre Dame de Paris od Notre Dame de Reims.

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Vjeojatno, moja greska, ali svejedno uzmi samo Napoleona i dovoljno je. Uglavnom slazem se da je vjerojatno false flag. Samo me čudi da još nisu pronašli neku putovnicu iz Irana ili Palestine.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Zen Pa našli su neoštećenoga pivca sa vrija šiljka katedrale koji se srušija.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Kada nestane pčela nestat će i svijeta…govorila mojoj mami njena mama.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Zen
Upravo tako. Ilitiga kbk-koga boli k….
Sad je patetika po internetu tipa “misli su uz vas” a do jučer 90% tih patetičara nije ni znalo za tu crkvu. Pljuc, reka bi zadranin

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Imaš na HRT-u ili Indexu, kao ida je Brkić špijunirao mailove svoje žene, jako važno

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Dečko sa ulice Pa to je opće poznata vijest koju je besmisleno prenosit . . . vijest će bit kako razni mediji prenose ti događaj tako da sve spekulacije ostavimo svima na individualno razmišljanje.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Koliko ekonomske nekorektnosti u EU i USA.
Tuku Nijemce na Sjeveru istim principom kao Nijemci na Južnom toku.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Nejasno mi je zasto se Rusi uopce natezu oko plinovoda za EU, kao da EU ima alternativu?! Rusi bi trebali dovest plinovod na svoju zapadnu granicu, pa tko misli da mu treba i da mu se isplati ruski plin, neka si sam pravi plinovod kod god hoce! Alternativa EU- LNG? Ni fizicki nije moguce dovuci toliko plina dovuci u EU(lng), a i da je, cijena je za trecinu veca i kad bi US preuzela sa svojim lng, brzo bi cijena otisla u nebo jer, imas li drugi neki plin?! Sa time da US nema dovoljno plina ni za sebe, a to se vide svake jace zime, kupuju od Rusa Lng. Tzv. plin iz skriljevca je malo zesca prevara, za Amere tipicno. Skupa proizvodnja, hiperbrzo iscrpljivanje nalazista, manja energetska vrijednost od ruskog prirodnog plina, a vrhunac je sto za proizvodnju plina iz skriljevca se koriste hrpe otrovnih kemikalija koje dijelom ostaju u tom plinu i djeluju jako stetno na plinsku infrastrukturu na kopnu zemlje kupca. Otprilike kao kad auto sa LPG instalacijom naleti na pumpi na lpg oneciscen plinskim uljem, rezultat- generalka plinskih instalacija u autu. Tim vise jer Rusi mogu ponuditi LNG po boljoj cijeni od ikog, ito kvalitetan plin. Nisu svi , kao i nafta, plinovi iste kvalitete.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Zašto!? Treba super kompjuter da izračuna sve moguće kombinacije.
Jedno je sigurno….zaradi što više možeš, pre dana R.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Kažu gori Srbija zbog enormne kulturološke štete u Parizu…jedni se slade, jedni i slade i žale, jedni žale, jedne zabole šipak za Francuzima…
Ali, Šarli u top formi…
https://pbs.twimg.com/media/D4QQqWRX4AA20xl?format=jpg&name=small

mars
Gost
mars
1 godina prije

U NATO-u ne razumiju zašto je Rusija uradila sve što je do sada uradila i zašto sada radi sve što radi?????? Pa onda postoje samo dva zaključka : ili su totalni idioti, neznalice i gomila nekompetentnih likova, ili su sve suprotno od toga ali bacaju prašinu u oči.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Kad bi ovi NATO general uspija izračunat djelovanje NATO prema Rusiji dobija bi i osnove za izračunat i djelovanje Rusije, ali generalima matematika općenito i neide baš.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Ova Direktiva o plinu je tipična američka izmišljotina koja ne postoji nigdje drugdje u svijetu, a najmanje u SAD-u.
A Vijeće EU bi trebalo razmisliti kakve presedane donosi, kako ne bi europski korporacijski divovi bili dovedeni u situaciju da na temelju ovakvoga presedana također moraju dijeliti svoje resurse s konkurencijom. Što bi dovelo do tragikomičnih situacija.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Sasvim točno.
Međutim, možda se radi o tome da se netko hoće ‘učipit’…
Ugovori su potpisani, niš’ iz toga…

dsfgboasneugnaserngauesnr
Gost
dsfgboasneugnaserngauesnr
1 godina prije

Pa očekivano je to od jewropske komisije da zakonima onemogući rusima, točnije onima koji vladaju Rusijom a nisu rusi, bogačenje sa izvozom plina. Jesu li Rusiju obavjestili da je u ratu sa komodoima, izgleda da nisu. Očekivan potez komisije komoda.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Šta su ti komodoi!!

dsfgboasneugnaserngauesnr
Gost
dsfgboasneugnaserngauesnr
1 godina prije

komodo varani iliti gušteri

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

EU se gube, iz dana u dan više. Kad Gazprom konzervira izgrađeno čuditi če se kao pura dreku.Za Gazprom dobro, za koju godinu prodavati če im skuplji plin

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Kaze general ono sro sam ja napisao prije koju sedmicu : Zapad više ne zna poteze Rusije ! Zasto ? Pa zato sto je cccp u sustini bio zapadna tvorevina , puna izdajnika i špijuna , pa su sve situacije hladnog rata bile dogovoreni igrokaz !
Zapad danas pojma nema o potezima rusije i paranoja je neizbjezna…

dane
Gost
dane
1 godina prije

ovaj general pokusava,u saglasnosti sa novom administracijom,da poslednje politicke,vojne i druge izgubljene bitke u “ratu” sa rusijom pripise delovanju duboke drzave i njihovom suprostavljanju bilo kakvih diplomatskih,obavestajnih kontakata sa rusijom.i amerima kao i celom svetu je jasno da bez direktnih razgovora izmedju te dve drzave ovo ludilo u svetu se nece resiti.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
27
0
()
x